Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 13.06.2016.

Posted in Vijesti

VARAŽDIN – Ministar poljoprivrede Davor Romić posjetio je danas Varaždinsku županiju. U županijskoj palači u Varaždinu ministar Romić održao je radni sastanak sa županom Predragom Štromarom kako bi se upoznao s poljoprivrednom politikom Varaždinske županije, ali i problemima s kojima se susreću poljoprivrednici s ovog područja. Uz mjere ruralnog razvoja te izmjenama zakonodavne politike čija se primjena očekuje, na području Varaždinske županije kao i u svim ostalim dijelovima Hrvatske, može se očekivati boljitak poljoprivredne proizvodnje,  rekao je ministar poljoprivrede Davor Romić. U nastavku svog posjeta županiji, ministar poljoprivrede, sastao se s poljoprivrednim proizvođačima u Novoj Vesi i u Vidovcu.

KRAPINA / TANGSHAN – Delegacija Krapinsko-zagorske županije, predvođena županom Željkom Kolarom otputovala je u Kinu. U gradu Tangshanu u pokrajini Hebei, na poziv organizatora, od 16. do 18. lipnja, sudjelovat će na trećem Forumu lokalnih lidera iz Kine i srednje i jugoistočne Europe. Tema ovogodišnjeg Susreta je “Nove prilike, nove sfere, novi prostor“, a cilj je jačanje prijateljskih odnosa i suradnje između Narodne Republike Kine i zemalja jugoistočne Europe na polju proizvodnje, znanosti, obrazovanja i kulture. Predstvanici Krapinsko-zagorske županije za vrijeme svog boravka u Kini nastojat će produbiti kontakte sa kineskim poslovnim partnerima koji su uspostavljeni u posljednje dvije godine, ističe župan Željko Kolar.

ZAPREŠIĆ – Sporazum o međuregionalnoj suradnji Zagrebačke županije i regije Posavje potpisan je danas u Zaprešiću. To je korak više, nadogradnja dosadašnje dobre suradnje Zagrebačke županije i ove slovenske regije na zajedničkim projektima kojima će se moći koristiti još veća financijska sredstva EU fondova, istaknuo je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić. Cilj je potaknuti razvoj regionalne suradnje, ojačati prijateljstvo između Zagrebačke županije i regije Posavje, zatim razmjena iskustava kao i realizacija zajedničkih projekata korištenja financijskih sredstava iz fondova i programa Europske unije, razvoja gospodarstva, poljoprivrede i ruralnih područja te zaštite okoliša, turizma, obrazovanja, zdravstva i kulture. Sporazum su uz župana Zagrebačke županije potpisali župani  šest općina slovenske regije Posavje i to su Krško, Brežice, Sevnica, Kostanjevica na Krki, Radeče i Bistrica ob Sotli.

ZAGREB – Iz gradske blagajne izdvojit će se gotovo 12 milijuna kuna za podmirenje dugova Kliničke bolnice „Sveti Duh” i Specijalne bolnice za plućne bolesti koje su u nadležnosti Grada Zagreba. Dugovi su to koji se vuku od kraja prošle godine, a iz ukupnog iznosa na račun Kliničke bolnice “Sveti Duh” sjest će 8,543.808,48 kuna, dok će se na račun Specijalne bolnice za plućne bolesti uplatiti 3,215.710,81 kuna. Kako ističu u Gradu, nastali gubici posljedica su utvrđenih, a nedostatnih sredstava za provođenje ugovorene zdravstvene zaštite s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje i nerazmjernih troškova u raspodjeli mjesečno, odnosno godišnje utvrđenih sredstava za provođenje zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja.

ČAKOVEC –  Međimurje će do 2018. godine imati Razvojno- edukacijski centar za metalsku industriju. Naime, dokumentacija za projekt naziva „Metalska jezgra Čakovec“ je dovršena, što znači da projekt na jesen može biti prijavljen na natječaje strukturnih fondova EU. Radi se o jedinstvenom projektu ovakve vrste kojeg je pokrenula jedinica regionalne samouprave, odnosno Međimurska županija, a koji će pridonijeti konkurentnosti gospodarstva i otvaranju novih radnih mjesta u Međimurju. Za izradu projektne dokumentacije izdvojeno je oko 610 tisuća kuna, a procjenjuje se da će za cijeli projekt biti potrebno oko 36 milijuna kuna. Međimurska županija je već osigurala i prostor za tu namjenu koji se nalazi u kompleksu zgrada bivše vojarne u Čakovcu, a tamo će nakon realizacije projekta raditi šest zaposlenika- stručnjaka metalske struke.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

KOPRIVNICA – Cjelovita rekonstrukcija kotlovnice te sanacija pojedinih dijelova sustava distribucije topline provest će se u koprivničkoj Općoj bolnici „Doktor Tomislav Bardek“. Radi se o do sada najvećem projektu energetske obnove. Vrijedan je 5 milijuna kuna i s iznosom od 3,4 milijuna financira ga velikim dijelom Koprivničko-križevačka županija iz decentraliziranih sredstava. Preostali dio osigurala je bolnica iz vlastitih sredstava te dijelom kroz Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Ovom investicijom uštedjet će se oko milijun kuna godišnje na troškovima plina i smanjit će se rizici funkcioniranja kotlovnice. Radovi na rekonstrukciji i obnovi kreću 1. kolovoza i trebali bi biti gotovi od kraja godine.

ZAGREB – Atletski klubovi moraju iseliti sa Svetica jer počinje dugo najavljivana gradnja kampa Hrvatske nogometne reprezentacije. Klubovi bi, prema svemu sudeći, trebali nastaviti trenirati u sportskom parku Mladost i na prostoru OŠ u Kušlanovoj. Podsjetimo, gradnja kampa je trebala početi prije godinu dana. Kamp će imati natkrivenu tribinu s tri tisuće sjedećih mjesta, atletski i nogometni centar, teretanu i restoran. Predviđena je i gradnja hotela, kongresne zgrade, prostora sportske medicine kao i garaže.

KRAPINA – Nezaposlenost na području Krapinsko-zagorske županije nastavlja padati te se broj nezaposlenih spustio po prvi puta nakon 11 godina ispod pet tisuća. Prema najaktualnijim podacima, krajem svibnja 2016. godine u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Krapina registrirano je 4.967 osoba. U usporedbi sa travnjem 2016. broj nezaposlenih smanjio se za 7,6% ili 408 osoba, a u odnosu na svibanj 2015. godine broj nezaposlenih manji je za 22,7% ili 1.456 osoba.

loading