Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 13.03.2020.

Posted in Vijesti

ZAGREB – U povodu organizacije manifestacije Samoborske Salamijade, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u zgradi Gradske uprave ovog petka, 13. ožujka 2020. godine sastao se s predstavnicima Udruge Zlatna Šajba, organizatorima manifestacije. – Obzirom na novonastalu situaciju oko COVID-19 ova manifestacija je odgođena sa 4. na 25. travnja, a salame izlagača se već zaprimaju te će biti ocjenjene – rekao je predsjednik Udruge i organizacijskog odbora Dubravko Viduč.  Kako je istaknuo pročelnik Gradskog ureda za poljoprivredu Emil Tuk Grad Zagreb će i ove godine tradicionalno biti pokrovitelj ove manifestacije, na kojoj se predstavljaju i brojni proizvođači s područja Grada.

ZAGREB – Postupci i mjere Grada Zagreba u vezi s epidemijom korona virusa predstavljeni su ovog petka, 13. ožujka na konferenciji za novinare u prostorijama URIHO-a na Kajzerici. Kako se moglo čuti Gradske ljekarne Zagreb proizvode dovoljne količine dezinfekcijskih pripravaka, koji su u obliku otopine brzo djelujući za ruke. Djelatnici URIHO-a proizvode dnevno do 7 tisuća, a od ponedjeljka, 16. ožujka proizvodit će i do 10 tisuća maskica dnevno koji se također mogu nabaviti u ljekarnama i njihovim prodajnim centrima. – Mislimo da će to biti dovoljne količine, a što se tiče cijene na ovome se neće zarađivati već pokrivati troškovi proizvodnje- rekao je zamjenik ravnatelja URIHO-a Folnegović. Prateći naputke nacionalnog Stožera od ponedjeljka neće biti nastave u zagrebačkim osnovnim i srednjim školama te fakultetima, a odlukom gradonačelnika ni u dječjim vrtićima. Kako je istaknuo pročelnik Ivica Lovrić vrtići i škole će biti otvoreni za onu djecu čiji roditelji neće imati alternativu tako da će djeca biti zbrinuta. Prema riječima pročelnice Mirke Jozić sav javni gradski prijevoz je u funkciji te se redovito na dnevnoj bazi dezinficira 3 do 4 puta. Nastavni zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar od ponedjeljka, 16. ožujka obavljat će testiranja na koronavirus- istaknuo je ravnatelj Zvonimir Šostar. Građanima su na raspolaganju sve službe grada kao i Ured za upravljanje u hitnim situacijama. Apelirajući da se svi pridržavaju mjera koje daje nacionalni Stožer Civilne zaštite gradonačelnik Milan Bandić pozvao je građane da čuvaju sebe i sve oko sebe, da budu razboriti i solidarni te da ne podliježu panici i nepotrebnom stvaranju zaliha namirnica kupujući po trgovinama.

ZAGREB – Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić susreo se u prostorijama Nadbiskupskog duhovnog stola s nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem. Tema sastanka bio je Susret hrvatske katoličke mladeži koji će se održati 9. i 10. svibnja ove godine u Zagrebu, a središnji dio programa susreta je euharistijsko slavlje na Trgu bana Josipa Jelačića 10. svibnja. Ovom prigodom istaknuta je važnost tog susreta za Zagrebačku nadbiskupiju i Grad Zagreb te važnost suradnje u pripremi susreta koji će okupiti mlade iz cijele Hrvatske i inozemstva.

ZAGREB – Od ponedjeljaka u svim osnovnim i srednjim školama te fakultetima u Hrvatskoj prekida se nastava na razdoblje od dva tjedna. Odluka je to predsjednika Vlade, Andreja Plenkovića na preporuku Nacionalnog kriznog stožera kojega su, s druge strane SDP-ovi župani, Željko Kolar i Zlatko Komadina te gradonačelnik Čakovca, Stjepan Kovač, pozvali da počne donositi konkretne odluke. Čelnici Krapinsko-zagorske i primorsko-goranske županije te gradonačelnik Čakovca upravljaju jedinicama lokalne i regionalnih samouprava koje graniče s državama u kojima je veliki broj ljudi zaraženih s koronavirusom. Kako je naglasio Župan Krapinsko-zagorske županije, Željko Kolar Nacionalni krizni stožer treba donositi odluke, a ne preporuke. – Kada se donese odluka onda je jasno na koji način se treba postupati, u protivnom se oslanjamo na savjest građana – rekao je Kolar.

ZAGREB – Stožer civilne Zaštite Zagrebačke županije donio je zaključak kako preporuča odgađanja svih skupova i organiziranih okupljanja bez obzira na veličinu. Na organizatore apelkiraju, da se radi prevencije širenja koronavirusa drže preporuka stožera i odgode sva događanja, a stanovnike županije pozivaju da se ne odazivaju na skupove. Stožer civilne zaštite Zagrebačke županije prestaje izdavati suglasnosti za održavanje javnih okupljanje na području Zagrebačke županije. Ukoliko organizatori unatoč preporuci Županijskog stožera ipak odluče održati javno okupljanje, dužni su provesti sve najviše higijenske standarde propisane od strane Stožera civilne zaštite RH i nadležnih institucija te preuzimaju punu odgovornost za sigurnost svih sudionika i posjetitelja.

