Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 13.07.2017.

Posted in Vijesti

ČAKOVEC – Šest velikih koncerata najvećih domaćih i inozemnih zvijezda podno Starog grada Zrinskih, više od 300 izlagača smještenih na Trgu Republike, prikazi tradicijskih zanata i „ulica kišobrana“- sve to i još puno više očekuje posjetitelje ovogodišnje turističke manifestacije Porcijunkulovo u Čakovcu. Manifestacija ove godine započinje 28. srpnja i trajat će sve do 2. kolovoza, datuma koji se veže uz crkveni blagdan Gospe od anđela- Porcijunkule. Ove godine očekujemo rekordnu posjećenost, najavili su danas povodom predstavljanja programa u ime organizatora Grada Čakovca i gradske TZ, gradonačelnik Stjepan Kovač i voditeljica čakovečkog turističkog ureda Boška Ban Vlahek. Osim svjetovnog programa, bogat je i onaj vjerski, najavio je gvardijan Franjevačkog samostana u Čakovcu fra Željko Željeznjak, pozvavši sve vjernike na veliku Svečanu procesiju i misno slavlje koje će u Crkvi sv. Nikole 2. kolovoza predvoditi ljubljanski nadbiskup mons. Stane Zore.

ZAGREB – Ministarstvo uprave oglasilo se povodom najavljenog preimenovanja  zagrebačkog Trga maršala Tita u Trg Republike Hrvatske. S obzirom da su Vijeća Gradske četvrti Donji grad i Mjesnog odbora Mimara dala negativno mišljenje o preimenovanju, iz ministarstva ističu kako o pitanju imena ulice i trga odlučuje Gradska skupština  Zagreba, budući da se radi o pitanju koje spada u isključivi samoupravni djelokrug. To znači da mišljenje vijeća gradske četvrti i mjesnog odbora nije obvezujuća, već savjetodavna.

KRIŽEVCI – Završna konferencija projekta „Pomozimo jedni drugima II“ održana je danas u Križevcima. Radi se o projektu kojim su u križevačkim školama u protekloj školskoj godini osigurani pomoćnici u nastavi. Da je projekt dobar i da je uspio, potvrđuje i ravnateljica Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Križevci Maja Prodan, a pročelnik društvenih djelatnosti Grada Križevaca Mladen Tenodi kaže kako je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda. Ukupno je vrijedan 907 tisuća kuna, a sufinancirani iznos je 834 tisuće i zaposlena su 16 pomoćnika u nastavi, što je dodatna vrijednost projekta „Pomozimo jedni drugima II“, naglašava gradonačelnik Križevaca Mario Rajn. Na današnjoj završnoj konferenciji najavljen je i novi projekt od naredne školske godine kojim će se osigurati 25 pomoćnika u nastavi za učenike s teškoćama.

VARAŽDIN – U tijeku je  internetsko savjetovanje s javnošću o Nacrtu odluke o gradskim porezima Grada Varaždina.  Nacrt odluke o porezima Grada Varaždina donosi prijedlog kako će biti uređeni prirez porezu na dohodak, porez na potrošnju  te porez na korištenje javnih površina. Svi potrebni dokumenti za sudjelovanje u internetskom savjetovanju s javnošću objavljeni su na službenim web stranicama Grada Varaždina, a rok za dostavu primjedbi na nacrt je 23. srpnja.

ZLATAR BISTRICA – Natjecanje orača Krapinsko – zagorske županije, 15. jubilarno, koje organiziraju Krapinsko-zagorska županija,  Udruga natjecatelja u oranju Krapinsko – zagorske županije i Savjetodavna služba, održat će se ove subote u Zlatar Bistrici. Sudionici se natječu u kategorijama plugovi ravnjaci i plugovi premetnjaci.  Pobjednik iz svake kategorije ima priliku predstavljati županiju na 15. Državnom natjecanju orača i 6. natjecanju u oranju konjima koje će se održati u Zagrebu. Ove se godine prijavilo 10 natjecatelja, a u sklopu programa Mirko Majsec, predsjednik Županijske udruge uzgajivača Krapina prikazat će tradicijsko oranje konjima.

