Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 13.02.2020.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Danas se u cijelom svijetu obilježava dan radija. U Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti u znak sjećanja na dan kada je 1946. godine osnovan radio Ujedinjenih naroda, Udruga Hrvatski radijski forum i HUP – koordinacija komercijalnih radio postaja organizirali su treći po redu Hrvatski radijski forum s ciljem daljnjeg unapređenja radija kao jednog od najvažnijih medija, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu. Tema ovogodišnjeg Foruma, koji je okupio najvažnije predstavnike komercijalnih radio postaja u Hrvatskoj među kojima je i Radio Kaj, te predstavnike znanstvenih institucija i zakonodavne vlasti, bila je “Komercijalni radio u suvremenoj Europi”. – Radio je stabilan u ovim turbulentnim vremenima i prema brojnim istraživanjima i dalje je medij kojem ljudi najviše vjeruju – rekao je Luka Đurić, potpredsjednik Udruge Hrvatski radijski forum.

BRAČAK – Pacijent koji je pod sumnjom na korona virus zaprimljen u Opću bolnicu Zabok i bolnicu hrvatskih veterana u srijedu, 12. veljače 2020. godine, nije zaražen. Ovo su pokazali negativni testovi analize briseva provedeni u Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu, stoji u priopćenju ravnatelja bolnice Tihomira Vančine. Muškarac mlađe životne dobi koji je nedavno boravio u Kini bio je dobrog općeg stanja, s blagim simptomima atipičnim za korona virus te je u skladu sa službenim protokolom izoliran, uzeti su uzorci brisa nosa, ždrijela i krvi i poslani u Zagreb. U četvrtak, 13. veljače 2020. godine oko 15.30 sati stigla je potvrda da su nalazi negativni, odnosno da kod pacijenta nema infekcije korona virusom. U priopćenju se ističe, kako nema mjesta zabrinutosti ili panici, jer je u Krapinsko-zagorskoj županiji pomno pripremljen protokol za postupanje prema smjernicama Kriznog stožera Ministarstva zdravstva i sve je spremno, da bi se moglo pravodobno i efikasno reagirati. U tu svrhu, u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana pripremljene su četiri smještajne jedinice s posebnim ulazom.

ČAKOVEC – Početna konferencija projekta „Izgradnja zajedničke infrastrukture u Poslovnom parku Međimurje“, u nazočnosti ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Darka Horvata i gradonačelnika Čakovca Stjepana Kovača sa zamjenicima, održana je u četvrtak, 13. veljače 2020. godine u čakovečkoj Gradskoj vijećnici. Radi se o zoni naslonjenoj na bivšu vojarnu Čakovec u sjevernom djelu grada. Projekt njenog opremanja vrijedan je 12,4 milijuna kuna za što je Grad Čakovec ostvario 10 milijuna kuna, odnosno 80-postotno sufinanciranje iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova. Stavljanjem zone, ukupne površine 236.340 kvadrata s ukupno 20 parcela, krajem godine u funkciju nastavit će se ubrzani razvoj Čakovca, kaže gradonačelnik Stjepan Kovač. Ovo je tek jedan od projekta gospodarskih zona diljem zemlje koji su ukupne vrijednosti 800 milijuna kuna. Tome valja pribrojiti i otvaranje poduzetničkih inkubatora, što je dodatna investicija od 860 milijuna kuna, naglasio je ministar gospodarstva Darko Horvat napominjući kako se ovime značajno mijenja gospodarska slika zemlje, a što je tek početak. Što se Međimurja tiče, osim u Čakovcu, gospodarske zone će se, europskim novcem, opremiti još u Nedelišću, Kotoribi i Prelogu.

KOPRIVNICA – Građani Koprivnice otpad će moći odlagati na još jednoj potpuno novoj lokaciji. Osim na postojećem reciklažnom dvorištu u Dravskoj, isto to moći će obaviti u Herešinu, pored kompostišta i pročistača otpadnih voda, a otvaranjem još jednog reciklažnog dvorišta omogućava se kvalitetnije gospodarenje otpadom u Koprivnici, naglašeno je ovog četvrtka, 13. veljače 2020. godine prilikom obilaska prostora novog reciklažnog dvorišta. Na novo reciklažno dvorište građani će moći otpad odlagati od ožujka. Projekt je vrijedan 5,2 milijuna kuna, a sredstva EU iznose 4,2 milijuna kuna. Novo reciklažno dvorište u koprivničkom Herešinu prostire se na 2.700 metara četvornih.

ZAGREB – ZICER je za početak godine u znaku najvećeg europskog clean-tech akceleratora. Radi se o drugom ciklusu EIT Climate-KIC RIS akceleratora – najvećeg europskog programa za akceleriranje startupova koji razvijaju rješenja s pozitivnim utjecajem na klimatske uvjete. Prijave za novi ciklus otvorene su do 1. ožujka. Ulaskom u program timovi mogu primiti do 50.000 eura. Ukupni iznos bespovratne financijske potpore ovisit će o fazi razvoja proizvoda. Detaljne informacije dostupne su na stranicama ZICER-a.

