Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 12.12.2018.

Posted in Vijesti

KRAPINA – SDP-ova skupštinska većina, u kojoj je i novi Klub vijećnika Stranke rada i solidarnosti, sa 23 glasa usvojila je navečer u srijedu, 12. prosinca 2018. godine proračun Krapinsko-zagorske županije za 2019. godinu težak 264 milijuna, odnosno 33 posto više nego ove godine,  a s proračunskim Korisnicima 727 milijuna kuna. Protiv se izjasnilo 11 oporbenih vijećnika, čiji amandmani nisu prihvaćeni, a odnose se prema prijedlogu HDZ-a na 2,5 milijuna kuna za sufinanciranje udžbenika učenicima srednjih škola i 300 tisuća kuna više za sport, što je prijedlog HSP-AS.  Oporbeni vijećnici uz to su i skeptični prema novom zaduživanju Županije koje će biti potrebno, želi li se osigurati vlastita komponenta za realizaciju projekata koji se prijavljuju za fondove EU. Obraćajući se vijećnicima župan Željko Kolar je istaknuo, kako ima jasnu viziju razvoja Krapinsko-zagorske županije, uz realizaciju projekata za sljedeću godinu vrijednih 146 milijuna kuna. Uz Poduzetnički inkubator u Krapini, gradnju školskih sportskih dvorana i energetsku obnovu još 6 škola, naglasak je na projektima u zdravstvenom turizmu Specijalnih bolnica u Krapinskim i Stubičkim Toplicama, Centru kompetencija u ugostiteljstvu i turizmu za Sjeverozapadnu Hrvatsku u Zaboku i Znanstveno – edukacijsko zabavnom centru u Stubičkom Golubovcu.

ZAGREB – Proračun Grada Zagreba za 2019. godinu, težak 10,2 milijarde kuna s proračunskim korisnicima, bila je glavna tema na aktima gradonačelnika koje su zbog lošeg zdravstvenog stanja gradonačelnika Milana Bandića, održale njegove zamjenice Olivera Majić i Jelena Pavičić Vukičević. Nakon sigurnosti da će proračun biti usvojen koja je proteklih dana vladala kod članova Stranke rada i solidarnosti zagrebačkog gradonačelnika i koalicijskih partnera HDZ-a, danas, dan prije 18. sjednice Gradske skupštine, optimizam je splasnuo. Kako je istaknula zamjenica zagrebačkog gradonačelnika, Jelena Pavičić Vukičević, 100 postotne sigurnosti u usvajanje proračuna više nema. „Mi smo doista napravili sve. Nadam se da će gradski zastupnici znati prepoznati programe javnih potreba koji se financiraju iz proračuna te procijeniti koji su najbolji interesi Grada i građana Zagreba“, kazala je Pavičić Vukičević. Nadolazeća 18. sjednica Gradske skupštine na kojoj se uz proračun Grada Zagreba za 2019. godinu na dnevnom redu nalazi još 44 točaka bit će održana sutra s početkom u 9:00 sati.

ČAKOVEC – Svečano otvorenje Međimurske palače turizma, rekonstruirane i revitalizirane u sklopu projekta Attractour, sufinanciranog iz Interreg V-A Programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska, održat će se u srijedu, 12. prosinca 2018. godine, s početkom u 12,00 sati u Čakovcu, u bivšoj stražarnici na ulazu u kompleks Centra znanja Međimurske županije. Otvorenju će prisustvovati ministar turizma Gari Cappelli. Nakon obilaska Međimurske palače turizma održat će se radni dio Godišnje konferencije Javne ustanove REDEA, na kojem će se, između ostalog, sudionici informirati o novostima koje donosi novo financijsko razdoblje Europske unije.
ZAGREB – U organizaciji Zagrebačke županije u srijedu, 12. prosinca je u Zagrebu održana regionalna konferencija naziva „Gospodarski napredak kroz bolju prometnu povezanost“ na kojoj su se okupili predstavnici lokalnih i regionalnih uprava i samouprava. „Stanje lokalnih i županijskih cesta izuzetno je loše zbog velike opterećenosti, ali i specifičnih troškova poput sanacija klizišta pa su, između ostalog, ciljevi konferencije bili ukazati na problem održavanja te na važnost uvođenja održivog sustava financiranja županijskih i lokalnih cesta. Nadamo se da će i Vlada dati svoj doprinos“, istaknuo je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić. Na konferenciji su bili i krapinsko-zagorski župan Željko Kolar, koprivničko-križevački Darko Koren i osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

ZAGREB – Oko 2 tisuća stanovnika Mičevca, Jakuševca i Hrelića potpisalo je u srijedu, 12. prosinca 2018. godine ugovore o isplati drugog dijela novčane pomoći za umanjenu kakvoću življenja. Riječ je o iznosu od 11 i pol milijuna kuna koji osigurava Grada Zagreb i Zagrebački holding, a koji bi trebao olakšati život kraj odlagališta stanovnicima spomenuta tri mjesna odbora. „Najčešće isplata ide u dva dijela. Prvi dio od 4 tisuće kuna već je isplaćen, a drugi dio u iznosu od 1540 kn stanovnici tri mjesna odbora tek trebaju dobiti“, istaknula je zamjenica gradonačelnika Olivera Majić.

