Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 13.04.2018.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Dani medijske pismenosti, tijekom kojih će se diljem Hrvatske održati brojne aktivnosti s ciljem edukacije i informiranja djece, roditelja, nastavnika i odgajatelja o važnosti medijske pismenosti, a organiziraju ih Agencija za elektroničke medije i UNICEF, održat će se od 19. do 21. travnja 2018. godine. Predstavljanje projekta održano je u petak, 13. travnja u knjižnici OŠ Jure Kaštelana u Zagrebu. O Danima medijske pismenosti govorili su  Valentina Otmačić, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja, Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i Robert Tomljenović, zamjenik predsjednika Vijeća za elektroničke medije. Po istraživanju koje je za Agenciju za elektroničke medije i UNICEF proveo Ipsos, 81% građana smatra da se djecu ne poučava dovoljno o utjecaju medija. – U današnjem digitaliziranom svijetu često je izazov razabrati kvalitetne i istinite informacije – rekao je Robert Tomljenović, dodajući da je upravo zbog toga bitno medijsku pismenost razvijati kod djece i mladih.  Na konferenciji za medije predstavljeni su i rezultati novog istraživanja o stavovima građana o medijskoj pismenosti djece te je prezentirana i slikovnica za najmlađe naziva „Slikovnica o medijima“, prva slikovnica koja se bavi ovom temom.

SVETI KRIŽ ZAČRETJE – Ugovore korisnicima u kulturi koji su ostvarili pravo na financijsku potporu Krapinsko-zagorske županije, danas, 13. travnja 2018. godine, u Muzeju Žitnica u Svetom Križu Začretju uručio je župan Željko Kolar. Ukupno je dodijeljeno 885 tisuća kuna, a sredstva su raspoređena u tri kategorije: spomenici – 300 tisuća kuna za 33 korisnika, manifestacije – 450 tisuća kuna za 90 korisnika i izdavaštvo – 135 tisuća kuna za 43 korisnika.  – Ukupno Krapinsko-Zagorska županija u 2018. godini izdvaja za kulturu oko 2,6 milijuna kuna, a kroz ovaj natječaj smo kroz tri kategorije dodijelili 885 tisuća kuna. Bilo je sjajnih projekata i naravno da novca u kulturi nikad nije dosta, međutim, mi osim ovih natječaja, pogotovo za manifestacije, pokušavamo i preko Turističke zajednice, kroz promociju i brendiranje, dati dodatni impuls tim manifestacijama koje su dodatna ponuda u našoj ukupnoj turističkoj ponudi, no isto je tako važno da zahvaljujući tim manifestacijama mi njegujemo svoj kulturni identitet – naglašava župan Željko Kolar.

ZAGREB – Izgradnja američke škole u novozagrebačkom naselju Središće bliži se kraju. Radovi bi trebali biti okončani do kraja ljeta, najavio je jutros zagrebački gradonačelnik, Milan Bandić, prilikom obilaska gradilišta budućeg Odgojno obrazovnog kompleksa Središće koji će uz američku sadržavati i gradsku osnovnu školu te dječji vrtić. „Paralelno s okončanjem radova na američkoj školi započet će izgradnja škole i vrtića s hrvatskim programom koje ćemo otvoriti iduće godine. Ovime Novi Zagreb – istok i Središće dobivaju jako puno“, kazao je Bandić. Zbog bolje prometne povezanosti budućeg Odgojno obrazovnog kompleksa, jutros su započeli radovi na izgradnji spojne prometnice od Ulice Brune Bušića do Ulice Savezne Republike Njemačke kao i parkirališnih površina te prateće komunalne infrastrukture. Radovi su vrijedni više od dva milijuna kuna i trebali bi trajati tri mjeseca.

