Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 12.10.2018.

Posted in Vijesti

ČAKOVEC – Od nekadašnje skromne i samozatajne Županije, Međimurska županija u ovih 25 godina postala je lideru u obrazovanju, gospodarstvu, turizmu te uz neprekidan entuzijazam, energiju i kulturu rada svakim danom postaje primjer drugima, rekao je međimurski župan Matija Posavec na obilježavanju 25 godina od osnivanja Međimurske županije, Grada Čakovca i 17 općina. Prigodna svečanost, uz nazočnost nekadašnjih, među kojima je bio i prvi župan Marijan Ramušćak, i aktualnih čelnika međimurskih jedinica lokalne samouprave, održana je danas, 12. listopada 2018. godine, u zgradi Scheier u Čakovcu. Tom prigodom župan Matija Posavec osvrnuo se je i na aktualne izazove Međimurske županije poput podizanja kvalitete sigurnosti građana, ali i daljnjeg jačanja komunalnog, zdravstvenog i obrazovnog standarda te dobre investicijske i gospodarske klime.

ZAGREB – Grad Zagreb bi uskoro trebao dobiti Hrvatski vojni muzej. Tako bi se na zagrebačkom velesajmu trebala smjestiti središnja nacionalna ustanova posvećena vojnim eksponatima kao i izlošcima vezanim za Domovinski rat, ali i građa od prvih spomena Hrvatske i borbe Hrvata za svoju državu. Svrha Hrvatskog vojnog muzeja je produbljivanje spoznaje o vlastitim korijenima i oblikovanju nacionalnog identiteta te za obrazovanje svih društvenih skupina, posebno mladeži u društveno-humanističkom i tehničkom odgojno-obrazovnom području. Skupštinski Odbor za branitelje  jednoglasno je podržao prijedlog zaključka o namjeri sudjelovanja u osnivanju i izgradnji Hrvatskog vojnog muzeja koji bi bio financiran u omjeru 50% Ministarstvo obrane, a 50% Grad Zagreb.

VARAŽDIN – Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Varaždinskoj županiji, europski je projekt vrijedan gotovo 13 milijuna kuna i ima za cilj unaprijediti uvjete u pružanju usluga primarne zdravstvene zaštite u ispostavama Doma zdravlja Varaždinske županije i kod koncesionara. Projekt je podijeljen u dva dijela, veći dio odnosi se na ulaganja u opremu ordinacija, odnosno nabavu medicinsko – dijagnostičke opreme.  Tako je nedavno provedena velika javna nabava, a slijedom toga danas je u Županijskoj palači ugovore o nabavci medicinskih uređaja, s najpovoljnijim ponuditeljima, potpisao župan Radimir Čačić, izrazivši zadovoljstvo što je tijekom javne nabave ostvarena ušteda od 1,2 milijuna kuna i što će biti usmjereno za građevinske zahvate. Drugi dio ugovora odnosi se na edukaciju i infrastrukturne zahvate na objektima. Inače, projekt  „Poboljšanje pristupa primarnoj  zdravstvenoj zaštiti u Varaždinskoj županiji“ u 85% iznosu sufinancira se iz fondova EU.

ZAPREŠIĆ – Više od 250 izlagača, obrtnika, poljoprivrednih proizvođača i udruga iz Zagrebačke, ali i susjednih županija, te Slovenije predstavlja se na jubilarnom, 20. Gospodarskom sajmu u Zaprešiću koji je u petak, 12. listopada i svečano otvoren u dvorani tamošnje srednje škole. U sklopu sajma koji će biti otvoren do nedjelje, bit će održan i popratni program poput modnih i revija frizura, nastupa KUD-ova te predstavljanja pojedinih obrta i zanimanja. Organizator je Udruženje obrtnika Zaprešić.

