Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 12.02.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Nadograđeni prostor Dječjeg vrtića JABUKA u utorak, 12. veljače 2019. godine u Donjoj Dubravi- Trnavi otvorio je, zajedno s mališanima, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. U dograđenom dijelu, površine 1.010 metara četvornih, smještena su četiri dnevna boravka, prostor za logopeda, soba za odgajatelje i prateći sadržaji. Zahvatom je kapacitet vrtića povećan za dvije jasličke i dvije vrtićke grupe. U vrtiću su 23 odgojno obrazovne skupine, rekla ja ravnateljica Ljiljana Petrinec naglasivši kako se sada može reći da je to vrtić po mjeri djece, roditelja i djelatnika. Vrijednsot radova je 7 milijuna i 460 tisuća kuna.

ZABOK – Projekt „Promicanje istine o Domovinskom ratu“, koji Udruga veterana specijalne policije Domovinskog rata Barun provodi od 2013. godine, sa nekoliko škola u kojima su hrvatski branitelji, članovi ove udruge, djeci održali predavanja , prerastao je na 19 zagorskih škola, a na njihov peti natječaj za literarne i likovne radove na temu Domovinskog rata javilo se 130 učenika iz 25 škola. Nagrade su najuspješnijima uručene u utorak, 12. veljače 2019. godine, u nazočnosti predsjednice Skupštine Krapinsko-zagorske županije Vlaste Hubicki, izaslanice Ministarstva hrvatskih branitelja Ivane Iskrić i Julije Barunčić Pletikosić iz Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, Mladena Hrastinskog, predsjednika Udruge Barun i Radmila Pavalića Parage, voditelja projekta. Prvu nagradu za literarni rad osvojio je Karlo Vragotuk, učenik 2. razreda  PŠ Jertovec, a kod viših razreda Julija Škof, učenica 8. razreda  OŠ Belec, dok je prva nagrada u kategoriji srednjih škola pripala Tamari Ožvald iz Srednje škole Zlatar. Za likovne radove pohvaljeni su učenici 2. razreda OŠ Vladimira Bosnara iz Stubičkih Toplica, prve nagrade su osvojile Katarina Kešćec, učenica 8. razreda iz Budinšćine i Marta Prugovečki, učenica 3. razreda Srednje škole Zlatar.

ZAGREB – Djelatnici i poslodavci iz sektora turizma iz cijele Hrvatske okupili su se u utorak, 12. veljače 2019. godine u Zagrebu na konferenciji „Turistički djelatnik: Izazovi i mogućnosti“ koju je organiziralo Ministarstvo turizma. Cilj konferencije bio je pokrenuti raspravu i promjene na tržištu rada u sektoru turizma i ugostiteljstva. Riječi je bilo i o potrebama poslodavaca, zapošljavanju i obrazovanju sadašnji budućih turističkih djelatnika. „Različitim poticajima, poreznim olakšicama, zakonskim prijedlozima i europskim projektima, Vlada pokušava olakšati zapošljavanje u turizmu, no mjesta za napredak uvijek ima i to u sektoru obrazovanja i usavršavanja“, istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. U sklopu konferencije ministar turizma Gari Cappelli predstavio je i regionalne centre  kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva.

ZAGREB – Jubilarnu 10. godinu za redom koncertnom dvoranom Vatroslav Lisinski 23. veljače zavladati će maske te obilje smijeha i veselja. Riječ je o tradicionalnoj zabavno-glazbenoj karnevalskoj manifestaciji Lisinski pleše pod maskama koja ove godine donosi pregršt događanja te bogati program koji je prilagođen svim uzrastima. „Na pozornici velike dvorane će biti Psihomodo pop, u predvorju će biti disko hitovi, a bit će i iluzionista te cirkuskih performansa. Siguran sa da će svi koji dođu u Lisinski uživati“, istaknuo je Dražen Siriščević, Ravnatelj Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski.

