Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 13.08.2018.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić sastao se u ponedjeljak, 13. kolovoza 2018. godine s gradonačelnikom Donje Stubice Nikolom Gospočićem, načelnikom Stubičkih Toplica Josipom Beljakom i načelnikom Gornje Stubice Jasminom Krizmanićem. Tema razgovora bila je priprema za uvođenje kružne autobusne linije Planina Gornja-Stubičke Toplice. Radi se o kružnoj liniji dužine 31 kilometar, obrta u jednom smjeru u trajanju od 70 minuta, koja bi spajala Hrvatsko Zagorje i Zagreb, odnosno od Planine Gornje preko Stubičkih Toplica, Donje i Gornje Stubice do Bistre i nazad, rekla je direktorica ZET-a Ljuba Žgela. Ova autobusna linija pomogla bi školarcima, studentima i građanima Hrvatskog zagorja u povezanosti sa Zagrebom, a Zagrepčanima dolazak na kupanje i liječenje u stubički kraj, rekao je načelnik Stubičkih Toplica Josip Beljak, istaknuvši kako je gradonačelnik Bandić uvođenje linije najavio već od rujna ove godine.

ZAGREB – Stotinjak djece iz Sarajeva i ruskog Beslana danas je u odmaralištu Crvenog križa grada Zagreba u Novom Vinodolskom posjetio gradonačelnik Milan Bandić. Za njih su organizirane različite radionice, a uz kupanje i druženje, uče i o poštivanju drugih kultura, običaja i vrijednosti. „Ovo je direktno ulaganje u budućnost i nadam se da će se ova tradicija druženja nastaviti“, istaknuo je zagrebački gradonačelnik Bandić.

 STRAHONINEC – Uz 115. jubilej Osnovna škola Strahoninec dobit će napokon sportsku dvoranu, što je san njenih učenika svih ovih godina. Naime, uz nazočnost saborske zastupnice Bernarde Topolko te zamjenika načelnika Općine Josipa Šipeka, međimurski župan Matija Posavec u ponedjeljak, 13. kolovoza 2018. godine, je u Strahonincu potpisao ugovor, s izvođačem radova na završetku izgradnje dvorane. Radovi na izgradnji dvorane traju od 2014. godine, te je u omjeru 60: 40 % financiraju Međimurska županija i općina Strahoninec. Danas potpisanim ugovorom ugovoreni su završni radovi u dvorani: uređenje sportskog poda, tribina, sanitarija, rasvjete i klima komora te radovi izvan dvorane koji se odnose na završne obloge ulaznih stepenica, požarne stepenice i slično, pojasnio je međimurski župan Matija Posavec. Ukupna vrijednost dvorane u Strahonincu bit će oko 10,7 milijuna kuna. Rok za završetak radova je kraj kalendarske godine.

 ZELENJAK – Uvodna konferencija projekta Zagorje ABECEDA prirode, vrijednog 4,58 milijuna kuna održana je danas, 13. kolovoza 2018. godine u Zelenjaku pokraj spomenika hrvatskoj himni. Investicije u okviru projekta bit će provođene na području krajobraza Zelenjak – Risvička i Cesarska gora gdje će biti izgrađene staze u krošnjama i zelene učionice, a u samom podnožju Strahinjščice, u Radoboju uredit će se i Centar za prirodu „Zagorje“. Da je ovaj projekt prvi takav u Hrvatskoj te da će biti prava atrakcija kaže župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. – Jedan od razloga zašto smo krenuli u ovaj projekt je da damo dodatan sadržaj koji će privlačiti posjetitelje vezane uz školu i obrazovanje te će oni u prirodi moći upriličiti nastavu na najbolji način – rekao je župan Kolar. Uz župana, projekt su prezentirale i ravnateljica županijske Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima te koordinatorica projekta Ivana Šalković. Procijenjena vrijednost staze u krošnjama je 1,5 milijuna kuna dok će se u Centar uložiti 1,4 milijuna kuna, pristup sadržajima bit će omogućen i osobama s invaliditetom, a izdana će biti i nova knjiga o svim zaštićenim područjima u županiji. Projekt Abeceda prirode trebao bi biti realiziran do kraja 2019. godine.

ZAGREB – Posljednju, četvrtu grupu djece s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom, njih 32,  na sedmodnevni besplatni rekreativno-terapeutski program u Dom Crvenog križa grada Zagreba u Novi Vinodolski, u ponedjeljak, 13. kolovoza 2018. godine s južne parkirališne strane zgrade Gradske uprave, ispratio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Tijekom ovog ljeta na besplatnom ljetovanju bilo je 400 djece s teškoćama u razvoju koje prate asistenti ,a u Novom Vinodolskom imaju niz aktivnosti i radionica koje su prilagođene njihovim potrebama, rekla je voditeljica Odjela za zaštitu osoba s invaliditetom Marija Mustač.

ZAGREB- Savsku cestu, dionicu od Ciboninog tornja do Ulice grada Vukovara, čija je sanacija kolnika u dužini od 500 metara odrađena u tri dana, od petka, 10. kolovoza do nedjelje 12.kolovoza, sinoć je sa suradnicima obišao zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Radi se o tri i pol tisuće kvadrata gdje se utrošilo oko tisuću tona asfalta koji je presvučen u 2 nova sloja, podignute su instalacije te je iscrtana horizontalna i vertikalna signalizacija. Kako je istaknuo direktor Zagrebačkih cesta Ante Todorić vrijednost radova je 800 tisuća kuna.

