Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 13.01.2016.

Posted in Vijesti

VARAŽDIN – Tradicionalno novogodišnje primanje za novinare i predstavnike medijskih kuća, danas su priredili gradonačelnik Varaždina Goran Habuš, njegov zamjenik Vjeran Radelić te predsjednik Gradskog vijeća Josip Hehet. Zadovoljan dosadašnjom suradnjom, gradonačelnik Habuš je naglasio veliku važnost medija u kreiranju slike turističkog kontinentalnog lidera, kao što je grad Varaždin, ali i za stvaranje povoljnog ozračja koje je osobito važno za privlačenje budućih investitora, što su i najvažniji projekti grada Varaždina u ovoj godini.

ČAKOVEC – U službenom posjetu Međimurskoj županiji danas je boravio ministar kulture Republike Hrvatske Berislav Šipuš. Tom je prilikom održao radni sastanak u Muzeju Međimurja Čakovec s predstavnicima Međimurske županije, razvojne agencije REDEA-e, kao i samog muzeja. Naime, upravo je obnova Starog grada Zrinskih gdje se muzej i nalazi bila jedna od tema sastanka. Obnova ovog povijesnog zdanja kroz četiri faze jedan je od najvažnijih projekata u kulturi vrijedan oko 80 milijuna kuna, kaže ministar Šipuš. Pored toga, razgovaralo se i o organizaciji 450. obljetnice Sigetske bitke, koju će zajednički organizirati povjerenstva iz Hrvatske, Mađarske i Turske, kaže župan Međimurske županije Matija Posavec.

ZAGREB – Kuću sv. Josipa za nezbrinutu djecu sestara Karmelićanki Božanskog Srca Isusova u Hrvatskom Leskovcu obišao je danas zagrebački gradonačelnik Milan Bandić istaknuvši kako u ovoj godini milosrđa treba činiti što više plemenitih djela. U Kući trenutno živi 28-ero djece školskog uzrasta i studenata iz raznih krajeva Hrvatske, s kojima radi sedmero odgajatelja, psiholog, logoped, psihoterapeut i socijalni radnik. Ovoga puta donatori su razveselili štićenike sa 4 laptopa i playstation 4, te drugim igračkama i slatkišima, a gradonačelnik Milan Bandić najavio je organizaciju humanitarne „Večere s porukom“, koja će se održati 22. siječnja za štićenike ove Kuće.

KOPRIVNICA – Sporazum o specijalističko-konzilijarnoj zdravstvenoj zaštiti u Križevcima i Đurđevcu potpisan je danas između predstavnika koprivničke Opće bolnice „Doktor Tomislav Bardek“, županijskog Doma zdravlja i Zavoda za javno zdravstvo te Koprivničko-križevačke županije, s ciljem unapređenja kvalitete zdravstvene zaštite, kao nadstandard osiguranicima. Koprivničko-križevački župan Darko Koren je izjavio, kako će se i dalje nastaviti sa širenjem mreže u ova dva grada jer postoji potreba i za drugim specijalističkim ambulantama, poput ortopedske i reumatološke. U prošloj godini u ovim je ambulantama pregledano 3.640 pacijenata, a specijalističko-konzilijarnu zdravstvenu zaštitu provode liječnik-specijalista i medicinska sestra-tehničar, zaposlenici koprivničke bolnice koji rade jednom tjedno u poslijepodnevnim terminima u trajanju od četiri sata.

VARAŽDIN – Krajem prosinca 2015. godine u  varaždinskom regionalnom uredu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje evidentirano je 6.717 nezaposlenih osoba. U odnosu na prethodni mjesec, broj nezaposlenih manji je za 1,1% ili za 74 osobe, a u usporedbi s  prosincem 2014. godine broj nezaposlenih manji je za 1.907 osoba, odnosno 22,1%. Tijekom prosinca, na području Varaždinske županije  evidentirano je 819 novih nezaposlenih osoba.

