Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 13.02.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Danas se u cijelom svijetu obilježava dan radija, dan kada je 1946. godine osnovan radio Ujedinjenih naroda. Upravo na današnji dan u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti održan je drugu godinu zaredom Hrvatski radijski forum koji je okupio najvažnije predstavnike komercijalnih radio postaja u Hrvatskoj, među kojima je i Radio Kaj, te predstavnike znanstvenih institucija i zakonodavne vlasti s ciljem daljnjeg razvoja radio industrije. Tema ovogodišnjeg foruma je medijska strategija koja je u fazi pripreme. Iako dokument još nije spreman za javnu raspravu kako je najavila ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek osnovne smjernice buduće medijske politike su ulaganje u kvalitetno novinarstvo, poticanje novinarske profesije, pitanje uređivanja kao i suočavanje s novim tipovima konzumacije medija. „Doista moramo promotriti naše tržište jer znamo da se navike publika, pogotovo mladih, mijenjaju. Sve je manja konzumacija linearnih medijskih sadržaja i upravo tu treba dati određene instrumente podrške kako bi se hrvatski mediji mogli prilagoditi tim trendovima“, rekla je ministrica Obuljen Koržinek. Cilj Hrvatskog radijskog foruma je da postane sastavni dio progresivnih znanstvenih, stručnih, umjetničkih i praktičnih snaga u Hrvatskoj. „Članovi Udruge Hrvatski radijski forum i HUP – Koordinacije komercijalnih radio postaja zbog utjecaja na više od dva milijuna slušatelja su lideri komercijalne radijske scene u Hrvatskoj imaju golemu odgovornost prema medijskoj industriji“, naglasila je Silvija Londero Šimleša, predsjednica Udruge HRF i HUP – Koordinacije komercijalnih radio postaja. Drugi hrvatski radijski forum održan je pod pokroviteljstvom predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića i uz partnerstvo Vijeća za elektroničke medije.

MIRKOVEC – Osnivačka skupština Županijske organizacije BM 365 stranke rada i solidarnosti Krapinsko-zagorske županije održana je u srijedu, 13. veljače 2019. godine u Mirkovcu. U radu Osnivačke skupštine stranke u Krapinsko-zagorskoj Županiji, sudjelovao je i predsjednik stranke Milan Bandić sa suradnicima te saborski zastupnici stranke rada i solidarnosti, a kao gošća i Vlasta Hubicki, predsjednica Skupštine Krapinsko-zagorske županije. Za predsjednika Županijske organizacije stranke izabran je Anđelko Topolovec, potpredsjednici su Luka Grabušić, Božo Ružak i Branko Kučko. Politička tajnica je Marija Puh, a organizacijski tajnik Luka Tušek.

VARAŽDIN – Uređaj za magnetsku rezonanciju stigao je u utorak, 12.veljače 2019. godine u Opću bolnicu Varaždin. Vrijedan je 7,1 milijun kuna, a nabavljen je bespovratnim sredstvima Europske unije, iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Do kraja ožujka MR bi trebao biti montiran i početi službeno s radom. Baš kao što smo najavili, Opća bolnica Varaždin je prva javna zdravstvena ustanova na sjeverozapadu Hrvatske koja ima uređaj za magnetsku rezonanciju. Nakon što se na MR čekalo godinama, ponosni smo što će biti u varaždinskoj bolnici kao najvećoj i najznačajnijoj zdravstvenoj ustanovi na sjeveru Hrvatske, izjavio je tim povodom je župan Varaždinske županije Radimir Čačić. Na području sjeverozapada živi više od 400.000 stanovnika, a ovo je prvi MR u sustavu javnog zdravstva. U tijeku je opremanje i prilagodba prostora za sam uređaj.  Vrijednost tih radova je 1,3 milijuna kuna, što će se financirati s 849.000 kuna prikupljenih donacija, a ostatak od gotovo pola milijuna kuna će osigurati Varaždinska županija iz decentraliziranih sredstava. Ravnatelj Opće bolnice Varaždin dr. Nenad Kudelić ocijenio je dolazak magnetske rezonancije povijesnim trenutkom za varaždinsku bolnicu.

