Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 12.-13.10.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – U povodu mjeseca posvećenog borbi protiv karcinoma dojke i Europskog dana zdrave dojke, u subotu, 12. listopada, u Parku Zrinjevac zagrebački gradonačelnik Milan Bandić pozradravio je prisutne na javnozdravstvenoj manifestaciji Sačuvajmo zdrave dojke, koju organizira udruga P.I.N.K.- life.I dok je broj smrtnosti u opadanju, broj obljelih od karcinoma dojke nažalost je sve veći, tako da u zadnjih godinu dana u Hravatskoj oboli oko 2.700, a u Zagrebu oko 600 žena. -Grad zagreb prvi je pokrenuo mobilnu mamografiju 2004. godine, a nizom akcija podržavamo sve javnozdravstvene projekte, pa pozivam žene da se preventivnim pregledima odazovu u što većem broju- rekao je zagrebački graodnačelnik Milan Bandić. Inače, cilj ove kampanje je jačanje svijesti o važnosti usvajanja zdravih životnih navika te redovnog pregleda i samopregleda dojki. Kampanja se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, Ministarstva zdravstva i Gradonačelnika Grada Zagreba.

LJUBLJANA – Nakon Pule i Zagreba, Varaždinska županija predstavIa se ove subote, 12. listopada 2019. godine, u slovenskoj metropoli, Ljubljani. Od ranih jutarnjih sati mnogobrojni OPG-i predstavili su Ljubljančanima te turistima bučino ulje, hajdini gibanek, voćne likere, med te vino varaždinskog vinogorja. Cjelokupno predstavljanje bilo  je na Mestnome trgu te u Stritarjevoj ulici. OPG-e su u društvu gradonačelnika Ljubljane Zorana Jankovića obišli i župan Varaždinske županije Radimir Čačić te predsjedavajuća Turističke zajednice Varaždinske županije Natalija Martinčević.

ZAPREŠIĆ – Svečanom sjednicom Gradskog vijeća, održanom ove subote, 12. listopada u obnovljenoj Vršilnici Novih dvora Jelačićevih, obilježen je 24. rođendan Grada Zaprešića. – Grad Zaprešić najmlađi je i treći po veličini u Zagrebačkoj županiji, treći po kvaliteti života i među 10 najrazvijenijih u Hrvatskoj, što je motiv za daljnji razvoj- istaknuo je  gradonačelnik Željko Turk .Čestitke povodom Dana grada Zaprešića i njegovom razvoju kvalitete života po mjeri građana uputili su župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, potpredsjednik Željko Reiner, izaslanik predsjednika Vlade, potpredsjednik i ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović i izaslanik predsjednice RH-a Ivan Bota. Ovom prigodom laureatima su uručena javna gradska priznanja, zahvalnice, medalje, pohvale i plakete, te Nagrade grada Zaprešića, a posthumno Nagrada za životno djelo pripala je velikom zaprešićkom umjetniku Dragutinu Grgasu Belom.

KRAPINA – U prepunoj Crkvi sv. Katarine Aleksandrijske sinoć je, 12. listopada, u Krapini održan 23. festival duhovne glazbe Krapinafest. Svečano misno slavlje uz koncelebraciju više franjevaca predvodio je p. Ilija Vrdoljak, provincijalni ministar Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, koji je u propovijedi naglasio vrijednost tradicije Krapinafesta, kao i važnost uloge duhovnih glazbenika u životu Crkve. U glazbenom dijelu festivala nastupili su Davor Terzić, fra Miroslav Petrac, Matija Antolić i band, Vlatko Vukina, Sara Majsec, Kirjales, Janja Vukina Fučko, ŽVS Kušlec, Andrija Kos i č.s. Dijana Lončarek. Cijeli glazbeni susret bio je prepun emocija a održan je u spomen legendi suvremene duhovne glazbe i prijatelju festivala Krapinafest, nedavno preminulom Čedi Antoliću. Prigodno umjetničko djelo tijekom nastupa izvođača crtala je akademska slikarica iz Čakovca Eva Vukina, a festival je svoj vrhunac doživio u trenutku otkrivanja slike na kojoj Isus prima k sebi Čedu Antolića. Organizatori festivala Krapinafest bili su Zajednica Bolji svijet i Franjevački samostan Krapina, pokrovitelji Hrvatska franjevačka provincija sv. Ćirila i Metoda i Grad Krapina, dok je glavni medijski pokrovitelj i ove godine bio Radio Kaj.

