Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 13.01.2020.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Nakon što je okončan još jedan Advent u Zagrebu, stigao je i službeni sažetak ove manifestacije. Na Adventu na Zrinjevcu održano je 67 koncerata bendova i glazbenika iz Zagreba, Hrvatske i Europe, a 26 hrvatskih manufaktura svoje je rukotvorine predstavilo posjetiteljima. Ledeni park, najveći klizališni kompleks na otvorenom u ovome dijelu Europe, privukao je 80.142 ljudi, a bio je ujedno i medijski najeksponiraniji događaj Adventa u Zagrebu, mjesto s kojeg su svoje reportaže i javljanja radile sve nacionalne i mnogobrojne europske medijske kuće. U sklopu Adventa u Maksimiru održana su 22 koncerta, te čak 18 predstava za djecu. Najmlađe posjetitelje posebno je oduševio dječji doček Nove godine, a svih 40 dana bile su organizirane radionice u suvremenim grijanim paviljonima prilagođenima djeci od najranije dobi, kao i brojne edukativno-zabavne aktivnosti za mlade.

KRAPINA –  Ugovori o financiranju rada Vatrogasne zajednice Krapinsko-zagorske županije i HGSS Stanice Krapina potpisani su danas, 13. siječnja 2020. godine u Krapini. Rad županijske Vatrogasne zajednice Županija će u 2020. godini sufinancirati sa 1,1 milijun kuna, a rad HGSS Stanice Krapina sa 227 tisuća kuna. Za 20 % je povećan godišnji dio za funkcioniranje same stanice HGSS-a, a županijska Vatrogasna zajednica će sredstva iskoristiti za nabavu opreme, usavršavanje i osposobljavanje vatrogasaca. Čestitke na izvrsnom radu i predanosti u poslu spašavanja života uputio im je župan Željko Kolar. – Krapinska stanica HGSS-a razvija se najbrže u Hrvatskoj, a vodimo i brigu o tome da budu sjajno opremljeni – istaknuo je župan Kolar dodajući da će nastojati stvoriti sustav u kojem će Vatrogasna zajednica zajedno s profesionalnim vatrogasnim postrojbama određivati prioritete za kupnju nove opreme prema broju intervencija. Ugovore su sa županom Kolarom potpisali pročelnik HGSS–a Stanice Krapina Darko Berljak i predsjednik županijske Vatrogasne zajednice Stjepan Skuliber.

VARAŽDIN – Među najboljim liječnicima u Hrvatskoj, protekle se godine prema izboru pacijenata na portalu najdoktor.com našlo i 12 liječnika iz Varaždinske županije. Izbor se provodi već šestu godinu zaredom, a liječnike iz zdravstvenih ustanova s područja Varaždinske županije koji su se našli među najboljima, danas prijepodne je u Županijskoj palači primio župan Radimir Čačić, čestitajući im na profesionalnosti, ali i dodatnom angažmanu i empatiji prema pacijentima i njihovim obiteljima. Doktori iz zdravstvenih ustanova s područja Varaždinske županije koji su se našli među najboljima su fizijatar Vladimir Knež , ginekolozi Ljiljana Gal, Ivo Bilopavlović, Aleksandar Jukić, Ivana Risek, Hrvoje Brijačak i Borislav Dokuzović , oralni kirug Damir Roki , otorinolaringolog Domagoj Butigan, liječnice obiteljske medicine Bojana Škvorc i Sanja Škudar-Popović, te stomatologinja Ljiljana Peharda-Ivić .

KRAPINA – Krapinsko-zagorska županija objavila je javni poziv za predlaganje programa i projekata u kulturi u 2020. godini, za što je u proračunu osigurano 885 tisuća kuna. Na tu je temu danas, 13. siječnja 2020. godine, u Krapini održana press konferenciju, na kojoj su govorili resorna pročelnica Mirjana Smičić Slovenec, zamjenica župana Jasna Petek i župan Željko Kolar. Prioritetna područja su manifestacije u kulturi, izdavačka djelatnost te obnova i zaštita spomeničke i nematerijalne baštine. Najmanji iznos koji se može dodijeliti je 3 tisuće kuna, a najveći 25 tisuća. Na natječaj se mogu prijaviti javne ustanove u kulturi, umjetničke organizacije, samostalni umjetnici, udruge, pravne i fizičke osobe koje obavljaju djelatnost u kulturi, djelatnost zaštite i očuvanja kulturnih dobara i arheološke baštine, te, uz ostale, općine i gradovi, turističke zajednice kao i ustanove iz odgoja i obrazovanja. Natječaj je otvoren do 7. veljače, a objavljen je na internetskim stranicama Krapinsko-zagorske županije.

KOPRIVNICA – Zbog štrajka prosvjetara, kalendar školske godine i praznika u školama kojima je osnivač Koprivničko-križevačka županija je izmijenjen. Učenici su se tako vratili četiri dana ranije sa zimskih praznika, proljetni odmor za učenike počinje 10. travnja i završava 13. travnja dok nastava počinje 14. travnja, a nastavna godina za osnovne škole završava 26. lipnja. Za srednje škole nastava završava 19. lipnja, a za maturante 26. svibnja. Također, škole će pojedinačno u svojim godišnjim planovima i programima regulirati broj radnih dana kojih mora biti najmanje 175 za sve učenike, osim za maturante koji moraju imati 160 radnih dana.

BJELOVAR – Završena je gradnja reciklažnog dvorišta na prostoru bjelovarskog odlagališta otpada Doline, ukupne vrijednosti 6,6 milijuna kuna, a s 4,5 milijuna kuna gradnju je sufinancirao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. U reciklažno dvorište građani mogu besplatno predati papir, karton, plastiku, metalni otpad, limenke, stare baterije i akumulatore, staklo, elektronički otpad i slično, a otvaranjem drugog reciklažnog dvorišta Grad Bjelovar je ispunio i zakonsku normu s obzirom na broj stanovnika. Ujedno, ovo novo Reciklažno dvorište dio je budućeg Centra za recikliranje otpada, koji će još činiti sortirnica za odvojeno prikupljanje otpada i kompostana za biološku komponentu komunalnog otpada.

MURSKO SREDIŠĆE – Osnivačka skupština Centra za istraživanje Međimurja održana je u multimedijalnoj dvorani Centra za kulturu „Rudar“ Mursko Središće. Udruga je okupila istraživače i entuzijaste različitih struka, od povjesničara, preko etnologa, povjesničara umjetnosti, jezikoslovaca, pa do stručnjaka za zaštitu okoliša, stručnjaka za energetiku i djelatnika iz područja razvoje visoke tehnologije, ekonomista i vodećih ljudi raznih međimurskih udruga i ustanova. Centar za istraživanje Međimurja bavit će se multidisciplinarnim istraživanjem Međimurja, organizacijom međunarodnih znanstvenih skupova, provedbom velikih istraživačkih projekata, organizacijom stručnih i popularnih predavanja, izdavanjem zbornika i brojnim drugim aktivnostima. Za predsjednika udruge izabran je Zoran Turk, za zamjenicu predsjednika povjesničarka umjetnosti Maja Žvorc.

ZAPREŠIĆ – Zaprešić je prvi grad u Hrvatskoj koji ima automat za prodaju bučina ulja. Automat je postavljen uz gradsku tržnicu. Na automatu se, uz bučino ulje, prodaju i bučino i pirovo brašno, a u planu je proširenje asortimana. Tako će se u budućnosti na automatu koji radi 24 sata na dan naći i praline s bučinim uljem i bučinim brašnom te čokolade od bučinih proizvoda.

loading