Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 13.03.2019.

Posted in Vijesti

ČAKOVEC – Proslava 29. obljetnice osnivanja Hrvatske demokratske zajednice u Međimurskoj županiji održana je u srijedu, 13. ožujka 2019. godine u Centru za kulturu Čakovec. Na proslavi je bio i Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a i Vlade RH, koji je istaknuo, da je ova obljetnica važan dan za stranku koja je imali ključni utjecaj na sve presudne političke događaje od stjecanja neovisnosti, međunarodnog priznanja, oslobođenja okupiranog teritorija  do članstva u EU i NATO-u. Kroz aktivnosti ministra Darka Horvata u Vladi i Sunčane Glavak u Hrvatskom saboru Međimurje ima snažan glas koji se zalaže za razvoj sjeverozapadne Hrvatske i Međimurja. Ova županija ima visok gospodarski potencijal, radišne i marljive ljude, a Vlada je u 2,5 godine mandata u Međimurje investirala 450 milijuna kuna u razne projekte od kulturne baštine i zdravstva do prometa, rekao je Plenković. Kao predsjednik međimurskog HDZ-a, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat je na proslavi kao cilj istaknuo osvajanje 25 posto glasova u županiji na lokalnim izborima. Rekao je da su dva HDZ-ova gradonačelnika, u Prelogu i Murskom Središću, „dva motora” koji stranku u Međimurju vuku prema naprijed.

qrf

PRELOG – Najmlađa Srednja škola u Međimurskoj županiji, Srednja škola Prelog, uskoro dobiva novi prostor, a bit će i energetski obnovljena, rečeno je danas, 13. ožujka 2019. godine na potpisivanju ugovora o izradi projektne dokumentacije za njezinu rekonstrukciju. Ugovor je, uz prisustvo ravnatelja Srednje škole Prelog Tomislava Gregura i gradonačelnika Preloga Ljubomira Kolareka potpisao župan Međimurske županije Matija Posavec i u ime tvrtke izrađivača projekta Marko-Hrvoje Cvjetko. Škola će dobiti dodatni prostor u kojem će se smjestiti nova multimedijalna dvorana, nove učionice, restoran, slastičarnica, a uredit će se i vanjski okoliš. Izrada projektne dokumentacije iznosi 624 tisuće kuna. – Županija smo koja protekle dvije godine najviše sredstava iz proračuna ulaže upravo u obrazovanje, a sve više jačamo upravo strukovno obrazovanje – rekao je župan Posavec, dodajući da će Srednja škola Prelog biti prva u Hrvatskoj koja će imati obrazovanje za pivara.

KRAPINSKE TOPLICE – U sklopu Tjedna EU fondova u Krapinsko-zagorskoj županiji, ove srijede, 13. ožujka 2019. godine u Krapinskim Toplicama prezentaciju na temu „Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti u domovima zdravlja KZŽ održale su ravnateljica Županijskog doma zdravlja Nada Dogan, ravnateljica Zagorske razvojne agencije Karolina Barilar te zamjenica župana Jasna Petek, koja ističe kako je proveden istoimeni projekt vrijedan  9,1 milijun kuna, od čega je polovica utrošena na nabavu nove opreme, a druga polovica na infrastrukturne zahvate na ambulantama Doma zdravlja. U tijeku su brojni projekti koji će dodatno poboljšati kvalitetu zdravstvenih usluga na području Krapinsko-zagorske županije te je dodatno pozicionirati na karti zdravstvenog turizma, dodala je Jasna Petek te naglasila kako se radi glavni projekt za dogradnju Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, a u tijeku je i projekt dogradnje vanjskih bazena i hotelskog smještaja u Specijalnoj bolnici Stubičke Toplice.

KOPRIVNICA – Ugovor o građevinskim radovima u sklopu projekta „Izgradnja, rekonstrukcija i opremanje dnevnih bolnica“ potpisan je danas, u srijedu, 13. ožujka 2019. godine, u koprivničkoj Općoj bolnici „Doktor Tomislav Bardek“. Cijeli projekt ukupno je vrijedan 47 milijuna kuna, a na građevinske radove otpada 31 milijun kuna, kaže ravnatelj koprivničke bolnice dr. Mato Devčić. Građevinski radovi obuhvaćaju gradnju u potpunosti novog prostora od 1.900 metara četvornih te rekonstrukciju postojećeg paviljon. Rok za završetak radova, koji bi trebali krenuti kroz naredna dva tjedna, je 15. studenoga ove godine. Potpisivanju ugovora nazočio je i koprivničko-križevački župan Darko Koren, sa suradnicima, koji je još jednom naglasio kako ovo potpisivanje pokazuje da će 2019. biti godina investicija u zdravstveni sektor.

