Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 13.02.2018.

Posted in Vijesti

VARAŽDIN – Potpore i mjere za razvoj poljoprivredne proizvodnje, danas je na konferenciji za novinare predstavio župan Varaždinske županije Radimir Čačić zajedno sa svojim zamjenikom Tomislavom Paljakom te pročelnikom županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Dragutinom Vincekom. Župan Čačić uputio je poziv svim poljoprivrednicima iz Varaždinske županije da se prijave na javni poziv za dodjelu potpora u poljoprivredi, za što je u proračunu osigurano čak tri milijuna kuna. Uz to u poljoprivredu će biti uloženo i dodatnih 1,5 milijuna kuna, što će biti rekordna izdvajanja za razvoj poljoprivrede u zadnjih osam godina. Varaždinska županija potpore prvi put dodjeljuje i za mjeru pod nazivom„Održiva poljoprivredna proizvodnja“. Svrha je financijski rasteretiti poljoprivrednike u njihovom redovnom poslovanju, te ih potaknuti da osiguraju svoje usjeve, nasade i stoku, a putem Mjere 17 iz „Programa ruralnog razvoja vrate novac koji izdvoje za police osiguranja.

ZAGREB – U povodu Svjetskog dana bolesnika, gradonačelnik  Zagreba Milan Bandić, ovog  je utorka, 13. veljače 2018. godine  posjetio oboljele u smještajnoj jedinici Udruge Fra Mladen Hrkač na Svetom Duhu. Ovo je jedan od pet manjih prostora Udruge u kojem su smješteni oboljeli koji nemaju sredstva da si plate smještaj u Zagrebu za vrijeme liječenja. – Stoga sam predložio gradskoj Skupštini, koja je to i prihvatila, da se daruje 5 tisuća četvornih metara zemljišta u Dubravi gdje će se izgraditi Dom udruge, kako bi bolesni bili smješteni na jednom primjerenom mjestu – rekao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Udurga Fra Mladen Hrkač godišnje zbrine oko tisuću oboljelih, a novi Dom uz Grad pomažu donacije volontera te se očekuje i dobivanje sredstva EU fondova.

ZABOK – U 15 osnovnih i srednjih škola Krapinsko-zagorske zagorske županije te jednoj srednjoj školi iz Rijeke veterani iz udruge specijalne policije Domovinskog rata “Barun” tijekom 2017. godine proveli su svoj projekt “Promicanje istine o Domovinskom ratu”, a paralelno i  “Likovno-literarni natječaj na temu Domovinskog rata”. Od 6 škola 2014. godine projekt je narastao na 22 škole 2017. godine, a interes djece i mladih raste, ponajprije zbog neposrednog i specifičnog pristupa temi Domovinskog rata. Najboljima na likovno-literarnom natječaju, između 139 radova, 20 literarnih i 119 likovnih, iz 22 škole Krapinsko-zagorske županije nagrade su uručene na završnici projekta i otvorenju izložbe likovnih radova u Zaboku, u utorak, 13. veljače.  Prva nagrada za literarni rad dodijeljena je Marinu Hopeku iz Osnovne škole Belec, a za likovni rad učenika osnovnih škola Gabrijeli Juraja iz Osnovne škole Đure Prejca Desinić. Petra Barlović iz zabočkog ŠUDIGA je autorica najboljeg likovnog rada učenika srednjih škola, a najmlađa nagrađena sudionica je Tamara Dunaj, učenica trećeg razreda Osnovne škole Ljudevit Gaj Krapina. „Barunima“, kao i svim učenicima na svečanosti su čestitali predsjednica Skupštine Vlasta Hubicki i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar koji je obradovao učenike i njihove mentore viješću da ih županije ove godine nagrađuje izletom u Vukovar.

ZAGREB – Struktura smještaja turista u Gradu Zagrebu je 44% u hotelima, 14% u hostelima, 41% u privatnom smještaju, a  1% otpada na ostali smještaj. Krajem 2017. godine u Zagrebu su  registrirana 62 hotela sa 7.688 kreveta, 52 hostela s 2.361 krevetom te 2.954 jedinice u privatnom smještaju sa 7.121 krevetom. Tržište je iznimno aktivno, a reguliraju ga zakoni ponude i potražnje. Naime, porast noćenja i dolazaka ne ovisi samo o događanjima, već i o infrastrukturi koja treba pratiti razvoj grada. Tako se u Zagrebu očekuje otvaranje novih hotela.

ZAGREB – Zagrebačka županija poziva poslodavce, nevladine udruge i organizacije koje se bave problemima suzbijanja korupcije da dostave prijedloge za imenovanje dva člana u Antikorupcijsko povjerenstvo iz reda uglednih javnih djelatnika koji imaju sjedište, odnosno prebivalište na području Zagrebačke županije. Rok za dostavu prijedloga je do 20. veljače 2018. godine. Antikorupcijsko povjerenstvo imenuje Skupština Zagrebačke županije s ciljem podizanja javne svijesti o štetnosti korupcije i potrebi njezina suzbijanja u radu tijela javne vlasti. Povjerenstvo ima predsjednika, potpredsjednika, tri člana iz redova opozicije, dva člana iz redova pozicije Županijske skupštine te dva člana koja se imenuju iz reda uglednih javnih djelatnika. Poziv i obrazac dostupni su na mrežnoj stranici Zagrebačke županije.