ZAGREB – Gradonačelnik Milan Bandić u utorak, 12. veljače 2019. godine ugostio je u zgradi Gradske uprave izaslanstvo Prijestolnice Cetinje predvođeno gradonačelnikom Aleksandrom Kašćelanom i veleposlanikom Crne Gore u Republici Hrvatskoj Borom Vučinićem. Tema razgovora bila je osnaživanje suradnje dvaju gradova na području gospodarstva, kulture, obrazovanja i sporta, a gradonačelnik Kašćelan pozvao je zagrebačkog kolegu da posjeti Prijestolnicu Cetinje te da se tamo predstave zagrebačke udruge i manifestacije. Crnogorsko izaslanstvo u Zagrebu boravi u okviru privredno-kulturno-turističke manifestacije Dani Crne Gore u Zagrebu koja traje do sutra.

ZAGREB – Uskoro počinje jubilarno, 15. izdanje ZagrebDoxa – međunarodnog festivala dokumentarnog filma na kojem ove godine gledatelje očekuju 104 dokumentarna filma raspoređena u 16 programa. Nakon pregledavanja oko 1700 filmova, selektori su za ovogodišnje izdanje ZagrebDoxa u natjecateljski program uvrstili 37 filmova – 19 u međunarodnu i 18 u regionalnu konkurenciju. „Očekuje nas još jedan izvrstan festival s pregršt interesantnih i kvalitetnih filmova iz svjetske dokumentarne produkcije“, rekao je Nenad Puhovski, direktor ZagrebDoxa. ZagrebDox ove godine traje od 24. veljače do 03. ožujka.

ČAKOVEC/MIHOVLJAN – Nizom događanja, Međimurje obilježava 16. godišnjicu pogibije policajca Željka Murka. Izaslanstvo Međimurske županije, predvođeno županom Matijom Posavcem, Grada Čakovca, predvođeno gradonačelnikom Stjepanom Kovačem, Policijske uprave Međimurske, predvođeno načelnikom Ivanom Sokačem, te obitelj poginulog danas, 12. veljače 2019. godine, su položili vijence na grobu Željka Murka na Gradskom groblju Čakovec kao i podno Spomen ploče na Društvenom domu u Mihovljanu gdje je održan i Komemorativni skup. Hrvatska policija, kao rijetko koja u svijetu, bila je jedan od nositelja obrane Domovine pri čemu je smrtno stradalo 762 policajaca, a nekoliko policajaca, poput Željka Murka, poginulo je u mirnodopsko vrijeme obavljajući svoju službenu dužnost, istaknuo je savjetnik ministra unutarnjih poslova Josip Mihaljević, osobito pohvalivši Međimursku županiju i Grad Čakovec koji su se nesebično stavili na dispoziciju obitelji Željka Murka kroz cijelo ovo vrijeme.

ČAKOVEC – U sklopu projekta „Socijalna aktivacija za osiguranje zdravog, sigurnog i pristupačnog pograničnog područja“ – „2SoKroG“ Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA je u utorak, 12. veljače 2019. godine, u Tehnološko- inovacijskom centru u Čakovcu, organizirala “peer review” na kojem su stručnjaci za socijalnu tematiku i čelnici lokalne zajednice dobili priliku iznijeti postojeću problematiku i svoja iskustva u radu te predložiti rješenja, voditeljica projekta iz međimurske REDEA-e Ivana Knez. Naime, na pograničnom području Slovenija- Hrvatska identificirane su jednake poteškoće kada je riječ o socijalnoj politici. Projekt je vrijedan oko 500 tisuća eura, financiran iz europskog fonda za regionalni razvoj, a provodi se od 1. rujna 2018. d 31. kolovoza 2020. godine.

