Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 13.06.2018.

Posted in Vijesti

ZAGREB –  Rekonstruiranu Ulicu Blato, odnosno Priobalnu cestu u srijedu, 13. lipnja 2018. godine otvorio je  zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Uz to što je okoliš uređen kao Park i mjesto za boravak Zagrepčana u prirodi, prometnica će biti prilazna cesta u zajedničkom budućem projektu Grada Zagreba i Vlade RH uređenja Sveučilišne bolnice,  istaknuo je zagrebački gradonačelnik Bandić.U okviru obnove postavljeni su novi rubnjaci, skinut je stari i postavljen novi asfalt kolnika i pločnika na 32 tisuće četvornih metara te su napravljeni novi slivnici. Također je produžen izljevni propust, ugrađena čelična rešetka koja sprečava propust krupnog otpada granja, trupaca u vrijeme kad rijeka Sava nabuja. Napravljena je i javna rasvjeta sa 85 čeličnih stupova i najnovijom LED tehnologijom. Uz to u proteklih godinu dana, djelatnici Zrinjevca očistili su 70 hektara gradske površine oko Bolnice te postavili 20 kompleta roštilje i 40 kompleta klupa i stolova. Vrijednost radova je oko 9 milijuna kuna.

ZAGREB – Korisnici deset zagrebačkih domova umirovljenika od 1. lipnja smještaj u prosjeku plaćaju tristotinjak kuna više nego dosad. Cijene za sve vrste soba više su za 12%, pa su tako cijene jednokrevetnih soba više između 250 i 320 kuna, cijena dvokrevetnima je narasla od 160 do 300 kuna, a jednokrevetni apartmani plaćat će se 450 kuna više nego dosad. Iz grada kažu kako je do poskupljenja moralo doći jer su ukupni rashodi proteklih godina bili znatno veći u odnosu na ostvarene prihode. Uoči 14. sjednice Gradske skupštine, gradski zastupnik HNS-a, Tomislav Stojak, pozvao je zagrebačkog gradonačelnika, Milana Bandića, i čelne ljude Gradskog ureda za socijalnu zaštitu da ponovno razmotre odluku od poskupljenju domova umirovljenika. – Naši umirovljenici su zaslužili da im se ne poveća cijena smještaja u domovima. Ako imamo dovoljno novaca za besplatne udžbenike, za roditelje odgajatelje jer želimo da budu što više s djecom te za razvojne projekte koji nažalost u Zagrebu i nisu tako vidljivi, onda moramo imati i dovoljno sredstava za pokrivanje dodatnih troškova umirovljenicima – rekao je Stojak. Inače, Grad je za poslovanje domova umirovljenika prošle godine iz proračuna izdvojio 13 milijuna kuna.

IVANEC – Trima velikim gospodarskim manifestacijama u srijedu, 13. lipnja 2018. godine službeno su počeli skupovi i manifestacije u povodu obilježavanja ovogodišnjih Dana grada Ivanca. Ivanec je prvi u nizu od 31 grada koji je domaćin Regionalnom danu EU fondova, u organizaciji Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, a cilj je dodatno informirati i potaknuti javnost na pisanje projekata i korištenje europskih sredstava što je i jamac otvaranja novih ranih mjesta, poručio je državni tajnik iz Ministarstva Regionalnog razvoja Velimir Žunac te naglasio kako je cilj da Hrvatska u što skorije vrijeme bude inovativnija, povezanija, uključivija te sinonim brzog gospodarskog rasta. U sklopu poslovnih skupova, a uz čitav niz radionica i diskusija te Poslovni uzlet grada Ivanca, održat će se i Poslovni susreti Ivanec 2018. s prezentacijom mogućnosti ulaganja u Industrijsku zonu Ivanec kako bi potencijalni investitori dobili sve informacije o olakšicama i pogodnostima ulaganja u zoni koja je inače komunalno opremljena i spremna za prihvat novih investicija poručio je gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić.

