Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 12.-13.01.2019.

Posted in Vijesti

KRAPINA – Izvještajna skupština Županijske udruge uzgajivača konja Krapina, 15. po redu, prema gostima jedan od najvažnijih događaja ove godine u Krapini, održana je u nedjelju, 13. siječnja 2019. godine Krapini. Skup je razmotrio stanje i unapređivanje konjogojstva, a bila je to i prilika i za razmjenu iskustva onih koji se bave ovom gospodarskom djelatnošću i  institucija koje mogu pružiti odgovarajuće potpore. Među uzvanicima na ovom skupu, bili su predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, izaslanik predsjednika Sabora RH, saborski zastupnik Žarko Tušek, izaslanik potpredsjednika Vlade Tomislava Tolušića ravnatelj Hrvtske agencije za poljoprivredu Zdravko Barać, ministar, gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar,  gradonačelnici Krapine Zoran Gregurović  i Zagreba Milan Bandić i brojni drugi. – Volimo istaknuti kako su konji plemenite životinje, toga su svjesni uzgajivači i vlasnici ovih prekrasnih životinja koji danas, uz tradicionalne, nalaze nove uloge za njih, bilo u sportskim natjecanjima, bilo u rekreativnim, kulturnim ili turističkim manifestacijama – rekla je predsjednica Grabar Kitarović u svom obraćanju okupljenima dodajući da je u tom segmentu potrebno osmisliti programe koji će zadržati mlade uzgajivače u uzgoju izvornih pasmina.

ZAGREB – U sklopu obilježavanja 100. obljetnice Bauhausa, u Muzeju suvremene umjetnosti otvorena je multisenzorna izložba pod nazivom Josef i Anni Albers: Putovanje kroz slijepo iskustvo. Izložena su 63 rada ovih pionira modernizma 20. stoljeća te ključnih ličnosti za razvoj apstraktne umjetnosti i umjetničke edukacije u svijetu. „Naša je izložba je posebna po tome što je prilagođena slijepim i slabovidnim osobama. To je jedna od prvih povremenih izložbi apstraktne umjetnosti koja ima legende te različita druga pomagala koja slijepim i slabovidnim osobama omogućavaju da dožive umjetnost koja je apstraktna koju je teško opisati“, istaknula je Snježana Pintarić, ravnateljica MSU-a i kustosica izložbe. Izložba radova Josefa i Anni Albers, nastalih 20-ih godina prošloga stoljeća te 1960-ih i 70-ih godina u Muzeju suvremene umjetnosti može se razgledati do 21. travnja.

ZAGREB – Zagrebački solisti će tijekom cijele ove godine kratkim nastupima na više zagrebačkih lokacija obilježiti 65 godina od svog prvog koncerta, a prvi od niza malih obljetničkih koncerata bio je u subotu,12. siječnja na Dolcu. Svirat će i na neočekivanim mjestima poput trgovačkih centara, a ne isključuju mogućnost da dio gudačkog koncerta izvedu i u kvartovskom kafiću.

 ZAGREB – Akciju “Jaknu za drugoga” organiziraju Portal Dobrote i “Ljudi za ljude” do 17. siječnja.  Cilj je probuditi humanost kod Zagrepčana koji svoje zimske jakne, kape, šalove i čarape, koje ne nose, mogu donijeti u Martićevu ulicu i pokloniti je onima kojima je to potrebno. Oni građani koji jaknu trebaju mogu doći i uzeti ju. Akcija traje od 17,00 do 20,00 sati.

IVANEC – U sklopu drugog izdanja projekta „Upoznaj svoju zemlju“, Zajednica društava turističkih vodiča Hrvatske, povodom obilježavanja Dana međunarodnog priznanja Hrvatske, u nedjelju, 13. siječnja, organizirala je besplatna turistička vođenja u svim gradovima u kojima djeluju društva turističkih vodiča. U Ivancu su se, na poziv Turističke zajednice , građani okupili  kod Gradske vijećnice, odakle su krenuli u obilazak zanimljivih destinacija u pratnji licenciranog turističkog vodič, voditelja Turističke zajednice Borisa Jagetića Darabša i Mirjane Bračko. Uz Ivanec, ovom projektu u Varaždinskoj županiji pridružili su se Varaždin, Ludbreg i Varaždinske Toplice.