ZAGREB – Ured za upravljanje u hitnim situacijama organizirao je vježbu postrojbi civilne zaštite Grada Zagreba pod nazivom „Ciglana 2019“ koja je održana u subotu 12. listopada 2019. godine na lokaciji ciglana Črnomerec. Cilj vježbe je daljnje unapređenje koordinacije rada i aktivnosti svih hitnih službi u slučaju potresa na području Grada Zagreba. Tijekom vježbe provedena je i vježba uspostave komunikacije putem satelitske vez

ZAPREŠIĆ – Udruženje obrtnika Zaprešić i ove godine u Srednjoj školi Ban Josip Jelačić, od 11. do 13. listopada 2019. godine, organizira trodnevni sajam gospodarstva koji je 21. godinu za redom okupio više od 200 izlagača. Uz raznovrsnu i zanimljivu ponudu, organizatori su i ovoga puta pripremili kulturno-zabavni program. Sajam se može posjetiti svakog dana do 10,00 do 20,00 sati, a ulaz je slobodan.

ZAGREB – Uz pokroviteljstvo Grada Zagreba, Vlade Republike Hrvatske te Željezanskog biskupa mons.  Ägidiusa J. Zsifkovicsa, u nedjelju, 13. listopada 2019. godine, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, održat će se humanitarni koncert Pax et Bonum kojemu je cilj prikupljanje sredstava za obnovu objekata i nabavku opreme za Dječji vrtić Vukovar 1 i 2. Akciju organizira Međunarodna udruga Gradišćanskih Hrvata – Gradišćansko društvo Hrvat S.A.M. iz Zagreba u suradnji s istoimenom udrugom iz Eisenstadta i Željezanskom biskupijom iz Austrije. Humanitarna akcija provodi se od 2. rujna prikupljanjem pomoći putem humanitarnog telefona 060 – 9004, koji će biti otvoren do 30. studenog.

VARAŽDIN – Smotra Dani kruha, na kojoj su 34 škole predstavile kruh, maštovita peciva i kolače te druge proizvode održana je u subotu, 12. listopada 2019. godine na Franjevačkom trgu u Varaždinu, ispred Županijske palače, a organizator je i ove godine Varaždinska županija u suradnji s Varaždinskom biskupijom. Od 34 škole, 4 su srednje i 29 osnovnih te Centar za odgoj i obrazovanje Pahinsko Ivanec. Domaćin ovogodišnje smotre je Osnovna škola Vinica, koja je pripremila i prigodan program. Također, tradicionalno, uz Dane kruha – dane zahvalnosti za plodove zemlje, zasađeno je „stablo nade“ koje će krasiti okoliš škole domaćina.

KRAVARSKO – Svečana podjela priznanja i proglašenje pobjednika 17. Ocjenjivanja meda Zagrebačke županije održano je subotu, 12. listopada 2019. godine, u Domu kulture Kravarsko. Ocjenjivanje je održano u sklopu manifestacije 10. Festival pčelarstva Zagrebačke županije.

PRELOG – Priločke folklorne susrete, 26. po redu, organizirali su u subotu, 12. listopada 2019. godine, članovi Kulturne udruge Seljačka sloga iz Preloga. Ove su godine Priločki folklorni susreti održani u Sportskoj dvorani Osnovne škole u Prelogu. Posjetitelji msu uživali u bogatstvu tradicije svih krajeva Hrvatske.

ZAGREB – Edukacije  koje organizira podružnica Čistoća, pod sloganom „Odvojeno skupljanje otpada — Mijenjamo navike!” po zagrebačkim parkovima i gradskim trgovima vikendima nastavljene su i u listopadu.
Cilj je informiranje i educiranje građana o sprečavanju nastanka otpada, odvojenom skupljanju otpada i odgovornom postupanju s otpadom. Ovog vikenda, 12. i 13. listopada edukacija je održana u Parku Tomislavac.

KOPRIVNICA – Organizacija CISV Hrvatska sutra, u subotu, 12. listopada 2019. godine u Koprivnici organizira MOZAIKFest s temom „Mirno rješavanje sukoba“. Članovima organizacije pridružili su se predstavnici lokalnih udruga i kreativci te organiziraju popodnevno-večernji događaj. Program je počeo radionicom u suradnji s Ludens teatrom „Forum-kazalište“, nastavljen kreativnim programom u suradnji s Udrugom Mamuze, a potom je održan revijalni PUB Kviz te tematska večer, a cijeli je program održan u prostoru Kulturno-kreativnog centra Pixel u Koprivnici.

BJELOVAR – U I. osnovnoj školi Bjelovar započeo je s radom novoosnovani školski volonterski klub „Volontiraj u Prvoj“ u sklopu Erasmus+ KA1 projekta „Let’s VolunPeer!“. Održane su i radionice  posvećene vršnjačkoj pomoći u učenju i pisanju domaće zadaće uz pomoć suvremenih web alata, te svemiru. Ovo je jednogodišnji Erasmus+ projekt koji se provodi u dvoje faze, a aktivnosti u volonterskom klubu trajat će cijelu školsku godinu te će se učenici od 1. do 8. razreda moći prijavljivati za razne sekcije prema vlastitim afinitetima.

loading