Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 12.12.2019.

Posted in Vijesti

VARAŽDIN – Varaždinska županija dobila je spor protiv države, temeljem presude Visokog trgovačkog suda Republike Hrvatske, a povodom tužbe Varaždinske županije protiv Republike Hrvatske – Ministarstva znanosti i obrazovanja radi isplate najamnina za 32 škole i dvorane izgrađene po modelu javno-privatnog partnerstva. Tim povodom konferenciju za novinare danas, 12. prosinca 2019. godine, održao je župan Varaždinske županije Radimir Čačić zajedno sa suradnicima zamjenikom Tomislavom Paljakom, pročelnikom Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslavom Huđekom te Ivanom Golubić Horvat pročelnicom Upravnog odjela za poslove Skupštine i župana. Presuda se odnosi na dvije rate duga, a koje zajedno sa zateznim kamatama iznose 18,6 milijuna kuna. Iznos Varaždinskoj županiji treba biti plaćen u roku od 8 dana. Inače, na današnji dan dug države prema Varaždinskoj županiji, a na ime dospjelih rata i s njima pripadajućim zateznim kamatama je 49,2 milijuna kuna. S obzirom na presudu, varaždinski župan Radimir Čačić naglasio je kako i taj novac želi vidjeti uplaćen na račun Županije. U suprotnom, najavljuje kaznenu prijavu protiv odgovornih osoba.

ČAKOVEC – Najveći proračun u povijesti Međimurske županije, u visini od 290 milijuna kuna za 2020. godinu, usvojen je u četvrtak, 12. prosinca 2019. godine, na sjednici Skupštine Međimurske županije. Riječ je o proračunu koji je kvalitetno isplaniran, održiv i razvojan, rekao je međimurski župan Matija Posavec, naglasivši kako je u njega implementirano 70 projekata, što je zasigurno raritet u hrvatskim okvirima, a iz čega proizlazi kako na svakog zaposlenika Županije otpada jedan projekt u vrijednosti od milijun kuna. Najveći projekti, koji će se realizirati iz županijskog proračuna, jesu 65 milijuna kuna vrijedan projekt u Županijskoj bolnici Čakovec, 42 milijuna odnosi se na Muzej, 32 milijuna na Metalsku jezgru, 18 na energetsku obnovu škola, dok se po 12 milijuna kuna odnosi na projekt Med dvemi vodami, Centar znanja, Centar održivog razvoja i Dom umirovljenika, a tu je i niz projekata nabave opreme za primarnu zdravstvenu zaštitu te projekata u kulturi i turizmu. Župan Posavec osvrnuo se je i na preuzimanje oko 260 poslova ureda državne uprave što znači i preuzimanje 49 zaposlenika koji će biti raspoređeni u osam odjela, čime će se nastojati postići učinkovitije i brže funkcioniranje službe.

ZAGREB – Na području Zagrebačke županije ima 28 umirovljeničkih udruga u svim gradovima i općinama s članstvom od oko 22,5 tisuće umirovljenika.U prostorijama Zagrebačke županije u Zagrebu ovog četvrtka, 12. prosinca održana je redovna godišnja skupština Zajednice udruga umirovljenika Zagrebačke županije. Dobra suradnja sa Zagrebačkom županijom bit će nastavljena i u 2020. godini, a u županijskom proračunu za iduću godinu za njihov rad je osigurano milijun i 100 tisuća kuna.- Mi ćemo se potruditi raspisati natječaj za dodjelu sredstva u prvom kvartalu iduće godine kako bi što prije mogli krenuti s realizacijom programa-rekla je pročelnica županijskog Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Ksenija Čuljak.

DUBRAVICA – Završna konferencija projekta Energetske obnove zgrade Općine održana je ovog četvrtka, 12. prosinca 2019. godine u Dubravici. Ukupna investicija iznosila je 454 tisuće kuna od čega je 225 tisuća došlo iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Energetska obnova je uključivala rekonstrukciju vanjske ovojnice zgrade, vanjske radove na pročelju, toplinsku izolaciju te zamjenu drvene stolarije. – Lokalnoj samoupravi time je omogućeno sredstva ušteđena kroz smanjenu potrošnju energije uložiti u provedbu daljnjih mjera energetske obnove – istaknuo je načelnik Marin Štritof. Inače, zgrada općine je sagrađena 1935 godine, već je i prije bila rekonstruirana, a sada sa uređenjem predstavlja vrijednu građevinu koja će dati sve osnovne preduvjete za daljnji razvoj općine, rečeno je na konferenciji.

KOPRIVNICA – Prijem za gospodarstvenike koji su dobili nagrade za životno djelo Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske udruge menadžera i poduzetnika CROMA upriličen je jutros, u četvrtak, 12. prosinca 2019. godine u sjedištu Koprivničko-križevačke županije. Nagrada za životno djelo HGK, Zlatna kuna za inovaciju te nagrada za menadžera godine u kategoriji izvoznih poduzeća veliko je priznanje za podravsko-prigorske gospodarstvenike, a biti na čelu županije koja ima takve gospodarstvenike, koje prepoznaje, ne samo Hrvatska već i Europa, velika je čast, naglašava koprivničko-križevački župan Darko Koren. Nagradu za menadžera godine CROMA-e osvojio je Igor Benaković, nagradu za životno djelo dobio je Ivan Katavić, dok je „Zlatnu kunu“ HGK za inovaciju osvojio predsjednik uprave kalinovačke tvrtke komunalne opreme Ivan Franičević.

