Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 12.06.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – U organizaciji „Večernjeg lista“, Poslovnog dnevnika i 24sata održana je u srijedu, 12. lipnja 2019. godine  treća konferencija cjelogodišnjeg multimedijalnog projekta „InvestCro: Kako do ulagača“. Ključni cilj konferencije pod nazivom  „Investicije u ključnim sektorima“ je ukazati na potencijale za ulaganje u Hrvatskoj kao što su turizam, energetika, šumarstvo i infrastruktura. Unatoč neočekivanom rastu BDP-a od 3,9 posto u prvom kvartalu 2019. godine te oporavak investicija na predkrizno razdoblje prije 2008. godine, pred hrvatskom Vladom je, kako je  naglasio ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, Darko Horvat, još puno posla.

 ZAGREB – Greenway je infrastrukturni projekt izgradnje 121 km duge biciklističke staze, odnosno biciklističkog autoputa, koji prati tok rijeke Save od granice sa Slovenijom do Lijevog Dubrovčaka, a koji Grad Zagreb provodi u suradnji sa Zagrebačkom županijom. Prezentacija pilot projekta Greenway – državna biciklistička ruta br. 2 održana je ove srijede, 12. lipnja u ZICER-u. – Izgradnja biciklističke staze vrijedna gotovo 123 milijuna kuna je podijeljena u devet faza, a ovim pilot projektom financira se peta faza – trasa od Arena centra do pješačko biciklističkog mosta u dužini od 1.750 metara te izrada tehničke dokumentacije za cijeli Greenway u vrijednosti od 6 milijuna i 735 tisuća  kuna – naglasila je pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo Mirka Jozić. Uz bolju mobilnost za građane Zagrebačke županije koja obiluje biciklističkim rutama i razvija cikloturizam ovaj projekt od velikog je značaja za razvoj kontinentalnog turizma- rekao je ravnatelj Razvojne agencije Zagrebačke županije Stipe Velić.

ZAGREB – Prijem za 17 učenika i 12 mentora oz 9 škola s područja Zagrebačke županije koji su na državnoj smotri literarnog dramskog i novinarskog stvaralaštva LiDraNo ostvarili rezultate održan je ove srijede, 12. lipnja 2019. godine u prostorijama Županije u Zagrebu. Učenike je primila i prigodno nagradila zamjenica župana Nadica Žužak, kooja je istaknula kako je ovo njihov osobni uspjeh, ali i način kojim najbolje promoviraju županiju. Učenici i mentori nagrađeni su poklonom u vrijednosti tisuću kuna odnosno 25 ulaznica za kazališne predstave.

KRAPINA – Nakon što je Vlada Republike Hrvatske donijela odluku da će u narednoj školskoj godini financirati udžbenike svim osnovnoškolcima, na financiranje nabave radnih bilježnica u suradnji s jedinicama lokalne samouprave odlučila se Krapinsko-zagorska županija. Sastanak na tu temu s gradonačelnicima i načelnicima s područja Krapinsko-zagorske županije te ravnateljima osnovnih škola  u srijedu, 12. lipnja 2019. godine održala je u Krapini zamjenica župana Jasna Petek. Dogovoreno je da će, ovisno o ukupnom iznosu javne nabave, troškove nabave radnih bilježnica u omjeru 50:50 ili 60:40 zajednički financirati Županija i gradovi i općine, a procjenjuje se da će cijena iznositi oko tri milijuna kuna.

ZAGREB – S ovim tjednom učenicima završava nastavna godina. I ove godine, kao i prijašnjih pedesetak Školski sportski savez Grada Zagreba organizira besplatne sportske aktivnosti pod nazivom ODMORKO. Tijekom cijelog ljeta učenicima osnovnih i srednjih škola Grada Zagreba će biti omogućeno pohađanje 19 različitih programa na 29 lokacija.

OROSLAVJE – Sigurnost u prometu u Oroslavju biti će podignuta na višu razinu izgradnjom novog rotora na križanju u samom središtu grada. Tim povodom ove srijede, 12. lipnja 2019. godine potpisan je ugovor o njegovoj izgradnji na mjestu održavanja radova. Ugovorena vrijednost iznosi 1,24 milijuna kuna, a ugovor je sa izvođačem radova, u nazočnosti župana Krapinsko-zagorske županije Željka Kolara i gradonačelnika Emila Gredičaka, potpisao ravnatelj Županijske uprave za ceste Stjepan Sirovec. Radi se o križanju županijskih cesta koje zbog nepreglednosti stvaraju poteškoće vozačima, a rotor će se uklopiti u cjelinu te tako povećati sigurnost odvijanja prometa u gradskoj jezgri, a i značajno doprinijeti propusnoj moći odvijanja prometa. – Predmetna građevina uklopit će se u postojeći sustav odvodnje i javne rasvjete, a dizajnirana je na način da kroz nju mogu prolaziti i osobe smanjene pokretljivosti – istaknuo je Sirovec dodajući da će radovi početi za osam dana, a završiti kroz tri mjeseca. Župan Kolar je pozvao mještane na strpljenje te naglasio da će se promet regulirati sa semaforima, a u slučaju obustave prometa na tom dijelu, građani će o tome biti obaviješteni na vrijeme.