ZAGREB – Zagrebačka županija objavila je šesti po redu „Proračun u malom“ s ciljem jednostavnijeg i transparentnijeg uvida u financijsko poslovanje kao i informiranja žitelja o načinu korištenja proračunskih sredstava. Dovoljan je samo klik na „Proračun u malom“ čime se mogu saznati sve važne informacije o proračunu Zagrebačke županije za 2020. godinu i to kako se on donosi, koliki su proračunski prihodi i rashodi, odakle dolazi novac te koliko se izdvaja za projekte u poljoprivredi, gospodarstvu, zdravstvu, školstvu, prometu, civilnom društvu i sl. Inače, Zagrebačka županija posljednje je četiri godine dobitnica priznanja Instituta za javne financije za transparentnost županijskog proračuna.

ČAKOVEC – Kroz provedbu projekta „Školski obroci svima“, koji je predstavljen danas, 13. veljače 2020. godine u Velikoj vijećnici Međimurske županije u Čakovcu, školski obroci bit će osigurani za 993 međimurske djece u riziku od siromaštva. Riječ je o projektu koji Međimurska županija provodi četvrtu godinu za redom, a u koji je primjerice u Osnovnoj školi Podturen uključeno 50 djece, rekla je ravnateljica Marijana Cerovec.  Riječ je o hvale vrijednom projektu na koji treba gledati s više smjerova, ističe pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije Sonja Tošić Grlač . Projektom „Školski obroci svima“ i ove će se godine bit obuhvaćena djeca polaznici 21 međimurske škole.

KRIŽEVCI – Siječanj u Koprivničko-križevačkoj županiji donio je porast broja nezaposlenih. Evidentirano je 2.222 nezaposlene osobe, što je u odnosu na lanjski prosinac 281 nezaposlena osoba više. Broj nezaposlenih rastao je u svim Ispostavama Zavoda za zapošljavanje, pa je tako u Koprivnici broj nezaposlenih veći 169, u Križevcima za 70, a u Đurđevcu 42. Tijekom siječnja poslodavci su iskazali 399 potreba za radnicima, a najviše se radnika tražilo u prerađivačkoj industriji i zdravstvenoj zaštiti te socijalnoj skrbi.

BJELOVAR – Javni poziv za financiranje jednogodišnjih programa ili projekata udruga iz područja gospodarstva za 2020. objavio je Grad Bjelovar. Sredstva planirana u ukupnom iznosu od 100 tisuća kuna po ovom pozivu, dodjeljivat će se za, među ostalim, razvoj kontinentalnog turizma kroz povećanje turističke ponude i ruralnog razvoja te očuvanje tradicije i razvijanje poljoprivrede. Najmanji iznos koji se odobrava je 50% prihvatljivih troškova, odnosno maksimalno sedam tisuća kuna. Prijave se podnose isključivo putem online aplikacije, dostupne na Internet stranicama Grada Bjelovara.

KRAPINA – Među značajnijim investicijama planiranim za ovu godinu u Gradu Krapini su i one koje se odnose na krapinske osnovne škole. Sve je već gotovo spremno za postupak Javne nabave za izvođenje radova na rekonstrukciji kompletnog krovišta na zgradi Osnovne škole Augusta Cesarca. Vrijednost investicije je oko 3 milijuna kuna s PDV-om, a u dogovoru s Ministarstvom obrazovanja ono će radove sufinancirati s 80 posto, dok bi 20 posto preuzeo Grad Krapina. Projekt je gotov te se trenutno revidira u ministarstvu koje bi uskoro trebalo raspisati postupak javne nabave. Radovi bi se trebali provesti u ljetnim mjesecima, tijekom školskih praznika, kako bi sve bilo gotovo do početka nove školske godine.

IVANEC – Grad Ivanec u ovoj je godini u proračunu izdvojio 12,89 milijuna kuna za gradnju objekata i uređaja komunalne infrastrukture na cijelom gradskom području. Od tog iznosa 4,58 milijuna, namijenjeno je gradnji i rekonstrukciji prometnica, prometnih površina i nogostupa. Najveći zahvati bit će rekonstrukcija 440 metara Kumičićeve ulice u Ivancu i gradnja oborinske odvodnje uz županijsku cestu u Bedencu. Za asfaltiranje nerazvrstanih cesta širom cijelog gradskog područja predviđeno je 3,14 milijuna kuna, a od kapitalnih projekata u ovome programu u planu je gradnja te uređenje trgova i parkova. Za uređenje glavnog gradskog parka izdvojit će se 1,5 milijuna kuna.

loading