Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 13.8.2015.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Nakon što su mediji prenijeli tragičnu vijest o Tomislavu Salopek, u ime Grada Zagreba oglasio se pročelnik gradskog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić. Izražavamo sućut njegovoj obitelji i nudimo im bilo koji oblik pomoći. Isto tako nadamo se da će hrvatske vlasti ubuduće informirati i upozoravati građane koji su trbuhom za kruhom  prisiljeni odlaziti u taj dio svijeta na opasnosti i moguće terorističke napade. Također se nadamo da će zajedno sa saveznicima naći načina da se ubuduće izbjegnu takvi nemili i nesretni događaji, odnosno da se oni spriječe ili svedu na najmanju moguću opasnost – zaključio je pročelnik gradskog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić.

ZAGREB – Nakon što je država Zagrepčanima iznajmila 55 stanova, pokazala se potreba za takvim i sličnim projektima. Upravo zato uskoro će krenuti licitiranje za 15 novih stanova koji su uglavnom smješteni u centru grada. Riječ je o manjim stanovima do 60 kvadrata koji su godinama stajali prazni pa je prije useljenja u većini potrebno uložiti značajna sredstva. Stanovi se iznajmljuje u viđenom stanju na 5+5 godina, ne priznaju se ulaganja i nije dopušteno davanje u podnajam. Početna cijena najma je 15 kuna po kvadratu bez obzira na veličinu, stanje i lokaciju.

VARAŽDIN – Prvi dio jedinstvenog  projekta sufinanciranja nabave udžbenika za osnovne škole postupcima razmjene, otkupa i dokupa novih udžbenika, odnosno osiguravanja besplatnih udžbenika za sve osnovnoškolce, koji provodi Varaždinska županija uspješno je odrađen. Župan Predrag Štromar  kaže kako je riječ o nastavku projekta započetog prošle godine, kada su županija, gradovi i općine sufinancirali nabavu nekih od udžbenika za osnovnoškolce no  gradovi i općine više ne izdvajaju sredstva već je županija osigurala oko dva milijuna kuna za nabavu novih knjiga. Župan Predrag Štromar je uvjeren da se ovakav model može preslikati na cijelu zemlju i da se s manje od 50 milijuna kuna godišnje, mogu osigurati besplatni udžbenici za sve osnovnoškolce u Hrvatskoj. Štromar je potvrdio da već postoji interes drugih županija za informatičkim sustavom koji evidentira posudbu udžbenika.

ZAGREB – Za poticanje energetske učinkovitosti u zgradama javne namjene u gradovima i općinama, Zagrebačka županija dodijelit će milijun 990 tisuća kuna bespovratnih sredstava. Novac je temeljem javnog poziva odijeljen za ukupno 6 projekata energetske obnove i rekonstrukcije zgrada javne namjene u općinama Dubrava, Jakovlje i Pušća te gradovima Dugo Selo, Ivanić-Grad i Vrbovec, od čega su za čak 3 projekta procjene da će smanjiti utrošak potrebne energije za više od 70 posto u odnosu na postojeće stanje.

KRAPINA – Dan otvorenih vrata, u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana mladih, organizirao Obiteljski centar Krapina, u kojem je prošle godine oko 1.100 osoba potražilo pomoć. Organizirano je gotovo 100 radionica, na kojima je bilo gotovo 10.000 ljudi. Na Danu otvorenih vrata bili su i predstavnici Krapinsko-zagorske županije te je župan Željko Kolar istaknuo kako im treba pomoći u suvremenim izazovima, pratiti njihove uspjehe i na neki način ih nagraditi. Da županija izlazi u susret mladima, potvrdila je Martina Gregurović Šanjug, v.d. pročelnika županijskog Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu, skrb, udruge i mlade, istaknuvši kako županijska uprava i mladi, imaju partnerski odnos, organiziran kroz mrežu udruga mladih, te županijski Savjet mladih. Ta suradnja traje već deset godina, a među ostalim je rezultirala i time da je Županija među prvima u Hrvatskoj donijela Županijski program djelovanja za mlade.

ČAKOVEC – Sukladno Odluci o stipendiranju studenata i Ugovoru o korištenju stipendije Grada Čakovca, svi studenti koji udovoljavaju uvjetima propisanim na službenim stranicama Grada moraju najkasnije do 31. listopada Upravnom odjelu za društvene, protokolarne i društvene poslove dostaviti potvrdu o upisu u narednu godinu studija, potvrdu fakulteta o prosjeku ocjena prethodne godine studija te potvrdu fakulteta o broju ostvarenih ECTS bodova. Potvrde je nužno dostaviti kako bi ostvarili pravo na isplatu stipendije u narednoj akademskoj godini. To se odnosi na stipendiste preddiplomskog, integriranog i diplomskog studija.

KOPRIVNICA – Završeni su radovi na izgradnji javne rasvjete između Starigrada i Jagnjedovca, odnosu u dijelu Kamengradske ulice u Starigradu i dijelu Ulice Jagnjedovec u dužini od 410 metara. Radovima je povećana sigurnost prometa i stanovnika grada Koprivnice na vrlo prometnoj cesti, cesti koja spaja ova dva koprivnička prigradska naselja i koja nema izgrađenu pješačko-biciklističku stazu. Investitor je bio Grad Koprivnica, a ukupna vrijednost radova je oko 91 tisuće kuna.

ZAGREBOd neke vrste alergije boluje svaki peti građanin, a upravo je ambrozija jedan od najjačih alergena. Višegodišnji projekt „Zagreb bez ambrozije“ provodi Grad Zagreb odnosno Gradski ured za zdravstvo, koji je izdao i brošuru, s ciljem podizanja svijesti građana o potrebi suzbijanja i iskorjenjivanja ove štetne, invazivne biljke te uklanjanje ambrozije iz dvorišta, vrtova, neobrađenih zemljišta, javnih zelenih površina te uz javne prometnice.  Za one koji ju ne uklone predviđene su i novčane kazne, od 100 do 2 tisuće kuna za fizičke te do 10 tisuća kuna za pravne osobe

loading