Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 12.07.2018.

Posted in Vijesti

MARIJA BISTRICA – Uoči blagdana Majke Božje Bistričke, 13. srpnja, koji se obilježava i kao Dan općine, održana je u četvrtak, 12. srpnja 2018. godine, u nazočnosti brojnih uzvanika, svečana sjednica Općinskog vijeća Marije Bistrice. Kao nacionalno marijansko svetište Mariju Bistricu godišnje posjeti 800.000 hodočasnika, s ponosom je istaknuo načelnik općine Josip Milički, naglasivši posebno aktivnosti na projektima s kojima se ova općina javlja za sredstva EU fondova, a riječ je trenutačno o 4 milijuna kuna. Očekuje se konačna odluka države kojom bi se na općinu prenio prostor bivše Tehnomehanike i tamo uspostavila poslovna zona te nova mreža srednjih škola prema kojoj bi Marija Bistrica dobila srednju školu, a sa završetkom brze ceste Mokrice-Zlatar Bistrica na proljeće sljedeće godine i njen nastavak od 3,5 kilometra do Marije Bistrice. Da se svi ti planovi pretvore u stvarnost, čestitajući žiteljima Dan općine,  poželjeli su ugledni gosti Siniša Žulić, gradonačelnik Buzeta, Vlasta Hubicki, predsjednica Skupštine Krapinsko-zagorske županije, župan Željko Kolar, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Žarko Tušek, državni tajnik Ministarstva gospodarstva Mario Antonić, saborski zastupnik Marko Vešligaj i ministar uprave Lovro Kušćević.

POLJANA – Novoasfaltirana  županijska cesta Poljana – Vrbovec ovog četvrtka, 12. srpnja 2018.  puštena je u promet. Radi se o dionici dužine 2.500 metara  u mjestu Poljana, vrijednosti 750 tisuća kuna, koja je nakon punih pola stoljeća dobila novi asfaltni sloj. Uz ovih  2,5 km, otvoreno je još 1,7 km prema Vrbovcu što su zajednički  financirali Županija i Grad Vrbovec.

ČAKOVEC – Vijećnici grada Čakovca na svojoj su današnjoj 6. sjednici Gradskog vijeća prihvatili prvi rebalans Proračuna Grada Čakovca koji je za 4,7 milijuna kuna veći te iznosi 162,9 milijuna kuna, a zbog 4,6 milijuna kuna dodijeljenih od Ministarstva poljoprivrede za opremanje zone Brezje, pojasnio je zamjenik gradonačelnika Mario Medved. Uz donošenje odluke o sufinanciranju nabave udžbenika te programa produženog boravka djece u narednoj školskoj godini 2018./2019.. vijećnici su donijeli odluku i o dvije značajne investicije u predškolskom odgoju, dogradnji vrtića Pčelica u Ivanovcu u vrijednosti oko 3 milijuna kuna, a druga investicija od 4,5 milijuna kuna odnosi se na dogradnja vrtića Maslačak u Martanama, čime će se omogućiti formiranje dviju novih jasličkih skupina.

ZAGREB – U okviru prve faze izgradnje novog zagrebačkog naselja Podbrežje koje je u tijeku, izgrađene su ili su pred završetkom četiri zgrade s ukupno 608 stanova te prometna i komunalna infrastruktura. Ukupna vrijednost izgradnje prve faze iznosi 245 milijuna kuna. Tri su mogućnosti korištenja stanova u naselju Podbrežje – građani mogu unajmiti stanove, kupiti ih, ili dobiti na korištenje na temelju Liste reda prvenstva. Stanovi u jednoj od zgrada su, prema anketi zagrebačkog Sveučilišta bili namijenjeni i za znanstvene novake, od kojih je za sada zbog kompleksnosti njihovog zaposlenja, interes pokazalo dvoje. Ideja Zagrebačkog modela stanogradnje je da građani u naselju imaju sve potrebne prateće sadržaje. U Podbrežju se trenutno završava park, a u tijeku je projektiranje vrtića i škole čija bi gradnja trebala započeti u proljeće 2019. godine.

HRAŠĆINA – Nakon nedavnog potpisivanja ugovora s izvođačem radova i službeno je otvoreno gradilište školske sportske dvorane kod Područne škole Hrašćina. Općina Hrašćina, škola i mještani, dvoranu su čekali dugih 10 godina. Projekt je vrijedan 11,5 milijuna kuna, a financirat će ga Krapinsko-zagorska županija iz decentraliziranih sredstava za obrazovanje. Školska dvorana uz PŠ Hrašćina izgradit će se kao samostojeći objekt sjeverozapadno od postojeće područne škole, kao jednodijelna dvorana, bruto površine 1.107 kvadrata. Rok za završetak radova je 31. prosinca 2019. godine.

KOPRIVNICA – Aktualnosti u sustavu zdravstva i status projekata predstavljeni su danas, 12. srpnja 2018. godine, u Općoj bolnici „Doktor Tomislav Bardek“ u Koprivnici. Najdalje se otišlo s
najvrednijim bolničkim projektom, izgradnje, rekonstrukcije i opremanja dnevnih bolnica za koji je završena javna nabava za opremu vrijedna 13 milijuna kuna čija je isporuka u tijeku, kaže ravnatelj koprivničke Opće bolnice „Doktor Tomislav Bardek“ Mato Devčić te dodaje kako je u tijeku izdavanje građevinske dozvole i priprema natječaja za građevinske radove vrijedne 20 milijuna kuna. Za energetsku obnovu aplicirana su dva projekta koji obuhvaćaju zgradu fizikalne medicine i psihijatrije te praonicu rublja, ukupno vrijedne 16 milijuna kuna, dodaje Devčić, a
spreman je i projekt energetske obnove centralne bolničke zgrade, vrijedan 44 milijuna kuna. Za ovo bi natječaj trebao biti otvoren u kolovozu i tada će koprivnička bolnica aplicirati projekt energetske obnove centralne bolničke zgrade.

