Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 13.08.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Prijedlog za povećanje plaća u obrazovanju predstavljen je na konferenciji za novinare ovog utorka, 13. kolovoza u zagrebačkim prostorija Stranke BM 365 stranke rada i solidarnosti. Naime, nastavnici, učitelji i profesori imaju u prosjeku 17% manju plaću od odgojitelja i pedagoga u zagrebačkim Dječjim vrtićima, pa će Klub stranke BM 365 stranka rada i solidarnosti uputiti svoj prijedlog u Vladu i Sabor za povećanjem plaća u obrazovnim ustanovama.- Tražimo da se odmah poveća za 10%, a sljedeće godine 7% kako bi se pratio zagrebački trend plaća u obrazovanju koje je uz demografiju ključno pitanje za cijelu državu- istaknuo je predsjednik Stranke i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Kako smo u Zagrebu godinama imali besplatne udžbenike,  sada na naš prijedlog to imaju svi osnovnoškolci u Hrvatskoj, rekao je Bandić ističući kako iznos novaca u državnom proračunu za povećanje plaća u obrazovanju trebaju riješiti predsjednik Vlade, ministar financija i ministrica znanosti i obrazovanja. Učitelji trebaju biti stimulirani u svom radu, i nagrađivani za edukciju, kompetentnost i dodatni rad, a Grad Zagreb se može pohvaliti od ove godine nagrađivanjem učitelja i mentora zajedno s učenicima  koji su postigli jedno od prva tri mjesta na državnim natjecanjima- rekla je potpredsjednica Stranke i zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević.

ZAGREB – Park na ulazu u KBC Rebro bit će imenovan imenom dr. Ivana Šretera. Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova Grada Zagreba jednoglasno je podržao prijedlog da se javna površina, park omeđen Ulicom Mije Kišpatića, Gorjanićevom ulicom te Gornjim prečacem, nazove imenom dr. Ivana Šretera, liječnika i humaniste, ravnatelja bolnice u Lipiku kojeg je srpski agresor u kolovozu 1991. nasilno odveo i nakon mučenja ubio. Odbor je od Gradskog ureda za katastar i geodetske poslove zatražio da za Gradsku skupštinu Grada Zagreba pripremi potrebnu dokumentaciju za utvrđivanje prijedloga zaključka o imenovanju Parka Ivana Šretera.

KLANJEC – Radovi na izgradnji novog dječjeg vrtića u Klanjcu započeli su danas, 13. kolovoza 2019. godine, a gradilište su obišli klanječki gradonačelnik Zlatko Brlek i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar sa suradnicima. Klanječki vrtić će biti prvi u Krapinsko-zagorskoj županiji kružnog oblika, površine oko 620 metara četvornih, a vrijednost investicije iznosi oko 11 milijuna kuna. Da će vrtić itekako mnogo značiti za Klanjec potvrdio je gradonačelnik Brlek, a prema riječima župana Željka Kolara završetak radova očekuje se kroz 16 mjeseci.

ČAKOVEC – Poslovanja poduzetnika na području Grada Čakovca pokazuju nastavak pozitivnih trendova iz prethodnih  razdoblja, pokazuje analiza FINE. U prošloj godini u odnosu na 2017. povećana je dobit, broj zaposlenih te prosječna plaća radnika zaposlenih u trgovačkim društvima registriranim na području Grada Čakovca. U prošloj je godini u Čakovcu bilo registrirano 1365 trgovačkih društava, što je 40,5  posto od ukupnog broja poduzeća u Međimurskoj županiji odnosno 1 posto u cijeloj zemlji. Ona su lani zapošljavala ukupno 13.213 radnika što je za 400 više nego godinu dana prije. Po broju registriranih poduzetnika Čakovec je 12. grad u Hrvatskoj.

