Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 13.05.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Najviše intervencija, uslijed olujnog vremena, vatrogasci imaju u Zagrebu, izvijestili su iz Hrvatske vatrogasne zajednice. Vatrogasci su od sinoć u Zagrebu angažirani na intervencijama uklanjanja stabala s prometnica, a jak vjetar rušio je krovove, prometne znakove i reklame. Od jučer u 15,40 sati do jutros u 7 sati pripadnici Javne vatrogasne postrojbe grada Zagreba imali su 80-tak intervencija, od čega 68 intervencija uklanjanja stabala, limova i drugih predmeta s prometnica, te tri požara dimnjaka i dva požara smeća. Zbog stabala na prometnicama bilo je i prekida u tramvajskim i autobusnim linijama. Dobrovoljna vatrogasna društva Vrapče, Kašina, Zapad, Prečko, Dubrava, Jarun, Šestine, Črnomerec, Jarun, Gračani, Trnje, Kustošija, Buzin, Ivanja Reka, Odra i Vidovec zabilježila su ukupno 64 intervencije uklanjanja srušenih stabala, a jutros od 7 sati zabilježeno je još 67 intervencija.

KRAPINA – Stožer civilne zaštite Krapinsko-zagorske županije evidentirao je ovih dana, uslijed nevremena praćenog jakom kišom, tučom i vjetrom, 21 vatrogasnu intervenciju, od čega,13 intervencija uklanjanja stabala, 7 intervencija ispiranja kolnika od nanosa mulja i zemlje te jedno ispumpavanje. Intervencije se nastavljaju, a najviše ih se očekuje sa završetkom nevremena kada će biti više aktivnosti na saniranju posljedica. Intervenirano je diljem županije, a dosad je najviše ispiranja kolnika bilo na području grada Krapine. Vezano za vremenske prilike, vatrogasne postrojbe, pogotovo središnje, u stanju su pripravnosti za sve intervencije.

ZAGREB – U sklopu Zagrebačkog energetskog tjedna, na Građevinskom fakultetu započeo je u poonedjeljak, 13. svibnja 2019. godine već tradicionalni skup studenata FER-a, Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Arhitektonskog fakulteta, Građevinskog fakulteta, Fakulteta prometnih znanosti i Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta. Pod ovogodišnjim nazivom skupa „Mi imamo rješenja – vizije novih generacija za održivi, zeleni razvoj“ studenti šest fakulteta Zagrebačkog sveučilišta prezentirat će svoje znanstvene projekte i radove na temu primjene novih tehnologija u području energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije. „Svi radovi su fokusirani na kako poboljšati kvalitetu života u gradu te smanjiti troškove življenja“, istaknuo je Bojan Milovanović, mentor i docent na Građevinskom fakultetu.

STUBIČKE TOPLICE – Gradnja vanjskih bazena Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice, kojom počinje proces obnove ovog kompleksa vrijedan više od 100 milijuna kuna, svečano je započela ovog ponedjeljka, 13. svibnja 2019. godine, a tim povodom u Specijalnoj bolnici je održana i konferencija za novinare. U prvoj fazi bit će izgrađen otvoren bazen koji će kasnije dobiti i krov kako bi se mogao koristiti i tijekom zime. Radi se o projektu vrijednom 16 milijuna kuna, a znatno će poboljšati zdravstvene usluge prije svega pacijentima, ali i građanstvu te vratiti Stubičke Toplice na turističku kartu Hrvatske. Na konferenciji su govorili župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, načelnik općine Josip Beljak i ravnatelj specijalne bolnice Davor Gredičak. – Radi se o bolnici koja ima više od 100 godina tradicije i izvrstan medicinski kadar, a upravo je zbog toga županija kontinuirano ulagala u njezin razvitak – istaknuo je župan Kolar dodajući da su Stubičke Toplice brend Zagorja i da županija sa Vladom RH pregovara o povlačenju EU sredstava u idućoj financijskoj omotnici kako bi se osigurala i druga faza uređenja Specijalne bolnice Stubičke Toplice.

