Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 12.9.2015.

Posted in Vijesti

KRAPINA – Tjedan kajkavske kulture Krapina 2015. godine završen je u subotu 12. rujna 2015. godine svečanim koncertom probranih kajkavskih popevki uz 50-ti rođendan festivala Kajkavske popevke. Retrospektivu najpoznatijih popevki u protekla 49 izdanja, pratila je i predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović.

„Dobro mi došel prijatelj“ i „Na Sleme“ u izvedbi Radeka Brodarca, zatim „Gde si sad moj prijatelj“ Drage Diklića, „Popevka za ljubav, a suze za kraj“ Tereze Kesovije, „Teku dana, teku cajti“ i „Cajti lepi, cajti grdi“ Krunoslava Kiće Slabinca te „Oko jene hiže navek tiči lete“ Gabi Novak, kao i „Suza za zagorske brege“ u izvedbi „Groovy a capelle“ samo su neke od ukupno tridesetak popevki izvedenih večeras u Festivalskoj dvorani u Krapini. Riječ je o retrospektivi najpoznatijih pjesama u prethodnih 49 festivala koje su postale sinonim za pjesme Hrvatskog zagorja i kajkavsku popjevku.

Završnom koncertu prisustvovala je i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, koja je izravno u program Radija Kaj, u razgovoru s urednicom Biserkom Jakšić, poručila da su kajkavske popevke izuzetna vrijednost i da trebamo i dalje njegovati i čuvati dragi KAJ. Na pitanje koje su joj kajkavske popevke najdraže, rekla je da se teško odlučiti za bilo koju, no izdvojila je „Dobro mi došel prijatel“ i „Suza za zagorske brege“. Tu je pjesmu, istaknula je Grabar-Kitarović, često pjevala za vrijeme rada u diplomaciji, a inače od svih kajkavskih posebna joj je i Fala. kajkavske popevke krapina kolinda biba direktorPosebno joj je drago da se Zagorje dobro razvija i da je to jedan od krajeva u kojem se i gospodarstvo razvija. Mislim da može biti primjer drugim krajevima u Hrvatskoj. Moj je cilj jednakomjeran razvoj Hrvatske i povezivanje čvršće naših krajeva. Zato sam ja tu kao rođena čakavica ipak uživam i u ovom našem ‘kaju’, rekla je predsjednica Grabar Kitarović. kajkavske popevke 2015 dvorana politikaFestival kajkavskih popevki Krapina jedan od najstarijih hrvatskih glazbenih festivala, a po prvi je put održan 1966. godine. Govoreći o festivalu Kajkavske popevke, krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović, podsjetio je da su svi važniji hrvatski glazbenici sudjelovali na Festivalu u proteklih 49 godna. Naglasio je da je 50. jubilej prilika da se zahvali svima koji su sudjelovali na organizaciji Festivala svih ovih godina.

Tijekom 50 godina Festivala izvedeno je gotovo 2.000 novih skladbi, a najpopularnije od njih mogle su se čuti večeras u Krapini. Festivalska dirigentska palica od 2008. godine je u rukama Siniše Leopolda, a večeras su mu u tome pomogli Antuna Tomislav Šaban i Krešimir Batinić. Najduži staž umjetničkog direktora Festivala kajkavskih popevki od 35 godina, ima, pak, maestro Stjepan Mihaljinec. Mihaljinec je, naime, jedan je od utemeljitelja Festivala u Krapini 1966. godine, a umjetnički direktor bio je do do 2005. godine.(Hina/Radio Kaj)

U 23 sata, 12. rujna 2015. godine, zatvorena su i vrata Zagorskog gospodarskog zbora, 23. po redu gospodarskog sajma kojega su zajedno organizirali Krapinsko-zagorska županija, Grad Krapina, Hrvatska gospodarska komora, Obrtnička komora i Radio Kaj. Partner Zbora bila je Koprivničko-križevačka županija, pokrovitelji Ministarstvo poduzetništva i obrta i Ministarstvo gospodarstva Republike Hrvatske, a otvorio ga je predsjednik Vlade RH Zoran Milanović. Bio je to najveći do sada Zagorski gospodarski zbor sa 270 izlagača iz dest hrvatskih županija i izlagačima iz Bosne i Hercegovine, Slovenije i Mađarske. Održano je i stotinjak različitih programa, od radionica, susreta gospodarstvenika, modnih revija, predstavljanja pjevača, KUD-ova, usluga frizera, kozmetičara…

Slike sa 23. Zagorskog gospodarskog zbora

loading