Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 12.07.2017.

Posted in Vijesti

STUBIČKE TOPLICE – Završetak nove, 5 milijuna kuna vrijedne investicije u  Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice, svečano je obilježen u srijedu, 12. srpnja 2017. godine. Otvorenjem II. kata objekta Maksimilijan dobilo se 13 novih kreveta i restoran. Ovom je investicijom zaokružena bolnička cjelina s 42 kreveta na visokoj razini od 4 zvjezdice koja će imati posebnu recepciju sa svojim wellnessom, terapijom, posebnim izlazima i ulazima. I ova investicija je potvrda da je bolnica u Stubičkim Toplicama  svoje smještajne kapacitete velikim dijelom prilagodila za bavljenje zdravstvenim turizmom, a samo u obnovu objekta Maksimilijan je u posljednjih sedam godina uložila oko 30 milijuna kuna.U nazočnosti mnogih uzvanika, predsjednice Skupštine Krapinsko-zagorske županije Vlaste Hubicki, pomoćnice ministra turizma Martine Jantol i saborske zastupnice Marije Puh, župan Željko Kolar je čestitao svim djelatnicima Specijalne bolnice na uspješno okončanoj investiciji, a na posebno odobravanje naišle su riječi ravnatelja Davora Gradičaka da će, nakon dugogodišnjeg sudskog spora, krenuti u uređenje vanjskih bazena nekad popularnih Stubaka.

VARAŽDIN/ ČAKOVEC –  Tuča, kiša i jak vjetar pogodili su sinoć Sjever Hrvatske, ponajviše Varaždinsku i Međimursku županiju. U Varaždinskoj  županiji najviše su nastradala područja gradova Ivanec i Varaždinske Toplice, gdje je jak vjetar čupao drveća, pa čak i nosio građevinske konstrukcije, a zabilježene su i štete na obiteljskim kućama. Nastradale su i neke općine, poput općine Bednja, gdje su zbog jake tuče zabilježene štete na usjevima i vinogradarskim kulturama. Slična situacija odvijala se i u Međimurju, gdje su najveće štete od tuče i jakog vjetra zabilježene u Železnoj Gori, Selnici, Svetom Martinu na Muri i drugim manjim mjestima.

KRAPINA – Svoju sedmu sjednicu, održalo je danas u Krapini Gospodarsko – socijalno vijeće Krapinsko – zagorske županije. Na sjednici se raspravljalo o stanju u gospodarstvu i nezaposlenosti u županiji. Također, za novog predsjednika GSV-a izabran je Darko Šalković dok su za potpredsjednike izabrani Jasna Petek i Josip Pelin. Zadovoljni smo što brojke pokazuju da zagorje napreduje ali i dalje se ne spominje visina plaća radnika te ljudi odlaze raditi izvan županije – izjavio je Šalković te dodao da će se upravo o tim problemima raspravljati na nadolazećim sjednicama. Prisutan na raspravi bio je i zamjenik župana Anđelko Ferek Jambrek koji je napomenuo da se vijeće složilo oko toga da je veliki problem gospodarstva Krapinsko – zagorske županije obrazovanje te da pod hitno treba napraviti obrazovanje specijalizirano za tržište rada.

ZAGREB – S 10,1% bicikala na prometnicama, Zagreb je 6. glavni grad Europske unije po broju biciklista na prometnicama. Ispred zagreba se našao Kopenhagen s 35% i Amsterdam s 32% biciklista. Kako bi se dosegnule ove brojke,   iz Grada ističu da sustavnom strategijom rade na populariziranju vožnje biciklom kao načina gradskog prijevoza. Inače, Zagreb danas broji nešto više od 200.000 aktivnih biciklista, od kojih 3.000 svakodnevno prolazi pored brojača bicikala na Trgu Stjepana Radića. Zagrepčanima je na raspolaganju 562 biciklistička parkirališta na javnim površinama te nešto više od 300 kilometara uređenih biciklističkih staza.

KRAPINSKE TOPLICE – Osnivačka skupština Klastera zdravstvenog turizma Krapinsko-zagorske županije – Zagorje, zdravlje na dlanu, održala se jučer u hotelu Villa Magdalena u Krapinskim Toplicama. Ideja je da se okupe dionici iz medicinskog, turističkog i obrazovnog područja radi zajedničkog izlaska na inozemno tržište te stvaranja prepoznatljivog zdravstveno-turističkog proizvoda. Klaster broji 22 člana te je njihovom jednoglasnom odlukom, za predsjednika izabran Davor Gredičak, ravnatelj Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice. Svjesni smo da je zdravstveni turizam najbrže rastuća grana i da moramo držati korak sa susjedima pa je glavni cilj profilirati se na međunarodnom tržištu – izjavio je nakon skupštine Davor Gredičak te dodao da su optimistični da će udio prihoda zdravstvenog turizma u županiji samo rasti.

