Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 12.03.2019.

Posted in Vijesti

KRAPINA – Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković obišao je danas, 12. ožujka 2019. godine, većinu većih radova koji se provode na području Krapinsko-zagorske županije u sklopu modernizacije cestovne i željezničke infrastrukture. Radni posjet ministar je započeo obilaskom 530 milijuna kuna vrijednih radova na modernizaciji i elektrifikaciji pruge Zaprešić – Zabok, dionice duge 24 kilometra gdje radovi koji traju od kolovoza prošle godine idu zacrtanom dinamikom, a dio ih je i ispred planiranih rokova. Nakon Novih dvora ministar je u Oroslavju održao radni sastanak na temu ‘Projekti grada Oroslavja i rekonstrukcija DC307 Mokrice – Donja Stubica’ sa gradonačelnikom Emilom Gredičakom. Potom je obišao i radove na dionici brze ceste Bedekovčina – Zlatar Bistrica koji završavaju 30. lipnja ove godine, a nakon službenog dijela posjeta, poslijepodne se u Krapini, u stranačkim prostorijama HDZ-a sastao sa gradonačelnicima i načelnicima 17 zagorskih jedinica lokalne samouprave. U pratnji ministra i njegovih suradnika tijekom današnjeg posjeta Krapinsko-zagorskoj županiji bio je saborski zastupnik Žarko Tušek koji zadovoljan naglašava kako ovakve mega projekt Zagorje zaslužuje, jer ovo je kraj koji mnogo doprinosi ukupnom BDP-u RH, u stvaranju novih vrijednosti i razvoju gospodarstva te je normalno da se dio investicija realizira i ovdje. Da je zadovoljan dinamikom izvedbe radova na brojnim lokacijama diljem Krapinsko-zagorske županije potvrdio je na kraju posjeta ministar Oleg Butković te i za naredno razdoblje najavio brojne značajne projekte, te između ostalog potvrdio da je u planu HŽ infrastrukture obnova pruge prema Kumrovcu, te da se radi na pripremi potrebne dokumentacije za nastavak brze ceste od Zlatar Bistrice do Marije Bistrice.

ČAKOVEC – Nakon prošlogodišnje nagrade kojom je Međimurje prepoznato kao jedna od Top 10 regija u Europskoj uniji, jedan od najuglednijih listova na svijetu i najčitaniji među vodećim poslovnim ljudima širom svijeta, Financial Times, u okviru svog fDi Magazina, publikacije koja analizira globalne aktivnosti u gospodarstvu širom svijeta ponovno je Međimurju dodijelila nagradu kao jednom od pobjednika u kategoriji stvaranja povoljnog poduzetničkog okruženja, efikasnosti javne uprave, poticaja i ulaganja u infrastrukturu korištenjem EU fondova. Analiza EUROSTATA i Državnog zavoda za statistiku pokazala je, kako je Međimurska županija najrazvijenija županija kontinentalne Hrvatske, nakon grada Zagreba, jedina iznad 50% prosjeka razvijenosti Europske unije. Na svečanosti u Francuskoj, nagradu „Winners Strategy Awards – fDi location su županu Međimurske županije Matiji Posavcu uručili glavna urednica fDi Magazina Courtney Fingar i urednik izdanja Angus Cushley. „Ovo priznanje je, prije svega, priznanje svima onima koji stvaraju dodanu vrijednost i najviše doprinose gospodarskim rezultatima. Stanovnici Međimurja su produktivni, vrijedni i marljivi, poduzetnici se trude u vrlo izazovnim uvjetima poslovanja, načelnici i gradonačelnici uspješno privlače sredstva iz EU fondova, a sve je temeljeno na jasnim vizijama, kvalitetnoj strategiji i zacrtanim ciljevima. To  mora biti vrednovano i drago mi je što je prepoznato upravo od magazina kao što je Financial Times“, rekao je župan Matija Posavec.

