Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 12.09.2018.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Uoči 16. sjednice Gradske skupštine održani su Akti gradonačelnika na kojima je zagrebački gradonačelnik, Milan Bandić, obrazložio neke od najvažnijih točaka dnevnog reda. Zaduženje Zagrebačkog holdinga za 125 milijuna kuna, otpis dugova blokiranim Zagrepčanima, novi model sufinanciranja gradskih četvrti i mjesnih odbora, sporazum o suradnji Grada Zagreba i Vlade RH u izgradnji nacionalne dječje bolnice u Blatu kao i izrada prometne studije Donjeg grada neke su od najvažnijih točaka nadolazeće sjednice Gradske skupštine. Jedna od važnijih točaka, kako ističe gradonačelnik Bandić, je upravo sveobuhvatna prometna studija Donjeg grada koja bi trebala bi riješiti prometno pitanje centra Zagreba. „Promet u mirovanju u urbanoj jezgri može se riješiti na dva načina, pretvaranjem javnih ploha u pješačke zone te bježanjem ispod zemlje gradnjom podzemnih garaža“, rekao je Bandić.

ZAGREB – U povodu Nacionalnog dana amblioplije ili slabovidnosti u Ministarstvu zdravstva, u srijedu, 12. rujna predstavljen je novi protokol provedbe Nacionalnog programa ranog otkrivanja slabovidnosti. Riječ je o programu koji su 2015. godine zajedno pokrenuli Klinička bolnica Sveti Duh i Grad Zagreb, uz potporu Ministarstva zdravstva, a s ciljem liječenja te bolesti koja uglavnom pogađa djecu. S ciljem da se slabovidnost kod djece otkrije u najranijoj fazi, uskoro kreće program besplatnog oftamološkog pregleda djece na području cijele Hrvatske. Pozivi za besplatne oftamološke preglede stići će na kućne adrese djece rođene 2015. godine, a u kojima će pisati točan datum i vrijeme pregleda.

ZAGREB – Javni poziv za dodjelu potpora Grada Zagreba za samozapošljavanje za proizvodne djelatnosti raspisan je  sukladno Pravilniku o uvjetima, kriterijima i postupcima za dodjelu potpora Grada Zagreba za samozapošljavanje. Potpora na temelju ovog javnog poziva ne može se odobriti osobama koje su već koristile potporu za samozapošljavanje od Grada Zagreba i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Odobrene i dodijeljene potpore na temelju ovog javnog poziva smatraju se potporama male vrijednosti. Javni poziv će biti otvoren do iskorištenja sredstava, a najkasnije do 15. studenog ove godine. Detaljne informacije dostupne su na mrežnoj stranici Grada.

ZAGREB – Prema podacima FINA-e  u Zagrebačkoj županiji je u 2017. godini, prema broju obrađenih godišnjih financijskih izvještaja, poslovao 7.721 poduzetnik sa 54. 562 radnika, što je u odnosu na prethodnu godinu rast broja zaposlenih za 8,3 %. Ostvaren je ukupan prihod u iznosu od 49,9 milijardi kuna, što je 8,7 % više u odnosu na prihod iz 2016. godine. Od 7721 poduzetnika, njih 73,8 % je poslovalo s dobiti, dok je 26,2 % poduzetnika ostvarilo gubitak u poslovanju. Prosječna mjesečna neto plaća veća je za 4,5 % i iznosila je 5.477 kuna, što je više od prosječne mjesečne neto plaće zaposlenih u Hrvatskoj. Poduzetnici Zagrebačke županije, u odnosu na poduzetnike u drugim županijama prema ostvarenom ukupnom prihodu i neto dobiti, su na drugom mjestu, prema broju zaposlenih na četvrtom mjestu, a prema broju poduzetnika na petom mjestu.