ZAGREB – Povodom obilježavanja 10 godina rada Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske – REGEA-e u srijedu, 13. lipnja 2018. godine, u zagrebačkoj Mimari održana je svečana sjednica Upravnog vijeća Agencije. REGEA-u su 2008. godine osnovali Krapinsko-zagorska, Zagrebačka i Karlovačka županija te Grad Zagreb s ciljem poticanja regionalnog održivog razvoja u području energetike i zaštite okoliša kroz korištenje obnovljivih izvora energije i uvođenje mjera povećane energetske efikasnosti. U proteklih 10 godina je, između ostalih, zaslužna za projekt rekonstrukcije javne rasvjete na području 57 gradova i općina čija se realizacija uskoro očekuje, pokretanje toplane na biomasu u Općini Pokupsko, energetsku obnovu dvorca Bračak te brojnih školskih ustanova. Na svečanosti u Mimari bili su ministrica regionalnog razvoja i europskih fondova Gabrijela Žalac, potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, pročelnica Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj Grada Zagreba Mirka Jozić te predstavnici Europske komisije i energetskih agencija iz Njemačke i Slovenije.

KRAPINA/RADOBOJ – Povodom posljednjeg tjedna školske godine, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak danas, 13. lipnja 2018. godine, posjetila je Srednju školu Krapina koja je na zahtjev gospodarstvenika uvela novi razred CNC operatera, a za modernizaciju strukovnih kurikuluma i razvoj fakultativnih programa u STEM području iz EU fondova osigurala gotovo tri milijuna kuna. – Nije slučajnost da smo izabrali upravo strukovnu školu, jer želimo skrenuti pozornost javnosti i učenika na strukovno obrazovanje u kojem je sedamdeset posto svih naših srednjoškolaca i baš zato posebnu pažnju moramo usmjeriti na reformu strukovnog obrazovanja – naglasila je Divjak te dodala kako je Srednja škola Krapina izabrana jer je uspješna i brzo reagira na potrebe lokalnih poslodavaca i u formiranju novih razrednih odjeljenja kao što je ono za CNC operatere. Nakon obilaska Srednje škole Krapina ministrica Divjak posjetila je i Osnovnu školu Side Košutić u Radoboju koja je jedna od 74 škole u RH u kojoj će se od jeseni provoditi eksperimentalni program kurikularne reforme. – Spremni smo, 5 500 suradnika i učitelja je u procesu edukacije, dobili smo 127 kompleta eksperimentalnih udžbenika koji su u procesu recenzije, a spremna su i sredstva iz europskih fondova za opremanje škola u kojima kreće reforma, istakla je ministrica Blaženka Divjak. Uz ravnatelje škola, ministricu i njenog pomoćnika Vladu Prskala, u Zagorju su dočekali gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović, načelnici Radoboja i Kumrovca Anđelko Topolovec i Robert Šplajt, zamjenici župana Krapinsko-zagorske županije Anđelko Ferek Jambrek i Jasna Petek te saborska zastupnica Marija Puh.

ČAKOVEC – Grad Čakovec već niz godina tijekom ljetnih praznika organizira ljetne sportske kampove, a unazad nekoliko godina i radionice iz informatike te tehničke kulture. Uz organizatore iz sportskih, kulturnih i udruga tehničke kulture, više o ovogodišnjim ljetnim sportskim kampovima i radionicama što će biti organizirane u Čakovcu, na današnjoj je konferenciji za novinare u čakovečkoj gradskoj vijećnici govorio i gradonačelnik Stjepan Kovač. Kampovi započinju sljedeći tjedan, a traju sve do kraja školskih praznika. Učenici mogu birati između 24 kampa na kojima mogu isprobati 18 sportova. Osim toga tu je 9 radionica iz tehničke kulture, nastavlja se i kamp iz informatike i programiranja, a ovogodišnja novost je radionica iz tradicijske kulture.

ČAKOVEC – Nastavljajući višegodišnju dobru suradnju Ministarstvo unutarnjih poslova Savezne Republike Njemačke doniralo je hrvatskom Ministarstvu dodatnu opremu vrijednu pedesetak tisuća kuna vezanu uz Mobilni preventivni centar policije. Budući da Mobilni preventivni centar, također poklon njemačke policije, djeluje upravo u Međimurju, danas, 13. lipnja 2018. godine su u Čakovcu darovnicu potpisali predstavnik Veleposlanstva Savezne Republike Njemačke Marco Dirk Weiser i načelnik Policijske uprave međimurske Ivan Sokač, kao predstavnik Ravnateljstva policije. Svečanost potpisivanja  u nazočnosti županijskih i gradskih čelnika održana je na Trgu Republike u Čakovcu.