BRESTOVEC OREHOVIČKI – Članovi Udruge Angeljeki iz Brestovca Orehovičkog održali su 11. siječnja svoj 19. Sabor na kojem je promoviran 18. broj lista “Angeljek” u prepunoj dvorani Osnovne škole Stjepana Radića. Tom prigodom uručene su i nagrade  autorima najboljih jaslica i anđela u sklopu 12. županijske izložbe zagorskih jaslica i angeljeka. Ove godine dodijeljene su nagrade u dvije kategorije  rad obitelji koju je primila obitelj Tovernić za „Iglu jaslice“ inspirirane polarnim narodom Eskima te učenički rad školske djece koja je pripala keramičkoj skupini petog i šestog razreda Osnovne škole Side Košutić iz Radoboja. Voditelj Udruge Angeljeki Zdenko Kobeščak je zahvalio svim sudionicima, gostima, prijateljima udruge i suradnicima te sve pozvao da se na istom mjestu okupe i iduće godine.

ČAKOVEC – U Centru za kulturu Čakovec u nedjelju 13. siječnja, na rasporedu je bila dramsko lutkarska predstava „Snjeguljica“ Dramskog studija Dada- Kazališne družine Pinklec. U predstavi, koja poznatu priču o Snjeguljici i sedam patuljaka priča na potpuno nov i svjež način, uloge su tumailie Asja Vidović, Neven Matoša, Vita Mikulić, Matej Žerjav, Ivan Munđar i Jakov Feher.

ZAGREB – Planinarsko društvo “Lipa” u nedjelju, 13. siječnj, do planinarskog doma na Lipi. To je prvo veće druženje planinara u novoj godini na istočnom dijelu Medvednice. Trasa pohoda iz Sesveta išla je šumom Divjača i dalje uz sela sesvetskog podsljemenskog područja do malo strmijeg planinarskog uspona, doma na Lipi. Za ovaj pohod bilo je potrebno 5 sati. Nakon višesatnog hodanja vlč. Filip Lucić, župnik iz Vugrovca, služio je svetu misu u kapeli Hrvatskih mučenika.

KOPRIVNICA – Članovi Lutkarske družine Kopriva pec, pec Društva Naša djeca Koprivnica, koji su prošle godine proveli 300 sati pripremajući i izvodeći predstave za djecu, ne miruju ni tijekom školskih praznika. Uz voditeljicu Tigrenu Csik sudjelovali su na edukaciji u zagrebačkim institucijama za lutkarstvo gdje su stekli dodatna znanja o animaciji lutaka, a u Zagrebačkom kazalištu lutaka pogledali su i predstavu Maca papučarica. Svoju prvu lutkarsku premijeru u 2019. članovi Lutkarske družine Kopriva pec, pec najavljuju za veljaču i to „Šašavi mišić“ u novom izdanju.

ZAGREB- Svečanoj kolaudaciji orgulja u Koncertnoj dvorani Blagoje Berse Muzičke akademije u Zagrebu ove subote,12.siječnja u večernjim satima prisustvovao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Kolaudacijom orgulja obilježen je završetak projekta rekonstrukcije, izgradnje i opremanja nove zgrade Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu, koja se u novu zgradu preselila na početku 2015.godine. – Ovime smo stavili točku na „i“ nakon punih 95 godina podstanarstva ove značajne obrazovne glazbene ustanove, a uz KD Vatroslava Lisinskog, sada Zagreb ima još jednu dvoranu s orguljama tvrtke Rieger – naglasio je gradonačelnik Bandić.Na novom instrumentu svirali su orguljaši i profesori Muzičke akademije Ljerka Očić, Mario Penzar, Ante Knešaurek i Pavao Mašić.

IVANIĆ GRAD – Izložba akademske slikarice Marijane Džepine pod nazivom „Dodirnuti sunce“ može se razgledati do 19. siječnja u Muzeju Ivanić Grada.

ZAPREŠIĆ – Dvodnevni međunarodni kadetski rukometni turnir Memorijal “Ivica Birovčec” održan je ovog vikenda,  12. i 13. siječnja, u dvorani ŠRC-a Zaprešić. Sudjelovalo je jedanaest ekipa dječaka rođenih 2002. godine i mlađih od kojih je sedam iz inozemstva, Italije, Austrije, Slovenije i BiH, a posebni gosti su ove godine bili kadeti iz daleke Kine.

loading