ZAGREB – U sklopu projekta „Prsten potpore“ objavljen je Javni poziv za zapošljavanje 138 pomoćnika u nastavi za rad sa 155 učenika s teškoćama u razvoju u osnovnim i srednjim školama Zagrebačke županije, koje su ujedno i partneri u projektu. Prijave se podnose školama, a otvorene su do 16. kolovoza 2019. godine. Projektom je predviđen odabir, edukacija i zapošljavanje osoba na poslovima pomoćnika u nastavi učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnim i srednjim školama na području Zagrebačke županije radi postizanja boljih obrazovnih postignuća, uspješnije socijalizacije i emocionalnog funkcioniranja učenika. Pomoćnici u nastavi zaposlit će se u 29 osnovnih i 6 srednjih škola kojima je osnivač Zagrebačka županija. Projekt „Prsten potpore“ odabran je za financiranje u okviru Poziva „Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama, faza III“ koji se financira sredstvima Europskog socijalnog fonda u razdoblju od 2017. do 2020. godine. Iz fonda je odobreno bespovratnih 10 milijuna kuna, dok ostatak sredstava u iznosu 8.845.548 kuna osigurava Zagrebačka županija.

SVETI KRIŽ ZAČRETJE – Udruga za kulturu, zabavu i šport iz Sv. Križa Začretja organizira tradicionalno, po 51. put manifestaciju „Tjedan kulture, zabave i športa“ u sklopu koje se održava festival pjevača „Prvi glas Zagorja“. Bogat program ovogodišnje manifestacije predstavljen je ovog utorka, 13. kolovoza 2019. godine na konferenciji za medije. Čak 52 događanja očekuju posjetitelje od 24. do 31. kolovoza, od izložbi i tamburaških večeri, do prezentacija quad vožnji, paintball-a za djecu te borilačkih vještina. Veliko finale Tjedna je 30. i 31. kolovoza kada će 18 kandidata iz Hrvatske, ali i Slovenije nastupiti na festivalu „Prvi glas Zagorja“. – Pjesme su ove godine uglavnom zabavnog karaktera – istaknuo je stručni voditelj festivala Franjo Mraz i dodao da je za dječji Prvi glas ove godine prijavljeno 20 kandidata. – Ovaj festival zasigurno je jedan od najstarijih festivala u Zagorju koji upotpunjuje turističku i kulturnu scenu ovog područja – rekao je načelnik Marko Kos. Uz načelnika Kosa i stručnog voditelja festivala Mraza, na konferenciji su govorili i zamjenik predsjednika Izvršnog odbora festivala Franjo Kučko te predsjednik odbora Udruge za kulturu, zabavu i šport Danijel Likar.

DONJA STUBICA – Projekt Newlight, nakon godinu dana provedbe, završio je u Donjoj Stubici. Oko 1200 zastarjelih i ekološki neprihvatljivih lampi javne rasvjete zamijenjeno je novom, energetski učinkovitom LED rasvjetom. – Vrijednost investicije je 2 milijuna i 650 tisuća kuna. Prva lampa je promijenjena 24. travnja u naselju Vučak, a zadnja 9. kolovoza u Golubovečkoj ulici – rekao je gradonačelnik Nikola Gospočić.

KOPRIVNICA – Grad Koprivnica sufinancirat će i dalje troškove prijevoza u željezničkom prometu redovitim studentima s prebivalištem na području Grada i to u visini 30% troškova iznosa cijene pretplatne karte za dnevna putovanja redovnih studenta, počevši od 1. listopada ove godine. Za ovu je namjenu u akademskoj godini 2018./2019. iz gradskog proračuna izdvojeno 53.141 kuna, dok je u ovogodišnjem proračunu za ovu namjenu osigurano 100 tisuća kuna.

VARAŽDIN – Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Varaždinske županije raspisalo je Pozivni natječaj za dodjelu Javnog priznanja za „Žensku kreativnost u ruralnom životu“ povodom Svjetskog dana seoskih žena 15. listopada. Cilj raspisivanja Pozivnog natječaja je isticanje osobitosti seoskih žena i senzibilizacija lokalne zajednice o njihovoj velikoj, ali još uvijek neprepoznatoj i nepriznatoj ulozi te njihovom doprinosu društvenoj zajednici. Kriteriji za predlaganje kandidatkinja su: kreativnost i inovativnost u različitim sferama društvenog života; trajni utjecaj na pojedinca i zajednicu; očuvanje i poštivanje tradicijske baštine i okoliša te iznimna hrabrost i ustrajnost u poboljšanju ruralnog života. Pozivni natječaj otvoren je do 16. rujna 2019. godine, a više informacija nalazi se na web stranici Varaždinske županije.

loading