ZAGREB – Od ponedjeljka do četvrtka, od 17,00 do 23,00 sata, zabranjen je promet zapadnom stranom Trga Nikole Zrinskog za sva vozila osim tramvaja. Iz Grada preporučaju da se za vrijeme Adventa u Zagrebu koristi javni gradski prijevoz te da vozači izbjegavaju dolazak vozilom u širi centar grada. Kako napominju iz Zagrebparkinga, vozačima su tako na raspolaganju parkirališta sa cjelodnevnom mogućnošću parkiranja i to kraj stadiona na Maksimiru, na okretištu Borongaj, Gredelj, Strojarska, Paromlin, Nacionalna sveučilišna knjižnica, kraj FER-a te Zagrebački velesajam.

KOPRIVNICA – Aktivnosti preventivne akcije „Mir i dobro“, koje će se provoditi u Koprivničko-križevačkoj županiji, predstavljene su na danas, 12. prosinca 2018. godine, održanoj konferenciji za medije u Policijskoj upravi koprivničko-križevačkoj. Na ciljeve ove 25-ogodišnje preventivne akcije podsjeća voditelj službe policije Policijske uprave koprivničko-križevačke Damir Jančijev te naglašava kako su u prvom redu to sprečavanje zloupotrebe oružja, eksplozivnih tvari i ostalih ubojitih sredstava. Stoga će, u narednim danima, dodaje Jančijev, aktivnosti policijskih službenika u Koprivničko-križevačkoj županiji biti usmjerene na javne prostore, odnosno prostore gdje će se okupljati veći broj građana, poput gradskih trgova, zone održavanja adventskih programa i ugostiteljskih objekata gdje su organizirane proslave dočeka Nove godine. Akcija „Mir i dobro“ provodit će se od 15. prosinca 2018. godine do 8. siječnja naredne godine.

ČAKOVEC – Zrinka i Pero stigli u čakovečki Perivoj Zrinskih. Naime, nakon što je, u sklopu projekta repopulacije crvene vjeverice u čakovečkom Perivoju Zrinskih, postavljena nastamba, danas su  iz Zoološkog vrta grada Zagreba stigli i njegovi novi stanovnici, odnosno prvi par vjeverica, što je izazvalo pravo oduševljenje najmlađih  Čakovčana. Projekt ponovnog naseljavanja crvene vjeverice u čakovečkom središnjem perivoju provodi Grad Čakovec, u suradnji s Ustanovom Zoološki vrt Grada Zagreba, Javnom ustanovom „Međimurska priroda“ i I. osnovnom školom Čakovec pa ima i edukativni značaj, naglasio je zamjenik gradonačelnika Čakovca Mario Medved. Projekt ponovnog naseljavanja crvene vjeverice u čakovečkom Perivoju Zrinskih vrijedan je 70 tisuća kuna i provodit će se naredne tri godine.

VARAŽDIN – Na europski se natječaj WiFi4EU, koji osigurava  42 milijuna eura, prijavilo 366 jedinica lokalne samouprave iz Hrvatske, a na natječaju je prošlo njih 223 koje će ukupno dobiti 25 milijuna kuna. Iz Varaždinske županije po 15 su tisuća eura dobit će općine Cestica, Gornji Kneginec, Petrijanec i Sveti Ilija te Grad Novi Marof za nabavu najsuvremenije opreme za wi-fi pristupne točke na javnim mjestima. Javne pristupne točke besplatnom internetu općine će moći postaviti na mjestima koja su središta života lokalne zajednice, poput trgovina, muzeja, parkova ili knjižnica.

KOPRIVNICA – Rezultate online istraživanja nasilja nad ženama u Koprivničko-križevačkoj županiji predstavili su predstavnici udruga „HERA“ Križevci i osoba s invaliditetom „Bolje sutra“ Grada Koprivnice, a na predstavljanju su bile potpredsjednica Skupštine Koprivničko-križevačke županije Verica Rupčić i pročelnica za zdravstveno-socijalne djelatnosti Željka Koluder Vlahinja. Istraživanje je obuhvatilo 321 ženu od 18 godina nadalje, koje su na pitanja odgovarale kroz internetski upitnik. 80% ispitanih žena doživjelo je fizičko ili psihičko nasilje, a samo 10% ih je prijavilo.  Više od 73% žena smatra kako je obiteljsko nasilje i nasilje nad ženama puno veći problem nego se misli, a 88,5% smatra da bi se u medijima trebalo puno više govoriti o tom problemu.

loading