SVETI KRIŽ ZAČRETJE – Veliki jubilej – 180 godina organiziranog školstva u Svetom Križu Začretju obilježeno je danas, 13. travnja 2018. godine, prigodnom svečanošću u tamošnjoj osnovnoj školi. – To je velika obljetnica i sretni smo što se možemo podičiti time, naglašava načelnik Općine Marko Kos, te ističe kako je sada na žiteljima Svetog Križa Začretja da se potrude oko nataliteta, kako bi se škola sa sadašnjih 420 učenika približila brojci od 1136 koliko ih je bilo u najbolje doba. Na velikom jubileju čestitao je župan Željko Kolar.

KRAPINA – Studio Radija Kaj u Krapini i Zagorski radio posjetili su u petak, 13. travnja 2018. godine učenici zabočkog ŠUDIGA, škole koja između ostalog obrazuje medijske tehničare. Dvadeset učenika prvog razreda, zajedno sa profesoricama Marinom Buhin i Ružom Leskovar, u okviru terenske nastave predmeta Zvuk i fotografija, moglo je doživjeti proizvodnju radijskog programa i upoznati najsuvremeniju tehnologiju za emitiranje zvuka.

KOPRIVNICA – Obrtnička škola Koprivnica danas, u petak, 13. travnja 2018. godine bila je domaćin 17. Državne smotre radova učenika s teškoćama u razvoju koji se obrazuju za strukovna zanimanja. Svečanost otvorenja i prezentacija radova održana je na središnjem koprivničkom trgu. Na smotri se predstavlja 28 škola iz Hrvatske, odnosno više od 100 sudionika od Dubrovnika do Vukovara, što je najveći broj sudionika do sada. Smotra je prilika da se pokaže što učenici i njihovi mentori rade tijekom godine, a gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić naglašava kako se kao društvo prepoznajemo po tome koliko smo spremni biti solidarni, razvijati jednakost, pružiti ruku pomoći onima kojima je potrebna u danom trenutku, dok je zamjenik župana Ratimir Ljubić istaknuo, kako Koprivničko-križevačka županija mnogo pažnje pridaje školovanju učenika s teškoćama u razvoju. Glavni cilj smotre je pokazivanje da učenici s teškoćama u razvoju stječu vještine i znanja, ali i odgovornost i samostalnost.

VARAŽDIN – Turistička zajednica Varaždinske županije organizator je treće po redu manifestacije Dani okusa varaždinskoga kraja.  S ciljem poticanja i prezentiranja tradicijskih lokalnih jela, kao, a kako bi se intenzivirao razvoj gastronomskog turizma u Varaždinskoj županiji, 14 ugostiteljskih objekata – nosioca standarda Okusi varaždinskoga kraja će od danas, 13. travnja 2018. godine,  ljubiteljima gastronomskih specijaliteta omogućiti da po promotivnoj cijeni uživaju u dva menija od tri slijeda jela spravljenih od tradicijskih namirnica varaždinskoga kraja. Dani okusa varaždinskoga kraja će se održavatido 01. svibnja

ČAKOVEC – Bogat program s više od trideset događanja koji počinje 18. travnja i traje do 05. svibnja u povodu Dana Međimurske županije i Spomendana pogibije Zrinskog i Frankopana, najavili su organizatori iz Međimurske županije na današnjoj konferenciji za medije u Čakovcu. Uz središnje događanje- svečanu Sjednicu Skupštine Međimurske županije koja će biti održana 27. travnja u podne u Centru za kulturu Čakovec, ovogodišnji program donosi i druga kulturna, turistička, obrazovna i gospodarska događanja s naglaskom na promociju kulturne baštine i gospodarsko- turističke ponude Međimurja. Iz programa događanja, pročelnik Upravnog odjela za poslove župana Goran Gotal je istaknuo Smotru koreografiranog folklora u Čakovcu, Dan Međimurskog veleučilišta i otvorenje Studentskog doma u Čakovcu, manifestaciju Čisto Međimursko u Zagrebu, Čakovečki polumaraton Zrinskih, biciklističku utrku BIMEP 2018. Mimohod povijesnih postrojbi i drugo. Uz to, dio programa održavat će se i u Bečkom Novom Mjestu, na kojem će sudjelovati Zrinska garda, a ona će 30. travnja u Zagrebu ispred Zagrebačke katedrale dati i prijavak predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću i županu Međimurske županije Matiji Posavcu, koji naglašava da će Županija ove godine proslaviti svoj 25. rođendan.