ZAGREB – Raspored i lokacije posebnih dežurstava liječnika opće medicine, liječnika dentalne medicine i specijalista pedijatrije u Gradu Zagrebu dostupno je na oglasnim pločama i web-u Doma zdravlja Zagreb-Centar, Doma zdravlja Zagreb-Zapad i Doma zdravlja Zagreb-Istok. Posebna dežurstva u djelatnosti obiteljske (opće) medicine, zdravstvene zaštite predškolske djece i dentalne zdravstvene zaštite provodi se subotom od 15,00 do 20,00 sati te nedjeljom, praznikom i blagdanima od 8,00 do 20,00 sati. Hitna dentalna medicina provodi se radnim danom, subotom, nedjeljom i blagdanima od 22.00 do 06,00 sati.

ČAKOVEC – Održana je 100. sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća u Međimurskoj županiji. Zahvaljujući demokratskom socijalnom dijalogu, uvažavanju mišljenja, dobro odabranim temama i kontinuiranom radu, postali smo je jedan od najaktivnijih, ako ne i najaktivniji GSV u Hrvatskoj, rekao je njegov predsjednik Ivan Senčar. U radnom dijelu sjednice izabrano je novo vodstvo, a novi predsjednik je Mladen Zemljić.

BJELOVAR – Na svečanoj sjednici Gospodarskog vijeća komore Bjelovar uručene su plakete „Zlatna kuna“ najuspješnijim trgovačkim društvima za poslovanje u 2018. godini. Najuspješnija velika tvrtka je PRIMA Commerce, srednja Intra Lighting, dok je najuspješnija mala tvrtka Coner Grupa. Posebno priznanje za dugotrajno i uspješno djelovanje dobila je tvrtka Čazmatrans. Na svečanoj sjednici direktor Županijske komore Bjelovar Jakov Ćorić naglasio je kako je u prošloj godini ostvareno 400 milijuna kuna investicija u dugotrajnu imovinu, a svi pokazatelji ukazuju na izvanredne pomake, od zapošljivosti do rasta prihoda od 11,4%.

KRAPINA – U evidenciji Područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Krapina, krajem studenog registrirano je 2.256 osoba. U usporedbi s listopadom broj nezaposlenih smanjio se za 0,6% ili 14 osoba, a u odnosu na studeni 2018. godine broj nezaposlenih manji je za 9,7% ili 243 osobe. U studenom su poslodavci prijavili 344 potrebe za radnicima što je za 33,3% manje nego u prethodnom mjesecu, te za 12,7% manje u odnosu na isti mjesec 2018. godine. Najtraženija zanimanja bila su konobar, prodavač, odgojitelj predškolske djece i kuhar.

KOPRIVNICA – Koprivničko-križevačkoj županiji odobrena su sredstva za provedbu projekta „Svi u školi, svi pri stolu 4“ u iznosu od 871 tisuće kuna kojima će Županija u suradnji sa 17 osnovnih škola kojima je osnivač i u ovoj školskoj godini za 861 učenika koji žive ili su u riziku od siromaštva osigurati besplatnu školsku prehranu. O pozitivnoj Odluci Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, koje je pripremljeni projekt ocijenilo maksimalnim brojem bodova, župan Darko Koren naglasio je kako se ovim projektom pridonosi jednakim mogućnostima učenika, stvaraju im se bolji uvjeti obrazovanja, ali i kvalitete života.

ZAGREB – Turistička zajednica Zagrebačke županije raspisala je poziv za prijave za natjecanje naziva „Doživi Zagrebačku županiju“. Cilj je fotografijom prikazati priču i doživljaj s neke od manifestacija koje se događaju tijekom godine u Zagrebačkoj županiji, te promovirati i potaknuti na posjet događanjima i manifestacijama. Fotografije moraju biti snimljene isključivo na manifestacijama/događanjima ove ili u protekle tri godine na području Zagrebačke županije. Poziv je otvoren do 15. prosinca, a detaljne informacije dostupne su na web stranici TZ ZGŽ.

NOVI MAROF – Obnovljen društveni dom svečano je otvoren u Sudovcu. Dio je to projekta Grada Novog Marofa tijekom kojeg su obnovljena tri društvena doma – u Orehovcu, Završju i Sudovcu, a riječ je o ukupnoj investiciji od 1,8 milijuna kuna. Inače, naselje Sudovec specifično je jer je od centra Novog Marofa udaljeno gotovo 14 kilometara, a do nedavno je povezanost Sudovca s ostalim naseljima i centrom grada bila vrlo loša. – U Sudovcu imamo i prostore za vatrogasce, a i njihovo smo uređenje financirali sredstvima iz gradskog proračuna. To je veliko ulaganje koje smo za ovu godinu završili, ali ćemo s ulaganjima nastaviti u godinama koje su pred nama – rekao je gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač.

loading