VARAŽDIN – Završna konferencija projekta  „Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva“ održat će se danas, 13. lipnja 2018. godine, u Županijskoj palači u Varaždinu. Cilj projekta bio je tijekom školska godine 2017.- 2018. osigurati školsku prehranu za djecu u riziku od siromaštva. Varaždinska županija je besplatan školski obrok osigurala za 2.196 djece u riziku od siromaštva, koja pohađaju 33 škole čiji je osnivač Županija. Od toga je za 1.492 djece obrok financiran novcem iz EU fonda i državnog proračuna, a za 704 djece iz županijskog proračuna.

ČAKOVEC – U županijskoj su bolnici u Čakovcu ravnatelj bolnice Robert Grudić i predstavnica izvođača radova na rekonstrukciji bolnice danas, 13. lipnja 2018. godine potpisali ugovor čime je obilježen Početak provedbe projekta „Rekonstrukcija i opremanje Županijske bolnice Čakovec za potrebe dnevne bolnice i dnevne kirurgije“. Ukupna je vrijednost projekta 64 milijuna i 755 tisuća kuna, a vrijednost građevinskih radova na rekonstrukciji i dogradnji objekta Paviljon III Županijske bolnice Čakovec je 30 milijuna i 600 tisuća kuna. Osim rekonstrukcije  i dogradnje objekata Županijske bolnice Čakovec, bolnički odjeli će biti opremljeni suvremenom medicinskom opremom vrijednom preko 30 milijuna kuna. Potpisivanju je među ostalima prisustvovao i župan Međimurske županije Matija Posavec.

KOPRIVNICA – S ciljem analize provedbe Sporazuma o suradnji između ministarstva branitelja i koprivničke Podravke sastali su se ministar branitelja Tomo Medved, predsjednik Uprave Podravke Marin Pucar te predstavnici referentnih centara za zadruge hrvatskih branitelja. Partnerska suradnja između hrvatskih branitelja i vodeće domaće prehrambene kompanije te Ministarstva hrvatskih branitelja istaknuta je kao primjerdobre prakse. Otkako je u rujnu prošle godine sklopljen sporazum, braniteljska populacija izravno za Podravku proizvodi 400 tona, a indirektno preko organizatora dodatnih 6.600 tona voća, povrća i žitarica.

KRAPINA –  Broj nezaposlenih na području Krapinsko-zagorske županije prema evidenciji Područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Krapina nastavio je padati i tijekom svibnja ove godine. U evidenciji Zavoda registrirane su 2.653 nezaposlene osobe, što je u usporedbi sa travnjem smanjenje za 8,1%, a u odnosu na svibanj prošle godine broj nezaposlenih manji je za 25,2%. Poslodavci su prijavili 656 potreba za radnicima što je za 22,8% više nego u prethodnom mjesecu. Najviše slobodnih radnih mjesta prijavljeno je u prerađivačkoj industriji, javnoj upravi i obrani, građevinarstvu, pružanju smještaja te pripremi i posluživanju hrane te zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi.

JASTREBARSKO – Predstavljanje projekta poboljšanja vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Jastrebarsko pod nazivom NAŠA VODA, NAŠA BUDUĆNOST održat će se u srijedu 13. lipnja 2018. s početkom u 15,00 sati. U ime Zagrebačke županije događanju će nazočiti zamjenica župana Nadica Žužak.

ZAGREB – Akcija Zaštita pješaka provodit će se danas, 13. lipnja 2018. godine, na području Policijske uprave zagrebačke. Cilj je smanjenje broja prometnih nesreća i broja stradalih osoba, a posebice pješaka kao najranjivije skupine u prometu. Akcija je usmjerena prvenstveno na prekršaje vozača, a pješake se poziva da kolnik prelaze samo na za to obilježenim mjestima i poštuju zeleno svjetlo na semaforu.

loading