Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 12.06.2018.

Posted in Vijesti

ZAPREŠIĆ – Svečanost povodom potpisivanja ugovora za radove na projektu Modernizacije i elektrifikacije željezničke pruge Zaprešić – Zabok održana je u utorak, 12. lipnja 2018. godine u Vršilnici Novih dvora u Zaprešiću. Ugovor za radove vrijedne 530,7 milijuna kuna, koji se s 85 posto sufinanciraju iz fondova EU-a, u ime HŽ Infrastrukture potpisali su predsjednik Uprave Ivan Kršić, a u ime izvođača radova Zvonko Dundović i Davor Mavar, direktori tvrtke SWIETELSKY. Riječ je o jednoj od najprometnijih željezničkih dionica u Republici Hrvatskoj, kojom se mjesečno, u prosjeku, preveze oko 100 tisuća putnika. Modernizacijom i elektrifikacijom pruge između Zaprešića i Zaboka, povećat će se razina sigurnosti i učinkovitosti putničkog i teretnog prijevoza te omogućiti njezino cjelovito uključivanje u sustav prigradske željeznice šireg područja grada Zagreba. Svečanosti su, uz brojne uzvanike,   prisustvovali ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković te ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac sa suradnicima. Elektrifikacija pruge duge 23,8 kilometara smanjit će buku, skratiti vozna vremena putničkih vlakova za 30, a brzih za 50 %, a u planu je i  rekonstrukcija kolodvora Novi Dvori, Luka, Veliko Trgovišće i Zabok što podrazumijeva izgradnju novih perona, pothodnika, nadstrešnica i parkirališta te rekonstrukcija kolodvorskih zgrada. Također, na stajalištima i u kolodvorima bit će osiguran sustav videonadzora te vizualnog i audio obavještavanja putnika. Kolodvor Zabok razdvojit će se na putnički i teretni dio, a izgradit će se nova zgrada za smještaj signalno-sigurnosnih i telekomunikacijskih uređaja.

ZAGREB – Zagrebačko Gradsko društvo Crvenog križa ima novo kombi vozilo namijenjeno prijevozu osoba s intelektualnim i tjelesnim oštećenjima koji su korisnici socijalnih usluga poludnevnog boravka i psihosocijalne podrške. Riječ je o vozilu koje je kupljeno donacijama prikupljenim na balu Crvenog križa grada Zagreba, svečanosti koja se prošle godine održala po prvi put nakon Domovinskog rata. Kako ističe ravnatelj zagrebačkog Crvenog križa, Petar Penava, novo vozilo iznimno puno znači kako samim korisnicima tako i voditeljima programa inkluzije za osobe s intelektualnim i tjelesnim oštećenjima. – Ovo vozilo našim korisnicima omogućit će sudjelovanje u svim aktivnostima programa, izlete, posjete kulturnim ustanovama te im pomoći da se uključe u život zajednice i participiraju u redovnom, svakodnevnom životu kao i svi Zagrepčani, istaknuo je Penava.

ZAGREB – S ciljem da školarci, a posebno osmaši,15. lipnja proslave zadnji dan nastave bez incidenata vezanih uz konzumaciju alkohola, u Gradskoj upravi je u utorak, 12. lipnja, održana konferencija za medije u sklopu koje su predstavljene preporuke za suzbijanje zlouporabe alkohola kod djece i mladih. Iz Gradskog ureda za obrazovanje pozivaju škole da ne skraćuju nastavu osmašima te da organiziraju proslavu u povodu zadnjeg dana nastave unutar škole ili izlete u prirodu. Školarce će u petak na nefomralnim proslavama čuvati i djelatnici hitne medicinske pomoći, dok će oko škola patrolirati zagrebačka policija, ali i djelatnici carinske policije te inspekcije Ministarstva turizma. U Zagrebu je 2017. godine medicinsku pomoć zbog konzumacije alkohola zatražilo 42 djece i mladih, a troje ih je hospitalizirano.

KOPRIVNICA – Grad Koprivnica i ove je godine organizirao nagrađivanje najboljih učenika osnovnih i srednjih škola te njihovih mentora. Tim povodom u utorak, 12. lipnja 2018. godine održan je „Tulum izvrsnosti“ za učenike osnovnih i srednjih škola te mentore koji su postigli zapažene rezultate na međunarodnim, državnim i županijskim učeničkim natjecanjima. Svojevrsnom prijemu gradonačelnika nazočilo je 500-tinjak učenika i mentora, a gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić kaže kako ga veseli što se ova tradicija nastavlja jer je i ovo jedan od načina promicanja obrazovnog sustava koji postoji u Koprivnici. Učenicima i mentorima podijeljene su prigodne nagrade: poklon bon u knjižari u iznosu od 100, 150 i 200 kuna, karte za koprivničke bazene i kino te prigodne majice.

