Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 13.03.2018.

Posted in Vijesti

CANNES – Kao jedna od TOP 10 malih regija Europe za strategiju privlačenja stranih investicija, Međimurska županija je priznanje Financial Timesa, s kojim se tek rijetke regije mogu pohvaliti, primila u utorak, 13. ožujka 2018. godine, u Cannesu. Priznanje je osobno županu Međimurske županije Matiji Posavcu uručila glavna urednica Financial Timesa Courtney Fingar na velikoj svečanosti priređenoj u francuskom Cannesu. Međimurskoj županiji ovo je druga nagrada Financial Timesa, nakon što je za 2010./2011. prema strategiji promicanja izravnih stranih ulaganja rangirana kao 3. u kategoriji malih europskih regija, a valja spomenuti kako je i nositelj nagrade za poduzetništvo„Stvaratelji za stoljeća“ dobivene 2016. godine među 174 kandidata i 8 zemalja. „fDi Magazin prikuplja podatke pomoću specijaliziranih alata za izravna strana ulaganja (fDi Benchmark, fDi Market i dr.), a ove godine to je učinjeno za ukupno 489 lokacija, u kategoriji za FDI strategiju, poseban žiri ocjenjivao pak je ukupno 146 lokacija među kojima je i Međimurje koje se nametnulo tijekom godina. Moram naglasiti kako je ovo jedno od prestižnijih rangiranja bilo koje regije, potpuno nezavisno, visoko objektivno i kvalitetno, ali je pritom i dokazano da poduzetnici i investitori na ranking obraćaju mnogo pozornosti“, rekla je glavna urednica Financial Timesa Courtney Fingar i čestitala međimurskom županu. „Ovo je još jedno priznanje da u Međimurju dobro radimo i da je to prepoznato na europskoj poslovnoj karti. Ujedno sa sobom donosi odgovornost da gospodarski rezultati ostanu pozitivni i još bolji, ali i poticaj da se još više usmjerimo prema našim radnicima, njihovom dostojanstvu i nastojanju, da Međimurke i Međimurci koji su vrlo produktivni, motivirani i savjesni, imaju veća primanja i plaću za svoj rad“, rekao je međimurski župan Matija Posavec i naglasio, kako je Courtney Fingar najavila svoj posjet Međimurju, kako bi se i osobno uvjerila u kvalitete za koje je ovaj dio Republike Hrvatske nagrađen i istaknuo se kao najbolji. Župan Posavec je razgovarao i s Vitalijem Kličkom, gradonačelnikom Kijeva te, među ostalim, imao radne sastanke sa županom Maribora Andrejom Fištravcem i Božidarom Pučnikom, direktorom Regionalne razvojne agencije Grada Maribora.

ZAGREB – Upis djece u I. razred osnovne škole za školsku godinu 2018./2019. na području Grada Zagreba provodit će se od 14. do 16. lipnja. Prema obavijesti Gradskog ureda za obrazovanje pravo upisa imaju djeca koja do 1. travnja navrše 6 godina, a prije postupka dužni su pristupiti utvrđivanju psihofizičkog stanja. Roditelj/skrbnik dužan je dijete prijaviti nadležnom liječniku školske medicine koji obavlja pregled te priložiti dokumentaciju u školu gdje se dijete upisuje. Obavijest o upisima dostupan je po gradskim četvrtima, školama, vrtićima, liječničkim ambulantama kao i na oglasnoj ploči Gradskog ureda te područnih ureda Gradske uprave te Službi za školsku i adolescentnu medicinu i na mrežnoj stranici Grada.

VARAŽDIN –  Peta u nizu od šest radionica na kojima predstavnici Ministarstva poljoprivrede i Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja predstavljaju Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom, održana je danas u Varaždinu. Zakon je,redstavio pomoćnik ministra poljoprivrede Krunoslav Karalić, dok je o praktičnoj primjeni Zakona govorila Vesna Patrlj, zamjenica predsjednika Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja. Organizatori radionice su Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska udruga poslodavaca, Hrvatska obrtnička komora i Hrvatska poljoprivredna komora, u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede i Agencijom za zaštitu tržišnog natjecanja.

KOPRIVNICA – Vječni derbi hrvatskog ženskog rukometa između koprivničke Podravka Vegete i zagrebačke Lokomotive ovog četvrtka bit će i humanitarnog karaktera. Koprivničke „Kokice“ rado se odazivaju humanitarnim akcijama pa je tako i došlo do suradnje s Udrugom „Latice“, istaknuto je na današnjem predstavljanju utakmice sezone, kako utakmicu koja se u četvrtak igra u Koprivnici, naziva direktorica Rukometnog kluba Podravka Božica Palčić. Predsjednica Udruge Nevenka Fuchs ističe kako je u tromjesečnoj akciji, do sada, prikupljeno 50 tisuća kuna, čime će se krenuti u izradu projektne dokumentacije za uređenje novog prostora Udruge koji se nalazi na prostoru koprivničkog Kampusa. Rukometašice Podravka Vegete utakmicu protiv zagrebačke Lokomotive, koja će kako je danas istaknuto, odrediti i prvaka ženske rukometne lige, igraju ovog četvrtka, 15. ožujka 2018. godine od 18 sati u sportskoj dvorani koprivničke Gimnazije „Fran Galović“, a na ulazu će se prikupljati dobrovoljni prilozi za koprivničke „Latice“.