VARAŽDIN – Varaždinska županija je prva i jedina županija u Hrvatskoj u kojoj će se ispiti državne mature iz izbornih predmeta održati u Ispitnom centru Varaždin, a ne kao dosad u matičnim školama. Riječ je o pilot-projektu, čiji je cilj rasteretiti škole pri organizaciji polaganja državne mature iz 15 izbornih predmeta, koje ove školske godine u Varaždinskoj županiji polaže ukupno 879 učenika. Radni sastanak o provođenju ovog pilot-projekta bit će održan danas prijepodne u Županijskoj palači u Varaždinu.

NEDELIŠĆE – Specijalizirani sajam knjiga pod nazivom MESAP LIBAR, koji već jedanaestu godinu za redom organizira Međimurski sajam poduzetništva otvoren je danas u sajamskoj dvorani u Nedelišću. Tijekom narednog vikenda na MESAP-u se predstavlja 70- ak izdavačkih kuća sa svojim ponajboljim izdanjima po povoljnim cijenama, ističe direktor MESAP sajma Vitomir Kirić i napominje da se nudi stručna literatura, beletristika, knjige za hobiste i još mnogo toga. U ponudi sajma u Nedelišću su i učila, informatička oprema te audio i video tehnika. Uz to, za sve posjetitelje je organiziran i popratni program, od nastupa međimurskih KUD- ova do izložba slika i skulptura, ističe Kirić. Sve će to svojim dolaskom uveličati više od tisuću školaraca iz Međimurske i susjednih županija te svi drugi posjetitelji koji na MESAP Libar mogu doći u petak i subotu, 13. i 14. travnja do 19,00 sati te u nedjelju, 15. travnja, od 09,00 do 18,00 sati. Ulaz je za sve posjetitelje besplatan.

KRIŽEVCI – U Koprivničko-križevačkoj županiji pada broj nezaposlenih pa je tako u ožujku evidentirano 2.880 nezaposlenih, što je u odnosu na veljaču 330 nezaposlenih manje, a u odnosnu na isto razdoblje lani, broj nezaposlenih je manji za 1.518 osoba. U svim Ispostavama Zavoda u Koprivničko-križevačkoj županiji zabilježen je pad nezaposlenih: u Koprivnici za 134 osobe, u Đurđevcu za 101 te u Križevcima za 95 osoba. Tijekom ožujka poslodavci su iskazali 512 potreba za radnicima, a najviše u prerađivačkoj industriji, dok je najtraženije zanimanje bilo prodavač, odnosno prodavačica.

ZAGREB – Nova sezona jedinstvene turističke usluge Segway City Tour Zagreb otvorena je ovoga tjedna. Ujedno je ovime obilježena 12. godina poslovanja čime postaje jedina zagrebačka i hrvatska turistička atrakcija ove vrste s kontinuitetom dužim od deset godina. Vožnje se organiziraju svakodnevno u pratnji vodiča te uz prethodnu obuku, a korisnici mogu birati između nekoliko ponuđenih programa u trajanju od 50 do 180 minuta. Ova je usluga uvrštena  u Kuću slavnih te je dobitnica Croatian Superbrands priznanja.

ZAPREŠIĆ – U Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta ove subote, 14. travnja 2018. godine bit će održana  “Večer Lieda” u sklopu ciklusa “Zaprešićki glazbeni salon”. Koncert počinje u 19,30 sati, a nastupaju mezzosporanistica Biljana Keserić Košćal i Davor Ljubić na glasoviru.

loading