Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 12.11.2018.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Burno je bilo na sjednici zagrebačke Gradske skupštine u ponedjeljak, 12. studenog 2018. godine. Sjednica je najprije prekinuta zbog nedostatka kvoruma, a potom je nastavljena te završena dogovorom zastupnika većine i oporbe oko izglasavanja samo proceduralnih točaka dnevnoga reda. Predsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić najavio je da će o gradskom proračunu odlučivati na novoj sjednici koja bi trebala biti održana sredinom prosinca, dok je oporba najavila rušenje prijedloga proračuna te nove izbore početkom iduće godine.

ZAGREB – Drugi Hiltonov hotel u Zagrebu – Canopy by Hilton Zagreb svečano je otvoren ovog ponedjeljka, 12. studenog 2018. godine kod Branimir Centra. Radi se  o investiciji  od 8 milijuna eura tvrtke  Zagreb City hotels, a to je ujedno i prvi otvoren Canopy by Hilton hotel u Europi od ukupno 6 u svijetu. Nakon Zagreba, hoteli ovog brenda bit će otvoreni i u Londonu, Madridu i Parizu dok će ovaj svjetski poznati lanac hotela kroz godinu dana u Zagrebu otvoriti još jedan na Radničkoj cesti namijenjen posebice poslovnim turistima, rekla je direktorica Josipa Jutt Ferlan. Zagreb je ovogodišnji šampion turizma, destinacija koja privlači goste cijele godine, a već sada za Advent traži se soba više. Pravo vrijeme za otvorenje hotela u Zagrebu, visoke kvalitete, a to je upravo ono što Zagrebu, ali i cijeloj Hrvatskoj treba, naglasio je ministar turizma Gari Cappelli.

KOPRIVNICA – Zaposlenicima koprivničkog Dječjeg vrtića Tratinčica od naredne će godine rasti plaća. Rezultat je to pregovora o izmjenama kolektivnog ugovora, koji je predstavljen na danas, u ponedjeljak, 12. studenog 2018. godine, održanoj konferenciji za medije u koprivničkoj Gradskoj upravi. Pregovori su u samoj završnici, kaže gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić i naglašava kako će se plaće zaposlenih u koprivničkom Vrtiću Tratinčica nakon niza godina konačno na ovaj način izjednačiti s osnovicom zaposlenih u kulturnim ustanovama. Koprivnica je grad koji čuva status „Grad-prijatelj djece“, dodaje gradonačelnik Jakšić te ističe kako Grad za predškolski odgoj izdvaja godišnje 20 milijuna kuna. Na području Koprivnice, osim Dječjeg vrtića Tratinčica djeluju još tri privatna vrtića te sedam obrta za čuvanje djece. Ove će godine za sufinanciranje smještaja djece u privatne vrtiće i obrte s dadiljama Grad Koprivnica izdvojiti 4,6 milijuna kuna.

ZAGREB –  Dvodnevni XXIII. Hrvatski simpozij osoba s invaliditetom s međunarodnim sudjelovanjem započeo je ovog ponedjeljka, 12. studenog 2018. godine, u Zagrebu. Tema simpozija koji se održava u organizaciji Zajednice saveza osoba s invaliditetom – SOIH, Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom i Grada Zagreba je Konvencija UN o pravima osoba s invaliditetom – obrazovanje, zapošljavanje i neovisno življenje. – Obrazovanje još uvijek nije usklađeno sa stvarnim potrebama djece i mladih, te se, kako kaže dopredsjednica Zajednice saveza osoba s invaliditetom Marica Mirić, očekuje kvalitetnije obrazvoanje prilagođeno svim osobama s invaliditetom s educiranim nastavnim kadrom i didaktičkim pomagalima. Što se tiče zapošljavanja, u ova dva dana bit će predstavljen cijeli niz novih Pravilnika kao i njihova primjena, a bit će održano i nekoliko radionica. Grad Zagreb vodeći je u državi, a i šire po pitanju rješavanja problema osoba s invaliditetom, kaže Mirić te naglašava da još uvijek treba puno raditi posebice na uklanjanju brojnih barijera za kretanje osoba s invaliditetom.

