Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 12.10.2015.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Na ovogodišnjem, 42. izdanju AMBIENTE, Međunarodnog sajma namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije predstavit će se na Zagrebačkom velesajmu više od stotinu izlagača iz 13 zemalja, od ove srijede, 14. do nedjelje, 18. listopada. Ambienta objedinjuje četiri tematske cjeline: Industriju, izložbeni prostor namijenjen izlagačima, proizvođačima i trgovcima za predstavljanje noviteta; Dizajn odnosno izložbeni prostor namijenjen dizajnerima i grupama dizajnera za predstavljanje produkata i projekata; OUTLET namještaj i opremu za stan i kuću po sniženim cijenama; te novitet VRT Plus, izložbeni prostor namijenjen predstavljanju proizvoda za uređenje vrtova.

VARAŽDIN – Povodom obilježavanja Svjetskog dana hospicija i palijativne skrbi, danas je u Varaždinu održana tribina u organizaciji Varaždinske županije i Udruge za palijativnu pomoć „Srce“ Novi Marof. Na tribini je bilo riječi o važnoj ulozi medicinskih sestara u palijativnoj skrbi te o podizanju kapaciteta informiranosti i osposobljenosti za brigu o palijativnim bolesnicima. Palijativna skrb je šesti prioritet javnozdravstvenih potreba Varaždinske županije radi ubrzanog starenja stanovništva i povećanja broja osoba oboljelih od karcinoma. Županija se također povezala s Udrugom „Srce“ koja djeluje u sklopu novomarofske bolnice gdje su zajedno pokrenuli projekt posudionice zdravstvenih pomagala. Spomenimo i to da se nacionalni centar za palijativnu skrb nalazi upravo na području Varaždinske županije, točnije u Novom Marofu.

ZAGREB Nagrade najboljima na natjecanju u znanju, spretnosti i izdržljivosti Vatrogasne zajednice Grada Zagreba, na kojem je sudjelovalo 500 vatrogasaca iz 47 dobrovoljnih vatrogasnih društava i JVP Grada Zagreba jučer je, u krugu tvrtke Zagrebačke otpadne vode, uručio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Najbolja je bila ekipa DVD Vidovec, drugo mjesto osvojili su vatrogasci Kupinečkog Kraljevca, a treće JVP Grada Zagreba. Ovo natjecanje je bila kruna proslave 105. rođendana JVP Grada Zagreba, a sve ekipe pokazale su da su sigurnost Zagrepčana i grada neupitni.

ČAKOVEC – Izaslanstvo Grada Čakovca u kojem su bili gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač i zamjenik gradonačelnika Romano Bogdan, početkom tjedna boravilo je u bugarskom gradu Blagoevgradu. Razlog posjeta gradu prijatelju bila je proslava Dana Grada. Blagoevgrad svoj dan obilježava 5. listopada, kao spomen na dan kad je 1912. godine ovaj grad kao i cijela Pirinska Makedonija oslobođen višestoljetne turske okupacije. Osim prigodnog programa i sudjelovanja u Svečanoj sjednici Gradskog vijeća, izaslanstvo grada Čakovca posjet je iskoristilo kako bi dogovorilo daljnju suradnju naša dva grada. Dogovoreno je da će odmah s početkom godine krenuti pripreme organiziranja međusobnih nastupa kulturnih društava u oba grada.

VARAŽDIN – Natječaj za dodjelu za dodjelu stipendija Varaždinske županije za školsku/akademsku godinu 2015./2016. objavljen je na mrežnim stranicama županije. Riječ je 65 stipendija koje se dodjeljuju za utvrđena zanimanja od posebnog interesa za Varaždinsku županiju, zatim za nadarene studente, kao i studente lošijih socio- ekonomskih prilika. Mjesečni iznos stipendija za učenike iznosi 300 kuna, a za studente 700 kuna. Prijave kandidata dostavljaju se putem pošte na adresu: Varaždinska županija, Upravni odjel za prosvjetu, kulturu i sport, s naznakom „Povjerenstvo za dodjelu stipendija Varaždinske županije“ ili osobno u pisarnicu Varaždinske županije.