ZAGREB – Skupštinski odbor za socijalnu skrb jednoglasno je u utorak, 12. ožujka 2019. godine prihvatio prijedloge o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskog socijalnog fonda a koji će pomoći u socijalnom uključivanju i zapošljavanju marginaliziranih skupina društva. Riječ je o projektu „Postani aktivan Rom/Romkinja i zaposli se – Pariz“ koji ima za cilj osposobljavanje Roma/Romkinja za jedno od obrtničkih zanimanja deficitarnih na tržištu rada te projekt „Socijalno se uključi i zaposli – Suzi“ kojim će se potaknuti stručno osposobljavanje i zapošljavanje nezaposlenih žena pripadnica višestruko marginaliziranih skupina – Romkinja, žena žrtvi obiteljskog nasilja, žena branitelja i beskućnica. Vrijednost projekta „Pariz“ je 1,32 milijuna kuna i rok provedbe je 20 mjeseci, a vrijednost projekta „Suzi“ je 9,9 milijuna kuna s rokom od 30 mjeseci.

ZAGREB – Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić održao je u utorak, 12. ožujka u Zagrebu radni sastanak s gradonačelnicima i načelnicima gradova i općina Zagrebačke županije. Glavna tema razgovora bila je nabava radnih bilježnica za oko 25 tisuća učenika osnovnih škola s područja Zagrebačke županije. „U županijskom proračunu za tu svrhu osigurano je 7 milijuna kuna. Zagrebačka županija po svakom djetetu osigurat će 300 kuna, dok će 55 kuna dodati općine i gradovi“, objasnio je župan Kožić. Župan je s gradonačelnicima i načelnicima razgovarao i o prijedlogu razvojnih projekata za predstojeći Razvojni sporazum Zagrebačke županije s ostalim županijama. U planu je potpisivanje sporazuma sa Sisačko-moslavačkom, Karlovačkom i Ličko-senjskom županijom.

ZAGREB/KOTORIBA – Prijedlog o potpisivanju Izjave o namjeri između Republike Hrvatske i Mađarske, vezano uz jačanje gospodarske suradnje i s time povezanih prometnih veza između pograničnih područja dviju država, prihvaćen je na posljednjoj sjednici Vlade. Ovime su napokon stvorene  pretpostavke za izgradnju mosta Kotoriba-Murakeresztur i otvaranje novog prometnog pravca koji će skratiti put do autoceste, ali i ono još važnije – omogućiti ljudima da više ne trebaju voziti okolnim putem 50 kilometara, kako bi prešli put zračne linije svega 5 kilometara, izjavio je ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat. Izgradnja ovog mosta pitanje je od strateške važnosti, ne samo za Međimurje, već i za cijelu Hrvatsku, a tu su i brojne druge prilike za cijelo Donje Međimurje, od jačeg razvoja turizma do privlačenja novih investicija.

ZAGREB – Pokretni ured Zagrebačkog holdinga koji je na usluzi građanima u njihovim naseljima danas prema novom rasporedu poslovanja obilazi četiri lokacije u gradu. Tako će kombi vozilo Zagrebačkog holdinga u kojem građani mogu platiti račune bez naknada kao i ugovoriti ili  promijeniti usluge, danas kroz cijeli dan biti na Vukomerecu, na Čulinečkoj ulici, kod okretišta tramvaja Ljubljanica te na parkiralištu uz MO Knežija.

VARAŽDIN/LEPOGLAVA – Domove zdravlja u Varaždinu i Lepoglavi, na kojima se provode infrastrukturni radovi, obišao je ovog utorka 12. ožujka 2019. godine zamjenik župana Varaždinske županije Robert Vugrin. Osim nabavke opreme u pedesetak liječničkih ordinacija županije u sklopu projekta „Poboljšanje pristupa primarnoj zaštiti Varaždinske županije“, vrijednog ukupno 12,8 milijuna kuna, ulaže se i u sedam objekata Domova zdravlja, a u procesu je i ugradnja invalidskih platformi koje će olakšat pristup osobama s invaliditetom. U zgradi doma zdravlja u Zagrebačkoj ulici u Varaždinu bit će adaptirani ulaz i vrata, a rekonstruirat će se i adaptirati i objekt u Vinici. – Trenutno su infrastrukturni radovi u tijeku u tri doma zdravlja vrijednosti 1,9 milijuna kuna – naglasio je Vugrin dodajući da u županiji ima više od 18 tisuća osoba sa invaliditetom te, upravo zbog toga ovaj projekt iznimno bitan. Uz zamjenika Vugrina, u obilasku je bio i zamjenik župana Tomislav Paljak, ravnatelj Doma zdravlja Varaždinske županije Renato Podbojec i drugi.

