Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 13.01.2017.

Posted in Vijesti

KRAPINSKE TOPLICE – Primopredaja novog, 190.000 kuna vrijednog kombi vozila Centru za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice održana je u petak 13. siječnja 2017. godine, u nazočnosti župana Krapinsko-zagorske županije Željka Kolara i njegove zamjenice Jasne Petek. Vozilo, koje je primio ravnatelj škole Antun Zupanc, bit će korišteno za dnevni prijevoz učenika Centra u školu i kući, kao i za izvannastavne aktivnosti, poput odlaska na izlete i manifestacije. Sve troškove prijevoza podmiruje Ministarstvo znanosti i obrazovanja, dok je sredstva za nabavku vozila osigurala Krapinsko-zagorska županija. Osim vozila, Centru za odgoj i obrazovanje je predana i donacija Odbora za sigurnost u prometu Krapinsko-zagorske županije – 2 bicikla, 8 auto sjedalica i didaktička oprema.

VARAŽDIN Županijski proračun i projekti, bili su tema konferencije za tisak koju je danas organizirala Županijska organizacija Hrvatske demokratske zajednice Varaždinske županije. Predsjednik županijskog HDZ- a Anđelko Stričak, ističe, kako nakon dva mandata iza aktualne županijske vlasti  neće ostati ni jedan realizirani projekat. Od milijardu i 609 milijuna kuna proračunskih sredstava što ih  je u proteklih osam godina županijska vlast imala na raspolaganju, kaže Stričak, nije  se našlo ni kune za dogradnju ni jedne škole, školske dvorane, vrtića ili zdravstvene ustanove. Stričak se osvrnuo i na,  kako kaže, spinove vezane uz smjenu ravnateljice Opće bolnice Varaždin dr. Sanje Zember. Ravnateljica bolnice dokazano je sposobna te je u pola godine mjeseca svog mandata pokrenula brojne projekte vezane uz bolnicu vrijedne gotovo 200 milijuna kuna, kaže Stričak i naglašava kako dr. Zember ima punu podršku HDZ-a.

NEDELIŠĆE – Udruga uzgajivača malih životinja Nedelišće od danas pa do nedjelje 15. siječnja organizira 42. međunarodnu izložbu malih životinja.  U sajamskoj dvorani MESAP-a u Nedelišću izlagači s područja cijele Hrvatske, ali i Slovenije predstavili su se s više od 1.200 malih životinja- golubova, kunića, peradi i ptica, ali i vodenih životinja. Organizatori su za djecu pripremili edukativne radionice i igraonice. Sajam je svoja vrata otvorio danas u podne i bit će otvoren do 20,00 sati, kao i sutra, dok je radno vrijeme sajma u nedjelju do 14,00 sati.

 SVETI KRIŽ ZAČRETJE – Domjenak za predstavnike medija koji prate rad Krapinsko-zagorske županije  održava se danas, 13. siječnja na OPG-u Kos u  Svetom Križu Začretju. Na ovaj način, kroz neformalno druženje, predsjednica Skupštine Vlasta Hubicki, župan Željko Kolar te njegovi zamjenici Jasna Petek i Anđelko Ferek Jambrek  žele medijima koji prate rad Krapinsko-zagorske županije, zahvaliti na dosadašnjoj uspješnoj suradnji.

KRIŽEVCI – Članovi Kolegija križevačkog gradonačelnika Branka Hrga na jutrošnjoj su sjednici raspravljali o dopuni odluke o programu raspolaganja gospodarskom zonom Gornji Čret. Dopunom se definira početni iznos naknade za osnivanje prava građenja te se dodaje i nova poticajna mjera poduzetnicima. Zbog ulaska Grada Križevaca u sustav PDV-a mijenja se naknada za osnivanje prava građenja, te se sada početni iznos definira kao naknada u iznosu od 0,25 kuna za prostorni metar bez PDV-a. Obaveza plaćanja naknade Gradu počinje s danom dobivanja građevinske dozvole. Uz definiranje početnog iznosa naknade, Grad Križevci vratit će i trošak naknade za prenamjenu zemljišta poduzetnicima, dodaje Masnec koji će sklopiti Ugovor o kupoprodaji ili o osnivanju prava građenja na građevinskom zemljištu na području gospodarske zone Gornji Čret.

KOPRIVNICA – Edukacija namijenjena knjižničarima narodnih knjižnica u Koprivničko-križevačkoj županiji o projektu „Postanite e-građani uz pomoć knjižnice“ održana je u koprivničkoj Knjižnici i čitaonici Fran Galović. Prvi je to korak u pokretanju nove usluge koprivničke Knjižnice u pružanju pomoći građanima u korištenju e-dokumenata i drugih online usluga u Vladinom servisu e-Građani. Još 2015. je koprivnička Knjižnica je krenula s inicijalnim programom pružanja usluga pomoći u korištenju servisa e-građani, podsjeća koprivnički koordinator projekta Kristijan Ujlaki te ističe kako su neke od brojnih usluga koje servis pruža izvodi iz matičnih knjiga, uvidi u e-dnevnik za roditelje i učenike, uvjerenja o prebivalištu i boravištu, pretraživanje katastarskih podataka, te informacije o zdravstvenim uslugama i mirovinama.

ZAGREB – U povodu  25. godišnjice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske u nedjelju, 15. siječnja s početkom u 12,00 sati na Trgu bana Jelačića održat će se svečani koncert „Moja domovina“. Koncert se održava pod pokroviteljstvom Vlade RH i Grada Zagreba i okupit će brojne eminentne izvođače koji će na kraju koncerta izvesti pjesmu „Moja domovina“ koju je početkom Domovinskog rata snimio Hrvatski Band Aid.U sklopu obilježavanja ove jubilarne obljetnice održat će se i svečana akademija u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, a u večernjim satima održat će se i vatromet kod fontana u Ulici Hrvatske bratske zajednice.