ZAGREB – Svečanom sjednicom Skupštine obrtničke komore Zagreb u Velikoj dvorani Matice hrvatskih obrtnika obilježen je 24. Dan zagrebačke obrtničke komore, komore koja pokriva Grad Zagreb i Zagrebačku županiju na čijem području obrtništvo bilježi značajan oporavak. Tako je samo u 2018. godini otvoreno više od dvije tisuće novih obrta. Kako je istaknuo predsjednik Obrtničke komore Zagreb, Mirza Šabić, rast je rezultat mjera Vlade te napora i projekata zagrebačke Obrtničke komore. „Mi obrtnici rastemo, no prvenstveno se borimo za našu djecu, da povežemo obrazovanje i gospodarstvo, kako bi nakon završenih škola imali svoj kruh u rukama“, rekao je Šabić. U okviru svečanosti dodijeljene su nagrade i priznanja istaknutim obrtnicima i pojedincima te institucijama zaslužnim za razvoj obrtništva u Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, a potpisana je i Povelja prijateljstva i suradnje s partnerskom komorom iz Krškog.

ZAGREB – U Staroj gradskoj vijećnici u srijedu, 13. ožujka održana je sjednica Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodno gospodarstvo Gradske skupštine Grada Zagreba. Članovi Odbora prihvatili su sve četiri točke dnevnoga reda, odnosno Prijedlog procjena rizika od velikih nesreća poput potresa, poplava, pandemija i industrijskih nesreća na području Zagreba te izvješća o radu gradonačelnika za razdoblje od srpnja do prosinca prošle godine i  Podružnice Čistoća. Prihvaćeno je i Izvješće o lokacijama i količinama odbačenog otpada u sklopu kojeg je najavljeno postavljanje kamera i korištenje dronova s ciljem smanjenja ilegalnih odlagališta otpada u gradu. Iduća sjednica Gradske skupštine bit će održana u četvrtak, 21. ožujka s početkom u 9 sati.

ZAGREB – Od 13. do 19. svibnja na Bundeku će biti održana tradicionalna, 54. međunarodna izložba Floraart. Kao i svake godine tijekom Floraarta bit će održano natjecanje u aranžiranju cvijeća –  Hrvatski kup florista i Međunarodno natjecanje učenika srednjih škola, radionice, stručna predavanja, a sve posjetitelje očekuje bogati zabavni program. Osim što pokazuje raskoš, ljepotu cvijeća i mogućnosti njegova oblikovanja, Floraart je ujedno i odgojno-obrazovna izložba koja je usmjerena buđenju ekološke svijesti građana, što je i bitna značajka ovogodišnje izložbe koja je orijentirana na ekologiju i održivi razvoj.

ČAKOVEC – Boravak jednog roditelja s bolesnim djetetom u Županijskoj bolnici Čakovec, zajednički će, od 1. travnja, sufinancirati bolnica i Međimurska županija te će boravak roditelja uz dijete do 18 godina starosti biti besplatan, najavljeno je ove srijede, 13. ožujka 2019. godine na konferenciji za medije u Čakovcu. U ovoj bolnici tokom prošle godine hospitalizirano je 2.000 djece, od toga je 357 slučajeva u kojima je jedan od roditelja ostao u bolnici uz trošak od 150 kuna. – Ova mjera vodi prema boljitku i jačanju zdravstvene skrbi u Međimurju, a naša politika i naše snage usmjerene su prema tome da budemo u korak sa zapadnim zemljama EU. Ovo je standard koji Međimurje zaslužuje – rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec dodajući će biti osigurana sredstva i za opremanje prostorija za boravak. Također, župan Posavec, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Tošić-Grlač i v.d. ravnatelja Tomislav Novinščak uručili su danas i Pakete Palčić djelatnicima Odjela neonatoligije.

VARAŽDIN – Radionica „Jedan dan kao član Europskog vijeća“,na inicijativu Savjeta mladih Varaždinske županije i u suradnji s Diplomatskim klubom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu i Uredom za informiranje Europskog parlamenta održana je u Skupštinskoj dvorani Županijske palače u Varaždinu. Sudionicima se obratio predsjednik Savjeta mladih Varaždinske županije Lovro Lukavečki, a učenicima i studentima potporu je iskazao i zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak.  Osim što  im je  predstavljen ustroj i rad Europskog vijeća, održana je simulacija sjednice Europskog vijeća na temu „Migracije i sigurnost vanjskih granica EU“.

KOPRIVNICA – Ugovor o provedbi obuke neplivača za učenike trećih razreda osnovnih škola kojima je osnivač Koprivničko-križevačka županije potpisao je župan Darko Koren s predstavnicima Zajednice sportskih udruga grada Koprivnice. Projektom je obuhvaćeno 18 škola, odnosno 510 učenika, a obuka će se provoditi na koprivničkim bazenima i trajati 20 sati po učeniku uz nadzor učitelja plivanja. Koprivničko-križevačka će županija financirati rad stručnih osoba s 83 tisuće kuna, odnosno 163 kune po učeniku, a svaki će učenik po završetku primiti diplomu kojom se potvrđuje pohađanje škole plivanja i stupanj usvojenih vještina. Koprivničko-križevačka županija jedna je od rijetkih u RH koja financira ovakav projekt.

VELIKA GORICA – Na izbornoj skupštini velikogoričkog Ogranka Matice hrvatske za predsjednika je ponovno izabran Stjepan Rendulić, a potpredsjednik je Petar Rebernišak. Nastavljaju se dosadašnje aktivnosti ogranka među kojima je i program Matičin četvrtak u Muzeju Turopolja kao i njegovanje turopoljskog dijalekta.

loading