PREGRADA – Konferencija za medije na temu javnog poziva Krapinsko-zagorske županije za prijavu kandidata za dodjelu priznanja “volonter godine” i „volonterska akcija godine“ za 2018. godinu održana je u Pregradi, u utorak, 12. ožujka 2019. godine. O natječaju koji je otvoren do 21. ožujka za sve nesebične ljude koji svoje znanje i slobodno vrijeme daruju drugima govorila je  zamjenica župana Jasna Petek, a poziv da se prijave za najvolontere uputili su i Nikolina Bertol iz Volonterskog centra Volontirajmo te prošlogodišnji dobitnici priznanja, mlada Jana Borovčak, 72- godišnji volonter Crvenog križa iz Pregrade Ivan Krog te Jasenka Borovčak, kao predstavnica DND-a Zabok, lanjskog dobitnika priznanja za naj volontersku akciju.

VARAŽDIN – Postupak zaštite Varaždinskog bučinog ulja, oznakom zemljopisnog podrijetla pokrenula je Udruga “Varaždinsko bučino ulje” u suradnji s Varaždinskom županijom, a upravo je to bila tema današnje konferencije za medije u Županijskoj palači. Promocija ovog jedinstvenog ulja visoke nutritivne vrijednosti krenula je još 2017. godine, a ovo je četvrti proizvod koji ide u zaštitu u Varaždinskoj županiji, istaknuo je župan Radimir Čačić. Nacionalna zaštita varaždinskog bučinog ulja, smatra župan Čačić, stići će do kraja godine, a potom se odmah kreće i u europsku zaštitu, a time će Varaždinska županija postati županija broj 1 po broju zaštićenih proizvoda. Uz župana, na konferenciji su bili i posebna savjetnica župana Natalija Martinčević, pročelnik za poljoprivredu Dragutin Vincek te tajnica Udruge Varaždinsko bučino ulje Andreja Petrović. – Ovaj postupak zaštite iznimno je bitan za proizvođače bučinog ulja jer im olakšava pristup drugim tržištima i prepoznatljivost, a kupci imaju garanciju kvalitete i podrijetla proizvoda – rekla je Petrović.

ZAGREB – Danas s početkom u 18,00 sati u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice bit će obilježen 1. Dan sveučilišne knjige. Cilj Dana sveučilišne knjige započinjanje tradicije okupljanja za sve zaljubljenike u knjigu i hrvatsku riječ. Djela u nizu Manualia Universitatis studiorum Zagrabiensis sveučilišni su udžbenici, priručnici i monografije koji su oplemenili studiranje mnogih generacija studenata Sveučilišta u Zagrebu.

KOPRIVNICA – Koprivnička Udruga žena Vinica proslavila je 15. obljetnicu postojanja, a predsjednica Udruge Slavica Stančec zahvalila je svima, posebno Gradu Koprivnici, na potpori koju im pružaju svih ovih godina. Gradonačelnik Mišel Jakšić prilikom posebno je ponosan na činjenicu kako su uz njega dvije žene zamjenice i što je većina žena na voditeljskim poslovima u Gradu Koprivnici te kako to govori o njima i njihovim zaslugama. Članicama i gostima obratio se i župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren koji je također pohvalio Udrugu na brojnim inicijativama kojima doprinosi razvoju lokalne zajednice i društva općenito, a posebno na podizanju svijesti o pravima žena i ranjivih društvenih skupina.

loading