Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 12.11.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Na Zagrebačkom velesajmu 42. izdanje međunarodnog sajma knjiga i učila, Interliber, najveće književne manifestacije u Hrvatskoj čiji je cilj promocija knjiga, pisaca, čitanja, znanosti i znanja, svečano je u utorak, 12 studenog 2019. godine otvorio predsjednik Vlade RH Andrej Plenković. Više od 380 izlagača iz 13 zemalja u paviljonima 5, 6, 7a i Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma predstavlja knjige najrazličitijih žanrova za sve uzraste. Svi zainteresirani posjetitelji do 17. studenog tako mogu razgledati i kupiti neke svjetski poznate bestselere, razgovarati s autorima, sudjelovati u kvizovima te prisustvovati na raznim radionicama. „Ovaj knjižni i nakladnički summit prava je rapsodija knjiga, autora, čitanja, znanosti i znanja. Ove godine bilježimo povećanje broja izlagača za 18% a izložbenog prostora za 5% s više od 200 sati programa predstavljanja najnovijih izdanja“, rekla je Dina Tomšić, direktorica Zagrebačkog velesajma. Radno vrijeme je od 10,00 do 20,00 sati, a u petak i subotu do 21,00 sat. Kao i do sada ulaz na Interliber je besplatan.

VELIKA GORICA – Župan Stjepan Kožić ovog je utorka, 12. studenog posjetio OPG obitelji Dianežević u Velikoj Gorici, gdje je prigodno nagradio Snježanu Dianežević koja je izabrana za prvu pratilju Najuzornije hrvatske seoske žene. Uz vođenje obiteljskog gospodarstva i „Turopoljski grunt“ , Snježana se bavi humanitarnim radom u Udruzi žena Buševec, predsjednica je Etno udruge Kurilovec i članica KUD-a Nova Zora iz Donje Lomnice. Uz čestitku, župan Kožić zahvalio je na Snježaninom radu i doprinosu očuvanja tradicije ovog turopoljskog kraja.

ČAKOVEC – Rad zimske službe počinje 15. studenog zbog čega je u ŽUC-u Međimurske županije održan sastanak svih sudionika na održavanju prometnica i sigurnosti putnika u zimskim uvjetima. Za rad zimske službe u Međimurju planirano je 5 milijuna kuna. Za ovu zimu planirali su 1200 tona silosne soli i 300 tona skladišne soli, što bi trebalo biti dovoljno s obzirom na najavu da će zima biti blaga. Mehanizacija je spremna prema planu zimske službe. Prošle godine potrošeno svega 500 tona soli, a iznos za održanje bio je upola manji od predviđenog.– U slučaju snijega izlazit ćemo ranije, nećemo čekati da napada 15 cm snijega, kako je prema pravilniku, kazala je ravnateljica ŽUC-a Ljerka Cividini. Prioritet u održavanju u zimskim uvjetima imaju podvožnjaci, nadvožnjaci, mostovi i prijevoji, gdje postoji potencijalna opasnost od iskliznuća vozila i prometnice kojima prometuje veći broj vozila u odnosu na ostale prometnice.

KRAPINA – Grad Krapina raspisao je natječaj za stipendije učenicima srednjih škola i studentima. Dodijelit će se 20 novih stipendija te će tako na području Grada biti ukupno oko 60 stipendista, navodi gradonačelnik Zoran Gregurović te dodaje kako se dodjeljuje pet učeničkih stipendija za deficitarna zanimanja, u iznosu od 350 kuna mjesečno te 15 studentskih stipendija u iznosu od 700 kuna mjesečno, prema socijalnom kriteriju, kriteriju izvrsnosti te deficitarnosti zanimanja. Svi koji će ostvariti pravo na stipendiju moći će je dobivati do kraja školovanja, uz uvjet redovnog završavanja godina. Detalji natječaja dostupni su na web stranicama Grada Krapine, a natječaj je otvoren do 21. studenog.

SAMOBOR – S ciljem podizanja kapaciteta djelatnika u kulturi Zagrebačka županija organizira seminar „Novi oblici upravljanja u kulturi“, namijenjen predstavnicima organizacija civilnog društva u jedinicama lokalne samouprave te djelatnicima ustanova u kulturi. Seminar je besplatan, a svi zainteresirani mogu se prijaviti još danas putem linka koji je dostupan na mrežnoj stranici Županije. Seminar će se održati u Srednjoj strukovnoj školi u Samoboru u dva termina i to od 13. do 15. studenog 2019. s početkom u 16.00 sati, te od 20. do 22. studenog također od 16 sati.

LEPOGLAVA – Društveni objekti otvorenog tipa koje je Grad Lepoglava već ranije izgradio u Mjesnim odborima Viletinec – Vulišinec i Žarovnica bit će nadograđeni, odnosno građevinski zatvoreni, što će pružiti mogućnost okupljanja i druženja građana tijekom cijele godine. – Uređenjem društvenih objekata u gradskim mjesnim odborima stvaramo uvjete za okupljanje građana i osmišljavanje projekata koji će pridonijeti daljnjem razvoju njihovih mjesnih odbora, a tako i Grada Lepoglave – istaknuo je gradonačelnik Marijan Škvarić. U planu je da se iduće godine krene s građevinskim zahvatima.

KOPRIVNICA – U Društvenom domu u Starigradu održani su 17. Dani jabuka, manifestacija koju tradicionalno organizira Društvo žena Kamengrad iz Starigrada, a predstavljaju se i izlažu mnogobrojna jela i slastice od jabuka. Brojni posjetitelji uživali su u bogatom kulturno-zabavnom programu, a posebno u scenskom igrokazu „Međa“, kojeg su izvele članice Društva žena Kamengrad. Izložbu jabuka i jabučnih proizvoda otvorio je gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić koji je tom prilikom zahvalio stanovnicima Starigrada što su se ovom manifestaciju uključili u proslavu Dana grada.

IVANSKA – Svečano je otvorena modernizirana prometnica Babinac-Gornja Petrička u dužini od 1.100 metara i vrijednosti radova 880 tisuća kuna koje su u omjeru 50:50 finanicirali Županijska uprava za ceste Bjelovarsko-bilogorske županije i Općina Ivanska. Nastavak je to ulaganja u cestogradnju na području ove općine, istaknuo je bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs koji je dodao kako je u proteklih godinu dana u cestogradnju na području Općine Ivanska uloženo šest milijuna kuna.

ZAGREB – U 88. godini života, preminuo je legendarni kazališni, televizijski i filmski glumac Martin Sagner, rođen u Novigradu Podravskom, javnosti najpoznatiji kao neponovljivi Andrija Katalenić, zvani Dudek iz serije Grunrtovčani koja se snimala 70-ih godina prošlog stoljeća diljem Podravine. Glumio je u brojnim televizijskim serijama i filmovima, a svoj obol umjetnosti dao je i na glazbenoj sceni svojim nezaboravnim nastupima na Festivalu kajkavskih popevki u Krapini.

loading