Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 12.11.2016.

Posted in Vijesti

IVANČICA – Zbog snježnog nevremena, uz 60-tak centimetara snijega na vrhu Ivančice, te kao posljedice prekida napajanja električnom energijom, na pojedinim područjima naši slušatelji su ostali povremeno bez programa Radija Kaj. Zahvaljujući tehničkoj ekipi Radija Kaj, koja se pješice probila na vrh Ivančice i snazi agregata, program se, unatoč nevremenu, emitira na zadovoljstvo naših dragih slušatelja.snijeg-na-ivancici1 snijeg-na-ivancici2 snijeg-na-ivancici3

ZAGREB – U povodu Svjetskog dana šećerne bolesti, koji se u svijetu još od 1991. obilježava 14. studenoga, Hrvatski savez dijabetičkih udruga u predvorju male dvorane Doma sportova, danas, 13. studenoga 2016. godine  je organizirao javnu manifestaciju u okviru koje je za građane osigurao mjerenje glukoze u krvi, krvnog tlaka, pregled očiju i stopala, kao i druge preventivne preglede kako bi se skrenula pažnja na šećernu bolest. Naime, registriranih dijabetičara u Republici Hrvatskoj je 220.000, dok se oko 32.000 ljudi godišnje registrira kao novonastali dijabetičari. Inače, šećerna bolest najčešća je endokrinološka bolest današnjice, a tek uz pravilno liječenje može se značajno poboljšati kvaliteta i produljiti očekivano trajanje života. Za oboljele, ali i za prevenciju bolesti ključne su pravilna prehrana, redovita fizička aktivnost te samokontrola i edukacija.

ZAGREB – Anka Mrak Taritaš HNS-ova kandidatkinja za gradonačelnicu Grada  Zagreba na predstojećim lokalnim izborima u svibnju 2017. godine, službeno je danas u Zagrebu započela svoju kampanju.  Predstavila je program, a među brojnim planovima i projektima istaknula je kako je u prvoj godini mandata u planu napraviti detaljan popis gradske imovine, ali i otvoren i transparentan proračun Grada čije bi trošenje u svakom trenutku građanima bilo dostupno. Uz to, kao projekte koji se mogu realizirati u prvoj polovici mandata, navela je pametne semafore, pametne klupe i pametne karte za vožnju javnim gradskim prijevozom, dok kao jedan od najznačajnijih prioriteta, za čiju će realizaciju trebati i do pet godina, Mrak ističeizgradnju dva mosta, jedan kod Strojarske ulice i jedan uz produžetak Vrapčanske, kojim bi se riješio prometni kolaps u Gradu Zagrebu. Poručila je da bi problem otpada, koji je trenutno najaktualniji problem grada, riješila edukacijom građana, zatim uvođenjem pametnih kanti i kontejnera, ovisno o gradskim četvrtima i naplatom odvoza otpada po količini, dok je posebno istaknula izgradnju energane uz pomoć europskih sredstava. Buduća bi gradonačelnica, ukoliko bude izabrana, smanjila prirez kojeg plaćaju Zagrepčani, sa sadašnjih 18 na 15%, dok bi gradskim četvrtima umjesto dosadašnjih 5% proračuna dala 20% što bi uvelike doprinijelo decentralizaciji. Mrak Taritaš najavila je veselu i nasmijanu kampanju, u kojoj će obilaziti cijeli grad te slušati probleme Zagrepčana.anka-mrak-taritas

VARAŽDIN – Varaždin je ove subote, 12. studenoga 2016. godine bio domaćin trećeg po redu sučeljavanje kandidata za predsjednika SDP-a pred stranačkim članstvom, na kojem su svi kandidati ocijenili da je Zoran Milanović napravio grešku kada se uoči parlamentarnih izbora sastao s Josipom Klemom, a većina smatra kako bi bilo dobro da stranka samostalno izađe na izbore i tako testira svoju snagu. Nakon Splita i Rijeke, na sučeljavanju u varaždinskom hotelu Turist su se, uz pojedina kašnjenja, pojavili svi kandidati – Davor Bernardić, Karolina Leaković, Orsat Miljenić, Ranko Ostojić, Tonino Picula, Gordana Sobol i Vesna Škulić. Svatko je na početku dobio tri minute da predstavi svoj program i viziju vođenja stranke, a zatim su krenula pitanja članova kojih je u na skupu u Varaždinu bilo nešto više od stotinu.

ZAGREB – Tradicionalnu manifestaciju „Martin je v Zagrebu“, koja se održava na zagrebačkom Trgu bana Jelačića, organizirala je Zagrebačka županija u suradnji s Gradom Zagrebom i KUD-om „Prepuštovec“. Središnji  događaj, Obred krštenja vina, održat će se ove subote, 12. studenog  2016. godine u 12,00 sati, a vodit će ga 10-ak najodanijih Martinjskih biskupa, uz bogat prateći zabavni program. U kućicama, koje su smještene na Trgu, svakodnevno od 9,00 do 20,00 sati predstavljaju se 24 izlagača iz Zagrebačke županije.

