Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 13.06.2017.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić još je jednom izrazio uvjerenje da će imati većinu u Gradskoj skupštini te je gradske zastupnike pozvao na “veliku koaliciju”. Na pitanje je li spreman Bruni Esih ponuditi mjesto predsjednice Skupštine i pristati na preimenovanje Trga maršala Tita, Bandić je rekao kako pod  “pod šatorom pobjednika” uvijek ima mjesta za mudre i one koji drukčije misle te je dodao da je već  napravio prijedlog za referendum o čemu će već u srpnju raspravljati gradski zastupnici. To znači da bi se o tome Zagrepčani mogli izjasniti do kraja ove godine.

ZAGREB – Grad Zagreb i Agronomski fakultet ponosni su na dugogodišnju uspješnu suradnju, koja je od danas još kvalitetnija. Riječ je o dogovoru oko rješavanja imovinsko-pravnih odnosa koji koče kapitalne projekte, a jedan od njih je prenamjena zemljišta koja će omogućiti širenje zagrebačkog Zoološkog vrta, ali i razvijanje fakultetske infrastrukture. O nastavku partnerskog odnosa između fakulteta i Grada razgovarali su dekan Zoran Grgić i Olivera Majić, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika. U okviru posjeta izaslanstvo grada obišlo je projekata koje sufinancira Grad, kao što je navodnjavanje velikog pokusnog polja, gradilište studentskog restorana i ulice Fakultetsko dobro.
ZAGREB – Šesta po redu energetska konferencija tjednika Lider, na temu energetske budućnosti Hrvatske, okupila je brojne domaće, ali i strane stručnjake s područja energetike i zaštite okoliša s ciljem stvaranja okvira koji će omogućiti energetsku neovisnost i održivi razvoj zemlje. Ono što su stručnjaci naglasili je kako su za razvoj energetike nužne investicije privatnog sektora, no za privlačenje njihovog kapitala nužne su brojne reforme kako financijskog tako i poreznog sustava. Osim izlaganja stručnjaka s polja energetike sutra će na konferenciji biti održan okrugli stol na temu održivog sustava poticanja zelene energije.

ZAGREB – Cilj Mreže Parkova uz rijeku Savu je očuvanje prirodnih i kulturnih vrijednosti rijeke Save, njenih pritoka i poplavnih površina, bioraznolikosti, povoljnog ekološkog stanja i kulturnog nasljeđa. Kroz projekt se u nju priključilo 22 institucija, organizacija i udruga koje se bave zaštitom prirode iz Slovenije, Hrvatske te BiH. Vodstvo Mrežom na jednu godinu preuzela je Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije. Prošlogodišnji glasnogovornik Mreže Teo Hrvoje Oršanič iz Kozjanskog parka uručio je ravnateljici Zelenog prstena Martini Glasnović Deklaraciju Mreže Sava Parks koja će Zelenom prstenu idućih godinu dana biti niti vodilja u predvođenju Mreže.

VARAŽDIN – Varaždinski centar za informiranje i savjetovanje o karijeri CISOK i ovog mjeseca nastavlja s aktivnostima savjetovanja o profesionalnom usmjeravanju, pomažući zainteresiranima  u traženju zaposlenja i usmjeravanju karijere. Dva su termina u lipnju rezervirana za roditelje učenika završnih razreda osnovnih škola, koji će imati priliku saznati kako pomoći svom djetetu u odabiru srednje škole. Danas i 27. lipnja CISOK organizira radionice pod nazivom Prvi profesionalni odabir- kako roditelji mogu pomoći. Radionice počinju u 15,00 sati u Cisoku-u u Kukuljevićevoj ulici u Varaždinu i besplatne su. Krajem mjeseca, točnije 29. lipnja, varaždinski će Cisok organizirati i radionicu pod nazivom Prvi put u potrazi za poslom.

KRIŽEVCI – Razvojna agencija Podravine i Prigorja Pora u suradnji s Križevačkim poduzetničkim centrom uspješno je pripremila i prijavila projekt „Opremanje Razvojnog centra i tehnološkog parka Križevci“, ukupne vrijednosti milijun i 617 tisuća kuna na otvoreni Poziv „Razvoj poslovne infrastrukture“. Iz Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta stigla je obavijest da je projekt prošao 2. fazu postupka dodjele bespovratnih sredstava te se nalazi na prioritetnoj rang listi predloženoj za sufinanciranje. Cilj je opremiti zajedničke unutarnje prostorije i urediti vanjski prostor Razvojnog centra i tehnološkog parka Križevci.

ČAKOVEC – Priznanja učenicima i njihovim mentorima za najbolje likovne, literarne i foto radove pristigle na natječaj Državne uprave za zaštitu i spašavanje s temom „Prirodne katastrofe, tehničko- tehnološke katastrofe, snage sustava civilne zaštite i žurne službe u katastrofama“ bit će uručena danas u Velikoj vijećnici Međimurske županije u Čakovcu. Priznanja će uručiti župan Međimurske županije Matija Posavec i njegov zamjenik Josip Grivec.

BEDEKOVČINA – Povodom organizacije prve manifestacije Ljeto na Bajerima danas je na Bedekovčanskim jezerima održana konferencija za novinare. Kako je objasnio načelnik Darko Ban, riječ je o sasvim novom događanju na području Krapinsko-zagorske županije koje će svaku drugu nedjelju u srpnju i kolovozu donijeti pet predstava Kerekesh teatra. – Želja nam je da naša lijepa jezera prezentiramo turistima te im damo neko novo turističko značenje – rekao je načelnik Ban. Da mu je drago da kazališna kultura dobiva priliku da se prezentira na Bajerima, naglasio je izvršni producent Kerekesh teatra, glumac i redatelj Ljubomir Kerekeš. – Naša je nakana da se ljudi zabave i dobro nasmiju te smo stoga izabrali pet odličnih naslova, a na Bajerima će se održati i premijera naše nove predstave ‘Pokopaj me nježno’ – rekao je Kerekeš. Inicijativu je na press konferenciji podržao i župan Željko Kolar. – Mi smo destinacija koja se turizmom bavi 365 dana u godini i vrlo je važno dati dodatne sadržaje, ne samo stanovnicima naše županije, nego i turistima – rekao je Kolar dodajući da je uvjeren kako će predstave biti rasprodane.

loading