Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 12.03.2020.

Posted in Vijesti

ČAKOVEC – Premda na području Međimurske županije trenutno nema nijednog potvrđenog slučaja zaraženih korona virusom, Županijska bolnica u Čakovcu spremna je i za ovu vrstu izazova, rečeno je, uz ostalo, na konferenciji za novinare održanoj danas, 12. ožujka 2020. godine, u biblioteci Bolnice. Na konferenciji su o ovoj aktualnoj temi govorili župan Međimurske županije Matija Posavec, načelnik Stožera civilne zaštite Međimurske županije Josip Grivec, ravnatelj Županijske bolnice Čakovec Tomislav Novinščak i drugi dužnosnici zdravstvenog sektora.  Tako se moglo čuti kako je u samo tri dana Odjel infektologije prenamijenjen je u izolaciju s ukupno 6 soba po dva kreveta, odnosno s ukupnim kapacitetom za 12 osoba. Do odjela vodi poseban koridor uz pomoću kojega se sprječava kontakt potencijalnog zaraženog s korisnicima Bolnice i na odjel se ulazi preko balkona, pojašnjava voditeljica infektologije Tanja Potočnik Hunjadi. Od danas je, bolnici u Čakovcu, na raspolaganju 6 novih respiratora i dvije neinvazivne ventilacije za što je Međimurska županija izdvojila oko 900 tisuća kuna. „Nadam se da će Međimurje, premda je to teško očekivati s obzirom na okruženje, odolijevati zarazi pa bude li potrebno i pojavi li se neko žarište u Hrvatskoj spremni smo respiratore staviti na raspolaganje ne samo našim građanima već i stanovnicima u bilo kojem dijelu zemlje“, poručio je župan Matija Posavec. Pored toga, u nabavi je i digitalni pokretni RTG uređaj, najavio je župan Posavec. Kako se moglo čuti, u svim međimurskim školama sve je spremno i za mogućnost izvođenja nastave online putem. Osim toga, još jednom je ponovljena preporuka je da se odgode sva planirana okupljanja i događanja te poštuje zabrana posjeta korisnicima Domova za starije i nemoćne osobe.

ZAGREB – Na Gradskom groblju Mirogoj zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u četvrtak, 12. ožujka predstavit će osam novih elektrovozila za prijevoz posjetitelja i tehničke potrebe Holdingove podružnice Gradska groblja. Pored ispunjavanja ekoloških zahtjeva na očuvanju okoliša i korištenja obnovljivih izvora energije, vozila na električni pogon pogodna su za prometovanje grobljima jer su bešumna i ne ometaju potrebni mir. Vrijednost vozila je 1.417.437 kuna, a 160.000 kuna osigurano je iz poticaja Fonda za energetsku učinkovitost. Nakon primopredaje, gradonačelnik Bandić će, sa suradnicima, u novim vozilima obići Mirogoj gdje je u tijeku IV faza sanacije cesta i kanalizacije, orezivanje i zamjenska sadnja stabala te restauracija Spomen križa hrvatskih branitelja. Obilazak će završiti na prostoru iza upravne zgrade gdje je uređena hortikultura te parkiralište s 64 mjesta.

KOPRIVNICA – Grad Koprivnica dao je tamošnjoj Turističkoj zajednici na upravljanje gradske bedeme i zgradu Oružane, prvenstveno radi organiziranja manifestacije Renesansni festival. U svrhu obavljanja osnovne djelatnosti, koprivnička Turistička zajednica može provoditi potrebne građevinske i druge zahvate, no uz suglasnost Grada i nadležnog konzervatorskog odjela, a svi ti zahvati provodit će se o trošku Turističke zajednice koja pak dijelove nekretnine prilikom Renesansnog festivala može dati na privremeno korištenje i ostvarivati prihode. Uz to, Turistička zajednica snosi sve komunalne troškove, a ugovor se sklapa na pet godina.

BJELOVAR – Potpisan je ugovor s izvođačem radova za energetsku obnovu Doma za starije osobe Bjelovar vrijedan 13,2 milijuna kuna. Dom koji je izgrađen prije 33 godine bit će u potpunosti obnovljen te će 260 korisnika i 76 djelatnika imati novi standard. Fond za energetsku učinkovitost sufinancira 7,7 milijuna kuna dok je 1,5 milijuna kuna iz nacionalnog Fonda za sufinanciranje europskih projekata te 1,5 milijuna kuna osigurava Bjelovarsko-bilogorska županija.

VELIKA GORICA – Grad Velika Gorica do iduće godine dobit će vanjske bazene. Potpisan je ugovor između Srednje strukovne škole i Grada o darivanju zemljišta na kojem će se izgraditi olimpijski bazen te jedan plitki podijeljen u dva dijela, dječji te bazen s vodenim atrakcijama i tri tobogana. Gradit će se i ugostiteljski objekt, dječje igralište te fitness park. Vrijednost radova je oko 20 milijuna kuna.

LEPOGLAVA – U planu Grada Lepoglave je postavljanje kandelaberske javne rasvjete u Ulici hrvatskih pavlina na potezu od Borja do Slivara. Također u planu je i rekonstrukcija niskonaponske mreže uz postavljanje javne rasvjete u Vinogradskoj ulici u Lepoglavskoj Vesi, proširenje javne rasvjete na području Višnjice te dovršetak rekonstrukcije niskonaponske mreže i nastavak postavljanja javne rasvjete u naselju Crkovec. Gradonačelnik Marijan Škvarić istaknuo je da je u gradskim planovima i projekcijama osigurati kvalitetnu opskrbu električnom energijom u svih 16 gradskih naselja.

ČAKOVEC – S provođenjem preventivne akcije “Moj prijatelj policajac i ja u prometu“, koja će se tijekom ožujka i travnja provoditi u svim dječjim vrtićima na području Međimurske županije, počela je u čakovečkom dječjem vrtiću “Cipelica“ Policijska uprava međimurska. Podršku provođenju ove preventivne aktivnosti svojom nazočnošću pružili su zamjenik gradonačelnika Čakovca, Mario Medved i predsjednica Koordinacijskog odbora – “Čakovec, grad prijatelj djece”, Gordana Šoltić Siladi. – Cilj ove akcije je upozoriti djecu na opasnosti koje na njih vrebaju prilikom sudjelovanja u prometu, te im na zanimljiv način objasniti kako se što sigurnije kretati u prometu, naglasila je policijska službenica Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa Irena Branović.

loading