Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 13.05.2016.

Posted in Vijesti

Poduzetnici, obrtnici, vlasnici OPG-ova i svi zainteresirani za usvajanje poslovnih znanja i kompetencija imali su priliku danas u Trilju prisustvovati  Poslovnom uzletu koji Poslovni dnevnik, uz medijsko partnerstvo Radija Kaj, organizira u suradnji s Gradom Triljom i Splitsko-dalmatinskom županijom. Sudionici besplatnih edukacija saznali su, uz ostalo, kako mlade uključiti u poljoprivredu te sve o Cloud uslugama – novim tehnologijama u službi poslovanja. Edukacije je otvorio Mario Turalija, zamjenik ministra poduzetništva i obrta,  a sudionike i polaznike Poslovnog uzleta pozdravili su glavni urednik Poslovnog dnevnika Mislav Šimatović, gradonačelnik Trilja Ivan Šipić te župan Splitsko- dalmatinske  županije Zlatko Ževrnja.

wellcone u krapini - 3

wellcone u krapini - 2 wellcone u krapini - 4

KRAPINA – Prvi regionalni sajam turizma kontinentalne Hrvatske Wellcone otvorio je danas u Krapini župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. Među mnogobrojnim gostima otvorenju su prisustvovali saborska zastupnica Marija Puh, pomoćnica ministra turizma Martina Jantol, pomoćnik ministra poduzetništva i obrta Mario Antonić, izaslanik zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića Ladislav Prežigalo i gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović. Više…wellcone u krapini - 1wellcone u krapini - 1

ČAKOVEC – Na danas održanoj sjednici Gospodarsko- socijalnog vijeća Međimurske županije, članovima vijeća je predstavljen rezultat akcije “Hitna je Međimurju bitna” gdje su građani svojim potpisom peticije dali podršku pronalasku boljeg rješenja u organiziranju Hitne medicinske pomoći u Čakovcu. Naime, u akciji koju je provodio Zavod za hitnu medicinu Međimurske županije prikupljeno je 15 tisuća potpisa u peticiji koja je bila usmjerena protiv ukidanja timova hitne medicine u Čakovcu. Potpisi su predani osnivaču, Međimurskoj županiji i resornom ministarstvu. Do 1. lipnja očekujemo od ministarstva pozitivan odgovor pojašnjava ravnatelj Zavoda Tomislav Novinšćak, što znači da bi se nastavilo s financiranjem svih timova, a po potrebi bi se uveo još jedan tim u Murskom Središću.

ZAGREB – Brojna događanja na prostoru parka Bundek, ali i u prekrasnom ambijentu Botaničkog vrta, održavat će se od 30. svibnja do 5. lipnja, tijekom trajanja 51. Floraarta – međunarodne izložbe cvijeća. Na pozornici će se svakodnevno organizirati glazbena događanja, dok će program za posjetitelje na šetnici oko jezera izvodit kulturno-umjetnička društva iz Zagreba i okolice. U izložbenom paviljonu Botaničkog vrta svaki dan, počevši od utorka, 31. svibnja, pa do petka, 3. lipnja održavat će se i stručna predavanja te prezentacije. Manifestaciju će u 13,00 sati u ponedjeljak, 30. svibnja tradicionalno otvoriti ansambl Lado.

KOPRIVNICA – U sklopu europskog projekta MINATURA 2020 održana je prva radionica o ležištima mineralnih sirovina. Radi se o projektu koji je pokrenut kao odgovor na društvene potrebe očuvanja ležišta mineralnih sirovina od značaja za budućnost. Ima 25 partnera iz 19 zemalja, a ih Hrvatske jedini partner je Zavod za prostorno uređenje Koprivničko-križevačke županije, kaže koordinator projekta Mladen Matica. MINATURA 2020 je trogodišnji projekt, vrijedan je dva milijuna eura, a značajan je ne samo za Koprivničko-križevačku županiju već i za jedinice lokalnih samouprava, kaže zamjenik župana Darko Sobota.

