Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 12.11.2015.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Smotra Sveučilišta u Zagrebu održava se od danas, 12. do 14. studenoga u Studentskom centru, kako bi se učenici završnih razreda srednjih škola, studenti i svi zainteresirani informirali o studijskim programima i upisnim uvjetima, studentskome životu i uvjetima smještaja tijekom studiranja u Zagrebu, opremljenosti pojedinih fakulteta, kreativnim mjestima za zapošljavanje u pojedinim strukama te brojnim drugim pojedinostima koje su mladim ljudima važne prilikom odluke o upisu na fakultet. Očekuje se da će programe Smotre kao i proteklih godina pratiti oko 25.000 posjetitelja. Smotra je otvorena u četvrtak i petak 12. i 13. studenoga od 10,00 do 18,00 sati, a u subotu 14. studenoga od 9,00 do 15,00 sati. Ulaz je besplatan.

LUDBREG – Gotovo tri milijuna kuna vrijedan je projekt energetski učinkovite i ekološke javne rasvjete Grada Ludbrega. Kroz projekt će se zamijeniti  javna rasvjeta na području Ludbrega, Selnika, Sigeca i Kučana Ludbreškog , a riječ je o  733 neučinkovite svjetiljke umjesto kojih će biti postavljena suvremena energetski efikasna LED rasvjetna tijela, a mreža javne rasvjete bit će popunjena nedostajućim rasvjetnim tijelima. Osim financijske uštede od gotovo 200 tisuća kuna godišnje, smanjit će se  emisija CO2 i eliminirati svjetlosno zagađenje , te projekt ima i ekološku dobrobit. Iznosom od milijun i 154 tisuće kuna projekt će  sufinancirati  Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

ČAKOVEC – Proces izrade Lokalne razvojne strategije za razdoblje od 2014. do 2020. godine počela je Lokalna akcijska grupa Mura-Drava.  Strategija predstavlja osnovu za financiranje projekata iz Programa ruralnog razvoja. Upravo zbog toga, LAG je započeo sa prvim ciklusom radionica kojima je cilj prikupljanje projektnih ideja i stavova stanovništva za lakše definiranje vizije ovog područja. Radionice se održavaju u svakoj od općina sa područja LAG-a,  a jedna od njih bit će danas u Svetoj Mariji u 18,00 sati u prostorijama tamošnjeg Vatrogasnog doma.

ZAGREB – Javni poziv gradovima i općinama za dodjelu 2 milijuna kuna za programe ili projekte vezane uz poticanje razvoja poduzetničkih zona uputila je Zagrebačka županija. Poziv je otvoren do 15. studenog. Prijavu mogu podnijeti isključivo gradovi i općine koji na svom području imaju poduzetničku zonu ucrtanu u Prostorni plan te imaju donesen Urbanistički plan uređenja zone kao i potrebnu dokumentaciju za izgradnju i uređenje infrastrukture. Podnositelj prijave mora osigurati dio vlastitih sredstava za projekt za koji traži sredstva od Zagrebačke županije i mora opravdati sva prethodno dodijeljena sredstva od Županije za poduzetničku zonu.Poticajna sredstva dodjeljuju se za izgradnju i uređenje infrastrukture do zone i u zoni kao i za uređenje zemljišta i okoliša u zoni.

ĐURĐEVAC – Počeli su radovi na izgradnji i opremanju reciklažnog dvorišta na odlagalištu otpada Peski u Đurđevcu. Obuhvaćaju izgradnju platoa reciklažnog dvorišta s dvije nadstrešnice, nabavu potrebne opreme, kontejnera za odvojeno prikupljanje otpada i preše za otpad, te postavljanje asfalta, ograde i video nadzora. Vrijednost radova je 2,46 milijuna kuna, a s 80% sredstava sufinancira ga Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Završetak radova planiran je do kraja godine, a građani će tada moći donositi otpad i pravilno ga odvajati, nakon čega će se sav prikupljeni otpad predavati na zbrinjavanje i reciklažu.

RADOBOJ – Općina Radoboj intenzivno radi na osnivanju Muzeja Radboa koji bi ubuduće trebao postati nezaobilazna kulturno-turistička destinacija Hrvatskog zagorja. Jedinstveno nalazište sumpora i ugljena, bogata rudarska tradicija, vrijedni fosilni i arheološki nalazi Radoboja neprocjenljivo su bogatstvo na jednom mjestu, ističe načelnik Općine Anđelko Topolovec. Najpoznatiji je najstariji fosil lista vinove loze na svijetu, starosti 14 milijuna godina, pronađen upravo u Radoboju.
Koncept Arheološke zbirke zamišljen je kao vremenska šetnja koja posjetitelje vodi od najstarijih prapovijesnih vremena preko rimskog razdoblja do srednjeg i novog vijeka.

loading