LEPOGLAVA – Misnim slavljem koji je vodio varaždinski biskup Josip Mrzljak u crkvi Blažene Djevice Marije jučer je završila proslava 600. godišnjice posvećenja lepoglavske crkve. Tom je prilikom posvećen i pil arkanđela Gabrijela koji je ponovo postavljen na zapadnom ulazu u Lepoglavu. Originalni pil nepoznatog autora, izrađen u 18. stoljeću, tada je nepovratno izgubljen, no zahvaljujući starim fotografijama bilo je moguće izraditi njegovu repliku. Radove na postavljanju pila izveo je klesar i kamenorezac Josip Antekolović, a trošak su u cijelosti pokrili Varaždinska biskupija, Grad Lepoglava i župa u Lepoglavi.

VARAŽDIN – Javna tribina pod nazivom „Varaždin, mladi, alkohol“ održana je danas u organizaciji Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Varaždina i Zaklade za prevenciju kriminaliteta Sveti Mihael Varaždinske županije. Cilj tribine je bio okupiti predstavnike struka koje sudjeluju u odgoju i preodgoju mladih osoba, kao i predstavnike županije i grada, kako bi potaknuli raspravu i donijeli preporuke za Grad Varaždin, vezane uz reguliranje ponašanja i konzumacije alkoholnih pića od strane maloljetnika. Naime, u Hrvatskoj se godišnje pojavi oko 10 tisuća maloljetnika koji počine neku vrstu prekršaja. Sudovi ih najčešće kazne novčano ili ih pak opomenu, no najefektivniji bi se trebao postati „Stop“ program“, pojašnjava Lana Petö Kujundžić, predsjednica Udruge sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež. Radi se o programu, koji maloljetnike ne sankcionira, već ih nakon razgovora sa socijalnim pedagogom upućuje na rad u nekoj udruzi u lokalnoj zajednici.

KRIŽEVCI – Velikim slavljeničkim koncertom 25 godina uspješnog rada proslavili su Pleteri i Radio Kaj jučer navečer u Križevcima. Osim slavljenika Pletera, u prepunoj dvorani križevačkoj Hrvatskog doma nastupili su i Iva Ranogajec Inkret, Gordana Ivanjek Tušek, Ana Fortuna, Ivan Benc, Rajko Suhodolčan, Radek Brodarec, Željko Krušlin Kruška, Savski valovi i Gazde. Koncert je održan pod pokroviteljstvom Grada Križevaca. Organizatoru Radiju Kaj zahvalio je gradonačelnik Branko Hrg što su i Križevce izabrali za mjesto svoje proslave. Hrg je čestitajući Pleterima četvrt stoljeća rada, posebno istaknuo zalaganje Stjepana Fortune koji je ne samo voditelj Pletera nego je i tijekom niza godina odgojio mnoge mlade križevačke glazbenike koji su se zaljubili u tamburice te mu je uručio medaljon svetog Marka Križevčanina. Koncertu je nazočio i koprivničko-križevački župan Darko Koren. U direktnom radijskom prijenosu u koncertu iz Križevaca putem Radija Kaj uživali su slušatelji s područja kajkavske regije, diljem Hrvatske i šire, putem 22 odašiljača Radija Kaj, interneta te drugih kanala za radijsku distribuciju.

TUHELJSKE TOPLICE – Internacionalni kongres slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva „Interslast“ održat će se u Tuheljskim Toplicama sutra i u srijedu, 13. i 14. listopada. Na Interslastu će gostovati slastičari iz 10 zemalja, Italije, Izraela, Češke, Armenije, Japana, Albanije, Njemačke, Slovenije, Austrije i Palestine koji će kroz predavanja i radionice pokazati najmodernija postignuća u svijetu slastičarstva, a dio njih će pokazati kako se spravljaju njihove izvorne i najpoznatije slastice. Također,u srijedu, 14. listopada, bit će održano i natjecanje srednjih slastičarskih škola Hrvatske. Na ovogodišnjem Interslastu pripremljena je i posebna radionica zagorskih štrukli.

loading