Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 12.10.2017.

Posted in Vijesti

KRAPINA – Obilježavanje Međunarodnog dana bijelog štapa održano je danas, 12. listopada 2017. godine u prostorima Udruge slijepih u Krapini. Radi se o  jednoj od najstarijih udruga koja ima 130 članova i jedina je koja se zalaže za prava slijepih osoba na području Krapinsko-zagorske županije. Predsjednik Udruge Zlatko Deveničar želio je skrenuti pažnju na to kako slijepi žive u županiji, ali i koji su problemi sa kojima se susreću poput financiranja te inkluzivnog dodatka. – Zabrinuti smo zbog toga što su troškovi života za nas slijepe skupi, a uskoro nećemo moći plačati svoju tajnicu koja nam je nužno potrebna radi opstojnosti naše Udruge – istaknuo je Deveničar. Obilježavanju je prisustvovao zamjenik gradonačelnika Krapine Drago Kozina te županijska pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade Martina Gregurović Šanjug. Inače, međunarodni dan bijelog štapa obilježava se u svijetu od 1964. godine kada je američki predsjednik Lyndon Johnson proglasio 15. listopad Međunarodnim danom bijelog štapa.

KOPRIVNICA – Nakon nedavno završene kompletne obnove voznog parka, Zavod za hitnu medicinu Koprivničko-križevačku županiju nabavio je i novu medicinsku opremu te zaštitnu odjeću za djelatnike. Nabavljenom opremom osigurat će se timovima hitne medicinske službe rad i povećati kvaliteta pružene zdravstvene zaštite jer se radi o medicinskoj opremi prema najnovijim standardima, kaže ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije Mirjana Hanžeković te ističe kako je nabavljen defibrilator, transportni respirator, razna medicinska oprema i zaštitna odjeća za 65 djelatnika hitne medicinske službe, ukupne vrijednosti 361 tisuća kuna. Zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ratimir Ljubić, kojemu su danas predstavljene ove novosti, naglašava kako će nabavljena oprema dodatno doprinijeti stvaranju bolje i kvalitetnije zdravstvene skrbi svim stanovnicima Podravine i Prigorja.

ZAGREB – Počinje velika akcija uklanjanja grafita po Zagrebu.  Grad Zagreb raspisao je natječaj, vrijedan dva milijuna kuna, kojim traži tvrtku koja će sljedeće četiri godine obavljati taj posao. Sukladno gradskoj odluci uklanjat će se grafiti uvredljiva i neprimjerena sadržaja koji narušavaju izgled Zagreba, kao i oni ispisani na spomenicima, skulpturama, javnim zdencima te ostalim važnim objektima. Odlukom o komunalnom redu zabranjeno je i postavljanje plakata na nedopuštenim mjestima te će se oni također uklanjati.

VARAŽDIN – Ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac odobrila je dodatnih  2 milijuna i 300 tisuća kuna  za sufinanciranje energetske obnove triju škola čiji osnivač je Varaždinska županija i to  Osnovne škole Veliki Bukovec, Osnovne škole Franje Serta Bednja i Srednje škole Novi Marof. Ukupno će u tri škole biti uloženo 9,2 milijuna kuna, što se financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj i proračuna Varaždinske županije. Zahvaljujući projektima energetske obnove, sve tri školske zgrade će u potpunosti biti obnovljene, a toplinska izolacija, unutarnja i vanjska stolarija te obnovljivi izvori energije će omogućiti maksimalne uštede energije.

ZAGREB/ČAKOVEC – Od 128 gradova u Hrvatskoj, 15 njih ima više od 1000 poduzetnika, a 31 grad ima manje od 100 poduzetnika, ako se govori o poduzećima koja imaju sjedište u tom gradu. Zagreb ima najviše poduzetnika, njih čak 38 127, a među 15 gradova s njih najviše smjestio se i Grad Čakovec. Naime, Čakovec se s 1 227 poduzetnika nalazi na 11. mjestu, javlja Financijska agencija- FINA. Čakovečki poduzetnici zapošljavaju 12 517 ljudi i lani su ostvarili ukupni prihod od 6,4 milijuna kuna.

KRAPINA – Broj nezaposlenih na području Krapinsko-zagorske županije u rujnu 2017. godine smanjio se za 5,9% ili 209 osoba u odnosu na kolovoz, a u odnosu na rujan 2016., broj nezaposlenih manji je za 30% ili 1419 osoba. Podaci su to Područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Krapina. Također, krajem rujna u njihovoj je evidenciji bilo ukupuno 3308 osoba. Najtraženija zanimanja u rujnu bila su konobar, odgojiteljica predškolske djece, prodavač, radnik na proizvodnoj liniji, kuhar,  šivač ekonomist,  medicinska sestra.

ZAGREB – Zagreb će uskoro dobiti ulicu Janka Bobetka. Skupštinski odbor za imenovanja naselja, ulica i trgova u proceduru je uputio prijedlog da ulica u zagrebačkom naselju Podbrežje imenuje se po generalu Hrvatske vojske i načelniku Glavog stožara Oružanih snaga RH od 1992, do 1995. godine.

ĐELEKOVEC – Traju radovi na katastarskoj izmjeri na području Općine Đelekovec, a kako napreduju provjerio je zamjenik koprivničko-križevačkog župana Darko Sobota. Sobota je istaknuo kako Koprivničko-križevačka županija već niz godina sudjeluje u takvim projektima jer oni predstavljaju iskorak u sređivanju evidencije katastra, što je preduvjet za planiranje prostora i daljnji razvoj općina. Izmjera košta šest milijuna kuna, Općina Đelekovec financira 45%, Državna geodetska uprava 40%, a Koprivničko-križevačka županija preostalih 15% iznosa. Izmjerom će biti obuhvaćeno 1.753 hektara, a sve bi trebalo biti gotovo do 2020. godine.

ZAGREB – Četrdesetak zagrebačkih spomenika, skulptura i bisti znamenitih i povijesnih ličnosti, u subotu, 14. listopada 2017. godine dobit će kravate i rupce u sklopu Festivala Dani kravate koji se organizira po prvi puta povodom obilježavanja Svjetskog dana kravate, 18. listopada. Tako će svoju kravatu ili rubac dobiti skulpture bana Josipa Jelačića, Kralja Tomislava, Augusta Šenoe, Marije Jurić Zagorke, Većeslava Holjevca, Petrice Kerempuha i mnogih drugih. Festival Dani kravate održat će se od 14. do 18. listopada u Zagrebu s nizom javnih aktivnosti i programa koji slave kravatu kao pokretnu hrvatsku, europsku te svjetsku baštinu, s ciljem širenja saznanja da je Hrvatska – domovina kravate, a Zagreb – Prijestolnica kravate.

ZAPREŠIĆ – Bogat i raznovrstan program i danas, 12. listopada 2017. godine, održava se u Zaprešiću povodom Dana grada. Na obiteljskoj grobnici Jelačića bit će položeni vijenci u 10,00 sati nakon čega pola sata kasnije slijedi i sveta misa u crkvi svetog Ivana Krstitelja. Izložba slika za 13. humanitarnu aukciju „Zaprešiću u čast 2017.“ Bit će održana u Galeriji Sunce- URIHO Zagreb od 18,30 sati.

loading