Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 12.02.2020.

Posted in Vijesti

BRAČAK – Zavodu za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije jutros, 12. veljače 2020. godine, javila se osoba s područja Budinščine radi sumnje na zarazu korona virusom, saznajemo u razgovoru s voditeljem Odjela epidemiologije Ivanom Lipovcem. Osoba je bila u Kini odakle se vratila 1. veljače, a prije nekoliko dana suočila se sa simptomima koji pobuđuju određenu sumnju na korona virus. Stoga je osoba upućena u Opću bolnicu Zabok kako bi se podvrgnula pretragama koje bi trebale potvrditi od čega boluje. Članovi obitelji do daljnjega su u kućnoj izolaciji, rekao je dr. Lipovac.

ZAGREB – U siječnju 2020. godine u gradu Zagrebu je zabilježeno 61.509 dolazaka te 132.180 noćenja gostiju, što je rast od 10% u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pokazuju podaci gradske Turističke zajednice. Najbrojniji su bili posjetitelji iz Italije, BIH, Južne Koreje, Njemačke i Srbije. Od ukupno registriranih noćenja, domaći turisti su ostvarili 38.312, a strani 93.868. – Ovo deset postotno povećanje dolazaka i noćenja možemo zahvaliti početku našeg predsjedanja Vijećem Europske unije, ali i činjenici da smo se kao zanimljiva, tzv. city-break, destinacija uspjeli pozicionirati ne samo na karti Europe, već i na karti svijeta. Tome u prilog govori i porast od čak 41% u noćenjima gostiju iz SAD-a, čemu su pridonijele intenzivne marketinške aktivnosti na tom tržištu – izjavila je direktorica Turističke zajednice grada Zagreba, Martina Bienenfeld.

ZAGREB – Gradska skupština Grada Zagreba prihvatila je prijedlog o dodjeli bespovratnih EU sredstava za financiranje rekonstrukcije i prenamjene bivše vojne bolnice u zagrebačkoj Vlaškoj ulici za potrebe Glazbenog učilišta Elly Bašić. Riječ je o investiciji od 30 milijuna kuna, od kojih će 85 posto biti financirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj. „Grad Zagreb je prijavio ovaj projekt na javni Poziv za revitalizaciju brownfield lokacija. Ukupan iznos bespovratnih sredstava koji će biti dodijeljeni Gradu Zagrebu kao korisniku iznosi 26 milijuna kuna“, rekla je Mirjana Zubak, pročelnica Ureda za programe i projekte Europske unije. Za potrebe Glazbenog učilišta Elly Bašić napravit će se tri dvorane, devet učionica, 33 vježbaonice kao i multimedijalna knjižnica kao i prateći prostori koji će biti prilagođeni osobama s invaliditetom. Inače, bivša vojna bolnica u Vlaškoj ulici dio je kompleksa nekadašnje Topničke vojarne prostire na oko 40 tisuća četvornih metara i izgrađena je 1833. godine. Danas je taj kompleks zaštićeno kulturno dobro upisano u Registar kulturnih dobara RH te se nalazi na području zaštićene Povijesno urbane cjeline grad Zagreb.

ZAGREB – Zagrebačka županija ove srijede, 12. veljače 2020. godine  na konferenciji u Zagrebu predstavila je Program pripreme i provedbe projekata koji će se financirati iz ESI fondova i programa Europske unije te ostalih izvora u 2020. godini. Proračunska sredstva za Upravni odjel za fondove EU, regionalnu i međunarodnu suradnju Zagrebačke županije ove godine znatno su viša, pa su i sredstva za sufinanciranje programa pripreme i provedbe projekata koji se sufinanciraju iz ESI i Eu fondova 85% veća nego prije tri godine te iznose 7 milijuna 450 tisuća kuna. Predstavljeno je 6 mjera, gradovima i općinama neke već poznate od ranije, a tu su i neke nove mjere, kao što je certificiranje gradova s povoljnim poslovnim okruženjem. Najveći interes je za sufinanciranje konkretnih projekata provedbe EU  za što je ove godine osigurano 3 milijuna kuna te 2,4 milijuna kuna za izradu projektne dokumentacije. – Zagrebačka županija od 2015. godine do danas podržala je 435 projekta u iznosu od 19 milijuna 800 tisuća kuna, te je među top 5 po povlačenju novaca iz EU fondova – istaknula je zamjenica župana Nadica Žužak. Na današnjoj konferenciji bilo je riječi i o prilikama za digitalnu transformaciju na području Zagrebačke županije.