ZAGREB –  Kontakt policajci počeli su obilaziti teren i dijeliti letke i brošure u sklopu projekta Policijske uprave zagrebačke “Dobar susjed – siguran stan”. Riječ je o preventivnim aktivnostima zagrebačke policije, s ciljem poticanja susjedskog nadzora u prevenciji provalnih krađa u domovima. Iz policije navode da su provalne krađe u posljednjih nekoliko godina u porastu.

KRAPINSKE TOPLICE – U ugodnoj i opuštenoj atmosferi uz glazbenu pratnju, predstavljen je danas šesti po redu Badl Fest u Krapinskim Toplicama. Ovogodišnji program obiluje bogatom kulturnom i glazbenom ponudom te će posjetitelji imati priliku degustirati štrukle, bučnice i vina, ali i sudjelovati u brojnim sportskim događanjima kao što su šahovski turnir i Badl biciklijada. Posebno ponosan na ovu višednevnu manifestaciju je načelnik Ernest Svažić koji je najavio i specijalno izdanje poštanskog žiga u čast šestog Badl Festa. Siguran sam da će događanja koja smo pripremili privući velik broj naših stanovnika, ali i puno šire od toga – dodao je načelnik Svažić. Ova tradicionalna manifestacija organizirana u spomen na Jakoba Badla, utemeljitelja zdravstvenog turizma u Krapinskim Toplicama održat će se od 20. do 24. srpnja ove godine.

KRIŽEVCI – Križevački gradski vijećnici odradili su drugu sjednicu na kojoj su sve odluke donijete jednoglasno. Od najznačajnijih odluka, izdvajaju se tri odluke u korist HŽ Infrastrukture koje se tiču rekonstrukcije i izgradnje drugog kolosijeka željezničke pruge Križevci-Koprivnica-državna granica, naglašava pročelnik za stambeno-komunalne djelatnosti Anđelko Nervo. Državni investitor dobio je pravo vlasništva i pravo građenje na parcelama u mjesnom odboru Carevdar te na području poslovne zone Gornji Čret. Također, izgradit će se i nadvožnjak „Vuk“ koji, osim što je potreba za prijelaz preko željezničke pruge, osnova je i za izgradnju spojne ceste od križevačke poslovne zone Gornji Čret do ulaza na rotor brze ceste prema Zagrebu, čime će se dodatno rasteretiti promet kroz Križevce.

KRAPINA – Gradsko društvo Crvenog križa Krapina uključilo se u projekt “Posudionica ortopedskih i medicinskih pomagala HCK”. Projekt je pokrenut zbog osoba s invaliditetom kojih u Hrvatskoj ima sve više, a teško dolaze do pomagala koja su im potrebna. Crvanom križu Krapina dodijeljeno je za  projekt 19 tisuća kuna. Za taj novac je kupljeno šest bolničkih hidrauličnih kreveta i šest antidekubitalnih madraca. Krapinska „Posudionica“ trenutno posuđuje 10 medicinskih kreveta, 35 invalidskih kolica, pet antidekubitalnih madraca, osam toaletnih stolaca s posudom, 40 štaka, 25 hodalica i tri štapa te ima 80 registriranih korisnika.

ZAGREB –  Druženje dosadašnjih Vinskih kraljica Zagrebačke županije i predstavljanje vina po njihovom izboru bit će održano danas na prostoru ljetnog kina Gradec od 20,00 sati. Tom prigodom bit će predstavljen i nov natječaj za izbor 16. po redu Vinske kraljice Zagrebačke županije. Inače, Zagrebačka županija prva je u Hrvatskoj pokrenula projekt izbora Vinske kraljice još 2002. godine.

loading