KOPRIVNICA – Počinje novi ciklus Poslovnog uzleta, a ove će godine besplatne edukacije biti namijenjene prvenstveno poljoprivrednicima. Prva u nizu edukacija održat će se 22. siječnja u Koprivnici u organizaciji Poslovnog dnevnika, Koprivničko-križevačke županije i Grada Koprivnice.  Kroz tri edukacije sudionicima će se pomoći u brendiranju, zaštiti, promociji i prodaji poljoprivrednih proizvoda. Edukacije su besplatne, ali se zbog ograničenog broja mjesta potrebno online prijaviti putem stranice Poslovnog dnevnika. Poslovni uzlet jedinstveni je projekt u Hrvatskoj koji već treću godinu za redom pomaže malim i srednjim poduzetnicima napredovati na domaćem tržištu i učiniti ih konkurentnim na izvoznim tržištima, a istodobno se tvrtkama želi olakšati poslovanje i omogućiti brže napredovanje.

ĐURĐEVAC – Grad Đurđevac traži 75 osoba za rad na javnim radovima. U suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje Đurđevac je raspisao natječaj „Radom za zajednicu i sebe“ s ciljem zapošljavanje nezaposlenih osoba sa đurđevačkog područja na društveno korisnom radu. Njih  75 bit će zaposleno šest mjeseci na komunalnim poslovima i to kao radnici na zaštiti okoliša, revitalizaciji javnih površina i programu  javnog rada „Romi za Rome“. Svi zainteresirani životopis mogu dostaviti ili poslati na adresu Grada Đurđevca, a natječaj je otvoren do 20. siječnja.

ZAGREB – Novi sustav za prijavu i odjavu turista u Republici Hrvatskoj koji je razvila Hrvatska turistička zajednica – eVisitor, uveden je od početka ove godine za što su u Turističkoj zajednici Zagrebačke županije spremni te podržavaju ovaj sustav evidencije turista. Na području Zagrebačke županije sve turističke zajednice na čelu sa županijskom već su pet godina imale sustav evidencije turista, što značajno olakšava pristup ovom sustavu. Sustav eVisitor služit će prijavljivanju i odjavljivanju turista i prikupljanju i obradi podataka o pružateljima usluga smještaja te njihovim smještajnim objektima, za obračun i kontrolu naplate boravišne pristojbe, kao i za obradu i analizu podataka za statistička izvješća, te će biti dostupan besplatno svim korisnicima putem interneta kao web aplikacija bez potrebe za instaliranjem na računalo.

ČAKOVEC – Poziv za predlaganje projekata udruga civilnog društva za financijsku potporu iz proračuna Međimurske županije za 2016. godinu objavljen je na mrežnim stranicama županije. Na natječaj se svojim projektima mogu javiti udruge građana koje provode projekte usmjerene na razvoj civilnog društva. Najmanji iznos financijskih sredstava koji se može prijaviti i ugovoriti po pojedinom projektu je tisuću  kuna, a najveći iznos je 20 tisuća kuna. Svaka udruga ima pravo prijaviti jedan projekt i to na adresu Upravnog odjela za društvene djelatnosti najkasnije do 1. veljače.

ZAGREB – Pedeset tisuća građana još uvijek čeka povrat novca koji su uplatili za spas imunološkog zavoda. Da sada je isplaćeno više od dva milijuna kuna povrata, a ostatak će biti vraćen nakon što građani svoje podatke: Ime i prezime, adresu, OIB, te broj tekućeg računa jave na email, info@visia-croatica.hr ili poštom na adresu ulica Baruna Trenka 4, 10 000 Zagreb.

KRAPINA – U evidenciji Područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Krapina krajem prosinca 2015. godine registrirano je 6.215 osoba. U usporedbi sa studenim, broj nezaposlenih smanjio se za 2,2% ili 139 osoba, a u odnosu na prosinac 2014. godine broj nezaposlenih manji je za 14,8% ili 1.081 osobu. Ukupno je u prosincu prošle godine iz evidencije nezaposlenih izašlo 728 osoba što je 28,4% više nego u prosincu 2014.godine. U evidenciju nezaposlenih novoprijavljeno je 589 nezaposlenih osoba, što je 11,3% manje nego u istom razdoblju prethodne godine.

loading