ZAGREB – Jastrebarsko, Ivanić-Grad, Velika Gorica i Zaprešić u utrci su za prestižnu europsku nagradu u području energetske učinkovitosti – European Energy Award koja se dodjeljuje u sklopu europskog projekta IMPLEMENT za jačanje kapaciteta jedinica lokalne samouprave u području energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora. U konkurenciji za nagradu se uz četiri grada s područja Zagrebačke županije nalaze još Karlovac i Pregrada, a svi oni će u 48 mjeseci koliko traje projekt, planirati aktivnosti upravljanja energetskom i klimatskom politikom na svom području i to na šest područja djelovanja: razvoj i prostorno planiranje, javne zgrade i objekti, opskrba i zbrinjavanje, mobilnost, unutarnja organizacija te komunikacija i suradnja. Partner projekta je Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske.

ZAGREB – Prema istraživanju provedenom na uzorku od 156 tisuća aktivnih oglasa nekretnina, njihove cijene u Hrvatskoj na godišnjoj razini ubrzano rastu, pa su tako više za 4% u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Stanovi su, uspoređujemo li aktualne podatke s istim mjesecom prošle godine, poskupili za 6,5 %, dok su kuće skuplje za čak 4%. Grad Zagreb je na prvom mjestu, gdje prosječna cijena kvadrata stana iznosi 1.873 eura i za 9% je viša u odnosu na lani, a kvadrat kuće na godišnjoj razini je veći za 1%.U pravilu veću cijenu postižu nekretnine na obali i u Zagrebu, dok se u Slavoniji bilježi najniža cijene nekretnina.

KRAPINA – Krapinsko–zagorska županija za narednu školsku godinu je osigurala 200 tisuća kuna za sufinanciranje udžbenika za učenike osnovnih i srednjih škola. Da bi se dobila ova jednokratna pomoć, ukupni prosječni mjesečni prihod kućanstva, isplaćen u posljednja tri mjeseca ne smije prelaziti iznos od 1.600 kuna za jednočlano kućanstvo, 2.200 kuna za dvočlano kućanstvo, 2.800 za tročlano, 3.600 kn za četveročlano te 4.400 kuna za peteročlano kućanstvo, a za svakog daljnjeg člana iznos prihoda kućanstvo povećava se za 700 kuna. Zahtjevi za ostvarivanje prava podnose se do 31. listopada 2018. godine.

KOPRIVNICA – Grad Koprivnica sufinancirat će troškove nabave udžbenika i dopunskih nastavnih sredstava za učenike osnovnih škola s prebivalištem na svom području u predstojećoj školskoj godini. Stoga su iz grada pozvali roditelje i skrbnike da podnesu zahtjev za ostvarivanje prava na sufinanciranje nabave udžbenika. Popis dokumentacije koja se mora priložiti uz zahtjev objavljen je na Internet stranici Grada Koprivnice a zahtjev se može predati od 3. do 17. rujna.

VARAŽDIN – Uz program „Bučograd“ posvećen Varaždinskom bučinom ulju i proizvodima od buče,  u atriju županijske palače u Varaždinu od 18. do 25. kolovoza odvijat će se i manifestacija „Županija u malom“ . Posjetitelji će se moći upoznati sa autohtonim proizvodima i kulturnom baštinom gradova i općina Varaždinske županije. Da će „Županija u malom“ biti vjerojatno najzanimljiviji program ovogodišnjeg Špancirfesta smatra predsjednica županijske turističke zajednice Natalija Martinčević, a župan Varaždinske županije Radimir Čačić ističe kako je predstavljanje županijske turističke ponude na najatraktivnoj lokaciji u gradu u vrijeme priredbe koja okuplja više stotina tisuća ljudi prilika koja se ne propušta. Programe kojima će se predstaviti najavili su i gradonačelnici, načelnici i predstavnici gradova i općina Varaždinske Toplice, Ludbreg i Novi Marof Trnovec Bartolovečki, Cestica i Bednja.

STRAHONINEC  – Potpisivanje ugovora o izvođenju radova na završetku izgradnje dvorane Osnovne škole Strahoninec upriličeno je u ponedjeljak 13. kolovoza 2018. godine, u 11,00 sati u Strahonincu. Ugovor je, s izvođačem radova, potpisao župan Međimurske županije Matija Posavec, uz nazočnost saborske zastupnice Bernarde Topolko te  zamjenika općinskog načelnika Josipa Šipeka.

ZAGREB – Grad Zagreb i ove je godine, tijekom ljetnih mjeseci veliko gradilište. Uz rekonstrukciju brojnih prometnica, u tijeku su i radovi na rekonstrukciji dijela Kamenite ulice od sjevernog portala Kamenitih vrata, uključujući prolaz kroz Kamenita vrata, do križanja s Opatičkom. Radovi obuhvaćaju rekonstrukciju prometnih i pješačkih površina sa oborinskom odvodnjom te rekonstrukciju svih instalacija, javnog kanala odvodnje, vodoopskrbnog cjevovoda, niskotlačnog plinovoda, elektro-energetskih instalacija i elektroničku komunikacijsku infrastrukturu. Zbog izrazito velike dubine i širine iskopa, te nedovoljne širine sjevernog i južnog portala Kamenitih vrata, pješacima je onemogućen prolaz kroz Kamenita vrata, no paljenje svijeća i pristup oltaru omogućit će se na blagdane Velike i Male Gospe, 15. kolovoza i 8. rujna.

loading