VARAŽDIN – Od nove školske godine počinje se  provoditi Program produženog boravka učenika nižih razreda osnovnih škola kojima je osnivač Varaždinska županija. Program će se provoditi u 19 osnovnih škola na području županije. Županija će program produženog boravka sufinancirati sa 100 kuna po učeniku, a uz to  pokriti i režijske troškove koji iznose 2.500 kuna po odgojno-obrazovnoj skupini. Roditelji će plaćati  350 kuna, dok će ostatak plaćati jedinice lokalne samouprave na čijem se području škole nalaze. Budući da je riječ o pilot projektu nakon prve su godine provođenja moguće i korekcije u cijeni produženog boravka, a cijena za roditelje bit će manja kad se poveća broj djece koja će moći koristiti produženi boravak.

ČAKOVEC – Odluka o izmjenama i dopunama Proračuna Međimurske županije za 2018. godinu naći će se, uz ostalo, na 7. sjednici Skupštine Međimurske županije, danas, 12. srpnja 2018. godine. Naime, s povećanjem prihoda i rashoda u visini od 26 milijuna kuna, proračun Međimurske županije iznosit će više od 585 milijuna kuna. Povećanje prihoda bit će usmjereno na pokrivanje manjka prihoda, iz proteklih godina, proračunskih korisnika Opće bolnice Čakovec, Doma zdravlja i Zavoda za hitnu medicinu, kao i za realizaciju aktualnih projekta.

ČAKOVEC –  Sjednica Gradskog vijeća Grada Čakovca bit će održana danas, 12. srpnja 2018. godine u 12,00 sati. Pred vijećnicima će se, uz ostalo, naći i Odluka o izmjenama i dopunama Proračuna Grada Čakovca za 2018 godinu. Slijedom fiskalnih promjena i pozitivnih gospodarskih trendova dolazi do povećanja proračuna za 6,7 milijuna kuna te će proračun grada Čakovca za ovu godinu, po izmjenama, biti 164,9 milijuna kuna. Uz čitav niz tema vezanih uz predškolski odgoj očekuje se i donošenje odluke o sufinanciranju nabave udžbenika te programa produženog boravka djece u narednoj školskoj godini.

KOPRIVNICA – Grad Koprivnica kontinuirano radi na podizanju kvalitete rada u gradskom vrtiću i osnovnim školama čiji je osnivač. S ciljem osiguravanja zdrave i svježe hrane za polaznike vrtića i škola, Grad Koprivnica danas, 12. srpnja 2018. godine, organizira zajednički sastanak s predstavnicima i vlasnicima OPG-ova s gradskog područja. Sastanak će početi u 19,00 sati.

ZAGREB – Povjerenstvo za ocjenu zahtjeva za sklapanje sporazuma o otplati duga Zagrebačkog holdinga  obradilo je sve pristigle zahtjeve građana, a zaključno sa 20. lipnjem 2018. godine, pristiglo ih je ukupno 319. Propisanim uvjetima udovoljila su 83 podnositelja, od kojih je njih 36 potpisalo sporazum, a 47 ih treba potpisati. 177 korisnika nije ispunilo uvjete. U obradi je još 59 zahtjeva koje podnositelji trebaju nadopuniti ili je izrada sporazuma u tijeku.Podsjetimo, Zakon o proračunu, propisao je mogućnost odgode plaćanja, obročnu otplatu duga, otpis i djelomični otpis za državu i jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, a Povjerenstvo Zagrebačkog holdinga je s radom započelo sredinom siječnja 2018.

POKUPSKO – Povodom obilježavanja Dana Zagrebačke županije delegacija županije odat će počast poginulim hrvatskim braniteljima s područja Zagrebačke županije kod spomen obilježja na mostu na rijeci Kupi u općini Pokupsko. Polaganje vijenaca, spuštanje vijenaca u rijeku Kupu i paljenje svijeća održat će se u četvrtak, 12. srpnja 2018. godine, od 10,00 sati.

ZAGREB – Više od 200 natjecatelja iz Hrvatske i svijeta s više od 500 minijatura borit će se u rujnu za titulu najboljeg maketara na 13. izdanju kupa Crna kraljica, gotovo najvećega maketarskog okupljanja u regiji. Kako ističu organizatori sve posjetitelje natjecanja očekuje pregršt zanimljivih maketa i minijatura. „Moći će se vidjeti makete avijacije, brodova, civilnih i vojnih vozila, figura te razno razne izložbe tehničke strukture poput dronova, helikoptera i slično“, najavio je Tomislav Stipanović, koordinator zagrebačkog maketarskog kupa Crna kraljica. Maketarski kup Crna kraljica bit će održan 08. rujna a ove će godine na njemu sudjelovati ekipe iz 17 europskih država te iz Libanona, Izraela i SAD-a.

ZAGREB – Konstituirajuću sjednicu održao je Savjet mladih Zagrebačke županije za čijeg je predsjednika izabran Mihael Karačić, a njegova zamjenika Željko Nagy. – Glavna će nam zadaća biti koherentnost i povezanost sa savjetima mladih općina i gradova, a zajednički cilj poboljšati položaj mladih u županiji. Držat ćemo se dopuštenih zakonskih okvira i dostavljati prijedloge kako bi se mogla unaprijediti područja kojima se mladi bave,  rekao je Karačić.Savjet mladih, savjetodavno tijelo Županijske skupštine ima 13 članova.

loading