KRAPINA – Ugovor o podršci projektu „Jedna HR Županija – jedna obnovljena kuća u BiH“ potpisali su u petak, 12. listopada 2018. godine u Krapini župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i predsjednik upravnog odbora Saveza za povratak izbjeglih i raseljenih Bosanske Posavine Pavo Dujak. – Krapinsko-zagorska županija 16. je hrvatska županija koja se uključila u ovaj projekt kojim nastojimo obnoviti domove naših povratnika, koji nisu dobili nikakva sredstva kako bi obnovili svoje u ratu devastirane kuće, rekao je uz zahvalu Pavo Dujak. Potpisivanju ugovora nazočio je i potpredsjednik Republike Srpske, izabran iz reda hrvatskog naroda, Josip Jerković, koji je i pokrenuo ovaj projekt prije dvije godine, koji ističe kako će ovo biti prva kuća obnovljena za jednu vrlo mladu obitelj. Za podršku navedenom projektu Krapinsko-zagorska županija u proračunu je rebalansom osigurala 120 tisuća kuna,  naglašava župan Željko Kolar te dodaje da će Krapinsko-zagorska županija financirati jednog studenta sa područja Bosanske Posavine te da će nastojati da to postane akcija koju će poduprijeti i ostale hrvatske županije.

ZAGREB – U prostorijama Stranke rada i solidarnosti, u petak 12. listopada 2018. godine održana je presica povodom ulaska poznatih sportaša i mladih u Stranku rada i solidarnosti 365 Milan Bandić. Na presici su se obratili gradonačelnik i predsjednik Stanke g. Milan Bandić, predsjednica Foruma mladih GO Grada Zagreba dr.dent.med. Natalija Prica Oreški, te novi članovi Stranke rada i solidarnosti Roko Gruja, Marin Rožić, Ivan Katanušić.

ZAGREB – Grad Zagreb raspisao je javni natječaj za davanje u zakup 33 poslovna prostora veličine od 4 do 416 metara četvornih. Pravo podnošenja pisane ponude za poslovne prostore imaju fizičke osobe obrtnici, te pravne osobe registrirane u Republici Hrvatskoj, odnosno s registriranom podružnicom u Republici Hrvatskoj. U natječaju ne mogu sudjelovati, odnosno njihove se ponude neće razmatrati,  fizičke i pravne osoba koje su bilo kojoj osnovi dužnici Grada Zagreba ili su u evidenciji dužnika Porezne uprave. Pisane ponude na ovaj natječaj podnose se pisanim putem ili osobno u Gradskoj upravi.

ZAGREB – U organizaciji Udruge inovatora Hrvatske od 18. do 20. listopada u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu bit će održana16. po redu Međunarodna izložba inovacija ARCA i jubilarni 10. sajam inovacija u poljoprivredi AGRO ARCA. I ove godine inovacije i najnovija tehnološka i proizvodna dostignuća predstavljaju inovatori pojedinci i istraživački timovi iz tvrtki, znanstvenih ustanova i drugih udruženja iz cijele Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Kine, Irana, Poljske, Srbije i Slovenije. Inovacije koje će biti predstavljene na izložbi i sajmu već su i patentirane ili su u postupku patentiranja, a primjenu nalaze u različitim područjima, od industrije do svakodnevne uporabe. Izložba i sajam bit će otvoreni do subote 20. listopada i besplatni su za posjetitelje.

KOPRIVNICA – U tijeku su radovi na izgradnji kanalizacijske mreže u koprivničkim ulicama Crnogorska i Nikole Sertića. U ovim ulicama radit će se odvodnja otpadnih i oborinskih voda u duljini od pet tisuća metara, a vrijednost radova je 3,7 milijuna kuna. Cilj radova na zapadnom rubnom dijelu Koprivnice, koji karakterizira znatna visinska raznolikost te unatoč konfiguracija terena koja nije povoljna za izgradnju kanalizacije, je omogućiti stanovništvu priključenje na sustav javne odvodnje i pročišćavanje otpadnih voda. Tijekom iduće godine, planiran je nastavak izgradnje druge dionice ulice Nikole Sertića.

loading