ZAGREB – Gradonačelnik Milan Bandić primio je u utorak, 12. lipnja, u Gradskoj upravi organizatore kulturne manifestacije Kijevski književni susreti, Branka i Petra Bajana. Tema razgovora bila je organizacija spomenute manifestacije koja se u mjestu Kijevu kod Knina, tradicionalno održava sredinom srpnja, a koju financijski potpomaže i Grad Zagreb. U Kijevu će se i ove godine, točnije 21 srpnja, okupiti pjesnici iz cijele Hrvatske, među ostalim i pjesnici iz Zagreba, Knina i Šibenika.

ZAGREB  – Korisnici deset zagrebačkih  domova umirovljenika od 1. lipnja smještaj u prosjeku plaćaju tristotinjak kuna više nego dosad.Cijene za sve vrste soba više su za 12%, pa je poskupljenje jednokrevetnih između 250 i 320 kuna, dvokrevetnima je cijena narasla od 160 do 300 kuna, a jednokrevetni apartmani plaćat će se 450 kuna više nego dosad. Kako je izjavila pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu Romana Galić, do toga je moralo doći jer su ukupni rashodi proteklih godina bili znatno veći u odnosu na ostvarene prihode. Grad je samo u prošloj godini za poslovanje domova iz proračuna izdvojio više od 13 milijuna kuna.

ZAGREB –  Predstavljanje i primopredaja opreme za spašavanje i pretraživanje, koju je nabavio Ured za upravljanje u hitnim situacijama za Javnu vatrogasnu postrojbu Grada Zagreba, čiji su djelatnici ujedno i članovi Postrojbe civilne zaštite za traganje i spašavanje iz ruševina, održana je danas u vatrogasnoj postaji Dubrava. Nakon predstavljanja i predaje opreme održana je prezentacija rada s opremom – spašavanje iz ruševina i teških prometnih nesreća.

BEDNJA – Završna konferencija projekta „ Energetska obnova Osnovne škole „Franje Serta u Bednji“  održana je u utorak, 12. lipnja 2018. godine  u Bednji.  Projekt vrijedan 2 milijuna i 200 tisuća kuna koji sufinancira  Europski fond za regionalni razvoj doprinijet će smanjenju troškova za grijanje i hlađenje za gotovo 70 posto, te značajnom smanjenju emisije CO2.  Završnoj konferenciji je prisustvovao i zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak.

KOPRIVNICA – Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku odobrilo je financiranje za 12 projekata iz Koprivničko-križevačke županije usmjerenih na poboljšanje materijalnih uvjeta u predškolskom ustanovama, odnosno dječjim vrtićima. Za 12 projekata odobreno je ukupno pet milijuna kuna, a pojedinačno najveći iznosi dodijeljeni su Dječjem vrtiću Sokolovac, 1,7 milijuna te Dječjem vrtiću u Svetom Petru Orehovcu 1,4 milijuna kuna.

ČAKOVEC – Za projekt energetske obnova zgrade gradske uprave,  Grad Čakovec je od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dobio  milijun  i 390 tisuća kuna bespovratnih sredstava. Time će fond pokriti 60 posto troškova  obnove zgrade, a ostatak novca osiguran je u proračunu Grada Čakovca.         Projekt obuhvaća obnovu pročelja zgrade gradske uprave, energetsku izolaciju zgrade i izmijenu stolarije. Kako se radi objektu u zaštićenoj povijesnoj jezgri Čakovca, zahvat ne smije narušiti vanjski izgled zgrade. Radovi bi trebali započeti još ove građevinske sezone.

IVANIĆ GRAD – Ivanić-Grad s početkom jeseni postaje grad visokoga školstva. Naime, s radom počinje Visoka škola Ivanić-Grad s trogodišnjim studijskim programom fizioterapije. Povezivanje je to obrazovanja s potrebama tržišta rada, osobito Specijalne bolnice „Naftalan“. Trenutno se na području grada, kao jedan od značajnijih projekata, gradi sportska dvorana u Posavskim Bregima, investicija vrijedna 14 milijuna kuna, od čega polovicu iznosa osigurava Zagrebačka županija. Uz podršku Županije,  planira se sagraditi i dvorana u Graberju Ivanićkom, koja je u fazi projektiranja.

DONJA STUBICA – Predavanjem o Domovinskom ratu učenicima osmih razreda Osnovne škole Donja Stubica, završio je projekt “Promicanje istine o Domovinskom ratu 2018.” za ovu školsku godinu. Udruga veterana specijalne policije Domovinskog rata “Barun” projekt provodi od 2013. godine u suradnji s osnovnim i srednjim školama Krapinsko-zagorske županije, a tijekom ove su godine proveli devetnaest predavanja u šesnaest osnovnih i srednjih škola. U predavanjima je sudjelovalo ukupno 760 učenika u dobi od 14 do 19 godina. Predavanja provode s ciljem upoznavanja mladih s Domovinskim ratom, a koncipirana su na način da učenike potiču na samostalno učenje i promišljanje o toj temi.

loading