Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 12.07.2016.

Posted in Vijesti

KOPRIVNICA – Na prostoru nekadašnje koprivničke vojarne nalaze se prostorije Stožera za zaštitu i spašavanje Koprivničko-križevačke županije. Tamo se nalazi potrebna oprema za razne hitne situacije. Uoči sutrašnje redovne sjednice Stožera za zaštitu i spašavanje, čelnici Koprivničko-križevačke županije danas su obišli prostore i razgledali opremu. Razgledavanjem opreme i prostora Stožera za zaštitu i spašavanje bila je prilika da se na licu mjesta uvjeri u dobru opremljenost, kaže koprivničko-križevački župan Darko Koren. Prilikom današnjeg obilaska najavljeno je i osnivanje HGSS-ove Stanice Koprivnica. Kroz novi projekt, vrijedan 153 tisuće eura, nabavit će se još opreme, među ostalim ronilačka odjela te vanjske brane, a tako će se još dodatno osnažiti koprivničko-križevački Stožer zaštite i spašavanja.

DUGO SELO – Građevinske radove energetske obnove Osnovne škole Josipa Zorića u Dugom Selu danas je obišao župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić. U sklopu Pilot projekta – Energetska obnova objekata u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja radovi na energetskoj obnovi fasade vrijedni 2.395.000 kuna započeli su 13. lipnja ove godine, a sufinanciraju se iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj 30%, Fonda za zaštitu okoliša EU 40%  i Zagrebačke županije 30%. Obnavlja se gotovo sve od temelja do krovišta, fasada i stolarija, tako da će oko 850 učenika ove dugoselske osnovne škole krenuti s početkom nove školske godine u energetski obnovljenu zgradu  Time će se u potrošnji energenata uštedjeti čak i do 50 % sredstva.

ZAGREB – Velika opasnost od toplinskog udara najavljena je za Zagrebačku regiju, upozorio je zagrebački Gradski ured za zdravstvo. To može izazvati pored dehidracije i sunčanicu, mučninu i povraćanje, grčeve, prestanak reguliranja tjelesne temperature, iznenadni kolaps i pad tlaka, glavobolju, vrtoglavicu, pulsiranje u grudima i ušima, a u najgorim slučajevima može biti i po život opasno. Zato je važno izbjegavati izlaganje suncu između 10,00 i 17,00 sati, piti dovoljno tekućine, nositi laganu odjeću i obuću, sunčane naočale, šešir, smanjiti fizički napor, držati se hlada, rashladiti se boravkom u hladnijim prostorima i tuširanjem mlakom vodom. Starije, djecu i kućne ljubimce nikako se ne smijue ostavljati na suncu, a preporuča se i te jesti laganiju hranu bogatu vodom.

KRAPINA – Prvi sloj asfalta, Gajeva ulica u Krapini dobit će u ponedjeljak, 18. srpnja, najavio je gradonačelnik Zoran Gregurović. Gradska žila kucavica u posljednjih je nekoliko mjeseci bila zatvorena za promet zbog kompletne rekonstrukcije, a s prvim asfaltnim slojem, ponovno će se pustiti u promet. Također, pri kraju su i radovi na sanaciji klizišta na Zagorskoj magistrali, čija bi dionica od Krapine do Podgore, u promet trebala biti ponovno puštena danas.

VARAŽDIN/BRATISLAVA – Summitu Europskog odbora regija održanom u Bratislavi prisustvovao je zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić. Ovaj se Summit održava svake dvije godine, a glavni grad Slovačke bio je domaćin samo tjedan dana nakon što je Slovačka po prvi puta preuzela rotirajuće šestomjesečno predsjedanje Vijećem Europske unije. Glavna tema 7. Summita bilo je “Ulaganje i povezivanje”, a opći je zaključak, kaže zamjenik župana Alen Kišić,  da za sljedeće proračunsko razdoblje treba pojednostavniti procedure oko iskorištavanja sredstava iz europskih fondova i u deklaraciji sa Summita je uključena ta komponenta kao preporuka Europskoj komisiji.

ČAKOVEC – S postupkom javne nabave opreme za Sportsku dvoranu Osnovne škole u Ivanovcu započeo je Grad Čakovec. Na službenim stranicama Grada objavljen je poziv za javno nadmetanje za razne sportske proizvode i opremu ukupne vrijednosti 764 tisuće kuna. S obzirom na činjenicu da će učenici dvoranu koristiti već ove jeseni, s početkom nove školske godine, rok za dostavu prijedloga je 2. kolovoza.  Podsjetimo, gradnja dvorane je započeta 2014. godine, a ukupna investicija iznosi oko 11 milijuna kuna.

KOPRIVNICA – Event „Go!“ posljednje je događanje projekta „Ready, Steady, GO!“ kojeg je provodio Koprivnički poduzetnik u partnerstvu s Udruženjem obrtnika Koprivnica. Cilj projekta je pokazati mladima da poduzetništvo nije bauk, ističe direktorica Koprivničkog poduzetnika Martina Golčić. Sudionici projekta imali su priliku upoznati se s  brojnim primjerima uspješnih poslovnih priča u Hrvatskoj.  Projekt „Ready, Steady, GO!“ vrijedan je 306 tisuća kuna, a kroz Europski socijalni fond je sufinanciran u iznosu od 95%.

ZAGREB – Gornjogradska dvorišta koja su prošle godine privukla 30 tisuća ljudi otvorit će svoja vrata i ove godine. Ova kulturno turistička manifestacija kroz 10 dana javnosti će prikazati inače nedostupne lokacije u kojima će biti održani koncerti, izložbe i drugi zabavni sadržaji. Uz već poznate lokacije ove godine građani će moći prošetati vrtovima Hrvatskog instituta za povijest u kojima je sniman film Glembajevi, a vrata će otvoriti i dvorište kuće bivšeg zagrebačkog gradonačelnika i odvjetnika Alojzija Frigana u Opatičkoj ulici. I ove godine gornjogradska dvorišta svoja vrata otvaraju pod sloganom „Svako ima svoju priču“, a ispričat će je od 15. do 24. srpnja u popodnevnim satima.

loading