Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 13.04.2017.

Posted in Vijesti

KRAPINA – Glavni tajnik HDZ-a i potpredsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković posjetio je u četvrtak 13. travnja 2017. godine Županijsku organizaciju HDZ-a Krapinsko-zagorske županije i prisustvovao sastanku stranačkih tijela i izbornog stožera kandidata za župana Krapinsko-zagorske županije Dragutina Ranogajca. Uoči sastanka Jandroković je u izjavi za medije istaknuo, da je HDZ u Krapinsko-zagorskoj županiji izuzetno motiviran i spreman za lokalne izbore na kojima očekuje pobjedu, kako u općinama i gradovima tako i na županijskoj razini. S optimizmom očekujemo izbore, jer smo se za župana odlučili kandiddirati nestranačkog Dragutina Ranogajca, čovjeka s velikom reputacijom i bez populističkih namjera, naglasio je Jandroković.

KOPRIVNICA – Koprivničko-križevačka županija danas, 13. travnja 2017. godine slavi svoj dan. Tim povodom održava se svečana sjednica Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije u dvorani koprivničkog Domoljuba. Svečana sjednica je prilika da koprivničko-križevački župan Darko Koren podsjeti na učinjeno u proteklih 365 dana u Podravini i Prigorju. Tradicionalno na svečanoj sjednici Županijske skupštine bit će dodijeljene nagrade i priznanja Koprivničko-križevačke županije zaslužnim pojedincima, institucijama, ustanovama i tvrtkama za učinjeno u prošloj godini.

ZAGREB –  Zagrebački srednjoškolci i studenti od sada će sve savijete o zdravlju, kako fizičkom tako i mentalnom moći dobiti na jednom mjestu u Centru za zdravlje mladih, u Heinzelovoj 62a. Centar, koji će kroz desetak dana primiti prve korisnike djeluje pri Domu zdravlja Zagreb Istok, a u njemu će svakodnevno raditi liječnici iz svih ustanova kojima je osnivač Grad Zagreb. Centar će, prema riječima pročelnice Gradskog ureda za zdravstvo Mirne Šitum, pružati nadstandardnu uslugu mladima, a u njemu će se provoditi sveobuhvatni programi kako o spolnom i reproduktivnom zdravlju tako i o mentalnom, a tu će biti i nutricionističko savjetovalište. Uz to u Centru – mladi će se moći testirati na spolno prenosive bolesti i to bez uputnice. Za uređenje i opremanje Centra izdvojeno je 2,5 milijuna kuna, a za održavanje grad će svake godine izdvojiti  1,5 milijun kuna.

ČAKOVEC – Dvadeset i četvrta, a ujedno i posljednja, sjednica Županijske skupštine Međimurske županije u ovom mandatnom razdoblju održana je danas u Čakovcu. Vijećnici su prihvatili godišnje izviješće o izvršenju proračuna za prošlu godinu, u kojem je uprihodovano oko 120 milijuna, dok su rashodi bili oko 119 milijuna kuna. Bili su složni i oko donošenja odluka o davanju suglasnosti za potpisivanje ugovora triju višemilijunskih projekata, istaknuo je župan Međimurske županije Matija Posavec i napomenuo da se radi o projektu rekonstrukcije i opremanja dnevne bolnice i kirurgije Županijske bolnice Čakovec vrijednom 65 milijuna kuna, projektu revitalizacije fortifikacije Starog grada Zrinskih vrijednom oko 40 milijuna kuna i projektu rekonstrukcije zgrade bivše čakovečke vojarne pod nazivom „Attractour“ vrijednom 4 milijuna kuna. Recimo i to da su međimurski vijećnici podržali i odluku o raspisivanju natječaja za godišnje studentske stipendije u iznosu od petsto kuna.

ZAGREB – Info radionica pod nazivom Kako do potpora za poljoprivredu Zagrebačke županije održana je danas na temu  „Razvoj poljoprivrede i sela u Zagrebačkoj županiji uz pomoć EU i županijskih sredstava“. Tako su poljoprivrednici i vlasnici OPG-a informani o programima i mjerama županije za poticanje poljoprivrede i ruralnih prostora. Čitava je lepeza poticaja od poticanja novih nasada, proizvodnje , uređenja smještajnih ruralnih kapaciteta do prodaje za što je u županijskom proračunu osigurano ukupno 6 milijuna 40 tisuća kuna. Uz to u Županiji se priprema novi pilot projekt prodaje poljoprivrednih i drugih proizvoda odnosno web prodaja.Javni pozivi za poticanje poljoprivrede otvoreni su do iskorištenja sredstava najkasnije do 31. listopada.

ZAGREB –  Jutros su potpisani prvi ugovori o stalnom radnom odnosu između agencijskih radnika i Holdingovih podružnica – Čistoće i Zrinjevca. Samo u Zrinjevcu ugovor je potpisao 51 djelatnik. Kako je rekao zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, na ovaj potez  odlučilo se kako bi se ljudima vratilo dostojanstvo. Uz agencijske radnike ugovor na neodređeno dobila su 23 radnika koji godinu i pol rade u ovoj Holdingovoj podružnici na određeno. U Čistoći u stalni radni odnos primljen je 61 agencijski radnik. Predsjednica Sindikata Čistoća  Mirjana Kaltak naglasila je kako su agencijski radnici konstantno strahovali za svoje radno mjesto, a ovim ugovorom osim sigurnog posla osigurana su im sva materijalna prava – uskrsnica, božićnica, regres. Inače, u Zagrebačkom Holdingu radi oko 670 agencijskih radnika, a najviše ih je u Zagrebačkim cestama, Zrinjevcu, Vodoopskrbi i odvodnji i Gradskim grobljima.

