Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 13.07.2016.

Posted in Vijesti

KRAPINA – Sastanak organizacijskog odbora predstojećeg 24. Zagorskog gospodarskog zbora, koji će se održati u vrijeme trajanja Tjedna kajkavske kulture, od 08. do 10. rujna, održan je jutros u Krapini. Organizatori ove značajne gospodarske manifestacije su Krapinsko-zagorska županija, grad Krapina, Hrvatska gospodarska komora Županijska komora Krapina, Obrtnička komora Krapinsko-zagorske županije i Radio Kaj. Na Zboru će izlagati gospodarstvenici i obrtnici iz Hrvatskog zagorja; grada Zagreba, osam kajkavskih županija te susjedne Slovenije i Mađarske. Zemlja partner ove je godine Republika Slovenija, dok će Šibensko-kninska županija biti partner županija 24. Zagorskoga gospodarskog zbora. Pripreme za sajam su u tijeku, zanimanje izlagača je iznimno veliko te prijave konstantno pristižu, a krajnji rok za prijavu je 31. kolovoza.

ZAGREB – Radove na južnom kolniku Ulice grada Vukovara, na dionici od Savske do Vrančićeve te od Hrvatske bratske zajednice do Držićeve, jutros je otvorio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Sanacija Vukovarske odvijat će se u dvije faze. Prva je,  na dijelu od Savske ceste do ulice Fausta Vrančića, gdje će radovi trajati do nedjelje 17. srpnja. Time je onemogućeno skretanje iz Savske u Vukovarsku koja je na tom dijelu zatvorena za sav promet. Isprike građanima uputila je  predsjednica Uprave Zagrebačkog holdinga Ana Stojić Deban. Cjelokupna sanacija južnog kolnika Vukovarske s tri prometna traka, od Savske do Držićeve u dužini od 1.500 metara obuhvatit će radove sanacije prometnice, novo asfaltiranje za što će se utrošiti 4. 200 tona asfalta, te ugradnja novih rubnika i šahtova. Planirana vrijednost radova je 3,5 milijuna kuna, rekao je  voditelj Zagrebačkih cesta Ante Todorić. Za vrijeme radova na snazi je posebna regulacija prometa.

ZAGREB – Direktorica Turističke zajednice Grada Zagreba Martina Bienenfeld, čiji je rad po ocjeni žirija pridonio da Zagreb postane sjajna hrvatska turistička destinacija, na sinoćnjoj svečanosti ponijela je titulu najuspješnije žene u 2015. godini. Među nominiranima  bile su i modna dizajnerica Ksenija Vrbanić, redateljica i scenaristica Ivona Juka i Linda Poščić Borovac voditeljica višestruko nagrađivane najinovativnje tvrtke Crocon. Martina Bienenfeld, titulu najbolje, odnijela je kao direktorica gradske Turističke zajednice koja je među ostalim zaslužna za niz projekata koji su od Grada Zagreba napravili cjelogodišnju pravu srednjoeuropsku turističku destinaciju.

KRIŽEVCI – Grad Križevci na natječaj Ministarstva kulture za programe javnih potreba u kulturi prijavio je 11 projekata. Prihvaćeno ih je sedam za što je Križevcima odobreno 1,020 milijuna kuna za sanaciju i obnovu sakralnih objekata te izradu projektne dokumentacije, kaže pročelnik stambeno-komunalnih djelatnosti Anđelko Nervo. Po 200 tisuća kuna za sanaciju i građevinske radove odobreno je za crkve Svetog Petra u Apatovcu, svete Ane i Pavlinski samostan te katedralu Presvete Trojice, 150 za crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije u Donjoj Glogovnici i 100 tisuća kuna za crkvu svete Katarine u Erdovcu. 90 tisuća kuna odobreno je za izradu projektne dokumentacije za crkvu svete Margareta u Gornjem Dubovcu te 80 tisuća za istu namjenu za crkvu svetog Ladislava u Malom Ravnu. Grad Križevci za ovu namjenu, prema ugovorima s Ministarstvom, mora osigurati 10% ukupnog iznosa, odnosno 102 tisuće kuna. U posljednjih 15 godina Križevci su za obnovu sakralnih objekata dobili oko 12 milijuna kuna.

ZAGREB – Zagreb će do kraja ove godine dobiti još jedan hotel visoke kategorije,  koji se upravo dovršava na uglu Trga žrtava fašizma i Boškovićeve ulice. Investicija je vrijedna 10 milijuna eura, a hotel će poslužiti i kao učilište. Hotel će imati 62 sobe i predsjednički apartman, restoran i bar otvorenog tipa te spa za goste hotela. U dvorištu se uređuje ostakljeni zimski vrt, a u hotelu će posao pronaći oko 20 ljudi. Dodajmo, da je u prvoj polovici ove godine Zagreb zabilježio pola milijuna turista odnosno više od 800.000 noćenja. Broj dolazaka u odnosu na 2015. povećan je za 5%, a noćenja za čak 10%.

