Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 12.10.2016.

Posted in Vijesti

ZAGREB – „Zagreb može uvesti održivi sustav gospodarenja otpadom“, naziv je konferencije za novinare koju je danas održala nezavisna zastupnica u Gradskoj skupštini Sandra Švaljek, potaknuta sve većim problemima sa zbrinjavanjem otpada i nezadovoljstvom građana. Švaljek je istaknula kako je Zagrebu potreban cjelovit i održivi sustav gospodarenja otpadom, koji će omogućiti da se do 2020. godine poveća udio odvojenog prikupljanja i reciklaže sa sadašnjih 6 na 50 posto. Također treba povećati biološku obradu i reciklažu biorazgradivog organskog dijela komunalnog otpada sa sadašnjih 10 na 70 posto, te smanjiti udio komunalnog otpada koji se odlaže na odlagalište s 80 na 20 posto. Švaljek predlaže sedam mjera za ostvarenje novog modela, među kojima su osiguranje infrastrukture za prikupljanje otpada i novi način obrade, prilagodba i jačanje podružnica Čistoće, uvođenje nižih naknada na odvojeni otpad, te informiranje građana o novom sustavu.

BRUXELLES – Delegacija Krapinsko-zagorske županije, koju predvodi župan Željko Kolar boravi od 11. do 13. listopada u Bruxellesu. Radni posjet Bruxellesu delegacija Krapinsko-zagorske županije u kojoj su i zamjenik župana Anđelko Ferek-Jambrek, pročelnica županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo Sanja Mihovilić te direktorica ZARA-e Karolina Barilar, započela je danas obilaskom sjedišta FEDARENE-a, Europskog udruženja regija i energetskih agencija. – Prilikom današnje posjete FEDARENE-u upoznali smo se sa radom i planovima udruženja za sljedeće tri godine. Bila je to ujedno prilika da i mi predstavimo neke svoje projekte i programe koje imamo na području energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije te da popričamo o suradnji na predstavljanju i realiziranju istih – rekao je župan Kolar. Na današnjem rasporedu delegacije Krapinsko-zagorske županije je i radni sastanak u predstavništvu Hrvatske gospodarske komore u Bruxellesu, te susret sa hrvatskim gospodarstvenicima. U programu bruxelleskog skupa sutra Krapinsko-zagorska županija organizira u suradnji s Odborom regija debatu „Kako okrupnjavati male investicijske energetske projekte u velike regionalne“ na primjeru Newlight projekta koji REGEA provodi na području Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije.

brisel

ZAGREB – Projekt Grada Zagreba „Zagreb – poduzetan i odgovoran grad“, ušao je u finale za Europsku nagradu za promicanje poduzetništva 2016. Od ukupno 343 projektne prijave iz 31 države, ovaj je projekt izabran u prva četiri na europskoj razini u kategoriji „Odgovorno i uključivo poduzetništvo“. Namjera je Grada Zagreba kroz ovaj projekt učiniti Zagreb poduzetničkim i odgovornim gradom, mjestom gdje se dobre i kvalitetne ideje svih društvenih skupina pretvaraju u uspješne poduzetničke projekte. Dodjela Europske poduzetničke nagrade očekuje se u studenom ove godine u Bratislavi.

ZAGREB – Programe prevencije zlouporabe opojnih droga  –  „Zajedno više možemo“ u osnovnim školama i prvim razredima srednjih škola,  već deset godina zajednički provode PU zagrebačka i Zagrebačka županija. Evaluacija programa prevencije zlouporabe opojnih droga na području Zagrebačke županije, koja je provedena u prošloj školskoj godini na 1.732 učenika prvih razreda srednjih škola, pokazuju njihovu svrsishodnost i pozitivne rezultate. Čak 81% odnosno 1.370 učenika potvrdilo je da ti preventivni programi utječu na njihovu odluku da ne probaju drogu. To je razlog više da se ovakvi programi nastave provoditi, a za što je Zagrebačka županija i ove godine osigurala proračunska sredstva, istaknuo je župan Stjepan Kožić. Uz to, evaluacija podataka pokazuje, da uz same sebe, adolescenti za prepoznavanje i sprečavanje ovisnosti najodgovornijma smatraju policiju i roditelje.

