Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 13.09.2016.

Posted in Vijesti

KOPRIVNICA – Povjerenstvo za ravnopravnost spolova i Udruga uzorne seoske žene Koprivničko-križevačke županije organizirali su humanitarnu akciju „MOBILNI=UKLJUČENI“, a prikupljenim sredstvima nabavljena je elektro-hidraulična rampa koja je danas uručena Udruzi osoba s invaliditetom „Bolje sutra“ Grada Koprivnice za kombi vozilo „Sunce Koprivnica“. Sedam je godina prošlo, kaže predsjednica Udruge „Bolje sutra“ od kada je nabavljena prva rampa, a danas je u potpunosti opremljeno i drugo kombi vozilo koje koriste osobe s invaliditetom na području Koprivnice i okolice. Oko 1.000 osoba u Koprivničko-križevačkoj županiji živi u kolicima te im je na ovaj način olakšan odlazak liječniku i obavljanje svakodnevnih potreba, ističe pokretačica humanitarne akcije, predsjednica Županijske skupštine i Povjerenstva za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije Verica Rupčić. Rampa je vrijedna 36 tisuća kuna, a sredstva su prikupljana od veljače do lipnja ove godine.

ZAGREB – Više od 30% korisnika Zagrebparkinga povlaštene i komercijalne karte kupuje putem ePK portala. Naime, sustav je uveden u veljači 2015. godine, a od početka korištenja na ePK portalu registrirano je 8.524 korisnika i prisutan je stalan porast kupnje povlaštenih parkirališnih karata. Tako je u veljači 2015. godine 10% korisnika kupovalo povlaštene karte na portalu, dok je u srpnju 2016. godine postotak kupnje putem portala iznosio više od 30%. Također prodaja komercijalnih parkirališnih karata putem ePK portala od uvođenja usluge u rujnu 2015. godine, porasla je do srpnja 2016. godine na gotovo 30%. Iz Zagrebparkinga podsjećaju da komercijalne parkirališne karte mogu kupiti svi korisnici za sve zone naplate bez obzira na prebivalište i bez vremenskog ograničenja parkiranja.

ZAGREB – Elektrostrojarska obrtnička škola iz Selske od Grada Zagreba dobit će 15 tisuća kuna za gradnju vjetroagregata kojim će smanjiti dio troškova za struju, a osim uštede, od projekta će korist imati i sami učenici jer će se moći educirati kako bi nakon izlaska iz školskih klupa i sami mogli postavljati takve uređaje. Projekt je škola prijavila na gradski natječaj za subvencioniranje troškova nabave i ugradnje sustava obnovljivih izvora energije, a „mozak“ vjetrenjače nalazit će se u školskom kabinetu u kojem se za rad već koristi sunčeva energija.

ZAGREB – Pozitivno mišljenje Planu zdravstvene zaštite Zagrebačke županije za razdoblje od 2016. do 2021. godine dao je županijski Savjet za zdravlje.O Planu će odlučiti Supština Zagrebačke županije na narednoj sjednici.Radi se o strateškom dokumentu Zagrebačke županije iz kojeg proizlaze godišnji akcijski planovi kojima će se detaljnije razrađivati konkretne aktivnosti. Pritom je Goran Maričić, predsjednik Savjeta za zdravlje, istaknuo je da je ovaj Plan zdravstvene zaštite „živa materija“ koja će se nadopunjavati sukladno potrebama na terenu i proračunskim mogućnostima.Slijedeća sjednica Savjeta za zdravlje biti će tematska te će se održati u Specijalnoj bolnici za kronične bolesti dječje dobi „Gornja Bistra“.

VARAŽDIN – Oznaku zaštite zemljopisnog porijekla, uskoro bi mogao dobiti Varaždinski klipić. Postupak zaštite pokrenula je Udruga kuhara Varaždinske županije, čiji su predstavnici u   Ministarstvu poljoprivrede potpisali  ugovor o  dodjeli  namjenskih bespovratnih sredstava za sufinanciranje troškova izrade specifikacije proizvoda, laboratorijska ispitivanja, te anketna ispitivanja tržišta. Ministarstvo naime provodi program kojim proizvođačima sufinancira početnu fazu inače skupog postupka zaštite naziva proizvoda. Osim Varaždinskog klipića, u postupak zaštite kreće još 14 proizvoda u Hrvatskoj, među kojima su i zagorski štrukli, zagorski bagremov med, rudarska greblica, te međimurski kalamper odnosno krumpir.

ČAKOVEC – Odjel za Europsku uniju HGK ovog četvrtka 15. rujna organizira besplatnu prezentaciju natječaja „Kompetentnost i razvoj MSP“ Ministarstva poduzetništva i obrta, koja će biti održana u Županijskoj komori Čakovec. Cilj poziva na dostavu projektnih prijedloga na natječaj jest ojačati konkurentnost MSP-a stvaranjem i proširenjem kapaciteta za razvoj procesa, roba i usluga, održavanjem i povećanjem zaposlenosti, dodane vrijednosti, prodaje na inozemnim tržištima i usvajanjem novih rješenja i tehnologija. Prijave za sudjelovanjem otvorene su još danas.

ZABOK – Okrugli stol povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama organiziraju Tim za suzbijanje i prevenciju nasilja u obitelji i nasilja nad ženama Krapinsko-zagorske županije, Županijsko vijeće za prevenciju u lokalnoj zajednici i Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Krapinsko – zagorske županije danas u Zaboku. Tema je “Podrška žrtvama kaznenih djela”, a sudjelovat će  Nikica Hamer Vidmar, voditeljica Samostalne službe za podršku žrtvama i svjedocima iz Ministarstva pravosuđa i Ana Ergović Kuzmanović, voditeljica Odjela za podršku žrtvama i svjedocima na Županijskom sudu u Zagrebu. Okrugli stol namijenjen je stručnim djelatnicima zagorskih centara za socijalnu skrb, volonterkama SOS telefona za žene žrtve nasilja, sucima i stručnim suradnicima, policijskim službenicima, te predstavnicima drugih zainteresiranih ustanova i udruga koje djeluju na području Županije.

SVETI PETAR OREHOVEC – Nakon završetka radova na županijskim cestama u Općinama Sokolovac i Novigrad Podravski, obnovljeni kolnik u Općini Sveti Petar Orehovec obišli su čelnici Koprivničko-križevačke županije predvođeni županom Darkom Korenom te ravnateljem ŽUC-a Dragutinom Guzalićem. Obnovljena je cesta u mjestu Brežani, u dužini 1130 metara, a investicija je vrijedna 357 tisuća kuna te je u cijelosti financirana iz proračuna Županijske uprave za ceste.

ĐURĐEVAC – Područne škole na u Mičetincu, Čepelovcu, Budrovcu, Sirovoj i Suhoj Kataleni te Područnu školu za djecu s posebnim teškoćama u razvoju obišli su gradonačelnik Đurđevca Željko Lacković i novi ravnatelj Osnovne škole Grgura Karlovčana Hrvoje Janči. Nakon posjeta područnim školama, gradonačelnik Lacković obišao je i sva gradilišta u Đurđevcu. Tako je razgledao kako napreduju radovi na projektu aglomeracije u Budrovcu gdje se radi na izgradnji vodovoda, a po završetku, slijedi još uređenje i asfaltiranje nogostupa. Također asfaltirat će se i putevi u ulici Prokljuvanci. Lacković je obišao i vodocrpilište gdje je pripremljen teren i trenutno se priprema sve za asfaltiranje pristupnog puta. Ujedno radi se i na sanaciji dotrajalog kolnika u ulicama Petra Krešimira i Kneza Branimira.

loading