ČAKOVEC Grad Čakovec zajedno s Udruženjem arhitekata Međimurja započinje s provedbom projekta Laboratorij arhitekture, financiran bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda u iznosu od 463 tisuće kuna. Projekt je zamišljen kao ciklus edukacija za mlade i to kroz urbanističko arhitektonske radionice, Festival arhitekture za mlade te stvaranje konkretne prostorne intervencije u Čakovcu, a sve kako bi se mladi zainteresirali za stjecanje znanja i vještina s područja arhitekture. U Laboratoriju će sudjelovati srednjoškolci iz Gimnazije „Josipa Slavenskog“ Čakovec te Graditeljske škole Čakovec, a s njima će raditi arhitekti, krajobrazni arhitekti, sociolozi, stručnjaci za turizam te profesori čakovečkih srednjih škola.

VARAŽDIN – Potpore i mjere za razvoj poljoprivredne proizvodnje, danas, 13. veljače 2018. godine je na konferenciji za novinare predstavio župan Varaždinske županije Radimir Čačić zajedno sa svojim zamjenikom Tomislavom Paljakom te  pročelnikom županijskog  Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Dragutinom Vincekom. Župan Čačić uputio je poziv svim poljoprivrednicima iz Varaždinske županije da se prijave na javni poziv za dodjelu potpora u poljoprivredi, za što je u proračunu osigurano čak tri milijuna kuna. Uz to u poljoprivredu će biti uloženo i dodatnih 1,5 milijuna kuna, što će biti rekordna izdvajanja za razvoj poljoprivrede u zadnjih osam godina. Varaždinska županija potpore prvi put dodjeljuje i za mjeru pod nazivom „Održiva poljoprivredna proizvodnja“. Svrha je financijski rasteretiti poljoprivrednike u njihovom redovnom poslovanju, te ih potaknuti da osiguraju svoje usjeve, nasade i stoku, a putem Mjere 17 iz Programa ruralnog razvoja vrate novac koji izdvoje za police osiguranja.

ČAKOVEC – Međimurska županija je objavila Javni poziv za dodjelu potpora male vrijednosti u poljoprivredi u ovoj godini. Radi se o ukupno sedam mjera potpore i to za edukaciju poljoprivrednika, podizanje i obnovu trajnih nasada, postavljanje sustava njihove zaštite, sudjelovanje na sajmovima i izložbama, zatim za stvaranje robne marke i zaštitu međimurskih poljoprivrednih proizvoda, ekološku poljoprivredu i iskorjenjivanje artritisa encefalitisa koza. Zahtjevi za dodjelu potpora zaprimat će se do utroška sredstava na adresu županijskog Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti. Ukupni fond potpora iznosi 810 tisuća kuna, a sredstva su osigurana u Proračunu Međimurske županije.

 KOPRIVNICA – Održana je godišnja sjednica Old timer kluba „Biciklin“ Koprivnica kojoj su, uz 50-ak članova kluba i brojne goste, prisustvovali zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ratimir Ljubić i zamjenica koprivničkog gradonačelnika Ksenija Ostriž. U 2018. članovi će nastaviti s  promocijom biciklizma i zdravog života, popularizacijom Koprivnice kao najbiciklističkijeg grada u Hrvatskoj te suradnjom sa sličnim klubovima u Hrvatskoj i inozemstvu. Najveća godišnja manifestacija u organizaciji kluba je Festival biciklističke rekreacije Hrvatske „Biciklom po Podravini“ i „Dan bicikla i biciklizma grada Koprivnice“, a tradicionalno se organizira prvog vikenda u lipnju.

KOPRIVNICA – Tradicionalno maškaranje u Gradu Koprivnici završeno je danas, 13. veljače 2018. godine posjetom malih maškara Gradskoj upravi. Roboti, klaunovi, slikari i razni drugi likovi prigodnim su programom obilježili kraj ludiranja u Koprivnici. Delegacije maškara iz koprivnička vrtića izvele su prigodni program, a ova tradicija znači puno i gradskoj upravi, ali i malenima. Gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić sa suradnicima počastio je malene maškare krafnama uz dogovor da se vide i naredne godine.

ZAGREB – Pjesnikinja, kantautorica i etnologinja Lidija Bajuk iz Zagreba dobitnica je Nagrade Zvonimir Golob za 2018. godinu, za najljepšu neobjavljenu ljubavnu pjesmu, koju joj dodjeljuje Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. Nagrada joj pripada za pjesmu „Z tvojih rok“, a sastoji se od Velike zlatne plakete. Pjesma je pisana specifičnom međimurskom kajkavštinom, visoko izbrušena izraza i slojevite strukture, a ljubav se u njoj ogleda na nekoliko razina. Lidiji Bajuk nagrada će biti uručena 19. veljače 2018. godine, u Društva hrvatskih književnika u Zagrebu, na obljetnicu rođenja Zvonimira Goloba. 

loading