DRAŠKOVEC – Ugovor o izvođenju radova na energetskoj obnovi zgrade Osnovne škole Draškovec potpisan je ovog petka, 13. ožujka 2020.godine, u ovoj međimurskoj školi. Radi se o školi u kojoj je među prvima u Međimurskoj županiji osigurana jednosmjenska nastava, prije nekoliko godina je dobila i novu školsko-sportsku dvorani te ima konstantni porast broja učenika, kaže ravnateljica Margit Mirić. Projekt energetske obnove vrijedan je nešto više od tri milijuna kuna: 1,8 milijuna kuna su sredstva EU fonda, dok će preostali iznos osigurati Međimurska županija, kao osnivač škole, a za sredstva će se prijaviti i na dostupne natječaje, naglašava župan Međimurske županije Matija Posavec. Osnovna škola Draškovec trebala bi zasjati u novom ruhu početkom prosinca ove godine.

KOPRIVNICA – Nakon redovne koordinacije Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije, ovog petka, 13. ožujka 2020. godine, na konferenciji za medije naglašeno je kako su dvije osobe u Koprivničko-križevačkoj županiji bile pod sumnjom na zarazu koronavirusom, no nalazi su bili negativni. Ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Draženka Vadla naglašava kako u Koprivničko-križevačkoj županiji trenutno nema osoba sumnjivih na koronavirus ni potvrđenih slučajeva, dok je do ovog petka, 13. ožujka 2020. godine pod zdravstvenim nadzorom bilo 102 osobe, a od toga je već 32 završilo nadzor. Preporuka Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije je da se sva javna okupljanja, u narednom razdoblju, bez obzira na broj sudionika, odgode, kaže načelnik Stožera, zamjenik župana Ratimir Ljubić i ističe kako su stanovnici Koprivničko-križevačke županije sigurni te nema mjesta panici. Na konferenciji za medije ovog petka, 13. ožujka 2020. godine, istaknuto je da osobe koje imaju zdravstvene probleme, a nisu bile u ugroženim područjima, ne moraju odmah sumnjati na koronavirus jer je i dalje sezona prehlada i gripe te je preporuka da se te osobe jave svom liječniku.

VARAŽDIN – Grad Varaždin za svoje je poljoprivrednike osigurao 100 tona besplatnog  organskog gnojiva. Naime, s ciljem poticanja građana na bavljenje ekološkom poljoprivredom te proizvodnju zdrave hrane, za osobne potrebe, Grad Varaždin i ove godine provodi mjeru dodjele organskog peletiranog gnojiva posjednicima zemljišta pogodnog za proizvodnju, a za što je u proračunu izdvojeno 200 tisuća kuna.  Za dodjelu organskog gnojiva javiti se mogu svi građani koji žive na području Grada Varaždina i koji posjeduju najmanje 100 četvornih metara te najviše jedan hektar vrta, oranice ili voćnjaka, rekao je na konferenciji za medije održanoj danas, 13. ožujka 2020. , u varaždinskoj Gradskoj vijećnici, gradonačelnik Ivan Čehok. Javni poziv otvoren je na mrežnim stranicama Grada Varaždina, a prijave se zaprimaju do 19. ožujka u podne. Inače, prošle godine na ovu se mjeru javilo 150 građana, a ove godine očekuje se još veći interes.

BJELOVAR – Liga protiv raka Bjelovarsko-bilogorske županije donirala je prijenosni aparat za aspiraciju Općoj bolnici Bjelovar, odnosno odjelu Opće kirurgije. Radi se o dugogodišnjoj tradiciji i suradnji Lige protiv raka i Opće bolnice. Liga od prikupljenih donacija građana i tvrtki nabavlja medicinsku opremu koja je bolnici potrebna, a najčešće je riječ o tumorskim biljezima za laboratorij kojih je ove godine donirano već stotinu komada te je sada nabavljen i prijenosni aspirator. Vrijednost aspiratora je šest tisuća kuna.

KOPRIVNICA – Grad Koprivnica sa 100 kuna darivat će umirovljenike povodom nadolazećih uskrsnih blagdana. Pravo na uskrsnicu ostvaruju umirovljenici s prebivalištem na području Grada Koprivnice, čija ukupna mirovina, tuzemna i inozemna, za veljaču, zajedno s dodacima ne prelazi 2.000 kuna. U koprivničkom je proračunu za ovu namjenu osigurano 450 tisuća kuna.

KRAPINA – Centri za socijalnu skrb Krapina i Donja Stubica te Gradsko društvo Crvenog križa Krapina organizirali su tribinu koja aktualizira temu udomiteljstva kao oblika skrbi izvan vlastite obitelji. Tribina je održana u petak, 13. ožujka 2020. godine u prostorijama Društva Crvenog križa KZŽ u Krapini. U Krapinsko-zagorskoj županiji se danas velik broj djece ili odraslih osoba nalazi u potrebi skrbi izvan vlastite obitelji, a prisutan je značajan nedostatak udomitelja. Na tribini se govorilo o uvjetima za obavljanje udomiteljstva, kakvi su potencijali profesionalnog bavljenja udomiteljstvom, tko su mogući udomitelji djece i odraslih, kako prošiti mrežu udomitelja te kako bolje javnost upoznati s udomiteljstvom, a o vlastitim iskustvima govorili su i sami udomitelji.

loading