Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 12.09.2016.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Za stambeno naselje Podbrežje površine 19,4 hektara rano jutros položen je kamen temeljac. Grad Zagreb  i Zagrebački holding time realiziraju projekt izgradnje stambenog naselja Podbrežje po modelu zagrebačke stanogradnje. Projekt je podijeljen u dvije faze, prva se odnosni na 608 stanova vrijednosti 230 milijuna kuna, a ukupna investicija je oko milijardu kuna, istaknula je redsjednica Uprave Zagrebačkog holdinga Ana Stojić Deban. Urbanistički plan predviđa izgradnju oko 1.800 stanova u 11 građevina sa pratećim javnim sadržajem – dva vrtića, škola, kulturni centar, zdravstvena stanica, bazen i sportska dvorana te parkovi. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić naglasio je kako je posebno ponosan na ovaj projekt kojim će se 200 stanova osigurati za socijalno ugrožene, 200 u suradnji sa zagrebačkim Sveučilištem za znanstvene novake kojima će se subvencionirati kamata do 2% te preostalih 200 za javni najam. Prva faza trebala bi biti gotova do kraja 2017., a cjelokupno naselje do kraja 2019. godine.

ZAGREB – U povodu blagdana Kurban Bajrama, gradonačelnik Milan Bandić uputio je muftiji Azizu ef. Hasanoviću, predsjedniku Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj i vjernicima muslimanske vjeroispovijesti čestitku. „Kurban Bajram simbolizira univerzalni jezik vjere koja se obraća i vjernicima i nevjernicima, i bogatima i siromašnima, i sretnima i nesretnima, baš svima koji se pitaju o svrsi i smislovima ljudske egzistencije.I zato neka ovaj blagdan svima koji ga štuju podari obilje radosti i mira te nam pomogne shvatiti kako smo u našemu Zagrebu i našoj Hrvatskoj pozvani činiti dobro, žrtvovati se za bližnjega, imati razumijevanje za ljude u potrebi, nemoćne i bolesne, ostavljene i zaboravljene, jer samo tako izgrađujemo humaniji i pravedniji svijet ispunjen poštovanjem, ljudskim zajedništvom i dobrotom.“ Piše u čestitki zagrebačkog gradonačelnika.

ZAGREB – Udruženje hrvatskih arhitekata objavilo je natječaj za izradu idejnog arhitektonskog rješenja rekonstrukcije i sanacije građevine bivše tvornice DTR-a u zagrebačkoj Krajiškoj ulici. Zgrada izvana, prema konzervatorskim smjernicama ostaje ista te će se očuvati i restaurirati vrijedno izvorno oblikovanje, dok će se unutrašnjost rekonstruirati, a dvorišna zgrada zamijeniti novom dogradnjom. Inače, ova je zgrada od srpnja 2013. godine u vlasništvu države, a nakon uređenja tu bi trebala useliti Agencija za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu te Agencija za sigurnost željezničkog prometa. Uz uredske prostore koji će se prostirati na ukupno 1200 četvornih metara, tu će se naći i sektori za letačke operacije, dvorana od 160 četvornih metara, dispečerski centar, sobe za ispitivanje i podzemna garaža.

VARAŽDIN – Poput gradske tvrtke Parkovi i varaždinski plac dobio je sunčanu elektranu. Riječ je o projektu vrijednom milijun i 200 tisuća kuna, a 40 posto troškova sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Sunčanu elektranu na varaždinskoj gradskoj tržnici u rad je pustio gradonačelnik Varaždina Goran Habuš. Elektrana je snage 147 kW, a površina solarnih panela na krovu tržnice iznosi oko 1.500 kvadratnih metara. Energija dobivena iz solarne elektrane gotovo u potpunosti će se koristiti za vlastitu potrošnju, a višak će se prodavati HEP-ovoj mreži.

ČAKOVEC – Revitalizacijom prostora bivše vojarne, Međimurska županija će do 2018. godine dobiti studentski dom s 32 ležaja, 23 sobe, novim restoranom, knjižnicom i drugim popratnim sadržajima, kojima se znatno poboljšava studentski standard. Potvrđeno je to prošlog tjedna na početnoj konferenciji projekta „Uključivo studiranje“, financiranog na temelju Ugovora o dodijeli bespovratnih sredstava za projekte iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova. Ugovor je potpisan prije dva mjeseca te je raspisana javna nabava za građevinske radove. Inače, radi se o projektu vrijednom oko devet milijuna kuna, od čega Europska unija sufinancira veći dio bespovratnih sredstava, dok će ostatak, odnosno 130 tisuća kuna, osigurati Međimurska županija.

ZABOK – Zbog dodatnih radova na osvjetljenju kružnih tokova i križanja, rok za dovršetak radova na prvoj dionici spojne ceste Zabok – Sveti Križ Začretje opet je produljen. Kako su pojasnili iz Hrvatskih cesta, Grad Zabok i Općina Sveti Križ Začretje zatražili su dodatnu rasvjetu na kružnom toku kod zabočke Stanice za tehnički pregled te na raskrižju u Svetom Križu Začretju, zbog čega se išlo na dodatne radove, koji nisu bili u projektu, a važni su za sigurnost prometa. Ti radovi su završeni, a slijedi još postavljanje stupića i potom tehnički pregled, da bi cesta od Zaboka do Začretja u promet bila puštena do 1. studenoga. Realizacija druge faze spojne ceste od Svetog Križa Začretja do Krapine, vrijednosti oko 65 milijuna kuna, krenut će nakon rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, vjerojatno početkom iduće godine. Vrijednost ove prve faze dužine oko 5 kilometara od Zaboka do Začretja iznosila je 43 milijuna kuna. Ti su radovi trebali  završiti u lipnju ove godine, no rok je prvo produljen do 31. kolovoza, a sada, zbog spomenutih dodatnih radova, do 1. studenog.

KOPRIVNICA – Korištenje mobilnog reciklažnog dvorišta na području Koprivnice od sada je moguće i u poslijepodnevnim satima. Ono služi za zaprimanje problematičnog, opasnog otpada. Opremljeno je opremom za vaganje prikupljenog materijala i memoriranje podataka kao što su vrijeme vaganja, težina i vrsta skupljanog materijala, a putem fotonaponskih panela opskrbljuje se električnom energijom. Koprivničko mobilno reciklažno dvorište ima djelatnika zaduženog za prihvat otpada i njegovo vaganje te odlaganje u za to namijenjene posude. Korisnici iz  koprivničkih prigradskih naselja mogu sami dovesti otpad na lokacije prema rasporedu, a sa sobom moraju ponijeti osobnu iskaznicu radi evidencije koja je potrebna prilikom predaje otpada u mobilno reciklažno dvorište.

ZAPREŠIĆ – Nagrada Grada Zaprešića dodjeljuje se građanima Grada  i drugim osobama koje rade na području Grada Zaprešića, a koje na bilo koji način doprinose njegovoj promidžbi u državi i inozemstvu te se dodjeljuje povodom Dana grada, 16. listopada. Stoga je raspisan javni poziv za predlaganje kandidata koji se dostavljaju  Odboru Gradskog vijeća za dodjelu javnih priznanja, na adresu Nova ulica 10, Zaprešić,  do 20. rujna.

loading