ZAGREB – U nastupnom posjetu, u Zagrebačkoj županiji boravila je veleposlanica Republike Slovenije Smiljana Knez. Susrela se sa županom Stjepanom Kožićem, njegovim zamjenikom Rudolfom Vujevićem i pročelnikom za fondove EU, regionalnu i međunarodnu suradnju Josipom Kraljičkovićem. Župan je veleposlanicu upoznao s projektima koje Zagrebačka županija planira realizirati europskim sredstvima, a istaknuo je i nedavno potpisani sporazum sa slovenskom regijom Posavje. Razgovaralo se i o predstavljanju Zagrebačke županije na ovogodišnjem međunarodnom poljoprivredno-prehrambenom sajmu u Gornjoj Radgoni, koji će se održati  od 20. do 25. kolovoza. Zagrebačka županija tom će prigodom imati svoj dan, 22. kolovoza, kada će biti održana  prezentacija „Projekti i proizvodi Zagrebačke županije za Europu“.

KLANJEC – Nakon uspješno provedenog projekta “Europska tradicija za europsku budućnost”, kojeg je, u okviru programa “Europa za građane”, sa svojim partnerima Grad Klanjec realizirao 2014. godine, Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu iz Bruxellesa odlučila je iznosom od 25 tisuća eura financirati novi projekt Grada Klanjca, pod nazivom “SolidEU – About solidarity in EU”. Program će biti realiziran od 30. rujna do 2. listopada, tijekom trajanja kulturno – turističke manifestacije “Zahvala jeseni u Klanjcu“, u suradnji s partnerskim organizacijama: pobratimljenim gradom Wilamowice iz Poljske, Općinom Rajecké Teplice iz Slovačke, Hrvatsko kulturno – prosvjetnim društvom “Jelačić” Petrovaradin iz Srbije, Općinom Starše iz Slovenije te slovenskim Društvom umirovljenika Bistrica ob Sotli. Glavna tema projekta vezana je uz migracije te solidarnost unutar zemalja članica Europske unije.

VARAŽDIN – Lokalna akcijska grupa Sjeverozapad na natječaju za provedbu podmjere 19.2. koji je raspisala Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, očekuje potporu za provedbu ove podmjere u iznosu od 10 milijuna kuna. U skladu sa svojom razvojnom strategijom, ova će lokalna akcijska grupa taj iznos kroz natječaje ulagati u razvoj područja koje pokriva, a riječ je o 14 jedinica lokalne samouprave u Varaždinskoj županiji, među kojima su i gradovi Varaždin Ivanec i Lepoglava. Sredstva javne potpore za podmjeru 19.2. osiguravaju se iz proračuna Europske unije i državnog proračuna Republike Hrvatske, od čega Europska unija sudjeluje s 90 posto udjela, a Republika Hrvatska s 10, dok intenzitet javne potpore iznosi do 100 posto od ukupnih prihvatljivih troškova.

ČAKOVEC – Policijski službenici za prevenciju Policijske uprave međimurske u suradnji s međimurskim policijskim postajama su tijekom lipnja, korištenjem Mobilnog preventivnog centra policije, održali 16 informativnih punktova s ciljem provođenja raznih preventivnih aktivnosti. Radi se o aktivnostima koje proizlaze iz preventivnih projekta i akcija „Zajedno do veće sigurnost“, „Međimurski bicikli“, „Manje oružja, manje tragedija“, „Zaštitimo svoj bicikl“ i „Zajedno“. Policijski službenici građane su upoznali sa mjerama koje mogu sami poduzeti kako bi zaštitili sebe i imovinu, a predstavljene su i preventivne aktivnosti usmjerene i prema pješacima, vozačima bicikala, mopeda i motocikala, kao najugroženijim sudionicima u cestovnom prometu.

KOPRIVNICA – Koprivnički Komunalac nabavio je mobilno reciklažno dvorište kako bi omogućio odvajanje korisnog i problematičnog, opasnog, otpada posebno za prigradska naselja. Dvorište ima računalnu opremu za vaganje prikupljenog materijala i memoriranje podataka, te ima djelatnika zaduženog za prihvat otpada od građana i njegovo vaganje, kao i odlaganje u za to namijenjene posude. Mobilno reciklažno dvorište bit će na raznim lokacijama u koprivničkim prigradskim naseljima.

ĐURĐEVAC – Nakon završetka pripremnih radova na izgradnji nogostupa te postavljanju rubnika u Radničkoj cesti u Đurđevcu, trenutno su u tijeku završni radovi asfaltiranja pješačke staze. Staza je duga 800 metara i široka dva metra. Istovremeno asfaltiraju se i kolni prilazi, a prema odluci đurđevačkog Gradskog vijeća, vlasnici koji su odlučili asfaltirati kolni prilaz na javnoj površini i sami su taj zahvat financirali, bit će oslobođeni plaćanja komunalne naknade za naredno razdoblje prema cijeni uređenja kolnog prilaza i visini mjesečne obveze.

loading