ČAKOVEC – Obljetnicu pogibije policajca Željka Murka obilježit će u srijedu, 12. veljače 2020. godine Mjesni odbor Mihovljan, Grad Čakovec, Međimurska županija, Policijska uprava Međimurska i mnogi drugi. Na Gradskom groblju Čakovec u 11,00 sati vijence će na grobu Željka Murka položiti izaslanstva MO Mihovljan, Grada Čakovca, Međimurske županije, PU Međimurske, UDVDR RH Ogranak Mihovljan i DVD-a Mihovljan, a u 11,15 polaganje je podno Spomen ploče na Društvenom domu Mihovljan, gdje će se u 11,20 sati održati komemoracija.

KRAPINA – U evidenciji Područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Krapina krajem siječnja 2020. godine registrirano je 2305 osoba, što je u usporedbi s prosincem 2019. povećanje za 2,2% ili 50 osoba, dok je u odnosu na prošlogodišnji siječanj broj nezaposlenih manji za 11,1% ili 288 osoba. Poslodavci su prošlog mjeseca prijavili 578 potreba za radnicima, što je za čak 214,1% više nego u prethodnom mjesecu, te za 25,7% više u odnosu na isti mjesec 2019. godine. Najviše slobodnih radnih mjesta prijavljeno je u prerađivačkoj industriji, obrazovanju te zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi, dok su najtraženija zanimanja bila prodavač, konobar, šivač, čistač, radnik, stolar, odgojitelj predškolske djece, zidar, medicinska sestra.

KOPRIVNICA – U Koprivničko-križevačku županiju stižu četiri nova vatrogasna vozila u sklopu projekta „Modernizacija vozila vatrogasnih postrojbi RH“. Prema riječima zapovjednika Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije Zvonimira Habijana, vozila stižu još ove godine: šumsko terensko vozilo bit će u Koprivnici, autocisterna i jedno kratko navalno vozilo bit će u Križevcima, a drugo u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Đurđevac. Nakon što Javne vatrogasne postrojbe tri grada preuzmu vozila, starija će dati na korištenje dobrovoljnim vatrogasnim društvima sa svojih područja.

VELIKO TROJSTVO – Radove na dogradnji Osnovne škole Veliko Trojstvo i gradnje dječjeg vrtića obišao je bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs u pratnji izvođača radova. Projekt je vrijedan 14 milijuna kuna: Općina Veliko Trojstvo osigurala je europskim sredstvima 7,2 milijuna kuna za projekt gradnje vrtića, dok Bjelovarsko-bilogorska županija vlastitim sredstvima financira dogradnju škole s pet milijuna kuna te općina s dva milijuna kuna. Završetkom radova u školi će se stvoriti uvjeti za jednosmjesnki rad, dok će se izgradnjom vrtića omogućiti novi standard za najmlađe stanovnike Velikog Trojstva koji za sada vrtiće pohađaju na području Grada Bjelovara.

LEPOGLAVA – Milijun i 135 tisuća kuna za razvoj sporta izdvojit će Grad Lepoglava. Najveći dio tih sredstava, odnosno 720.000 kuna Grad je dodijelio Zajednici sportskih udruga Grada Lepoglave s kojom je potpisao ugovor o njihovom korištenju. Za nabavu opreme i strojeva za održavanje sportskih terena Zajednici sportskih udruga Grada Lepoglave, osigurava se iznos od 150.000,00 kuna, a i u ovoj će godini Grad Lepoglava biti domaćin značajnih sportskih manifestacija. Također, Grad će nastaviti s nabavkom dječjih igrala i održavanjem sportske opreme na gradskom području za što je u okviru Programa javnih potreba u sportu izdvojeno 105.000 kuna.

loading