KOPRIVNICA – Prijem za najuspješnije sudionike Natječaja za izradu likovnih, literarnih i foto radova djece i mladih Državne uprave za zaštitu i spašavanje upriličio je jutros, u srijedu, 12. lipnja 2019. godine,  koprivničko-križevački župan Darko Koren sa suradnicima. Koprivničko-križevačka županija u natječaju sudjeluje od samih početaka, kaže predstavnik Područnog ureda Varaždin Službe civilne zaštite Koprivnica Ivan Kramarić i ističe kako je ove godine s područja Koprivničko-križevačke županije pristiglo 180 radova, a osvojena su dva druga mjesta na nacionalnoj razini. Čestitavši najuspješnijima, župan Darko Koren naglasio je kako je vrlo bitno preventivno djelovati, u što spada i edukacija, a sadržaji poput ovog Natječaja su presudni.

KRIŽEVCI – I dalje pada broj nezaposlenih u Koprivničko-križevačkoj županiji. Krajem svibnja evidentirano je 1.730 nezaposlenih osoba što je u odnosu na travanj 299 nezaposlenih manje, a u odnosu na lanjski svibanj, 519 osoba manje. U svim ispostavama Zavoda za zapošljavanje Područne službe Križevci zabilježen je pad broja nezaposlenih: u Ispostavi Koprivnica za 120 nezaposlenih osoba manje, u Križevcima za 64 te u Ispostavi Đurđevac za 45 osoba manje. Tijekom svibnja poslodavci su iskazali 464 potrebe za radnicima, a najviše su se tražili radnici u prerađivačkoj industriji i građevinarstvu.

VARAŽDIN – Obranu od tuče ove sezone na području Varaždinske županije, zbog pomanjkanja sredstava, Državni hidrometeorološki zavod provodit će samo prizemnim generatorima, a ne i raketama. Zbog toga je iz Županije još jednom upućen poziv poljoprivrednicima da svoje usjeve i nasade osiguraju putem EU polica. Naime, Županija i ove godine provodi mjeru pod nazivom „Održiva poljoprivredna proizvodnja“ koja je uvedena s ciljem da se poljoprivrednike rastereti u redovnom poslovanju te ih potakne da osiguraju svoje usjeve, nasade i stoku. U skladu s tim Zahtjev za osiguranje usjeva se podnosi na posebnom obrascu, koji se može dobiti u Upravnom odjelu za poljoprivredu i ruralni razvoj Varaždinske županije ili preuzeti na mrežnim stranicama Županije,  istaknuo je zamjenik župana Tomislav Paljak.

KOPRIVNICA – Grad Koprivnica i ove je godine organizirao nagrađivanje najboljih učenika osnovnih i srednjih škola te njihovih mentora. Tim povodom ovu srijedu, 12. lipnja 2019. godine, održan je Tulum izvrsnosti za učenike i mentore koji su postigli zapažene rezultate na županijskim, državnim i međunarodnim učeničkim natjecanjima. Po prvi puta, posebno je nagrađeno devetero učenika koji su sudjelovali na više natjecanja, a dobili su bon u vrijednosti od 400 kuna. Ovo je samo mala zahvala budućnosti Koprivnice, kaže gradonačelnik Mišel Jakšić te dodaje kako je danas nagrađeno 463 učenika, a u proračunu Grada Koprivnice osigurano je za ovu namjenu 100 tisuća kuna. Za prva tri mjesta na međunarodnim natjecanjima sudionici su dobili poklon bon u vrijednosti 250 kuna, za prva tri mjesta na državnim natjecanjima 200 kuna te za prvo na županijskim natjecanjima poklon bon od 150 kuna.

GRADEC –  Nakon mladih glazbenika, potom najboljih na predmetnim, strukovnim i tehničkim natjecanjima, nagrađeni su i učenici sportaši Zagrebačke županije na prijemu koji je u ponedjeljak organiziran u Gradecu. Poklon bonove u iznosu od 500, 700 i 1000 kuna uručili su im župan Stjepan Kožić, zamjenica župana Nadica Žužak i potpredsjednica Županijske skupštine, ujedno i načelnica općine Gradec Ljubica Ambrušec. S učenicima su se družili i svoja sportska iskustva im prenijeli samostreličari Branko i Valentina Pereglin, dio najtrofejnije sportske obitelji koja živi, radi i trenira u Zagrebačkoj županiji. Inače, učenici škola s prostora Zagrebačke županije ove su godine nastupili u 11 sportova i osvojili pet zlatnih, četiri srebrne i devet brončanih medalja.

 ČAKOVEC  – S provedbom posljednje godine trogodišnjeg programa  „REKREA(K)TIVA“, koji financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku iznosom od 290.000 kuna godišnje počela je početkom lipnja Udruga slijepih Međimurske županije. Cilj programa je povećati socijalnu uključenost i kvalitetu života za slijepu djecu i slijepe odrasle osobe. Aktivnosti za djecu provode se kontinuirano, a za odrasle slijepe osobe već je započela intenzivna provedba aktivnosti, između ostalog sudjelovanjem na Festivalu nordijskog hodanja u Prelogu i plivanjem na bazenima „Marija Ružić“ u Čakovcu.

 

loading