Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 12.04.2017.

Posted in Vijesti

BEDEKOVČINA – Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić danas,  12. travnja 2017. godine boravi u radnom posjetu Krapinsko-zagorskoj županiji. Posjet je, u društvu župana Krapinsko-zagorske županije Željka Kolara i ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije Zdravka Baraća te ravnatelja Savjetodavne službe Zdravka Tušeka, počeo u Sportskoj dvorani Srednje škole Bedekovčina, gdje je održan “Doručak s hrvatskih farmi”. Posluženi su tradicionalni domaći poljoprivredni proizvodi, mlijeko i mliječni proizvodi, meso, jaja, med i kruh. Ministar je održao i sastanak s poljoprivrednim proizvođačima, a zatim u Špičkovini isporučio novu perad poljoprivrednicima, čija je perad nedavno stradala pojavom ptičje gripe. U nastavku dana, Tolušić će posjetiti još nekoliko zagorskih poljoprivrednih proizvođača.

KRAPINA – Koalicija stranaka SDP-HNS -HSU-HLSR-NSR potpisala je u srijedu 12. travnja 2017. godine u Krapini sporazum o predizbornoj suradnji na lokalnim izborima za grad Krapinu. Zajednički kandidat za gradonačelnika je Željko Pavić (SDP), a kandidati za zamjenike su Alen Spiegel (HLSR) i Romeo Vincelj (HNS). Potpisivanju sporazuma prisustvovali su predsjednik SDP-a Krapinsko-zagorske županije Siniša Hajdaš Dončić, kandidat za župana Željko Kolar i predsjednik SDPH Davor Bernardić.

ZAGREB – Grad Zagreb je pokrenuo Projekt kućnog kompostiranja radi uspostave cjelovitoga održivog sustava gospodarenja otpadom, smanjenja ukupne količine otpada koje završava na odlagalištima te, istodobno, dobivanja kvalitetnog komposta za vrtove i okućnice. Projekt je predstavljen danas, 12. travnja 2017. godine, u Gradskom vrtu Savica, u prisustvu resornog ministra Slavena Dobrovića i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Zagrepčani interes za komposter mogu prijaviti do početka kolovoza.

ČAKOVEC – Bogat program ovogodišnjeg obilježavanja Dana Međimurske županije i 6. Spomendana na Zrinske i Frankopane najavljen je danas u prostorijama Muzeja Međimurja Čakovec. Ovogodišnje obilježavanje kreće 18. travnja i trajat će sve do 9. svibnja- Dana Europe, a u sklopu njega će biti održano 110 gospodarskih, kulturnih, turističkih i sportskih manifestacija, koje su u suradnji s Međimurskom županijom i županijskom TZ organizirali međimurski gradovi i općine, udruge i drugi, najavljuje župan Matija Posavec i dodaje da se ove godine očekuje još veći broj posjetitelja nego li prošle. Među najvećim događanjima, uz svečanu sjednicu i prijavak Zrinske garde predsjedniku Sabora, organizatori najavljuju i Hrvatski ruralni parlament, Sajam poslova, turističke vožnje EDEN destinacijom, 1. međimurski polumaraton, a posebno treba istaknuti i projekt „Dajmo djeci korijene i krila“, koji će 27. travnja u Dječjem vrtiću Cipelica u Čakovcu biti održan u organizaciji Međimurske županije i Radija Kaj.

KRAPINA – Kandidata Živog zida za župana Krapinsko-zagorske županije Danijela Grabara predstavio je danas u Krapini predsjednik stranke Ivan Vilibor Sinčić. Danijel Grabar je Zagrepčanin koji je kupio zemljište na Petrovskom  gdje se bavi ekološkom poljoprivredom. Sinčić ističe kako im je, kao i svuda u Hrvatskoj, cilj borba protiv nepotizma i za prava malog čovjeka za kojeg se, kao u slučaju Agrokor, potvrdilo da svi nisu jednaki pred zakonom.