ZAGREB – U znaku proslave 110 godina rada i djelovanja Zagrebačkog velesajma, proteći će najveći sajam Nautike u ovom desetljeću. Nautika, kao najposlovniji nautički sajam u Hrvatskoj, u svom 28. izdanju od 20. do 24. veljače, predstavit će u 7 punih paviljona više od 300 izlagača s više od 280 atraktivnih plovila, što predstavlja rast izložbene površine od 8 % i porast izloženih plovila za 11 %. Zagrebački velesajam tijekom pet dana bit će mjesto susreta nautičara i svih zaljubljenika u more i morske aktivnosti koje će dočekati atraktivna plovila svih vrsta i veličina, bogata ponuda vanbrodskih motora, oprema i pribor za brodove i jahte, oprema za ronjenje i ribolov, nautička odjeća i obuća. U istom terminu održat će se i sajmovi Hotel&Gastroteh, Dani lova i ribolova i Festival maslina.

RAKITOVEC – O mogućoj suradnji koprivničke najveće prehrambene tvdrtke s braniteljima, vlasnicima obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, i braniteljskim zadrugama razgovaralo se za sastanka koji je, posredstvom Zagrebačke županije, održan u Distributivnom centru za voće i povrće. Ova tvrtka planira otkupiti 7.720 tona povrća, 1.150 tona voća i 60.000 tona žitarica, a područje Zagrebačke županije je interesantno, jer je u blizini Koprivnice. Josip Kraljičković, pročelnik za poljoprivredu Zagrebačke županije, rekao je da je sastanak održan u Distributivnom centru kako bi se svima poslala poruka da Centar ima odličnu infrastrukturu i da jednima i drugima može biti partner.

ZELENJAK – Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije u utorak i srijedu, 12. i 13. veljače 2019. godine, domaćin je 2. partnerskog sastanka na projektu „Vezi narave/Veze prirode“ koji se provodi u okviru programa suradnje Interreg V-A Slovenija – Hrvatska, sufinanciran iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj. Vodeći partner projekta je Općina Grosuplje, a jedan od partnera je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode KZŽ. Glavni cilj projekta je osigurati održivost očuvanja i obnove ciljnih vrsta na zaštićenim područjima Natura 2000. Vrijednosti projekta je 2,5 milijuna eura. Press konferencija na kojoj će projekt biti detaljno predstavljen bit će održana u srijedu 13. veljače u Zelenjaku.

KOPRIVNICA – Volonterski centar Koprivnice i ove godine organizira izbor najboljih koprivničkih volontera, a manifestacijom „Zlatni vol“ želi se istaknuti i nagraditi društveno koristan rad, motivirati postojeće volontere, ali i građane na uključivanje u ovakvu vrstu društvenog aktivizma. Predlagati volontere mogu udruge, institucije i tvrtke s područja Koprivnice koje su organizirale volontiranje u protekloj godini, a biraju se u četiri kategorije: Zlatni vol za starije od 29 godina, Zlatni volek za mlađe do 29 godina, Zlatno krdo za manifestaciju koju su proveli volonteri te Zlatna volonterska knjižica za najveći broj skupljenih sati u volonterskoj knjižici. Prijave se u Volonterski centar Koprivnice dostavljaju do 25. veljače, a svečana dodjela nagrada i priznanja održat će se u subotu, 2. ožujka.

VARAŽDIN – U sklopu Srijede u Muzeju koja je na rasporedu 13. veljače, u palači Sermage na Trgu M. Stančića u Varaždinu, organizira se Razgled izložbe Glazbena škola u Varaždinu – 190 godina djelovanja, uz vodstvo autorice Jelene Rančić, kustosice u Gradskom muzeju Varaždin organiziran je u sklopu Srijede u Muzeju 13. veljače, u palači Sermage na Trgu M. Stančića u Varaždinu. Prigodna izložba o 190 godina rada varaždinske Glazbene škole otvorena je u prosincu prošle godine s dvjestotinjak predmeta iz fundusa Gradskog muzeja Varaždin i Glazbene škole u Varaždinu koji svjedoče o povijesnom razvoju te institucije, kao i o njenoj ulozi u stvaranju glazbenog života u Varaždinu. Razgled izložbe počinje u 19 sati.

 

loading