ZAGREB – Izrada dokumentacije za prijavu Programa Zagrebačke županije „Razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa Internetu za područje cijele Zagrebačke županije, prihvatljiv za financiranje iz EU fondova“ ukupne vrijednosti 700 milijuna kuna dobro napreduje. Pokrenute su javne rasprave za 5 od ukupno 6 projekata, a svi potrebni dokumenti nalaze se na web stranicama nositelja projekata gradova Velike Gorice, Jastrebarskog, Vrbovca, Ivanić-Grada, Zaprešića, te Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti. Zagrebačka županija koordinator je svih 6 projekata te intenzivno surađuje sa svim nositeljima projekata kao i s nositeljem Okvirnog Nacionalnog Programa HAKOM-om.Cilj je dobivanje kvalitetne dokumentacije kojom će se moći povući sredstva za infrastrukturu brzog širokopojasnog interneta na ruralnim prostorima, istaknuo je župan Stjepan Kožić. Osim sufinanciranja projektne dokumentacije, Zagrebačka županija pruža institucionalnu i pravnu pomoć svim gradovima i općinama, organizira edukacije i radne sastanke .Ujedno se poziva sva zainteresirana javnost da se uključi u javnu raspravu i da svoj doprinos razvoju ovog strateškog projekta za Zagrebačku županiju.

KARLOVAC – Skupština Karlovačke županije u četvrtak 13. travnja 2017. godine  je svečanom sjednicom u Gradskom kazalištu Zorin dom obilježila 24. godišnjicu konstituiranja i Dan Karlovačke županije. Svečana sjednica bila je prilika da se rezimira učinjeno u protekloj godini, poput povlačenja sredstava iz EU fondova, poticalo se gospodarstvo, poduzetnistvo, poljoprivreda te provodila energetska obnova. Jedan od posebnih uspjeha Karlovačke županije je razminiranje poljoprivrednih zemljišta za koje je iz EU fondova povučeno 29 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Na svečanoj sjednici su tradicionalno dodijeljena priznanja zaslužnim tvrtkama i pojedincima za 2016. godinu. Tako su priznanja dobili Boris Ferkula i Stjepan Basar za doprinos gospodarskom razvoju, Športsko društvo slijepih “4 rijeke” , Nacionalno svetište sv. Josipa, Udruga obrtnika Grada Karlovca, Savez udruga Hrvatskog časničkog zbora Karlovačke županije, a nagrada za životno djelo pripala je liječniku Amirudinu Talakiću.

VARAŽDIN Danas, 13. travnja 2017. godine, na Veliki četvrtak, prijepodnevnom Misom posvete ulja, te Misom večere gospodnje u 18,00 sati, koje će u katedrali u Varaždinu predvoditi biskup Varaždinske biskupije mons Josip Mrzljak i službeno započinje Vazmeno trodnevlje. Varaždinski biskup Mrzljak, sutra na Veliki petak, u 11,30 sati, posjetit će Caritasovu pučku kuhinju u Varaždinu. Biskup će, zajedno s ravnateljem Biskupijskog Caritasa Antom Šolom, korisnicima Pučke kuhinje podijeliti tople obroke. Mons. Mrzljak, inače predsjednik Hrvatskog Caritasa, već tradicionalno dva puta godišnje, na Badnjak i Veliki petak, posjećuje kuhinju Biskupijskog Caritasa koja svakodnevno priprema obroke za tristotinjak korisnika.

ZAGREB –  Grad Zagreb je pokrenuo Projekt kućnog kompostiranja radi uspostave cjelovitoga održivog sustava gospodarenja otpadom, smanjenja ukupne količine otpada koje završava na odlagalištima te, istodobno, dobivanja kvalitetnog komposta za vrtove i okućnice. Zagrepčani interes za komposter mogu prijaviti do početka kolovoza odnosno sljedećih 120 dana na e-poštu kompostiranje@zgh.hr.

 ZAGREB -. Grad Zagreb i osobe i udruge osoba s invaliditetom potpisale su 2014. godine Sporazum kojim se Grad Zagreb obvezuje osigurati prostore za povremeni, privremeni i dugotrajni smještaj osoba s invaliditetom. U Novom Jelkovcu  su u tijeku radovi na uređenju prostora koje je grad osigurao za potrebe Centra za neovisno življenje osoba s invaliditetom Novi Jelkovec, vrijednosti 11 milijuna kuna. Ovdje će kroz četiri mjeseca biti uređeni  poslovni prostori za potrebe socijalnog poduzetništva, zatim rehabilitaciju te druženja i sastanke kao i stanovi unutar 6 objekata ukupne površine 2.560 četvornih metara.

KLANJEC – Logopedski kabinet u Klanjcu, sutra, 14. travnja 2017. godine, posjetit će župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. Tom prilikom bit će održana primopredaja digitalnog logopedskog seta, vrijednog 19 tisuća kuna, za čiju je nabavu sredstva osigurala Županija.

loading