ZAGREB – Između Grada Zagreba te osoba i udruga osoba s invaliditetom potpisan je 2014. godine Sporazum kojim se Grad obvezuje osigurati prostore za povremeni, privremeni i dugotrajni smještaj osoba s invaliditetom. Grad se Sporazumom obvezao urediti poslovne prostore i stanove unutar šest objekata ukupne površine 2.560 četvornih metara, a prostore Centra za neovisno življenje osoba s invaliditetom Novi Jelkovec, gdje su u tijeku radovi, danas, 12. travnja 2017. godine, obići će zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

VARAŽDIN – Varaždinska građanska garda, rješenjem  Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture, bit će upisana u registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Varaždinska građanska garda – Purgari kroz svoje djelovanje kako u prošlosti tako i danas aktivno prenosi umijeće i tradicijske vrijednosti građanskog života Varaždina. Iako je vjerojatno postojala i ranije, u povijesnim dokumentima Varaždinska građanska garda spominje se prvi puta 1750. godine.  Garda je imala dvojaku funkciju, vojno-zaštitničku i paradnu. Danas postrojba služi prije svega u protokolarne svrhe i kao turistička atrakcija. Upravo je kontinuitet djelovanja Garde i svijest Varaždinaca o povijesnom i kulturnom aspektu, važno je očuvati te je to i razlog što je  Varaždinska građanska garda dobila status nematerijalnog kulturnog dobra Republike Hrvatske. Rješenje Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture, bit će javnosti predstavljeno danas na konferenciji za novinare u varaždinskoj gradskoj vijećnici.

ČAKOVEC – Kako bi se dodatno povećala sigurnost sudionika u prometu, Grad Čakovec je svjetlećom signalizacijom, dodatno obilježio neka od opasnih mjesta na kojima su zabilježene učestale prometne nesreće. Na pješačkim prijelazima u Preloškoj i Zrinsko- frankopanskoj ulici postavljeni su solarni cestovni LED markeri. Riječ je o svjetlima postavljenim uz kolnik koja se napajaju solarnom energijom, a automatski se uključuju kad padne mrak. U Zrinsko- frankopanskoj ih je postavljeno šesnaest, a u Preloškoj ulici osam, a cijena jednog takvog iznosi 1.500,00 kuna. Na križanjima Kalničke ulice i Legensteinove, Ulice Ivana Sokača i Ulice Putjane, Travničke i Ulice Antuna Mihanovića, Jakova Gotovca, Vukovarske i Športske ulice te križanju Ulice Globetka, Športske i braće Granner postavljeni su solarni svjetlosni radarski znakovi. Riječ je o uređajima postavljenim ispod prometnih znakova koji treptanjem vozače upozoravaju na dolazak

KOPRIVNICA – U tijeku su radovi na rekonstrukciji prometnice u Ulici Draganovec i dijela Krešimirove ulice u koprivničkim prigradskim naseljima Draganovec i Starigrad. Asfaltira se kolnik postojeće prometnice u dužini 720 metara te uređuje bankina i prilaz prometnici s pristupnih cesta. U radove će Grad Koprivnica kroz sustav  održavanja uložiti 700 tisuća kuna, istaknuo je zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Mišel Jakšić te najavio nova ulaganja u Draganovcu gdje je uskoro planiran i početak radova na rekonstrukciji Radničke ceste.

ZAGREB – U povodu Uskrsa Grad Zagreb12. travnja 2017. godine organizira priredbu i podjelu poklon-paketa za djecu do 12 godina, čiji su roditelji hrvatski branitelji Grada Zagreba težeg socijalno-ekonomskog statusa. Mališanima će tako u kino dvorani Studentskog centra od 16,00 sati  pakete biti uručeni prigodni paketi, a predviđena je i predstava Vuk i zec, prijatelja dva.

VRBOVEC – Ususret blagdanu Uskrsa na vrbovečkom Trgu Petra Zrinskog organiziran je sadržajan program od 13. do 15. travnja 2017. godine. Djeca iz vrtića će izrađivati gnijezdo s pisanicama, OPG-i nuditi svoje proizvode, te će biti organizirane radionice oslikavanja pisanica. Program svakog dana počinje od 10,00 sati.

loading