VARAŽDIN – Radni sastanak župana Varaždinske županije Radimira Čačića i ravnatelja Energetskog instituta Hrvoje Požar Gorana Granića održan je jučer u Županijskoj palači u Varaždinu, a na njemu je bilo riječi o pilot projektu- pametni sustav za mjerenje i kontrolu plina, struje i vode koji prolaze kroz cijevi. Kroz taj bi se sustav pratili tokovi energije u sektorima kućanstava, usluga, industrije  kao i njihova financijska potrošnja. Svako kućanstvo imalo bi mogućnost upravljanja troškovima energenata koje koriste u domaćinstvu, a i svaki operater bi imao brži i jednostavniji pristup svim podacima koji se odnose na potrošnju. Vrijednost ovog projekta je između četiri i pet milijuna eura, a obzirom da bi se financirao iz CEKOM-a i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, jedinice lokalne samouprave ne bi imale nikakav financijski trošak prilikom realizacije projekta. Prvi takav projekt planiran je za područje Grada Ludbrega.

KOPRIVNICA – Program manifestacije „Ljeto na Zrinskom“ predstavljen je danas u Koprivnici. Manifestacija kreće ovog petka i trajat će do nedjelje, 27. kolovoza, a donosi niz kulturnih, zabavnih, kreativnih i gastronomskih sadržaja. Svi programi i aktivnosti manifestacije odvijat će se na Zrinskom trgu i u gradskom parku u kojem će biti i tematske zone u kojima će svi posjetitelji moći pronaći nešto za sebe, kaže gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić. Održavat će se večeri poezije, Ljetno kino pod zvijezdama, u kojem će se prikazivati filmovi koje su građani odabrali, promocije sportova pod vodstvom stručnjaka, kreativne radionice, predstave za najmlađe dok su vikendi rezervirani za koncerte.

ZAGREB – Izložba „Fragmenti života Banovine i Pounja” u Etnografskom muzeju bit će otvorena danas, uz 51. Međunarodnu smotru folklora koja je posvećena etnografskoj baštini Banovine i Pounja. To je područje sa specifičnim načinima pjevanja i plesa, običaja te rukotvorstva, vrlo raznolikim i bogatim, a dosad premalo poznatim hrvatskoj javnosti. Izložba obuhvaća različita područja nekadašnjeg, tradicijskog života tamošnjeg stanovništva: narodne nošnje, nakit, torbe, platneno posoblje, glazbala, manje drvene i glinene predmete za kućnu upotrebu, dječje igračke i drugo.

ZAGREB – O stanju i potrebama u palijativnoj skrbi, u cilju izrade strateškog Plana za razvoj palijativne skrbi na području Zagrebačke županije raspravljali su članovi Projektnog tima za razvoj palijativne skrbi. Prema prikupljenim podacima, koje je dostavilo 76 liječnika koji su u koncesiji i 30 liječnika županijskog Doma zdravlja, istaknuto je da je u 2016. godini 5.962 bolesnika bolovalo od malignih bolesti, 3.679 od cerebrovaskularnih bolesti i posljedica cerebrovaskularnog inzulta te 1.053 od demencije. Svi prikupljeni podaci biti će uvršteni strateški Plan koji bi trebao biti izrađen do kraja rujna ove godine.

ČAKOVEC – Objavljeni su podaci o broju nezaposlenih osoba u Međimurju za mjesec lipanj. Prema evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje- Područnog ureda Čakovec, krajem prošlog mjeseca u evidenciji su bile 3393 osobe, a broj nezaposlenih smanjen je u odnosi na isti mjesec prošle godine za oko 25 posto, uz istovremeno blago smanjenje naspram svibnja ove godine, odnosno za manje od 1 posto. Od 528 osoba koje su napustile evidenciju u lipnju, zbog zaposlenja napustilo ju je 322, a najviše ih je posao ponovno pronašlo u prerađivačkoj industriji.

KOPRIVNICA – Grad Koprivnica snizio je kupoprodajne cijene zemljišta u proslovnim zonama Dravska i Radnička. Kupoprodajna će se cijena, odlukom Gradskog vijeća, umanjiti ovisno o broju novozaposlenih djelatnika i to: 15% do pet novozaposlenih djelatnika, 30% za šest do 10, 40%za 11 do 20, 60% za 21 do 50, 80% za 51 do 100 te čak 95% za više od 100 novozaposlenih, a za ostvarivanje tog prava, poslodavac mora imati 70% novozaposlenih radnika s prebivalištem u Koprivnici. Ova odluka samo je jedna u nizu mjera kojima je Gradu u narednom razdoblju zadatak dodatno poduzetnicima i obrtnicima omogućiti bolju i kvalitetniju uslugu, s ciljem poticanja zapošljavanja.

loading