Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 12.04.2018.

Posted in Vijesti

POREČ – Sedmi Forum hrvatskih i poljskih regija održava se u Poreču. Jučer, 11. travnja 2018. godine, održane su tri panel rasprave. U prvoj raspravi „Strateško planiranje razvoja poljskih i hrvatskih regija do 2030. godine“, sudionike Foruma u temu su uveli član Parlamenta i potpredsjednik hrvatsko-poljske parlamentarne skupine Jacek Protas te zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Olivera Majić. Panelisti su se složili oko uloge regija u kohezijskoj politici, pri čemu žele biti u ulozi stvaratelja, a ne promatrača. Složili su se kako je uoči izrade novog financijskog okvira Europske unije za sljedeće sedmogodišnje razdoblje potrebno napraviti evaluaciju svega što je dosad napravljeno, kako bi u idućem financijskom razdoblju sredstva EU bila ciljano usmjerena na nekoliko ključnih prioriteta. Panel je zaključen uz napomenu kako se već sada mora strateški razmišljati o razdoblju nakon 2020. godine, pri čemu će jednu od temeljnih uloga imati upravo fondovi Europske unije. Na poslijepodnevnom panelu Foruma naglasak je bio na investicijama u regijama. Tijekom rasprave istaknuto je kako trendovi u svijetu ukazuju na to da su tehnološki napredak, znanje, obrazovanje i naukovanje postali generatori rasta i podizanja nacionalne konkurentnosti. To podrazumijeva definiranje potencijala svih regija, uz isticanje konkurentskih prednosti, poput onih koje imaju zahvaljujući svom teritorijalnom kapitalu. Panelisti su se složili da je ključ poticanja investicija, osim dobrog zakonodavnog okvira i stabilne makroekonomske politike, stvaranje pozitivne investicijske klime i podizanje konkurentnosti potencijalnih investicijskih lokacija. Hrvatska i poljska iskustva o ovoj su temi, među ostalima, podijelili župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, župan Varaždinske županije Radimir Čačić, župan Međimurske županije Matija Posavec.

ZAGREB – Na prilazu Klinici za plućne bolesti Jordanovac završeni su radovi asfaltiranja. U okviru obnove postavljeni su novi rubnjaci, betonske kanalice, napravljeni tamponi i slivnici, te iscrtana mjesta za parkiranje automobila i horizontalna signalizacija. Isto tako uređen je i prilaz Klinici za ženske bolesti i porode Petrova gdje je, također, obnavljan asfalt, a u okviru radova postavljeni su novi rubnjaci i kulir ploče, izrađeni tamponi i slivnici, te iscrtana horizontalna signalizacija i mjesta za parkiranje automobila. U jutarnjim satima ovog četvrtka, 12. travnja 2018. godine ove dvije bolnice obišao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić istaknuvši kako Grad Zagreb pomaže svaku bolnicu bez obzira jesu li one gradske ili državne jer se u njima liječe svi državljani Hrvatske. Ukupna vrijednost radova je oko 1,5 milijuna kuna.

ZAGREB – Kako bi se uskladili sa novim Zakonom o lokalnoj i regionalnoj samoupravi te ubrzali sjednice koje u ovom sazivu traju dva, pa čak i tri dana, Gradska skupština Grada Zagreba na idućoj sjednici mijenja poslovnik. O izmjenama i dopunama Poslovnika Gradske skupštine Grada Zagreba, na kojima je Radna skupina radila više od dva mjeseca, raspravljao je danas, 12. travnja 2018. godine i nadležni skupštinski odbor, Odbor za Statut, Poslovnik i propise. Kako ističe gradski zastupnik i predsjednik Odbora za statut, Kazimir Ilijaš, noviteti će uvelike povećati efikasnost rasprava u Gradskoj skupštini. – Skraćuje se vrijeme izlaganja klubova zastupnika kao i odgovori predlagatelja i s time želimo da se u raspravama razgovara o meritumu, a ne da idemo u širinu – istaknuo je Ilijaš. Uz ubrzavanje rasprava, izmjenama Poslovnika predviđeno je oformljivanje novog skupštinskog odbora koji će biti nadležan za sigurnost i prevenciju urbanih rizika.

VARAŽDIN – Zahvaljujući projektu „ŠkolSka PrehranA za Sve –SPAS“ 371 učenik varaždinskih osnovnih škola će svakodnevno u školi dobiti besplatnu užinu, dok će im ručak biti subvencioniran s 5,7 kuna po obroku. Naime, Gradu je iz Fonda europske pomoći za najpotrebnije odobreno više od 757 tisuća kuna što će biti dovoljno za prehranu siromašnije djece do kraja školske godine. Projekt je pozdravio gradonačelnik Ivan Čehok podsjetivši kako i je Grad i sam, prema svojim mogućnostima, financirao prehranu siromašnijih učenika, smatrajući ovaj vid pozitivne diskriminacije jednim od putova stvaranja jednakih uvjeta za sve. 371 učenik je otprilike 15 razreda, što nije malo, naglasio je gradonačelnik Čehok, u nadi da će takvih potreba s vremenom biti daleko manje.

