Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 12.07.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Ugovore za 126 bespovratnih potpora gradovima i općinama Zagrebačke županije za projekte u gospodarstvu, poljoprivredi, EU fondovima te prometu i komunalnoj infrastrukturi ukupne vrijednosti 20,7 milijuna kuna  ovog petka, 12. srpnja 2019. godine je u Zagrebu gradonačelnicima i načelnicima uručio župan Stjepan Kožić. Uz ove bespovratne potpore, u županijskom proračunu osigurana su i sredstva za potpore obrtnicima, poduzetnicima, OPG-ima, udrugama civilnog društva kao i za sufinanciranje europskih projekata energetske obnove javnih zgrada, u ukupnom iznosu od 93,5 milijuna kuna, što je najviše do sada, te najviše od svih županija u RH-a- istaknuo je župan Kožić.

ZAGREB – U roku od tri godine Grad Zagreb dobit će vrhunski Dječji centar za translacijsku medicinu Dječje bolnice Srebrnjak. Riječ je o projektu vrijednom 432 milijuna kuna koji će omogućiti reformu Dječje bolnice Srebrnjak iz pedijatrijske bolnice u kliničko istraživački centar i polikliniku specijaliziranu za dječje bolesti. „To je projekt za našu djecu i on je jedinstven u ovom djelu Europe jer objedinjuje bazičare i kliničare pedijatrijskog tipa“, rekao je Boro Nogalo, ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak. Izgradnja Centra za translacijsku medicinu koji će povezati kliničku praksu i znanstvena istraživanja, razvijati personalizirane terapije, pametne lijekove i uvoditi nove tehnologije ima punu podršku hrvatske Vlade. „Ovo je jedan od ključnih strateških projekata koje financiramo sredstvima iz europskih fondova i predstavlja značajnu investiciju u naš zdravstveni sustav“, naglasio je predsjednik Vlade, Andrej Plenković. Izgradnja i opremanje Centra za translacijsku medicinu Dječje bolnice Srebrnjak u potpunosti je financirana u sklopu Operativnog programa Konkurentnosti i kohezije 2014.- 2020.

ČAKOVEC – Prema podacima Ministarstva zaštite okoliša i energetike o odvajanju otpada u Hrvatskoj, gradovi i općine  Međimurske županije imaju deset od 11 najviših postotaka odvajanja otpada u Hrvatskoj i to iznad 54 posto. Najbolja je Belica sa 69,8 posto pa Prelog sa 65,08 posto, a slijede međimurske općine Strahoninec, Donja Dubrava, Donji Kraljevec, Goričan, Sveta Marija, Domašinec, Dekanovec i Šenkovec. Među 18 najboljih jedinica lokalne samouprave u Međimurskoj županiji, u 11 ih koncesiju za prikupljanje otpada ima komunalno poduzeće iz Preloga.

BRAČAK – Donaciju dječjih deka, jastuka za novorođenčad i plahta sa logom „Bajka na dlanu“ uručili su ovog petka, 12. srpnja 2019. godine župan Željko Kolar i njegova zamjenica Jasna Petek, Odjelu ginekologije i porodništva Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana na Bračku. – Donirano je 120 komada benkica, 30 komada plahti te 30 komada jastuka za novorođenčad, a na taj način želimo dati uspomenu na trenutak rođenja djeteta, ali i naglasiti identitet Zagorja – istaknula je zamjenica župana Jasna Petek dodajući da će svaka nova beba, rođena u ovom rodilištu otići kući sa benkicom sa logom. Inače, Odjel ginekologije i porodništva na Bračku ima naslov Rodilište-prijatelj djece te je dio pilot projekta Rodilište-prijatelj majki, a u prvih šest mjeseci ove godine tamo je rođeno 412 djece.

KOPRIVNICA – Ugovore o sufinanciranju programa i projekata samostalnih umjetnika danas, u petak, 12. srpnja 2019. godine, u koprivničkoj je Gradskoj vijećnici potpisao gradonačelnik Mišel Jakšić. Po ovom gradskom programu, sufinanciranje je odobreno za 20-ak samostalnih umjetnika. U ime potpisnika današnjih ugovora, zahvalila je književnica Maja Kušenić Gjerek dok je gradonačelnik Mišel Jakšić zahvalio svima koji provode ovakve projekte i programe koji doprinose razvoju Grada Koprivnice. Vrijednost danas potpisanih ugovora o sufinanciranju je 275 tisuća kuna.

BRESTOVEC OREHOVIČKI – Krapinsko-zagorska županija uručila je ovog petka, 12. lipnja 2019. godine vrijednu donaciju knjiga mjesnoj knjižnici u Brestovcu Orehovičkom. Mještani će od jeseni moći uživati u čitanju knjiga, kada se otvara mjesna knjižnica u Brestovcu Orehovičkom. Uz današnju donaciju od Krapinsko-zagorske županije koja im je poklonila 100 naslova za sve uzraste, knjižnica već ima spremno 300 naslova od nove beletristike, ali i referentne građe. Knjižnica će prostor dijeliti sa Malom školom, a to je prava prilika da se djeca upoznaju sa čitanjem od najranije dobi, istaknula je ravnateljica knjižnice Vesna Šaronja. Županija u proračunu ima izdvojeno 60 tisuća kuna za nabavu knjižnične građe za općinske i gradske knjižnice, rekla je zamjenica župana Jasna Petek te dodala da ukoliko bude potrebe, županija će pomoći sa još jednom donacijom knjiga. Na primopredaji knjiga bili su načelnik Bedekovčine Darko Ban sa zamjenikom Jankom Buzjakom te ravnatelj Osnovne škole Stjepana Radića Zdenko Kobeščak.

VARAŽDIN – Ovogodišnje Varaždinske barokne večeri, 49. po redu, kojima je zemlja partner Kraljevina Švedska, najavljene su na konferenciji za medije, na kojoj je kao predstavnica zemlje partnera bila veleposlanica Kraljevine Švedske Diana Helen Madunic. Ravnatelj Baroknih večeri Davor Bobić, od 12 festivalskih dana i 30 koncerata, posebno je izdvojio dva datuma: 22. rujna kada nastupa „Romeo i Julija“, te 27. rujna kada nastupa ansamnbl iz Stockholma koji izvodi baroknu glazbu Južne Amerike. „Romeo i Julija“ sa svojim ludim programom publiku će dovesti do ekstaze, jer glume, plešu, a na kraju programa će izvesti i Abbine pjesme u baroknoj interpretaciji, naglasio je Bobić.

KOPRIVNICA – Međunarodni festival folklora „Iz bakine škrinje“ održava se po 13. puta do nedjelje, 14. srpnja u Koprivničko-križevačkoj županiji, a tradicionalno će ugostiti folklorne ansamble iz nekoliko europskih zemalja. Nastupit će više od 240 folkloraša iz Hrvatske, Češke, Italije, Austrije i Slovenije, a prva festivalska večer je danas, u petak, 12. srpnja u Evangeličkoj crkvi u Legradu, druga je na rasporedu dan kasnije u koprivničkom Domu mladih, a posljednjeg dana festivala, u nedjelju, 14. srpnja u Domu za starije i nemoćne osobe Koprivnica te Domu za starije i teško bolesne osobe Senior care Križevci.

 

loading