Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 12.8.2015.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić sastao se jučer u Milanu s glavnim tajnikom Svjetske izložbe EXPO 2015. Brunom Pasquinom. Na sastanku je dogovoreno da će Zagreb tijekom rujna i listopada na eminentnoj svjetskoj izložbi u Milanu predstaviti svoje turističke, gospodarske i kulturne potencijale u okviru ovogodišnje teme EXPO-a „Prehranjivanje planeta, energija za život“.

ZAGREB – Na odvojenim sastancima s predstavnicima građanske inicijative Autizam 1979. te Udrugom Down sindrom Zagreb, danas su u zagrebačkoj gradskoj upravi dogovoreni konkretni načini pomoći ovim najugroženijim socijalnim skupinama. Naime, nakon što je nedavno potpisan sporazum o ustroju i financiranju centara za autizam kojim će podružnice zagrebačkoga Centra za autizam Rijeka i Split postati samostalne ustanove, Grad Zagreb organizirat će u rujnu stručni skup na temu autizma, a osnovat će se i posebna radna skupina, kojoj će zadatak biti pronaći adekvatna rješenja za potrebe osoba s autizmom. Na drugom sastanku, Udruga Down sindrom Zagreb, gradonačelnika Milana Bandića upoznala je s problemom neadekvatnih prostora, te su već pronađena konkretna rješenja – već danas će im biti pokazana dva nova prostora, veličine preko 250 metara kvadratnih, što će za trenutnih 165 članova omogućiti bolje programe, a otvorit će se i nova radna mjesta.

KRAPINA – „Rezultati u turizmu na području Krapinsko-zagorske županije u prvoj polovici 2015. godine“ bila je tema današnje konferencije za novinare koja je održana u novom prostoru Turističke zajednice, u Magistratskoj ulici broj 3 u Krapini. Krapinsko-zagorsku županiju u prvih sedam mjeseci ove godine posjetio je 48. 461 turist što je 14% više nego u istom razdoblju lani, a ostvareno je 106. 692 noćenja što je za 12% više nego u istom razdoblju prošle godine. Do kraja godine očekuju se još bolji rezultati, budući da se održavaju mnogobrojne manifestacije diljem Zagorja. Nastavlja se promocija Zagorja kao poželjne turističke destinacije, a Krapinsko-zagorska županija intenzivno radi na i na Master planu razvoja turizma za razdoblje od 2016. – 2025. kojem je cilj kroz 10 godina minimalno pet puta povećati prihode od turizma, zaposlenost u turističkom sektoru, kao i broj noćenja.

BREZNIČKI HUM – Brojni se radovi obavljaju ovih dana na području Općine Breznički Hum, a danas ih je u pratnji načelnika Općine Zorana Hegedića i ravnatelja ŽUC-a Varaždinske županije Tomislava Osonjačkog, obišao župan Varaždinske županije Predrag Štromar. Istovremeno se radi na sanaciji klizišta u Radešiću i u Kršćenovcu te izgradnji zaštitnog nasipa u duljini 1.100 metara na rijeci Lonji u Brezničkom Humu, a sve radove sufinancirali su Županijska uprava za ceste te Hrvatske vode. Isto tako je energetski obnovljena zgrada Područne škole u Šćepanju što je sa sto tisuća kuna financirala Varaždinska županija, a ostatak od 325 tisuća kuna Općina Breznički Hum te Ministarstvo gospodarstva.  Župan Štromar je pohvalio rad Općine koja sa vrlo malim proračunom ulaže mnogo u podizanje standarda života svojih mještana.

ZAGREB – Već peti mjesec zaredom smanjuje se broj nezaposlenih u Hrvatskoj. Na Zavodu za zapošljavanje potkraj srpnja registrirano ih je gotovo 258 tisuća pa je na godišnjoj razini, u usporedbi s lanjskim srpnjem, nezaposlenih manje za gotovo 13 posto. Najviše nezaposlenih je u Gradu Zagrebu što je očekivano jer u Zagrebu živi najviše radno sposobnog stanovništva.

ČAKOVEC – U službenom posjetu u nekoliko općina u Međimurju boravio je jučer zamjenik ministra kulture Alen Kajmović u pratnji župana Međimurske županije Matije Posavca. U pćini Sveti Juraj na Bregu domaćini su ih upoznali sa realizacijom projekta obnove župnog dvora kojeg financijski pomaže Ministarstvo kulture. U općini Štrigova su razgovarali o izgradnji nove zgrade Doma kulture. Općina Sveti Martin na Muri planira rekonstruirati središte mjesta gradnjom velikog multimedijalnog kulturnog centra koji bi stajao oko deset milijuna kuna. Tamo se nastavlja i obnova župne crkve koju financijski već pomažu Ministarstvo kulture i Međimurska županija. Službeni posjet upriličen je i u općini Goričan gdje se razgovaralo se o obnovi oltara u župnoj crkvi i propovjedaonici. U općini Orehovica predstavljen je projekt Doma kulture u Vulariji, a zamjenik ministra i župan su obišli i školsku dvoranu u Orehovici.

KRAPINA – Broj nezaposlenih u Zagorju u zadnjih mjesec dana se povećao. Na kraju srpnja, prema evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Krapina registrirana je 6.421 osoba. To je za 2,5% više nego mjesec dana prije, no ipak u odnosu na prošlu godinu broj nezaposlenih i je manji, 17,4%. U lipnju se posao najčešće pronalazio u prerađivačkoj industriji i trgovIni te građevinarstvu. Najtraženija zanimanja u srpnju bila su šivač, konobar, vozač teretnog vozila, fizioterapeut te zidari i monteri metalnih konstrukcija. Iz evidencije nezaposlenih izašlo je ukupno 768 osoba ili 13,3% više nego u srpnju prošle godine. Od toga su zaposlene 523 osobe.

ZAGREB – Nabavku medicinske i laboratorijske opreme za zagrebačke bolnice i poliklinike, u ovoj godini sa 300 tisuća kuna pomaže Zagrebačka županija koja želi neposredno sudjelovati u sufinanciranju nabave opreme, jer nema svoju opću bolnicu pa se njeni stanovnici liječe u bolnicama na području Zagreba. Prijave do utroška sredstva, najkasnije do 15. studenog, mogu podnositi bolničke ustanove i poliklinike sa sjedištem na području grada Zagreba koje pružaju specijalističko-konzilijarnu zdravstvenu zaštitu i usluge bolničkog liječenja za stanovnike s područja Zagrebačke županije. Najveći iznos novčane subvencije koju pojedina bolnička ustanova ili poliklinika može ostvariti je 50 tisuća kuna.

KOPRIVNICA – Na Svjetskom kongresu knjižničara koji se ove godine održava u Cape Townu sudjelovat će i Petar Lukačić iz koprivničke Knjižnice i čitaonice Fran Galović. Svake godine netko iz knjižnice sudjeluje na ovom kongresu, a Lukačić će održati izlaganje o prvom TEDx Library programu Europskoj uniji te o zelenim knjižnicama, odnosno o nacionalnom projektu u sklopu knjižnica Hrvatskog knjižničarskog društva. U Južnoafričkoj Republici Lukačić će boraviti tjedan dana, a putuje ovog petka.

loading