ZAGREB – Prema statističkim podacima očekivano trajanje života stanovnika Zagreba je 79,6 godina, što je gotovo za četiri godine dulje nego u 2003. godini, kada je iznosilo 76 godina. Trajanje života muškaraca iznosi 77 godina, a žena 82 godine. Najveći javnozdravstveni problemi su kardiovaskularne i maligne bolesti. Glavni razlozi posjeta liječnicima primarne zdravstvene zaštite su na  prvom mjestu bolesti dišnog sustava, dok su bolesti mišićno – koštanog i vezivnog tkiva na drugom mjestu, te na trećem su bolesti srca i krvnih žila.

ZAGREB – Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu i CareerCentar nastavljaju s edukacijama studenata o vještinama potrebnima za uspješno zapošljavanje. Radionica koja će se baviti intervjuom za posao, bit će održana u četvrtak, 12. travnja s početkom u 18 sati u Stablu znanja, dvorani Studentskog centra. Intervju za posao ključna je faza zapošljavanja te je bitno da se za nju kandidati dobro pripreme,  ističe voditelj radionice, stručnjak za ljudske potencijale Vladimir Benić.

KRAPINA – Radovi na uređenju školskog igrališta i pratećih sadržaja kod Osnovne škole Augusta Cesarca završavaju ovih dana tako da će do kraja ovog tjedna učenici ove krapinske škole, ali i ostali građani moći uživati u novom rukometnom, košarkaškom i odbojkaškom igralištu, atletskoj stazi i fitnessu na otvorenom. Projekt uređenja igrališta vrijedan je oko 1,2 milijuna kuna, od čega su 700 tisuća kuna sredstva Ministarstva regionalnog razvoja, dok je Grad Krapina osigurao preostali dio.

VARAŽDIN – Projekt „DRAVA LIFE – Integrirano upravljanje rijekama“ čiji je cilj  poboljšanje ekosustava rijeke Drave u Hrvatskoj,  predstavljen je u četvrtak, 12. travnja 2018. godine na konferenciji za novinare u Varaždinu. Među partnerima projekta je inače i  Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Varaždinske županije. Na press konferenciji su predstavljene  dosad provedene aktivnosti, a partneri projekta najavili su nadolazeće radove revitalizacije koji uključuju obnovu i proširenje rukavaca i korita rijeke Drave.  Aktivnosti obnavljanja bit će od neizmjerne koristi za ugrožena staništa i vrste u Natura 2000 područjima i pridonijet će boljoj zaštiti od poplava u naseljenim područjima uz rijeku Dravu.

ZAGREB – Raspored besplatnih pregleda ranog otkrivanja melanoma za mjesec travanj može se naći na mrežnoj stranici Zagrebačke županije koja nastavlja sa ukupno 50 tisuća kuna  sufinancirati preventivni program ranog otkrivanja zloćudnih tumora kože na 6 lokacija. Program provode dermatovenerolozi iz Specijalne bolnice Naftalan u prostorijama Ljekarni Zagrebačke županije, a rezervacija termina je putem telefona. Ovaj program Zagrebačka županija provodi petu godinu zaredom, a interes je iznimno velik. Prema izvješću Specijalne bolnice Naftalan lani je programom ranog otkrivanja zloćudnih tumora kože bilo obuhvaćeno 540 osoba. Redoviti pregledi kože s ciljem otkrivanja zloćudnih tumora kože u što ranijem stadiju bolesti, otvaraju mogućnosti potpunog izlječenja.

KOPRIVNICA – Održana je treća sjednica Povjerenstva za praćenje provedbe Akcijskog plana za socijalno uključivanje Roma u Koprivničko-križevačkoj županiji za razdoblje do 2020. godine, a razmatrano je Izvješće o provedbi plana za prošlu godinu. Sjednicu je vodio predsjednik Povjerenstva i zamjenik župana Ratimir Ljubić Na sjednici je zamjenica koprivničkog gradonačelnika Melita Samoborec predstavila aktivnosti koje je proveo Grad, a koje se, među ostalim, odnose na izgradnju vodovodne infrastrukture u naselju Reka, odvoz smeća i glomaznog otpada, povećanje proračunskih sredstava za socijalne naknade, informiranje Roma o pravima iz sustava socijalne skrbi i odobravanje besplatne pravne pomoći te pomoć u provođenju nastavi, za što je u godini za nama utrošeno više od 700 tisuća kuna.

ČAKOVEC – Biciklistička utrka „BIMEP 2018.- Biciklima međimurskim putevima“, održat će se u nedjelju 22. travnja i to u okviru obilježavanja Dana Međimurske županije i Spomendana pogibije Zrinskog i Frankopana. Uz organizaciju Međimurske županije i Međimurskog saveza sportske rekreacije „Sport za sve“, u provedbu manifestacije uključena je i Turistička zajednica Međimurske županije, kao i gradovi i općine, čiji će se predstavnici danasu Čakovcu sastati na organizacijskom sastanku. Inače, u BIMEP se svake godine uključi više od tri tisuće biciklista.

loading