KRIŽEVCI – Na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća grada Križevaca, vijećnici su prihvatili rebalans proračuna. Najveća korekcija proračuna je na računu razvojnog centra i tehnološkog parka Križevci, investicije vrijedne 36 milijuna kuna, financirane sredstvima Europske unije, koja se gradi u prostoru nekadašnje vojarne i bit će završena do rujna. Zbog izgradnje trafostanice kod razvojnog centra i tehnološkog parka Križevci te priključka na električnu energiju, koja se nije mogla unijeti u projekt za financiranje iz fondova EU, došlo je do rebalansa. Ta izgradnja financirat će se iz dijela novca koji je ostao nakon što su ugovoreni radovi na uređenju križevačke Istarske ulice. Naime, za radove je bilo predviđeno milijun i 500 tisuća kuna, a ugovoreni su za milijun, kaže pročelnik za gospodarstvo i financije Darko Masnec.

ŠTRIGOVA – Ovogodišnje izdanje međimurskog festivala vina „Urbanovo 2016.“ počinje danas u sportskoj dvorani Općine Štrigova Festivalom pušipela, autohtone međimurske sorte vina. Festival će se održavati do nedjelje 15. svibnja, a Urbanovo se nastavlja i idućeg vikenda 20. i 21. svibnja Danima otvorenih podruma na Međimurskoj vinskoj cesti te 21. i 22. svibnja Vinskim igrama. Urbanovo i ove godine tradicionalno završava Vinskim balom 27. svibnja na Železnoj gori.imageurbanovo (2) urbanovo1

KRIŽEVCI – U posljednja dva mjeseca 13 energetskih savjetnika u sklopu projekta „Energetski savjetnici za energetski siromašna kućanstva“ obišlo je oko 200 kućanstava na području grada Križevaca, a prijave za besplatno energetsko savjetovanje još uvijek traju. Radi se o projektu kojim se izravno pomaže smanjenju energetskog siromaštva, ali i zapošljavanju dugotrajno nezaposlenih ljudi kroz program javnih radova Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. U sklopu projekta planirano je posjetiti 500 kućanstava u Koprivničko-križevačkoj županiji. Nositelj projekta je Koprivničko-križevačka županija, a partneri Grad Križevci, Pučko otvoreno učilište, HZZ i Program Ujedinjenih naroda za razvoj u Hrvatskoj.

ĐURĐEVAC – Povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda Grada Đurđevca procijenilo je da su na području grada od posljedica mraza krajem travnja nastale velike štete na vinovoj lozi, voću i povrću. Nakon obilaska terena utvrđene su štete u Đurđevcu te naseljima Severovec, Mičetinac, Sveta Ana, Čepelovac, Budrovac te Sirova i Suha Katalena. Prve procjene iznose 11 milijuna kuna, te iz Grada Đurđevca pozivaju poljoprivredne proizvođače da do kraja svibnja prijave štete.

PISAROVINA – Obilaskom i druženjem s korisnicima Programa „Pomoć u kući“  danas će se u Pisarovini obilježiti Međunarodni dan obitelji u organizaciji Zagrebačke županije, općine Pisarovina i Udruge Sveti Martin. Program „Pomoć u kući“ je model izvaninstitucionalne skrbi o starijim osobama koji je usmjeren poboljšanju kvalitete njihova života. Cilj je smanjiti broj institucionalizacije osoba i omogućiti boravak osoba treće životne dobi u njihovoj sredini. Nabava i dostava hrane, obavljanje kućanskih poslova, uređenje okoliša, održavanje osobne higijene i slično aktivnosti su programa „Pomoć u kući“.

VARAŽDIN – Sjednica Stožera zaštite i spašavanja Varaždinske županije, održava se u maloj dvorani županijske palače.  Bit će riječi o programu aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara kao i o pripremnim aktivnostima za predstojeću turističku sezonu. Također, dat će se informacija o Pravilniku o sustavu Stožera, načinu rada te uvjetima za imenovanje načelnika, zamjenika načelnika i članova Stožera civilne zaštite.

loading