KRAPINA –  Potpisivanje ugovora sa 16 korisnika koji su preko Javnog natječaja za financiranje programa poljoprivrednih udruga Krapinsko-zagorske županije u 2019. godini ostvarili pravo na bespovratne županijske potpore, održano je u ponedjeljak, 13. svibnja 2019. godine u Krapini, a korisnicima ih je predao župan Željko Kolar. Udruge su ovo pravo ostvarile jer su organizirale i sudjelovale na tečajevima vezanim uz razvoj poljoprivrede te organizirale posjete poljoprivrednim proizvođačima u inozemstvu, sudjelovale na izložbama i sajmovima i promovirale poljoprivredne proizvode, za što je Županija iz proračuna izdvojila 222 tisuće kuna. Uz župana Kolara, potpisivanju su prisustvovali i zamjenik Anđelko Ferek Jambrek te županijska pročelnica Sanja Mihovilić. Župan se osvrnuo i na nedavnu odluku Državnog hidrometeorološkog zavoda za ukidanje obrane Zagorja od tuče sa raketama. – Trebalo bi uvesti nove mjere za zaštitu od tuče, poput mreža, kako bi poljoprivrednici izbjegli štetu – istaknuo je Kolar dodajući, da nabavljanje raketa nije u nadležnosti Županije, nego DHMZ. – Spremni smo iduće godine, u suradnji sa poljoprivrednim udrugama, ući u nabavu zaštitnih mreža i dodatnog osiguranja – zaključio je Kolar.

ČAKOVEC – Svečano potpisivanje i podjela Ugovora o financiranju programa i projekata udruga Međimurske županije iz područja poljoprivrede, šumarstva i lovstva te zaštite potrošača u 2019. godini održano je u ponedjeljak, 13. svibnja 2019.  godine, u Velikoj vijećnici Međimurske županije. Za 30- tak kvalitetnih programa iz proračuna Međimurske županije izdvojeno je 526 tisuća kuna. Najniži iznos potpore je 5.000 kuna, a najviši 25.000 kuna, napomenuo je župan Matija Posavec. Pri tom su udruge iz područja poljoprivrede ostvarile 126 tisuća kuna, lovstva 360 tisuća kuna, a 20 tisuća kuna dobile su dvije udruge koje se bave zaštitom potrošača. Ovakvo financiranje udruga iz područja poljoprivrede Međimurska županija provodi drugu godinu za redom, lovstvo financira već dugi niz godina, a udruge koje brinu o zaštiti prava potrošača, kao jedina u Hrvatskoj, financira već deset godina, naglasio je međimurski župan Matija Posavec.

KOPRIVNICA – Tradicionalno u prigodi Međunarodnog dana sestrinstva, u ponedjeljak, 13. svibnja 2019. godine, župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren upriličio je prijem za predstavnike županijske podružnice Hrvatske udruge medicinskih sestara. Podružnica HUMS-a Koprivničko-križevačke županije jedna je od najvećih stručnih organizacija na ovom području, ističe predsjednica Marina Friščić i već 50-ak godine djeluje na ovom području te je zahvaljujući brojnim provedenim aktivnostima i programima, prepoznata u zajednici u kojoj djeluje. Čestitajući im Međunarodni dan sestrinstva, župan Darko Koren poručuje kako je njihov poziv životna misija koju nije moguće ni u jednom trenutno sagledati kroz materijalno već kao stil života i djelovanja. Na prijemu je naglašeno kako je u Koprivničko-križevačkoj županiji registrirano 878 medicinskih sestara od čega ih je 200-tinjak članom podružnice Hrvatske udruge medicinskih sestara Koprivničko-križevačke županije.

ZAGREB – Ususret Međunarodnom danu obitelji, u  ponedjeljak, 13. svibnja, u zgradi Gradske uprave, održana je konferencija za novinare na temu Grad Zagreb – prijatelj dojenja na kojoj je predstavljen novi digitalni e-Priručnik o dojenju i najavljeno osnivanje Savjetovališta za planiranje obitelji. O aktivnostima u sklopu programa koji se bavi promicanjem i unapređenjem dojenja u zajednici s ciljem približavanja svih pozitivnih aspekata dojenja za zdravlje djeteta i majke, novom Savjetovalištu za planiranje obitelji i Priručniku za dojenje govorili su gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo i urednik Priručnika o dojenju  Vjekoslav Jeleč, pročelnica Ureda za demografiju Mila Jelavić,  v.d. ravnateljica Doma zdravlja Zagreb – Istok Dragica Jesih, pedijatar i autor Priručnika o dojenju  Milivoj Jovančević i recenzent Priručnika o dojenju Milan Stanojević.