ZELENJAK – Da su pritisci na prirodu sve veći i da je potrebna suradnja u svim sektorima za njezino očuvanje, rečeno je u utorak, 13. veljače 2019. godine na predstavljanju projekta „Veze prirode“ održanom u Zelenjaku. Projekt za glavni cilj ima osigurati održivost očuvanja i obnove ciljanih vrsta na zaštićenim područjima Natura 2000. Provedbom konkretnih mjera na površini većoj od 3 tisuće hektara planira se poboljšati stanje očuvanja vrsta poput vidre, hrastove strizibube i vodozemca. Projekt se provodi u okviru programa suradnje Interreg V-A Slovenija – Hrvatska, sufinanciran iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj. Vodeći partner projekta je Općina Grosuplje, a jedan od partnera je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije. Javna ustanova će za čišćenje rijeke Sutle te monitoring određenih vrsta izdvojiti milijun i 600 tisuća kuna. Računamo na suradnju i podršku Hrvatskih voda, lokalnih zajednica i mještana koji žive uz rijeku, istaknula je Dijana  Hršak, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije. Uz nju, na predstavljanju su bili i zamjenica župana Jasna Petek, gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek, Dragutin Turk iz Nacionalnog parka Risnjak, Sanja Grm iz Općine Rogaška Slatina te Nataša Hribernik iz Općine Grosuplje. Projekt će trajati 30 mjeseci, a ukupne je vrijednosti 2,5 milijuna eura.

VARAŽDIN – Nakon što su prošle godine nabavljena tri nova vozila, vrijednosti oko milijun kuna, danas, 13. veljače 2019. godine, upriličena je primopredaja novog sanitetskog vozila ispred Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije. Naime, zamjenik župana Varaždinske županije Robert Vugrin ravnatelju Zavoda Mladenu Smoljancu predao je na uporabu vozilo opremljeno po suvremenim standardima, vrijedno 330.000 kuna. Vozilo će biti raspoređeno na područje Ivanca i zasigurno će uvelike pridonijeti kvaliteti i razini ove vrste zdravstvene zaštite, rekao je ravnatlj Mladen Smoljanec. Sigurnost pacijenata i zdravstvenih djelatnika za Varaždinsku je županiju od izuzetnog značaja, napomenuo je zamjenik župana Robert Vugrin, najavivši i skorašnju nabavku još četiri vozila u vrijednosti oko 1,5 milijuna kuna.

ZAGREB – Prije šest godina započelo je propadanje Imunološkog zavoda. Od tada pa sve do danas velik broj radnika dao je otkaz, a oni koji su ostali primaju plaću, no ne proizvode upola toliko proizvoda i krvnih pripravaka koliko prije. Iako Vlada obećava da radi na sanaciji Imunološkog zavoda, sindikati su na posljednjoj konferenciji za medije poručili da rješenje vide jedino u gradonačelniku Milanu Bandiću. On je u utorak, 13. veljače u Gradskoj upravi potvrdio da se u Gradu Zagrebu i dalje zalažu za spas Imunološkog i to u suradnji s Vladom. „Razgovarao sam s premijerom Plenkovićem i rekao mu da nisam zadovoljan brzinom kojim se rješava problem Imunološkog zavoda. No, imam dojam da i premijer to shvaća te da ćemo zajedno pronaći rješenje“, istaknuo je Bandić. Za spas Imunološkog zavoda potrebno je barem 300 milijuna kuna. Gradonačelnik Bandić rekao je da je Grad Zagreb pripremio već 60 milijuna kuna, te da za tu svrhu planira izdvojiti onoliko novca, koliko će biti potrebno.

ZAGREB – Obnova zagrebačkog Mosta slobode započet će u ožujku. Radovi vrijedni 16 milijuna kuna trajat će pet  mjeseci. U prvoj etapi na mostu će se izgraditi nova pješačka staza, sanirati pješačka ograda te sanirati šest korozijom oštećenih mjesta na čeličnim lukovima. Za potrebe obnove bit će uspostavljena nova regulacija prometa, a s obzirom da su u tijeku i radovi  na rotoru kod Jadranskog mosta, povezanost Novog Zagreba s centrom bit će otežana. Inače, Most slobode od 1959. godine, kada je pušten u promet nije saniran i u jako je lošem stanju. Sanacija mosta će se obaviti u četiri faze, zbog složenosti i dužine, jer bi ga u protivnom trebalo potpuno zatvoriti za promet.

ČAKOVEC – U projekt „Školski obroci svima“ ove su školske godine, na području Međimurske županije, uključena 1.492 učenika iz 23 osnovne škole za koje je osigurano 261.000 obroka, rečeno je u srijedu, 13. veljače 2019. godine, na konferenciji za medije u Čakovcu, nakon koje su s ravnateljima osnovnih škola, čiji je osnivač Međimurska županija, potpisani su ugovori o provedbi projekta. O projektu su govorili zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman, pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Branko Sušec, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i nacionalne manjine Sonja Tošić Grlač, ravnateljica Osnovne škole Strahoninec Jelena Okun i koordinatorica projekta Maja Odrčić Mikulić. Međimurska županija ovaj projekt provodi već treću godinu, a za njega je ove godine iz europskog socijalnog fonda osigurano 1,5 milijuna kuna, čime se svoj djeci pružaju jednake mogućnosti, napomenula je zamjenica župana Sandra Herman.