ZAGREB – Konferencija MEETING G2 Pogled u budućnost održava se od 12. do 14. studenog 2018. u Zagrebu. Usmjerena je na poslovno povezivanje domovinske i iseljene Hrvatske, a ove će godine okupiti uspješne poslovne ljude iz 15 zemalja s četiri kontinenta. Visoki pokrovitelj Konferencije je Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović koja će se obratiti okupljenima drugog dana događanja, 13. studenog, kako bi naglasila važnost povezivanja Hrvata u svijetu i domovini. Inače, na Konferenciji će biti organizirano 7 panela s gotovo 40 sudionika, pitch sesija za hrvatske startupe te sesije za poslovno povezivanje sudionika.

VARAŽDIN – Plan održavanja cesta na području županije tijekom zimskog perioda predstavljen je danas, 12. studenog 2018. godine, na sastanku u Županijskoj palači u Varaždinu. Sastanak je organizirala Županijska uprava za ceste Varaždinske županije upravlja sa nešto više od 940 kilometera cesta na ovom području, a zaključak je kako su sve zimske službe spremne za nadolazeće zimsko razdoblje. Na sastanku kojem su prisustvovali i predstavnici ostalih žurnih službi i institucija istaknuto je kako su za osigurane dovoljne količine soli, a za održavanje i čišćenje cesta osigurano je minimalno 45 ekipa diljem Varaždinske županije

PUSTARA – Dugo očekivana izgradnja mosta za cestovni promet Mura Kerestur Kotoriba sada je daleko izglednija. Naime, u Pustari u Mađarskoj, tijekom Foruma hrvatsko-mađarske suradnje i razvoja projekata, načelnici pograničnih hrvatskih i mađarskih općina udruženih u EGTS Regija Mura potpisali su Izjavu o namjeri obnove ovog mosta na rijeci Muri. U ime Međimurske županije Forumu je nazočio zamjenik župana Josip Grivec koji je istaknuo važnost uređenja mosta Murakerestur Kotoriba zbog što boljeg protoka ljudi i roba te izrazio nadu da će projekt započet još davne 1968. godine, biti ostvaren upravo kroz EGTS Regija Mura.

KRIŽEVCI – Izvlačenjem dobitnika nagradne igre, službeno je završen 21. Obrtnički i gospodarski sajam Koprivničko-križevačke županije koji se održavao u Križevcima. Prve procjene organizatora govore kako je Sajam obišlo 7.500 posjetitelja kojima su tijekom tri dana manifestacije bile na raspolaganju razne radionice, prezentacije EU programa i projekata, gastro showovi, revija frizura i modna revija te krštenje mošta po Križevačkim štatutima. Ove godine svoje proizvode i usluge na 21. Obrtničkom i gospodarskom sajmu Koprivničko-križevačke županije izložilo 230 obrtnika i poduzetnika.

ZABOK – Policijska uprava krapinsko-zagorska na svojoj je internetskoj stranici objavila savjete za pripremu vozila za zimu i zimske uvjete na cestama te savjete za sigurno sudjelovanje u prometu za vrijeme zimskih uvjeta na cestama budući da je u razdoblju od 15. studenog do 15. travnja obavezno korištenje zimske opreme. Za one koji u navedenom razdoblju neće imati zimsku opremu predviđena je kao sankcija novčana kazna u iznosu od 700 do 15 tisuća kuna.

ZAGREB – Ovog ponedjeljka, 12. studenog 2018. godine od 17,00 do 20,00 sati bit će održan 9. festival Zagreb, grad poezije koji je posvećen sjećanju na Tina Ujevića. Ideja festivala je oživiti i spojiti Ujevićeve ulice Teslinu i Masarykovu u kojima se nalaze gostionice u kojima je Tin vrlo često boravio. Svaka živa gostionica domaćin je kratkog scenskog događanja građenog fragmentima opusa velikog pjesnika, a sami akteri su Ujevićevi suvremenici, te glumci i pjesnici.

loading