ZAGREB – Tradicionalna manifestacija 23. “Dani dječjih vrtića Grada Zagreba” u organizaciji Gradskog ureda za obrazovanje i zagrebačkih dječjih vrtića te pod pokroviteljstvom zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića počinje danas, 13. i traje do nedjelje, 19. svibnja. Kao i svake godine pripremljen je bogat program za djecu, roditelje i odgojitelje. Sama manifestacija započinje stručnim radionicama iz područja dramske, glazbene, likovne, filmske i plesne umjetnosti te radionicama iz područja novih tehnologija. Radionice će se održavati u prostorima Centara za kulturu Trešnjevka i Travno, Zagrebačkog plesnog centra, Ansambla Lado i Učiteljskog fakulteta. U četvrtak, 16. svibnja u palači Dverce s mališanima će se družiti zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. 23. “Dani dječjih vrtića Grada Zagreba” završit će zajedničkom aktivnošću djece, roditelja  i  svih djelatnika vrtića na  Bundeku  u  nedjelju, 19. svibnja, uz niz edukativnih i zabavnih aktivnosti, te sportskih natjecanja.

KRAPINA – Prijem za učenike iz Erfstadta, odnosno iz njemačke škole Gottfried – Kinkel Realcshule, partnerske škole OŠ Ljudevit Gaj i SŠ Krapina u međunarodnom projektu fakultativne nastave, koji ovih dana borave na  razmjeni u Krapini, upriličio je danas, 13. svibnja 2019. godine, krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović. – Svijet postaje globalno selo gdje svi međusobno surađujemo, pogotovo od kada je Hrvatska ušla u Europsku uniju, stoga je svaka razmjena iskustava dobro došla, osobito u današnje vrijeme, kada polako nestaju granice i kada je jedna od najvećih prednosti poznavanje stranog jezika, istaknuo je gradonačelnik Gregurović. Kako je objasnila prof.Jasna Sutlović, ovo je već treći puta da u Krapini boravi 13 učenika iz partnerske škole iz Erfstadta, a da njegovim kolegama ovo upoznavanje drugog jezika i mjesta puno znači, potvrdio je učenik Luka Šimić iz Erfstadta.

MARČAN – Obilježavanju Tjedna botaničkih vrtova, arboretuma i botaničkih zbirki, koji se deveti put organizira u cijeloj Hrvatskoj pridružuje se i ove godine Javna ustanova Priroda Varaždinske županije. Od ponedjeljka, 13. svibnja, do petka, 17. svibnja, u suradnji sa Srednjom školom Arboretum Opeka Marčan organizira mnoštvo aktivnosti u Arboretumu Opeka, najstarijem spomeniku parkovne arhitekture u Hrvatskoj. Svakoga dana od 8 do 12 sati održavat će se niz radionica za djecu, a do četvrtka od 9 do 12 sati održavat će se stručno vođenje kroz arboretum pod nazivom „Stazama grofova Bombella“ za najavljene grupe. Glavni cilj Tjedna je podizanje razine znanja o vrijednostima botaničkih vrtova i arboretuma koji su u Hrvatskoj malobrojni i mahom zapušteni.

ZAGREB – Savjet za zdravlje podržao je prijedlog potreba specijalističkog usavršavanja zdravstvenih radnika u zdravstvenim ustanovama Zagrebačke županije od 2020. do 2024. godine. Ukupno se predlaže 146 specijalizacija – u Domu zdravlja 87, Ljekarnama Zagrebačke županije četiri, Zavodu za javno zdravstvo osam, županijskom Zavodu za hitnu medicinu 40, Specijalnoj bolnici za kronične dječje bolesti Gornja Bistra pet i Specijalnoj bolnici „Naftalan“ dvije specijalizacije. Konačni zaključak donijet će Županijska skupština i uputiti ga Ministarstvu zdravstva.

ČAKOVEC – Svečano potpisivanje i podjela Ugovora o financiranju programa i projekata udruga Međimurske županije iz područja poljoprivrede, šumarstva i lovstva te iz područja zaštite potrošača u 2019. godini održat će se u ponedjeljak, 13. svibnja 2019. godine, u Velikoj vijećnici Međimurske županije. Nakon potpisivanja i uručivanja ugovora,  obratit će se župan Međimurske županije Matija Posavec,  predsjednica Povjerenstva, a ujedno i zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman i predsjednik Udruge pčelara Međimurske županije „Agacija“ Zoran Trupković.

 KOPRIVNICA – U tijeku je druga faza asfaltiranja na spojnoj prometnici između koprivničkih prigradskih naselja Starigrad i Reka. Nakon asfaltiranja prometnice, kreću radovi pripreme asfaltiranja pješačke staze. Zbog trenutnih radova, prometanje spojnom cestom Starigrad-Reka je otežano, a trajanje asfaltiranja ovisit će o vremenskim uvjetima. Završetak radova očekuje se u kolovozu, a radove na rekonstrukciji obišao je koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić sa suradnicima te je izrazio zadovoljstvo dinamikom i kvalitetom obavljanja radova.

loading