PRIGORJE BRDOVEČKO/MARIJA GORICA – Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić u srijedu, 13. veljače posjetio OŠ Ivane Brlić Mažuranić u Prigorju Brdovečkom u kojoj je nedavno opremljena kuhinja, uređena svlačionica te je nabavljena nova informatička oprema i garderobni ormari. Za ovu je svrhu Zagrebačka županija osigurala 650 tisuća kuna. Iza toga župan Kožić obišao je u općini Marija Gorica OŠ Ante Kovačića. U ovoj školi adaptirani su sanitarni čvorovi, a nabavljena je i nova informatička oprema, razglas za dvoranu te novi učenički ormarići. Također, u tijeku su radovi prenamjene prostora zahvaljujući kojima će se od iduće školske godine nastava odvijati u jednoj smjeni. Za ovu je svrhu Zagrebačka županija  osigurala 713 tisuća kuna. – Zagrebačka županija kontinuirano ulaže u izgradnju i uređenje obrazovnih ustanova, a ove manje škole u malim općinama nastavljamo opremati tako da je kvaliteta pedagoško-obrazovnog rada s djecom na visokoj razini, kao i u većim sredinama – istaknuo je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

 

KOPRIVNICA – Na Sveučilištu Sjever u Koprivnici, u srijedu, 13. veljače 2019. godine, održana je promocija prvostupnika novinarstva, medijskog dizajna te poslovanja i menadžmenta u medijima. Prvo je 30-ak prvostupnika novinarstva vinulo je u zrak svoje akademske kape u znak uspješnog završetka preddiplomskog studija na Sveučilištu Sjever, Sveučilišnom centru u Koprivnici, a među njima je i najbolji student generacije odjela za novinarstvo Miroslav Miletić koji kaže kako je studiranjem nadopunio svoje znanje jer već 10 godina radi u medijima, te kako nastavlja svoj akademski put studiranjem na diplomskom studiju novinarstva u Koprivnici. Četvrta je ovo promocija prvostupnika na najmlađem, osmom, javnom hrvatskom Sveučilištu, s ponosom ističe pročelnica Odjela za komunikologiju, medije i novinarstvo Gordana Tkalec te podsjeća kako je Sveučilište Sjever ove godine proglašeno najpoželjnijim Sveučilištem u Hrvatskoj i u prvom upisnom roku popunjene su sve upisne kvote, a neprestano se radi na poboljšanju kolegija, rada te uvjeta studiranja u Koprivnici. Na Sveučilištu Sjever u Koprivnici studira 800-tinjak studenata na pet preddiplomskih, četiri diplomska te jednom poslijediplomskom studiju

ČAKOVEC – Grad Čakovec je objavio Javni poziv za organizaciju manifestacije „Ljeto u gradu Zrinskih 2019.“ koja će se održati krajem lipnja i u prvoj polovici srpnja ove godine. Prikupljaju se pisani prijedlozi scenskih, glazbenih, filmskih i drugih programa koji obogaćuju kulturni život Čakovca u ljetnim mjesecima. Inače, Programom javnih potreba u kulturi Grada Čakovca za 2019. za manifestaciju „Ljeto u gradu Zrinskih“ planiran je iznos od 350.000 kuna. Prijave se podnose u pisanom obliku na adresu Grada Čakovca, a rok je do 18. veljače 2019. godine.

KOPRIVNICA – Volonterski centar Koprivnice održao je edukaciju o ispunjavanju i izdavanju Potvrde o kompetencijama stečenim kroz volontiranje kojoj su prisustvovali organizatori volontiranja i volonteri iz Koprivnice. Potvrda o kompetencijama stečenim volontiranjem potvrđuje sudjelovanje volontera i opisuje njihove aktivnosti te ono što su naučili tijekom volontiranja koristeći kao okvir ključne kompetencije cjeloživotnog učenja. Edukacija je održana uz potporu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

ZAPREŠIĆ – Grad Zaprešić, Gradsko društvo Crvenog križa Zaprešić, te gradska Turistička zajednica grada Zaprešića organizirat će ovog četvrtka, 14. veljače na Valentinovo veliku humanitarnu akciju. Ove godine Grad Zaprešić je pozvao građane da dođu po svoj svjetleći balon, da bi u 19,30 sati nebo iznad Zaprešića bilo obojeno porukama ljubavi. Cilj ove akcije je simbolično poslati poruku ljubavi i dobrih želja, ali i omogućiti siromašnoj djeci zaprešićkog kraja odlazak u Selce na ljetovanje u kamp Gradskog društva Crvenog križa Zaprešić koje se uključilo u ovu hvale vrijednu akciju. Baloni se mogu preuzeti uz donaciju od 20 kuna na Trgu Ivana Pavla II.,  od 18,00 sati, a grupno puštanje tisuću balona bit će u 19,30 sati.

loading