PODČETRTEK – Strah i nesigurnost stanovnika s Hrvatske i Slovenske strane rijeke Sutle zbog poplava, ovim bi projektom trebao nestati, rečeno je danas, 12. rujna 2018. godine na predstavljanju i otvorenju projekta FRISCO 2 u slovenskom Podčetrtku. Riječ je o međunarodnom projektu modernizacije i nadogradnje brane Vonarje na kojem sudjeluju partneri iz Slovenije i Hrvatske, a u svrhu zadržavanja visokovodnih valova Sutle čime se postiže zaštita naselja od poplava. Nadogradnja i modernizacija brane Vonarje osigurat će njezin kvalitetniji rad i pomoći će razvoju ovog kraja, a zahvaljujući prijašnjem projektu FRISCO 1, dostupni su i hidrološki modeli te je moguće bolje prognoziranje kod upravljanja vodama na slivu Sutle. Vrijednost ovog projekta je milijun i 678 tisuća eura od čega 85% sufinancira Europska unija iz Fonda za regionalni razvoj, a predviđeni završetak očekuje se 2020. godine. – Na ovaj projekt se čekalo oko 15 godina te je pravo vrijeme da on počne, jer stanovnici imaju velikih šteta oko poplave te je nužna obnova brane – rekao je župan Podčetrtka Peter Misja. Da će, kad se obnovi brana i revitalizira Sutlansko jezero, to značiti i turistički razvitak ovog područja potvrdio je zamjenik župana Krapinsko-zagorske županije Anđelko Ferek Jambrek. – Razvit ćemo dio turističke ponude oko Zagorskih Sela i Kumrovca, sve to će biti jedan zajednički projekat – zaključuje Ferek Jambrek.

KRIŽEVCI – Kraj kolovoza u Koprivničko-križevačkoj županiji donio je pad broja nezaposlenih osoba. Evidencije Zavoda za zapošljavanje bilježe 2.221 nezaposlenu osobu, što je u odnosu na srpanj 36 manje, a 1.006 osoba manje u odnosnu na lanjsko isto razdoblje. Pad broja nezaposlenih zabilježen je u Ispostavama Koprivnica, gdje je 15 osoba manje i 42 manje u Đurđevcu, dok je u Križevcima evidentiran rast za 22 osobe. Poslodavci su u kolovozu iskazali 462 potrebe za radnicima, a najviše se tražilo radnika u prerađivačkoj industriji, obrazovanju i građevinarstvu.

NOVI MAROF – Uvodna konferencija za projekte energetske obnove Osnovnih škola Novi Marof,  i Radovan,  te Područnih škola Lovrečan, Nedeljanec i Cvetlin, održana je danas u Novom Marofu. Za tih pet projekata su na javnom pozivu „Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora“ odobrena bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Uvodnoj konferenciji u Osnovnoj školi Novi Marof prisustvovao je i župan Varaždinske županije Radimir Čačič. Ukupna vrijednost pet projekata je 13,1 milijun kuna.

 

PRIBISLAVEC – Osnovna škola Vladimira Nazora Pribislavec bi do početka iduće školske godine trebala biti gotova, a temeljem Sporazuma o izgradnji, vrijednog 15 milijuna kuna, koji su potpisali župan Međimurske županije Matija Posavec i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak. Izgradnja škole počela je prije 2 godine te je dosada uloženo oko 7  milijuna kuna. S ovih 15 milijuna kuna škola bi trebala biti završena, a njenih bi 300 učenika tako dobilo bolje, modernije i kvalitetnije uvjete školovanja.

ZAGREB – U tijeku je 10. Međunarodni festival fotografije Organ vida u sklopu kojeg su do nedjelje, na više lokacija u gradu, postavljene različite izložbe. Jubilarno, 10. izdanje festivala posvećeno je ženskim perspektivama pa je u Muzeju suvremene umjetnosti otvorena izložba 20-ero međunarodnih umjetnika naziva „Uključene, aktivne, svjesne – ženska perspektiva danas“. Izložba donosi radove nastale u vrijeme post kapitalističkih globalnih previranja, tehnološkog napretka, jačanja desnice i pritiska religije koji nanovo ograničavaju ženska prava.

ZAGREB – Od 15. do 19. rujna na Trgu bana Josipa Jelačića bit će održana kulturno-umjetnička manifestacija Prigorski dani. Iako je riječ o tradicionalnoj manifestaciji koja ove godine bilježi 14. izdanje, ove godine po prvi put će Prigorski dani biti održani u samom središtu Zagreba. Otvorenje manifestacije Prigorski dani bit će u subotu u 11:00 sati, a sve posjetitelje očekuje bogat kulturno-umjetnički program u sklopu kojeg će biti predstavljeni običaji i tradicija Prigorja. Manifestaciju organizira KUD Prepuštovec.

TUHELJSKE TOPLICE – Manifestacija „Chtef“ Zagorski chef, osma po redu, održat će se 18. listopada 2018. godine u Tuheljskim Toplicama. Cilj je promovirati autohtone zagorske proizvode i najbolje od gastronomske ponude Zagorja, a zagorski kuhari ove godine spravljat će jela od svinjske koljenice, zelja, krumpira i grožđa. Zainteresirani kuhari  svoje prijave trebaju dostaviti do 28. rujna. Detaljne informacije o načina prijave nalaze se na internetskoj stranici Krapinsko-zagorske županije.

loading