SELNICA – Početna konferencija projekta kojim će se pristupiti energetskoj obnovi OŠ Selnica održana je danas u ovoj međimurskoj školi. Energetskom obnovom ove obrazovne ustanove će se osigurati ušteda prosječne godišnje potrebne toplinske energije za čak 55%, što će značajno smanjiti emisiju ugljikovog dioksida i povećati kvalitetu boravka u objektu uz pozitivan utjecaj na okoliš, ističe pročelnik za društvene djelatnosti Međimurske županije Branko Sušec. Inače, u projekt energetske obnove kreće se zahvaljujući sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a podršku u pripremi projektne dokumentacije pruža i Međimurska županija.

LEPOGLAVA – Stvarajući preduvjete za realizaciju planiranih gradskih projekata, lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić je sa svojim suradnicima održao sastanak na kojem je o mogućnostima financiranja projekata razgovarao s predstavnicama Hrvatske banke za obnovu i razvoj. S obzirom da projekti koje Grad Lepoglava planira prijaviti za financiranje sredstvima iz fondova Europske unije zahtijevaju predfinanciranje, potrebno je osigurati sredstva kojima će se navedeni korak u provedbi projekta i realizirati. Najviše je bilo riječi o mogućnostima za dobivanje povoljnog kredita HBOR-a za realizaciju projekta uređenja i adaptacije Dječjeg vrtića Lepoglava vrijednom osam milijuna i 400 tisuća kuna.

KRAPINA – Sanacija mostova ono je što po pitanju rekonstrukcije komunalne infrastrukture u narednom razdoblju slijedi u Gradu Krapini. U tijeku su pripreme za početak sanacije Wohlovog mosta, koja kreće čim to vremenske prilike dozvole, najavljuje krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović. Također, pred završetkom je izrada projektne dokumentacije za sanaciju i rekonstrukciju mosta kod Kotke, koji će se proširiti na dvije kolničke trake, i dobiti pješačke hodnike s obje strane. Natječaj za rekonstrukciju mogao bi biti objavljen kroz dva do tri tjedna, a  očekuje se da će most biti uređen na proljeće iduće godine. Gotova je i projektna dokumentacija za sanaciju mosta na Trgu Ljudevita Gaja, a za raspisivanje natječaja, čeka se zeleno svijetlo konzervatorskog zavoda.

KRIŽEVCI – Nakon Koprivnice i Koprivničko-križevačke županije proteklog tjedna, danas je održan prijem i u Križevcima za ratne zapovjednike 117. brigade Koprivničko-križevačke županije, a povodom 25. obljetnice osnivanja zapovjedništva brigade koja je imala 3800 vojnika. Da bi se pronosila istina o Domovinskom ratu te očuvala uspomena na sve koji su dali svoj obol stvaranju slobodne Hrvatske ratni zapovjednici 117. brigade Koprivničko-križevačke županije u druženju s čelnicima gradova i županije podsjećaju na to, kaže na jutrošnjem prijemu jedan od ratnih zapovjednika Dragutin Kralj. Svi zajedno u Koprivničko-križevačkoj županiji dali su veliki doprinos u Domovinskom ratu, ističe zamjenik križevačkog gradonačelnika Ivan Vuk. 117. brigada Koprivničko-križevačke županije sudjelovala je na ratištu diljem zemlje, a najviše na novljanskom, pakračkom i daruvarskom području.

KOPRIVNICA – Uvjerenja o stručnom osposobljavanju danas su podijeljena u Obrtničkoj komori Koprivničko-križevačke županije. Osposobljavanje je provedeno temeljem potpisanog Sporazuma između Hrvatske obrtničke komore i Zavoda za zapošljavanje za projekt „Stručno osposobljavanje na radnom mjestu – obrazovanje za poznatog poslodavca za ugostiteljska zanimanja. Obrtnička komora Koprivničko-križevačke županije prva je provela ovo osposobljavanje, ističe tajnik Božo Barać te dodaje kako je osposobljeno 26 polaznika za zanimanja priprematelj jednostavnih jela i slastica, poslužitelj jela i pića te priprematelj bureka i pizza. Ovo je ujedno i pilot projekt te se planiraju u budućem razdoblju pokrenuti i slična osposobljavanja i za druge djelatnosti.

loading