ČAKOVEC – Svjetski dan šećerne bolesti bit će obilježen u subotu, 12. studenog 2016. godine u Čakovcu. U organizaciji udrugeMeđimurski slatkiši” i Crvenog križa, na Trgu Republike mjerit će se šećer i krvni tlak u vremenu od 09,00 do 12,00 sati.

KRAPINA – FIGHT IN THE WEST – ROAD TO PANCRASE, naziv je borilačkog eventa sa MMA borbama koji će se po prvi puta održati u sportskoj dvorani Srednje škole Krapina, ove subote, 12. studenog 2016. godine, u organizaciji sportskog centra „4 ALL GYM“ i UFK  – Novi Zagreb. Gledatelji će imati priliku vidjeti 12 borbi u kavezu, a beskompromisni borci odmjerit će snage u različitim kategorijama. Turnir je i kvalifikacijskog karaktera za odlazak u Japan kod organizacije PANCRASE  koja je inače i najstarija MMA organizacija na svijetu. Poseban gost večeri, ujedno i Pancraseov izaslanik za Hrvatsku je Branko Cikatić, legenda borilačkih sportova i osvajač prvog K-1 turnira u Japanu. Borbe počinju u 20 sati.

ZAGREB- Međunarodnu karate priredbu „Top Ten“, koja će se održati ove subote, 12. studenog 2016. u dvorani II Doma sportova organizira Karate klub PRINC u suradnji sa zagrebačkim i hrvatskim karate savezom, a pod pokroviteljstvom gradonačelnika Milana Bandića. Natjecanje je podijeljeno u dva dijela;  u jutarnjim satima očekuje se oko 500 natjecatelja u mlađim kategorijama od cicibana do seniora, a u večernjim satima počinje glavno natjecanje najboljih svjetskih karatistica. Ulaz je besplatan za sve posjetitelje, a priredba je humanitarnog karaktera pod geslom”Stop nasilju! Karate sportom protiv nasilja“. Početak je u 10,00 sati, a glavna priredba „Top Ten“ počinje u 20,30 sati.

ZAGREB – Dan crvenih panda bit će obilježen u zagrebačkom ZOO-u ove nedjelje, 13. studenog 2016. prigodnim programom  od 11,00 do 15,00 sati. Dan crvenih panda Zoološki vrt grada Zagreba obilježava već sedmi put. Time se želi ukazati na ugroženost ovog karizmatičnog sisavca i spriječiti njegovo izumiranje. Posjetitelji Zoološkog vrta grada Zagreba u nedjelju će moći doznati mnoštvo detalja iz života crvenih panda te bolje upoznati Emu i Popija – par panda koji su na maksimirskoj adresi više od godinu dana.

ZAGREB –  Program Sjećanje na Tina priređuje Teatar poezije prema autorskoj zamisli Gorana Matovića, ove subote, 12. studenoga 2016. u Gundulićevoj 18, od 18,00 sati. Sara Renar, Luko Paljetak, Perica Martinović, Tonko Maroević, Irena Šekez Sestrić, Ana Marija Žužul, Dajana Čuljak i Goran Matović u scenskom kolažu pričaju potresnu dramu velikog pjesnika, boema i lutalice. Kroz fragmente iz Ujevićeva opusa glumci, pjesnici i glazbenici otvaraju novi živi dijalog s kolosalnim pjesnikom. Program Sjećanje na Tina u znaku je posvete Arsenu i četrdesete obljetnice kontinuranog igranja predstave Tin Ujević – San i ludilo.

ZAGREB – 14. izdanje Zagreb Film Festivala održat će se u Zagrebu od 12. do 20. studenog u kinu Europa i Tuškanac, MSU, KIC-u te nekoliko novih lokacija. U konkurenciji za glavnu nagradu Zlatna kolica su 13 dugometražnih, 10 kratkometražnih i 10 iz programa Kockice, a uvedene su i dvije nove natjecateljske kategorije Program PLUS za srednjoškolce te Zlatni bicikl u sklopu serijala „Ponovno s nama“. Posebnost ZFF-a su inkluzivne organizirane projekcije za slijepe i slabovidne te gluhe i osobe s oštećenjem sluha.  Uz filmove, organizirani su i drugi zanimljivi sadržaji, a program ZFF-a dostupan je i na službenoj festivalskoj stranici www.zff.hr.

KRAPINA – Eko reciklažne radionice, koje će se održavati kroz cijelo razdoblje adventa, ali i zimskih praznik, a u organizaciji Društva Naša djeca Krapina, započinju ove subote, 12. studenog 2016. Na prvoj radionici koja će se održati od 10,00 do 12,00 sati, u Osnovnoj školi Augusta Cesarca, djeca će moći naučiti kako šivanjem od starih materijala izraditi nove uporabne predmete.

loading