VARAŽDIN – Nakon svog boravka u Varaždinskoj županiji Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović uputila je dopis predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću i predsjedniku Hrvatskog sabora Boži Petrovu uz apel da pokrenu prve korake prema razvojnim ciljevima županije, uz naglasak kako se nakon boravka, kako u Varaždinskoj, pa zatim i u Međimurskoj županiji, uvjerila u dostignuća, u vrijednosti poduzetničkih projekata i pothvata te u velike razvojne potencijale ovog kraja. Župan Varaždinske županije istaknuo je zadovoljstvo što je Predsjednica obavijestila izvršnu i zakonodavnu vlast RH o problemima te prijedlozima rješenja. Riječ je o upravljanju državnim nekretninama kao i osiguranju fiskalnog kapaciteta jedinica lokalne samouprave, te  ispunjavanju financijske obveze države prema županiji u području obrazovanja. Župan Štromar zaključio je kako nakon potpore Predsjednice RH očekuje poteze ministara i Vlade Republike Hrvatske.

ČAKOVEC – Velika obljetnica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske bit će obilježena ove nedjelje 15. siječnja i u Međimurju. Obilježavanje će započeti u 09,00 sati misnim slavljem za domovinu, poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje u Crkvi sv. Nikole biskupa u Čakovcu, a nastaviti se u 09,45 sati  svečanim mimohodom do Spomen- zida poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima, polaganjem zajedničkog vijenca te paljenjem svijeća. Molitvu će pritom predvoditi gvardijan Franjevačkog samostana fra Željko Železnjak, dok će se prigodno obratiti župan Međimurske županije Matija Posavec.

ZAGREB – Zagrebački holding, podružnica Čistoća partner je na projektu financiranom od strane EU, u sklopu programa za istraživanje i inovacije Obzor 2020. Projekt se bavi EU smjernicama u gospodarenju otpadom s naglaskom na održivost i inovativnost te obuhvaća mjere i aktivnosti vezane uz zelenu javnu nabavu u gospodarenju otpadom. U sklopu projekta 17. se siječnja organizira radionica s ciljem predstavljanja projekata koji su vezani uz inovacije u javnoj nabavi, pregled i diskusiju trenutačnih barijera, te identifikaciju potencijalnih rješenja u procesu implementacije. Iz tog razloga radionica će biti dobra prilika za izlaganje saznanja, točki gledišta na probleme i prijedloga vezanih uz novu zakonsku regulativu, te je namijenjena raznim dionicima uključenim u proces javne nabave.

KOPRIVNICA – Započele su pripreme vezane za rekonstrukciju samog središta grada Koprivnice. Ovih dana održani su prvi sastanci i dogovori vezani uz revitalizaciju Gradskog parka. Posao izrade projektne dokumentacije revitalizacije gradskog parka u infrastrukturnom i hortikulturnom smislu te uređenja školskog igrališta Osnovne škole Antun Nemčić Gostovinski dobila je koprivnička tvrtka koja ima ovlaštenje za obavljanje poslova na zaštiti i očuvanju kulturnih dobara. Zahvat obuhvaća revitalizaciju gradskog parka, uređenje dječjeg igrališta, formiranje zelenog trga ispred budućeg multimedijskog centra, uređenje kontaktne zone s ljetnom pozornicom, a zimi klizalištem, te obnovu školskog igrališta sa sportskim terenima, ističe zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Mišel Jakšić te kaže kako će revitalizacijom park postati mjesto za igru, druženje, zabavu i rekreaciju.

KRAPINA – Javni poziv braniteljskim udrugama, da se prijave za dodjelu financijskih potpora jučer je objavila Krapinsko-zagorska županija. Prioritetna područja za koja se udruge mogu javiti su zdravstvena i socijalna zaštita te promicanje i očuvanje vrijednosti Domovinskog rata, a sve kako bi se podignula kvaliteta života hrvatskih branitelja.  Na raspolaganju je 200.000 kuna i sredstva su u odnosu na prošlu godinu povećana za 50.000 kuna, no to nisu sva sredstva na raspolaganju za branitelje, jer je u proračunu za ovu godinu za obljetnice osigurano 75.000, a za jednokratne pomoći 15.000 kuna, ističe župan Željko Kolar. Maksimalni iznos po pojedinom projektu na ovom javnom pozivu je 30.000 kuna, a udruge se mogu prijaviti sa samo jednim projektom. Svi obrasci sa uputama dostupni su na mrežnim stranicama Krapinsko-zagorske županije, a rok za prijave je 15. veljača.

ZAGREB – Natječaj za dodjelu županijske Nagrade tehničke kulture „Rudolf Perešin“ za 2016. godinu otvoren je do 15. veljače. Nagrada se dodjeljuje za iznimna postignuća ostvarena dragovoljnim ili profesionalnim stvaralačkim, pedagoškim, stručnim, znanstvenim, publicističkim, promidžbenim i organizacijskim sudjelovanjem i radom u tehničkoj kulturi te za doprinos u postizanju ciljeva i razvitku vlastite djelatnosti i tehničke kulture. Dodjeljuje se kao nagrada za životno djelo i godišnja nagrada. Iz Zajednice tehničke kulture Zagrebačke županije pozivaju sve zainteresirane da prijedloge za Nagradu dostave na adresu: Zajednica tehničke kulture Zagrebačke županije, pp 14, 10430 Samobor. Poziv i natječaj objavljen je na web-u Zagrebačke županije.

loading