ZAGREB – Skupština Zagrebačke županije objavila je ponovljeni javni poziv za predlaganje kandidata za članove i zamjenike članova županijskog Savjeta mladih. Prijedlozi se podnose Odboru za izbor i imenovanja Skupštine Zagrebačke županije do 21. ožujka. Savjet mladih osniva se kao savjetodavno tijelo Zagrebačke županije s ciljem aktivnog sudjelovanja mladih u razvoju javne politike za mlade na području županije. Kandidati za članove županijskog Savjeta mladih moraju biti državljani RH- a s prebivalištem ili boravištem na području Zagrebačke županije, u dobi od 15 do navršenih 30 godina života.

 IVANEC – „Učionica budućnosti“ svečano je otvorena u utorak, 13. ožujka 2018. godine, u Srednjoj školi Ivanec. Učionica predstavlja novi koncept suvremene škole, a koji učenika stavlja u središte učenja te potiče kreativnost, komunikaciju, samostalnost i kritičko mišljenje uz korištenje modernih informatičko – komunikacijskih tehnologija u učenju i poučavanju. Cilj ovakve učionice je stvaranje poticajnog i motivirajućeg okruženja za učenje i poučavanje uz mijenjanje uloge pedagogije, tehnologije i dizajna učionice, naglasila je ravnateljica škole Lidija Kozina. Ovaj primjer slijedit će i druge škole na području Varaždinske županije koja je i dalje predvodnik na području uvođenja visokog školskog standarda i prakse u skladu s europskim trendovima, poručio je župan Radimir Čačić. Učionica je opremljena s 25 laptopa, 24 interaktivne stolice, 1 interaktivnog zaslona od 86”, 1 mobilnog interaktivnog zaslona od 65”, ormara za punjenje laptopa, setova za robotiku, 3D printera i skenera i drugo, vrijedna je 335.000 kuna. Učionicu budućnosti, s 719.000 kuna financirala je Varaždinska županija, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije izdvojilo je 144.000 kuna dok je sama škola izdvojila 110.000 kuna.

 

MARTINIŠĆE – Radovi na unutrašnjosti nove zgrade Područne škole Martinišće privode se kraju te se očekuje dostava naručene opreme, dok se dovršetak vanjskih radova, koji nisu mogli biti izvedeni zbog loših vremenskih uvjeta, odnosno kiše i snijega, očekuje polovicom svibnja. Učenici iz Martinišća tako će sljedeću školsku godinu započeti u novoj školskoj zgradi, koja će imati 770 metara kvadratnih korisnog prostora, kao i sportsko igralište, a u novoj će zgradi će biti i dječji vrtić. Područna škola u Martinišću prva je škola na području Krapinsko-zagorske županije koja je građena modularnom gradnjom. Vrijednost cjelokupne investicije, zajedno s kompletnim opremanjem, iznosi 8 milijuna kuna.

ZAGREB – Prvu reviju vina hrvatskih autohtonih sorata pod nazivom „VINA od DAVNINA, koja će se održati 13. i 14. travnja 2018. u Zagrebu, u prostoru Art galerije Lauba, organizira Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba. Cilj manifestacije je proizvođačima i potrošačima ukazati na važnost vina autohtonih sorata na hrvatskoj vinskoj sceni, poticati ih na proizvodnju i potrošnju te raditi na poboljšanju kakvoće i prepoznatljivosti autohtonih vina sa željom brandiranja Hrvatske kao autentične vinske zemlje. Iz Savjetodavne službe pozivaju zainteresirane proizvođače vina autohtonih sorata vinove loze da izlažu na reviji, sudjeluju na ocjenjivanju vina i budu dio ove jedinstvene vinske priče. Informacije vinari mogu dobiti u svakom uredu Hrvatske poljoprivredno-šumarsko savjetodavne službe ili na našoj web stranici www.savjetodavna.hr .

KOPRIVNICA – Sveučilište Sjever danas organizira Dan otvorenih vrata Sveučilišnog centra Koprivnica do 18,00 sati. Dan otvorenih vrata namijenjen je srednjoškolcima, roditeljima, potencijalnim studentima te svim zainteresiranima za rad Sveučilišta. Posjetitelji će moći doznati više o studijskim programima na Sveučilištu Sjever, razgledati prostore i opremu, sudjelovati na radionicama, razgovarati s profesorima i studentima te iz prve ruke doznati kakav je studentski život na Sveučilištu.

ZAGREB – Centar za kulturu Trešnjevka u vrijeme proljetnih praznika; 4.,5., i 6.travnja organizira sada već tradicionalni program proljetnog kampusa namijenjenog djeci od 10 do 14 godina koji će ove godine biti obogaćen novim sadržajima. Riječ je o Game labu –  radionici programiranja na kojoj će se polaznici imati prilike upoznat s osnovama videoprogramserskih tehnika. Osim game laba, polaznici Proljetnog kampusa moći će birati i radionicu pričanja priče i stvaranja zapleta te likovnu radionicu gdje će moći uz igranje igara na ploči kreirati vlastite likove te napraviti zajedničku igru na ploči.

loading